Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Жалби срещу всякакви нередности


Mishelle

Recommended Posts

Пускам тази тема във връзка радостта ми, че все пак нещо в тази държава работи. При това коректно. В случая става дума за София. В ж.к. Младост се строи нова жилищна кооперация. Улицата пред обекта е пълна свинщина - асфалта е покрит с кал, изнесена от строежа. Уточнявам, че не става дума за отдалечен строеж, а такъв между вече съществуващи и от години населени жилищни сгради. Не живя там, но от време на време минавам. Последния път се ядосах на кальока и в разговор с жена ми й казах, че отивам да нахраня техническия на обекта. Тя, обаче, ми подхвърли по-добра идея. Столична община има сайт, на който всеки гражданин може да подава жалби срещу всякакви нередности. Сайта е отлично направен, с логически последователни стъпки при попълване на оплакването. Работи коректно и през смарфон (през такъв пуснах жалбата), могат да се качват и снимки. Дори може да се видят вече подадени жалби за същия район. Попълних всичко и изпратих оплакването си. Една седмица по-късно, забравил за случая, ми звъни телефона, а отсреща старши инспектор от столичния инспекторат. Информира ме, че са посетили адреса и на собственика на обекта е съставен акт. Попита ме дали искам това, което ми обяснява по телефона, да го получа като протокол, в писмен вид или съм доволен от разговора и е достатъчно да се видя с районния инспектор, на когото да подпиша, че не са ми нужни писмените обяснения по случая. Отказах документите, за да не ангажирам инспектората с изпращане, обратни разписки и т.н. Същия ден ми звъни районния инспектор, за да определя удобен за мен час, да се видиме пред обекта, за да подпиша, че съм удовлетворен от взетите мерки и състоянието на улицата. На следващия ден, в уговорения час, човека ме чакаше. Беше любезен и приветлив. Поговорихме си, подписах документа, че не искам писмени обяснения и си тръгнах. Разбира се, копие от подписания документ беше подготвен и за мен. Удовлетворен съм, при това много, не толкова заради съставения на собственика на обекта акт, а за това, че жалбата ми не потъна в нечии архив. Нещо повече - реагира се в съвсем кратък срок. За което поздравявам столичния инспекторат.

 

Сайта, за който става дума, е Call Sofia. В него има различни раздели, подредени тематично, от които трябва да изберете най-подходящия, касаещ жалбата ви. Така вашето съобщение за нередност ще бъде разпределено към съответната институция, в моя случай към инспектората.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти да видиш...гледам и не вярвам на ушите си :D

Браво, нека се споменават и тези случки, току виж започнем да поглеждаме по-оптимистично на Бг реалността :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Call Sofia работи, но бавно. Понякога трябва да подадеш няколко пъти един и същ сигнал, за да го оправят.

Хубавото, е че когато подаваш сигнал за дупки на пътя, ако има подадени сигнали за същата улица ги виждаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво колега!

Ето това се казва гражданска позиция.

Смятам,че този пример е показателен,че не трябва да си затваряме очите.

Всяка община трябва да има подобен сайт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

. Улицата пред обекта е пълна свинщина - асфалта е покрит с кал, изнесена от строежа.

 

 

А огледа ли когато е имало кал каква точно е била дейноста на строежа?! Да не би точно тогава да са копали или да е имало подобни дейности?!

П.П

Не се заяждам но не мисля че си прав и мога да се аргументирам ама за какво ли...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма какво да оглеждам. Столичния инспекторат, след като съставя акт, значи смята, че съм прав... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А огледа ли когато е имало кал каква точно е била дейноста на строежа?! Да не би точно тогава да са копали или да е имало подобни дейности?!

П.П

Не се заяждам но не мисля че си прав и мога да се аргументирам ама за какво ли...

Няма значение дали копаят или правят нещо друго. Не може да замърсяват уличната мрежа. При изготвянето на плана на обекта, част от който е временната организация - къде седят камионите докато чакат, от къде излизат, по кои улици минават - се предвижда и мивка за колелата и шаситата на техниката, ако влиза на територията на обекта. Ако цапаш получаваш акт. Преди години, когато правихме изкопа за осма метростанция, калта беше СТРАШНА! Автомивката беше от четири паросруйки, по две за всяка страна на камиона. Въпреки това се случваше да изнесем кал и си ни глобяваха.

EDIT: по темата най-компетентен е Малкия.

Редактирано от Izolini
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма какво да оглеждам. Столичния инспекторат, след като съставя акт, значи смята, че съм прав... 

 

 

Това е напълно невярно.Инвеститор строител съм и съм от другата страна.В чуждите очи строителя почти винаги е дойна крава.И е със свалени гащи пред институциите.Според мен случая е следния:

Става дума за строеж в голям град и там такива работи са недопустими и съм сигурен че просто ги е улучил между цапането и чистенето.В общи линии копаеш мърсиш и още същия ден чистиш.Това е записано в наредбите на всяка община и се спазва.Ама се случва точно тогаз да мине някой дет му е криво и съответно подава сигнал..даже и докато чистиш(случвало ми се е).Сега всички строителни фирми имат отделен бюджет само за чистене и жалби.

