Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Пътуване до Сърбия - особености?


evin

Recommended Posts

В последната година ходих доста пъти до Сърбия с кола - не ти трябва нищо специално. И техните полицаи са нинджи като нашите и се залагат из храстите, имай го впредвид. Добре, че и сърбите намигват с фарове. Не съм зареждал там никога, не знам как е горивото.

 

П.С А и на сръбската граница колкото и да искат да им отвориш багажника не си прави майтапи, че багажника ти е отзад, че при нас беше шоу като ходихме първия път със задномоторната машина smile091

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 58
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • evin

    7

  • diana_kraice

    6

  • PRR

    4

  • Alexandar

    4

Най-много писали в темата

Динари не ти трябват - петерините могат да се плащат и в евро. Все пак е по-евтино плащането с динари. Щом минеш границата от лявата страна има "менячница" или банка. Аз по погрешка смених 50E и сега ще ми останат динари.

 

Като цяло не е лошо да имаш зелена карта (мен не ми искаха, но ...). Задължително малкия талон. Сърбите не го гледат, но българите го искат. Можеш да пътуваш със задграничен паспорт или лична карта. Аз предпочитам със задграничния. Ограниченията с до +10km/h по километраж са ОК. При спиране, ако имаш, като те питат за аптечка и пожарогасител казваш, че имаш всичко, дори вериги. Това при мен работи супер и директно ме пускат smile048

 

Иначе нищо особено. Пътищата им са добри, без дупки (поне този до Ниш и след това магистралата към Београд и Загреб) и изненади.

 

Последно - преди 10 дни излизането от България ни отне 1/2h, но на влизане имаше поне 3-4км задръстване ](*,) Живи здрави утре/други ден ще имам по-прясна информация относно влизането в България smile049

 

Ако имаш конкретни въпроси пиши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно - преди 10 дни излизането от България ни отне 1/2h, но на влизане имаше поне 3-4км задръстване

Да, имай го това впредвид.

Явно заради отпускарския сезон, следобед е лудница на Калотина за влизане в България. И аз минавах преди около 10-тина дни около 5-6 следобяда и задръстването беше от самия Димитровград... А и преди това в началото на месеца пак следобяда минавах и беше лудница.

Иначе минавах и няколко пъти сутрин около 8-9h - никакво задръстване и се минава за 15 мин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пепи, Алекс, сърдечни благодарности за съветите. Валутата ще я сменим още в Кюстендил (от там ще тръгнем). И на излизане и на прибиране в България ще ползваме граничния пункт на Олтоманци. Предполагам, че там проблем с трафика няма да е такъв, както на Калотина. По магистрали едва ли ще пътуваме. Гуча е на забито място, та по първокласни и второкласни пътища ще ходим до там най-вероятно Още не сме разцъкали на 100% маршрута. Само да сме здрави и Маргарита да слуша. Пък после ще разказвам и снимки ще показвам. smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 години по-късно...

Здравейте, 

 

Тази стара тема да повдигна.    Някой да даде актуална информация за еднодневно пътуване до Пирот?  За какво да се внимава и какво да се види?    Като особености разбрах, че приемат български левове и че роуминга си е 3,50 лева за изходящо, 1,50 лева за входящо и 15 лева ххаха за интернет (ама не пише за каква единица) :-)))  Другото е, че трябвало да си купя сирене. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От преди месец май вдигнаха тол таксите с 10%. Или поне така писаха. Другата особеност е, че могат по всяко време да те проверят за вериги и да те глобят, ако нямаш. Третата за която се сещам е че хората сериозно са понапреднали с магистралата и навигацията още не го знае ;) Инфото е от август месец.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И спазвай ограничения и правилата за движение между Димитровград и Пирот, точно в тази част се залагат, а и освен това много обичат да се заяждат полицайте без причина.
 

4 пъти в този участък са ме спирали със сценария, че съм изпреварил камион на непрекъсната линия преди 2 км, обаче видиш ли съм карал толкова бързо, че колегите им не могли да ме спрат.

 

Естествено аз не съм изпреварвал нищо, седим и се гледаме 15 мин и накрая ме пускат. Просят си пари, никога не давам нищо и ме пускат.

