Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Снимка от мобилна камера на КАТ


Recommended Posts

  • Отговори 101
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • stefanakis767

    17

  • Izolini

    10

  • Боре

    8

  • Mishelle

    7

Най-много писали в темата

t5onko, с колко те снимаха :D

И не, не е вярно това.

  Колега, кое не е вярно? В живота и особено в правото няма "вярно-невярно". При административните нарушения, за да се реализира административно-наказателната отговорност, следва да са изпълнени (настъпили, доказани) всички елементи от състава - от обективна и от субективна страна. Точно при деянието по 189, ал. 4 от ЗДП, от обективна страна, съставът предполага n-на брой самостоятелни юридически факти, които да са настъпили, за да се реализира успешно юридическата отговорност на нарушителя - пътен знак за ограничаване на максимално допустимата скорост; пътен знак указващ наличието на автоматизирано техническо средство или система; точно определени реквизити, които следва да съдържа електронния фиш и пр. и пр. 

   Така че не генерализирай.

   Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"... в отсъствие на контролен орган... "

Точно де. Измениха текста на 189, ал. 4 от ЗДП, вкараха легална дефиниция в ДР за това що е "автоматизирано техническо средство или система", но милиционерът си е милиционер - познава само ЗМВР и ЗДП. Нищо друго не признава. Е, питам, ако чичковците милиционери са опнали мобилно "автоматизирано техническо средство" в патрулката и чоплят вътре семки, присъства ли контролният орган на мястото на извършване на административното нарушение или не, за да бъде приложен специалния облекчен режим по издаване на електронен фиш по ЗДП, а не съставянето на АУАН по общия ред на ЗАНН? 

Редактирано от mordo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В присъствие на органа това - http://www.sac.government.bg/news/bg/2014221-0

Не съм сигурен обаче дали промяната през 2015 г. не внесе нова уредба на тази материя.

Не съм се ровил подробно, а поставения от Цонко въпрос пита точно това - дали ако нарушението е заснето с мобилна камера КАТ трябва да те спрат и да съставят акт?

Вече трябва да е така - 

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/02/27/2481325_parlamentut_razvurza_rucete_na_kat_za_globite_s/,

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1401334

но не съм проучвал точно правното основание - закон или наредба, коя е точната правна норма, какъв е текста.

Очевидно е, че са го преправили закона, за да избегнат тълкувателното решение от 2014 г. и с това ще бъде въведена нова съдебна практика, различна от досегашната.

Редактирано от legaltk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   След измененията и допълненията в ЗДП (чл 189, ал. 4 от ЗДП и § 6, т. 65 от ДР на ЗДП) съдилищата масово приемат, че обвързващото действие на ТР № 1/2014 г. на ВАС е отпаднало. Нека да разтълкуваме разпоредбата на 189, ал. 4, изр. първо от ЗДП: "При нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение". Аз мога да направя следните изводи:

1. Легална дефиниция за "автоматизирано техническо средство или система" е въведена с § 6, т. 65 от ДР на ЗДП: "Автоматизирани технически средства и системи" са уреди за контрол, работещи самостоятелно или взаимно свързани, одобрени и проверени съгласно Закона за измерванията, които установяват и автоматично заснемат нарушения в присъствие или отсъствие на контролен орган и могат да бъдат:

а) стационарни - прикрепени към земята и обслужвани периодично от контролен орган;
б) мобилни - прикрепени към превозно средство или временно разположени на участък от пътя, установяващи нарушение в присъствието на контролен орган, който поставя начало и край на работния процес.
Т.е. категорична предпоставка, за да бъде ползван облекчения ред за налагане на административно наказание с електронен фиш е административното нарушение (в случая - шофиране със скорост, превишаваща максимално допустимата) да е установено и заснето с мобилно автоматизирано техническо средство (в кокретния случай) в отсъствието на контролен орган и нарушител (кумулативно). Легалната дефиниция на § 6, т. 65, б. "б" от ДР на ЗДП обвързва установяването и заснемането на административното нарушение с присъствието на контролния орган на мястото на извършването му. Нещо повече - тъй като последният поставя начало и край на работния процес, то има голяма вероятност от човешка грешка, избирателно използване на мобилното автоматизирано техническо средство и пр. 
Съгласно мотивите на ТР № 1/2014 г.: "В този смисъл, без ясни правила за използването на мобилни технически средства от контролните органи и при формалното изпълнение на чл. 189, ал. 4 ЗДвП чрез описване на мястото на нарушението се затруднява дейността на съдилищата при разкриване на обективната истина. Поради това при наличието на използвано мобилно техническо средство за видеоконтрол и при наличието на контролни органи на мястото на реализиране на нарушението следва административното наказване да се наложи по реда и условията на ЗАНН - чрез съставяне на АУАН с описание на констатираното нарушение и в сроковете по чл. 34 ЗАНН да се издаде НП с налагане на съответното административно наказание. В този случай записът на мобилното техническо средство би могъл да създаде висока степен на достоверност и да бъде доказателствено средство в административнонаказателното производство. Прилагането на процедурата по чл. 189, ал. 4 и сл. ЗДвП в отсъствие на законово предвидените условия води до ограничаване на правото на защита на наказаното лице, тъй като последното е лишено от възможността за оспорване на констатациите още в момента на тяхното установяване.
Има случаи, когато мобилното техническо средство е монтирано на автомобил, който няма необходимото обозначение със съответните опознавателни знаци на контролните органи. Това е недопустимо поради изричната разпоредба на чл. 165, ал. 1, т. 1 ЗДвП. Служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост".
Следователно, аз приемам, че при използване на т.нар. мобилни автоматизирани технически средства, контролният орган следва да състави АУАН и да се издаде НП по реда на ЗАНН, не да издава електронен фиш.
2. Следва да се има предвид смисъла на разпоредбата на 189, ал 4 от ЗДП: "се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение", който трябва да се тълкува в посока, че специалния ред за установяване и санкциониране с електронен фиш, намира приложение само за нарушенията за което се предвижда наказание глоба. Т.е., когато е предвидено заедно с наказанието "глоба" кумулативно и друго наказание (напр. отнемане на право на управление на МПС за три месеца), редът е общия по ЗАНН.
Поздрави.
Редактирано от mordo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези две позиции са несъвместими /не казвам кое е вярно и кое невярно/.

В действителност съдебната практика е решаваща по този въпрос.

 

 

 

След измененията и допълненията в ЗДП (чл 189, ал. 4 от ЗДП и § 6, т. 65 от ДР на ЗДП) съдилищата масово приемат, че обвързващото действие на ТР № 1/2014 г. на ВАС е отпаднало. 

.......................

Следователно, аз приемам, че при използване на т.нар. мобилни автоматизирани технически средства, контролният орган следва да състави АУАН и да се издаде НП по реда на ЗАНН, не да издава електронен фиш.
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за мненият колеги,

 

от това което аз изчетох по темата ми стана ясно, че въпросното твърдение е вярно само ако мобилното устройство ни е заснело без има знак номер Е24. (например хванало е случайно нарушението)

При наличието на такъв знак под ограничението, което е "охранявано", не са длъжни да те спират и съставят АУАН, а се издава електронен фиш които съдържа всички необходими данни. Освен това КАТ публикуват вСекидневно индормация къде ще бъдат разположени мобилните камери!

 

Така, че горното е вярно и не е, но в моя случай не е било необходимо да ме спират.

Превишението е на бащата, понеже е състезател изпреварвал ТИР с 90км/ч и пропуснал горните два знака. Нарушението е на разклона за Прохода на Републиката и Прохода Шипка след Велико Търново.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 седмици по-късно...

Означава ли,че да речем на 5 март ще има камери на определени места които са опоменати на сайта на КАТ и те снимат само на тези места или снимат и на друго място,което не е опоменато на сайта за същата дата?

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Превишението е на бащата, понеже е състезател изпреварвал ТИР с 90км/ч

Поздрави!

Хаха...

Предай на баща си че друг път ако изпреварва да дигне поне 251 км в час и радара няма да го засече поради горно ограничение :sunny: проверено лично от колегата ми

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 месеци по-късно...

Здравейте, искам да ви попитам дали има камера на автомагистрала Тракия, посока Бургас-София, около Нова Загора, при бензиностанция Лукойл? Пътувах през ноща и не видях знак за камера, но ми се стори, че светна нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, искам да ви попитам дали има камера на автомагистрала Тракия, посока Бургас-София, около Нова Загора, при бензиностанция Лукойл? Пътувах през ноща и не видях знак за камера, но ми се стори, че светна нещо.

Аааа  щом ти е присветнало трябва да питаш Shaft-a ... той ги знае отлично коя камера как присветва :doubleup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааа щом ти е присветнало трябва да питаш Shaft-a ... той ги знае отлично коя камера как присветва :doubleup:

Мчи, къ! Може да е била някоя блесна за щука, да ти ка'а пък на тебе. Хахаха.

 

Иначе, ето я камерата:

https://youtube.com/watch?v=Ae-seqiRPVc

 

По-здрави.

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мчи, къ! Може да е била някоя блесна за щука, да ти ка'а пък на тебе. Хахаха.

 

Иначе, ето я камерата:

https://youtube.com/watch?v=Ae-seqiRPVc

 

По-здрави.