При наличие на писмен сигнал общината е длъжна да вземе мерки..Сега кой прав кой крив много важно.Общинаря идва и ти казва има писмена жалба дай пари.Ако не му дадеш той намира членчета наредбички(дал господ много) и ще те притисне.Даже и да те забави пак си вътре.Или пък ще ти каже айде сега ти се размина ама ще връщаш услуга. Абе въобще институциите си умират за такива сигнали щото по този начин доказват че си заработват заплатата.И даже да няма причина пак ще има санкции.Плащал съм акт защото общинарката харесала един от строителите а той се правел на велик и не и отвърнал.Въобще актове да искаш...

 

 

Затова има един такъв израз "Будна ти съвест гражданска"

П.П

Знам че всички ще ми скочат но държа да кажа че аз самия (а и много мои колеги) държим на чистотата и изрядноста защото това в крайна сметка се изразява и в реномето на фирмата.Наясно сме напълно че строежа създава неизбежни затруднения за съседите.Затова и ТЕ СЕ ОБЕЗЩЕТЯВАТ обикновенно.Затова ако калта е била от предния ден има основание за акт ама ако са извършвали дейност същия ден просто са имали  късмета да попаднат на нашия админ в лошо настроение.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струва ми се, че темата не е за конкретното нарушение (или липсата на такова, не заемам страна), а за това, че по сигнал е извършена проверка, която е довела до резултат. Сигналът, примерно, можеше да бъде за преливащи кофи за боклук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля скоро да използвам този сайт и се надявам на адекватна реакция от общината.

 

Въпрос към колегата Mishoo - как точно се ОБЕЗЩЕТЯВАТ съседите от околните сгради при евентуален строеж за причинените неудобства, че нещо не ми е ясно.

 

Знам за обезщетение на хората, който си дават земята за да се строи на нея, но за обезщетение на съседите за първи път чувам.

Питам защото в момента край моя блок строят 2 нови сгради и освен бонуса от тракане и шум в събота сутринта в 7:30 и кална улица друго обезщетение май не получаваме.

Не се заяждам и не очаквам някой да дойде да ми даде 5лв, просто ми е интересно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

mishoo вадиш от 9 кладенеца вода, определяш нещо за невярно, а в друго, което дори не си и виждал - за сигурно.

 

Улицата е мръсна не за час-два или ден-два. Улицата е мръсна повече от месец. Жалбата ми е въз основа на това, а не на лошото ми настроение, както го определяш. Не съм улучил момент между цапане и чистене, освен ако не визираш времеви интервал от месец и нещо... Пишеш, че след като има акт, може да няма основание. И как става това? Акта се пише въз основа на закон и наредби. Просто е. Смяташ, че строителя бил крава и със свалени гащи. Строителя (инвеститор и изпълнител) следва да се съобразява със закона и наредбите. Когато това не му е възможно, следва да е наясно, че може да бъде санкциониран. Негов избор е кое действие да предприеме и кое му е по-изгодно. Все едно да напишеш, че като се качиш в колата си сваляш гащите. Все могат да те хванат - я за превишена скорост, я за телефон, колан и какво ли още не. По-горе написах, че в района всеки ден минавам покрай още няколко строителни обекта, които дори са по-мащабни. Пред тях е чисто, все едно не се строи. Значи те могат да бъдат с вдигнати гащи, нали?

 

И в цялото си желание да напишеш всичко това, на база някакви предположения, пропусна основното в първия ми пост:

 

Пускам тази тема във връзка радостта ми, че все пак нещо в тази държава работи. ... Удовлетворен съм, при това много, не толкова заради съставения на собственика на обекта акт, а за това, че жалбата ми не потъна в нечии архив...

 

Не се кефя на съставения акт. Радвам се, че системата работи. Колегата mirizlivpor съвсем правилно ме е разбрал. Разбрал е и естеството на темата. Но, както винаги, ще се намери някой да скочи и да тегли локуми... Ицо по-горе съвсем ясно ти е обяснил как следва да излиза механизация от обект.

 

Въпроса за обещетението на съседите и на мен ми е интересен. Би ли споделил подробности и как ти обезщетяваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Аз също потвърждавам , че сайта работи , поне отговарят а и от време на време и действат  ;) . Аз го използвах да съобщя за 2 коли "паметници" , едната стои от 5 години другата от 3. За сайта ми каза познат, който ми  показа жалба и след  това вдигнат автомобил в Дружба. В Лозенец , явно работят малко по-бавно защото за сега жалбата ми е приета , но вече повече от месец не виждам някой да е направил нещо по колите. Т.е. идеята е много добра , сега остава навсякъде по веригата хората да си вършат работата :). Но като цяло ДА , сайта работи и смятам , че все повече хора трябва да имат отношение и така наречената гражданска позиция за да започнат да се орпавят неща!!  