Това си им е заучено положение, ако мине.

 

Петият път беше кулминацията - на самата граница в 1:00 през нощта, сръбския граничар ми вика - Ти що изпревари ПАТРУЛКА на непрекъсната линия на излизане от Димитровград ?!!!! :D

 

Нали си представяте как изпреварвам полицейски автомобил на забранено и то в чужда държава. Пълен абсурд. :)
И ми изгубиха 20 мин да проверяват багажа...

Но като цяло пътуването е безпроблемно. На фона на всичките пъти, които съм минавал, това са дребни неща.

Отбий се до Погановския манастир - горе-долу ти е на път :)

Иначе за хапване - има едно ресторантче/кръчма - Капица в Димитровград, струва си да отидеш, но уикендите е доста пълно.

Редактирано от Alexandar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде да помогна малко пазара е само в Събота, приемат и левове, но цакат в курса по добре си вземи динари. Ако не ти се ходи по бюрата щото трудно се и намрат, веднага след границата(сръбската) има едно заведение дървено с голям паркинг. Влизаш вътре и си обръщаш  60 динара 1 лева.

Преди 2 седмици тол такса до Пирот нямаше, но строят магистралата и не знам сега как е. За Ниш има факт е.

Колегите са те предупредили да внимаваш, но и спирай на пешеходците щото лошо. Лично аз не съм имала проблеми нито с границата нито на вътре.

Аз пък ще ти кажа още нещо като влезеш в Пирот и караш само на право и 1-вия светофар завиваш в дясно,ще минеш по едно мостче и пътя завива в ляво. Веднага има пешеходна пътека, от там броиш и 2-рата пряка в ляво и си намери място за паркиране. Талони няма от къде да купиш, а с български тел СМС няма как да пратиш - пробвано е. От там до пазара са ти  минути пеш. В началото има нещо като покрит базар мяза на тунел - там има доста сирене и кашкавал - приемат и левове и динари.

Ако ще си купуваш прахове и препарати- приемат само динари, има Менячници (наш ченч ама са дървени курсовете).

Александър ти е казал за Капица, ама аз ще ти кажа да спреш в Желюша на път ти е за Пирот, минаваш от там  :tongue_1: . А ако искаш на връщане дебнеш т абелка Суково и завиваш пада се в дясно.Стигаш до едно У-образно кръстовище в ляво ти е за Суковския манастир - имат страхотна ракия -850 динара е и по добре да платиш с динари. А ако искаш за Погановския манастир поемаш в дясно.

Редактирано от diana_kraice
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странно, при последното ми ходене, в български лева бе по-еФтино, отколкото в динари....

А, читавата ракия, е около 1800-2000 динара!

Но, от ракия до ракия, за всеки е различно...

Поздрави

 

П.С. В повечето случаи, курсът лев/динар на менячниците, е по-добър от този в България..

Редактирано от Боре
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боре зависи къде плащаш, цакат в курса и то добре в Суково ракията ( аз ракия не пия купувам я за гости и всички я харесват. Така че аз да не съм ви критерии щото такова чудо не вкусвам) е с 22 билки и е 850 динара което ако ми бяха останали динари е около 15 лева при курс 60 динара за 1 лев. а ме одрусаха 18,50 лева. 

Ходя всеки месец до там на пазар, поне част от номерата им знам вече и се пазарете :) и тези са като турците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ходихме днес (неделя) до Пирот.  Това е резултатът (fabia 1.2 tsi) с около 1 час престои на границата на отиване. 

 

pirotEhGFPm3.jpg

 

На границата минахме с паспорти, като на BG ни поискаха и талона за колата - само това. 

В Пирот навсякъде има разчертани паркоместа и в неделя може да се паркира безплатно. Има червена (първа) и зелена (втора) зона. В първата зона е до 2 часа, като талон за 1 час струва 30 динара (50 ст.),  талон за зелена зона е 25 динара. Може да се купи и дневна карта (за 120 динара - 2 лева) и с нея може да се паркира без ограничение във времето и в двете зони. 