 

Извинете, но от хумора Ви не можах да разбера какъв е Вашият отговор по въпроса, който зададох. Ако можете да ми бъдете полезен, бихте ли ми обеснил без ненужната нотка на сарказъм. Този форум май е за взаимна помощ, нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинете, но от хумора Ви не можах да разбера какъв е Вашият отговор по въпроса, който зададох. Ако можете да ми бъдете полезен, бихте ли ми обеснил без ненужната нотка на сарказъм. Този форум май е за взаимна помощ, нали?

ОбЕснявам Ви веднага - има камера, да. Успех!

 

Тук можете да си ги гледате:

http://antiradar.braindumpz.com

 

Поздрави

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Днес говорих с мой бивш съученик, който работи в Пътна полиция. Потвърди, че системата вече е толкова автоматизирана и наваксала всички предишни закъснения от по 2-3-6 месеца, че в общия случай фишовете от мобилни камери пристигат в рамките на две седмици на адреса на собственика на МПС. За стационарните не съм го разпитвал.

Споделих му за моето прегрешение от 15.07 и че до сега няма нищо на адреса на собственика на автомобила, на което той ми отговори, че щом е минало толкова много време сигурно не са ме снимали изобщо  :fiu:

Редактирано от Izolini
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко ъпдейт на тема камери от личен опит.

Три пъти ми се случва да виждам патрулката късно. Обикновено причината е, че караме няколко коли с превишена скорост, а трафика в дясно ми скрива видимостта към знака (ако въобще е бил сложен). Преди около 2 седмици карах на около 20-30 метра зад едно чешко Ауди. Движехме се с около 110-115 при ограничение 80. Минахме покрай снимаща патрулка и нямам снимка/клип. Случва ми се подобна ситуация за трети път. Явно като се движат няколко коли и не смеят да гадаят кой е за плющене. Или просто и трите пъти съм бил много голям късметлия...

 

че в общия случай фишовете от мобилни камери пристигат в рамките на две седмици на адреса на собственика на МПС. 

 

Колега, това е и да и не. КАТ реагират много бързо. Ден-два след като са те "снели", това вече излиза за разнасяне от тяхната система към РУП-а ти. Но слабото звено е в кварталните. От разговори с квартални знам, че има дни с по 25-30 адреса. Като сложиш, че това е само едно от задълженията им, смятай дали смогват да стигнат до теб за 1-2 седмици...Това естествено важи за София основно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, това е и да и не. КАТ реагират много бързо. Ден-два след като са те "снели", това вече излиза за разнасяне от тяхната система към РУП-а ти. Но слабото звено е в кварталните. От разговори с квартални знам, че има дни с по 25-30 адреса. Като сложиш, че това е само едно от задълженията им, смятай дали смогват да стигнат до теб за 1-2 седмици...Това естествено важи за София основно.

От 2001 се занимавам с автомобилен парк на фирма. Фишовете с едно единствено изключение са идвали по пощата. Само един го донесе кварталния, защото беше на кола със специален номер и трябваше да се измисля начин да падне фиша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може, не знам. Аз още не съм получавал такова нещо. Имам предвид, че винаги когато съм бил сниман си го знам и отивам директно в КАТ (в някой от следващите дни). Слушам кварталните, че се оплакват от разноса на фишове, па не знам. Може би като не се потърсят в пощата им ги дават, знам ли...Ще питам и ще пиша пак за какво иде реч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ице, това е така, но само ако имаш желание и отидеш до съответния пощенски клон, да си получиш препоръчаното писмо. Ако го носи служител на пощите, за фирмите пък е съвсем лесно, щото го дават на чистачката "Леля Гинче", тя се подписва и хоп - връчено ти е. Ама за физическите лица, няма как и отива при кварталния /след като е върнат от пощите на подателя/, а кварталния има 7 /седем/ дни да го връчи или и той да го върне.

Темата е дискутирана много, писали сме и двамата по нея.

Отвори си АПК, ЗДвП и закона за МйеВйеРйет-у и виж, как се връчват.

Ай наздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля Ви се, не ми се чете по това време :)

 

Моля, някой само да ми подскаже при ограничение 50 км/ч ме снима камера, даже и светкавица включи :)

Карах с 80 км/ч, колко парички да си приготвя.

 

П.С. За сефте ми е, ама винаги има първи път :)

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чл. 182. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв.;

3. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.;

4. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване от 31 до 40 km/h - с глоба 200 лв.;

5. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване над 40 km/h - с глоба 300 лв.;

6. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване над 50 km/h - с глоба 350 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв.;

3. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.;

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Боре :)

 

 

 

Чл. 182. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв.;

3. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.;

4. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване от 31 до 40 km/h - с глоба 200 лв.;

5. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване над 40 km/h - с глоба 300 лв.;

6. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване над 50 km/h - с глоба 350 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв.;

3. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.;

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От опит - превишение от 30 до 40 км /ч глобата е 150, а с намалението 105 лв. Това пише в 2 служебни фиша на колегата от миналата седмица....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.