...Ще ви дам и още един пример, че много голяма част от хората са свикнали да чакат на готово. Пред блока има 7-8-9 улични Лампи. Един ден спряха всички , така беше и втория ден и тъй като жена ми беше по майчинство я помолих да потърси телелфона на общината и да звънне пък току виж направят нещо. Тя звънна и на следващата вечер лампите светеха - реших че е съвпадение. Все пак по тази улица има още 5-6 блока, което си е  може би 4-500 семейства, не може само ние да сме звъняли.  След половин година лампите пак изгаснаха (всичките). Тоя път решихме да изчакаме 1 седмица. Пълен мрак 1 седмица, жена ми звънна и на следващата вечер светиха.А междувременно поне 3ма съседи ми се оплакаха, че вечер било много тъмно.  Т.е. извода какъв е -Тези да кажем 400 семейства  (а съм сигурен че са повече), чакат някой отгоре(с висше) да им реши проблемите. От друга страна не знам дали си представят, че от общината едва ли имат човек който всяка вечер обикаля всички улици и общински площи. 

 

...А по въпроса със строежите като стрнаичен наблюдател, съм виждал и 2та вараинта. До блока имаше строеж и почти през цялото време беше такава гняз , че колите бяха спрели да минават по улицата на строежа (която си е нормална асфалтирана вътрешноквартална улица). От друга страна до офиса имаше строеж , строителите ми бяха клиенти и всяка сутрин или снимнаха или пиеха кафе при мен. Мога да кажа улицата беше по-чиста докато се строеше от колкото през останалото време. И все пак като някакви медиум тия от общината винаги знаеха кога ще им идва бетоновоз или кога извозват земни маси и винаги бяха на място да "цоцат". Все пак докато сереш (с извинение) , няма как да ти е чист кенефа - важното е след това да си пуснеш водата. Пича имаше 1 торба с документи и разрешителни (знам защото съм ги снимал доста пъти) и винаги имаше за какво да се хванат , след n-тия случай просто си знаеше че когато ще идва бетоновоз трябва да извади една сума пари и да си върши работата спокойно  ;)

Снимките от въпросния сайт: 
 

post-2088-0-96882900-1479492062_thumb.jpg

post-2088-0-67361900-1479492079_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаех си че ще се разтягат локуми и тази тема защо строителя е дойна крава ми е така омразна...Със свалени гащи е защото дейноста е такава че за всичко се иска съответното разрешение и зависиш постоянно от нещо.Съответно институциите го знаят това и го използват.Съседите на строежите също.От година са станали и особено нагли.Обезщетението на съседите става обикновенно в натура(поправяш им покрив ограда даваш им материали и други.Това става винаги с къщи съседи.Вече и пари на ръка се дават.Ако обаче е блок обикновенно се разминава.Много хора са и не смеят да си искат.Рекета на съседа е напълно законен.Пример от миналия месец.Предварително съм казал на прекия съсед че ще заливаме двора обещал съм му че ще му направя оградата (на стойност 300 лв).Всичко е уговорено.На другия ден идват два 9 кубикови със силен гъст бетон.И точно тогава съседа (пенсионер) изскача и казва" абе размислих дай и 300 лв на ръка вие сте богата фирма имате  какво ще ти стане"

Аз мълча и стискам зъби.Той продължава звъня на общината сега.Викам звъни всичко е законно. Обаче общинаря (старо куче) приема сигнала и веднага ми звъни на мен и ми вика "има сигнал знам че всичко ти е наред ама трябва да спреш и да те проверя иначе излиза че не работя или потулвам сигнал" Проверката отнема поне няколко часа минимум през това време миксерите въртят...Бетона ако преседи повече от час вече го хвърлям.Правя бърза сметка. Или плащам 300 лв на ръка или хвърлям бетон за 1900 лв.. Кво да правя?! Всичко е напълно законно...

Платих ко ще правя...Аз съм скапан строител и съм и алчен... как така няма да дам на бедния пенсионер.Чак аз се мразя в такива дни.

Никви адвокати нито разрешителни могат да те спасят набележат ли те будни граждани...

А знаеш ли Юли че имам жалба срещу мен от крадец?! Представяш ли си?!

В далечната 2007 година ми звънят от полицията в два часа посред нощ спешно да отида в районното.Отивам аз.И още от коридора чувам двама цигани закопчани за релсата с гръб към мен говорят на полицая: Тоз строител скапан (сиреч аз) е измамник да знаете.Не е честен строител.Миналия месец на строежа е имало пазач сега го нямало.Ама аз съм бил лош човек сложил съм СОТ. Защо съм сложил СОТ на строеж а не пазач. Те хората(крадците) не предполагали че на строеж можело СОТ да се сложи. Направо не вярвам на ушите си..Дошли да крадат хванати с инструментите и що имало сот а не заспал пазач?!?Какъв подлец съм аз.

И сега куриоза.Полицая казва: Вие сте си крадци хванати на място.Спор няма.Трябва да спазваме закона.Ако мислите че строителя вие е измамил(задето не е известил че е сложил сот) подайте жалба имате право. Това е...

Викаш не е със свалени гащи?! :crazy:

А случая във Варна с жалбоподателя и проститутките знаете ли го :D  Много е куриозен и забавен?!

Редактирано от mishoo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.