Пазарът, както се разбра, е в събота, обаче уловката е, че в неделя доста от ресторантите не работят - конкретно искахме да опитаме Ladna Voda, но ударихме на камък.   В пешеходната част имаше отворени две места и посетихме Боби Панорама, който е беше приемлив - салата + орнебес +бира + хлебче + вода+ гурманска плескавица + наденички = 1240 динара (20 лева).    Що се отнася до динарите - опитахме един банкомат на Pireus, който даде "проблем с транзакцията", а след това изтеглихме директно с BG дебитна карта от съседния банкомат на Уникредит 2400 динара. Нямам представа какъв е бил курса. 

Също както и в нашите малки градове, имат потресаващ на брой магазини за спортни стоки, които са на нашите цени. 

Новата магистрала, която се строи е почти готова на доста места. Иначе не видях полиция, нито камери през целия път. 

Редактирано от Soronprfbs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 месеци по-късно...

Другият път си поръчайте в кръчмата (на сръбски е кафана) бела вешалица, димляна вешалица и джигерица и ще забравите за всякакви плескавици. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеци по-късно...

Днес и аз се разписах. Благодарение на глупавата ми женска ориентация от кръговото за Банкя, хванах пътя за КПП Кулата. Няма проблем, Сърбия е в Гърция за мен. 40км по- късно хванахме пътя за Русе/Варна и всичко стана супер. Като по чудо си намерихме места в Капица но трябва да си преведа менюто. Динари на границата се харчат по 58динара за лев.

IMG_20170325_161610.jpg

 

После се разходихме малко и по Димитровград, да разгледаме как се отразява хубавото време на сръбкините по центъра.

IMG_20170325_163903.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да стигнеш тоя ресторант, пак от дясно има един нов (от миналата година мисля) - с басейнче, голям двор и перфектно обслужване + по-добри цени! Последно седяхме 45 минути без да ни обърнат внимание минаващите сервитьори и се вдигнахме и се преместихме в тази новата (не ѝ знам името). Напълнихме се до гърлата с тея техните меса!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На същата улица е, но малко по-близо до главния път. Пак от дясно. Мисля, че леко надолу се слизаше, че е в малко по-ниско място. Иначе си е баш на тая смотана улица и се вижда. Не можеш да я подминеш. Може вече и там да е лудница, но миналата година като бяхме ние, беше перфектното място. На втората минута келнера беше до нас, на 5-та пиехме ледено Зайчарско :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лукавски Млин се казва и там е фул и е по зле да ви кажа под секрет. Разликата в цените е малка, но пък нямат питка като в Капица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Пирот изборът на кръчми е в пъти по-голям, а обслужването и отношението не е като в Лукавица.

 

Макар, че и там се влошават. Гледат ни като касички. Но това е следствие на огромното присъствие на българи в почивните дни в Пирот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 месеци по-късно...

Вече няма никакви особености. Единственото, което трябва да си носиш е лична карта. Миналата седмица бях на екскурзия там, която беше организирана от http://www.voyageltd.com/и си минах спокойно само с лична карта. Београд е страхотен и обмислям за Нова година да съм там. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно не правят проверки и няма проблеми, но от закона им май още не е отпаднало изискването за резервни крушки, жилетки и вериги (дори август). Т.е., ако решат, имай едно на ум ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеци по-късно...

Скоро се очаква въвеждането на ТОЛ таксите по магистралата до Пирот, чух го тия дни по новините... за последно като ходих през септемви само отделни участъци бяха готови и още нямаше такси. За леки коли щяла да бъде 1.50 евра. Никой не ни е спирал да проверява, въпреки че колата е доста шарена и шумна... само митничарите се блещеха :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 седмици по-късно...

Декември пуснаха магистралата но не събираха такси, Януари каот отидох имаше 190 динара е до Пирот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който пътува до Пирот - не е задължително да се качва на магистралата! Все пак са 30 км. и пътя никак не е лош, а от както пуснаха магистралата е съвсем спокоен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно си купих за 199 динара една голяма опаковка ТикТак ... много пари са :D ... ако вече не се минава през онези тунели сечени с кирки още по-арно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.