Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Ком-Емине (Е-3)


Алекси Георгиев

Recommended Posts

Доста четох за маршрута, споделях тук-там намеренията си (мойте и на жена ми) и искам и тук да сложа въпроса...

Някой от вас има ли лични наблюдения от прехода? Ценна ще ми е всяка информация, освен тази в интернет.

Знам, че тук не е най-подходящото място за такъв въпрос (предвид, че е е авто-зона, а не пешеходна такава), но все пак има доста широко скроени хора сред вас!

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т’ва е яко начинание! Крака, г*з и сърце трябва да имате в повече :) И се надявам да го правите в друг сезон! Хубаво е предварително да запазите местата за спане. Можете да си пратите колети с храна в дадени точки, за да не Ви тежат много раниците. Обувките - задължително да са хубави и да са проходени, а не да тръгнете с удобни, но нови. Възможно е да се предадат по време на прехода, та...може да го имате и т’ва в предвид и да си подсигурите втори чифт. Щеки е добре също да имате под ръка - особено ако сте свикали да ходите с тях. Хубави и дишащи дрехи са подходящи, както и дъждобран или яке, което не пропуска вода, защото няма как да не знаете щом го мислите този преход, времето често се мени в планината. Връх Ботев е късмет да се види в ясен, топъл и безоблачен ден :)

Преди няколко години се бях ентусиазирал да го направя с колело, но така се стекоха нещата, че трябваше да отложа приключението. Дайте повече инфо, кога мислите да го правите, колко човека, какви са Ви очакванията, планинари ли сте по принцип, какво отделно спортувате...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Планувано е за лятото 2018г. но няма точна дата, защото сме три приятелски семейства и ще ни трябват още хора. Иначе често сме в планината, но най-дълго те преходи, които сме правили са Козлодуй-Околчица и Ком-Издремец (край Лакатник) което е част от въпросния маршрут.

За екипировката няма да говорим - всичко е ясно.

Много ми хареса идеята с колетите с провизии и точно заради такива идеи пуснах темата. И ще се радвам на споделени други такива тънкости и особености за трасето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно повечето хора го правят с помощ от приятел(и). 

На ралични точки по маршрута където се пресича в повечето случаи проход  и има достъп с кола.

По удобно е и имаш резервен план в различни случаи  - храна,вода, контузия, лошо време, умора и много други непредвидени ситуации.

Ако си сам си е добра морална подкрепа да удариш един лаф и да получиш доза подкрепа.

Редактирано от hamsia
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен това ми е мечта, някога да го премина :)
Бях се зачел в разни пътеписи, където хора бяха направили карта с всички проверени места от където може да се пие вода по маршрута. Може би е едно от най-основните неща е това. Ако проявявате интерес, мога да пробвам да издиря ресурсите :)

ГПС приемник също е много полезна екстра, особено в лошо време, а и по принцип.

Лично за мен това с колети и това да преминаваш от някъде с помоща на мпс-та не ме кефи. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То ако е да пътувам с кола, ще си хвана магистралата, но не това е идеята :)

Ще се радвам на всякакъв вид информация! Пък и ако има и други ентусиасти ще е супер.

Нека сме живи и здрави до тогава!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дани няма предвид преминаването с автомобил по част от маршрута. Идеята е, там, където се пресича маршрута с проходи, някой приятел с кола (който живее близо промерно) да донесе провизии, вместо да се пращат колети. Т’ва е хубаво и ако наистина някой е решил да се откаже - да има превоз. GPS наистина е хубаво да имате, както е писал Мони, за да не се отклоните или недай си Боже - загубите. Ако успее да издири карта с местата за вода ще е много добре, особено около Ботев. Не, че няма, но на места са малко в страни от маршрута и ако не ги знаеш - ги пропускаш. И да знаете, ще сте толкова бавни, колкото е най-бавния участник :) Понякога, повече хора е хубаво и по-весело, но има случаи, когато си е тагава история...

Козлодуй-Околчица не е малко. Ботевата чета...

Ти, да не си от Козлодуй?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лятото когатое най-подходящия момент, точно голям проблем ще имате с водата.

Има места където ако не ги знаеш и ги пропуснеш ще си ходите жадни доста време.

Ако нямате опит с маршрута, не сте го минавли с някой вече ходил  - хубаво би било ГПС (хубав) и карта.

Клипчета има във VBOX7 за Ком-Емине na white_angel2012 с колело го мина това лято.

Скоро имаше рекордни опити з аминаване на маршрута - може да се свържете с някой за тракове.

Пътеписи на хора, които са го минавали - има полезни съвети, отбивки, пресечки на местности, хубави места и най-вече грешки, които са допуснали - за да се предпазите.

Ако пък може да намерите човек ,който го е минавал - още по-добре.

 

Предполагам, че не е нещо сложно, но все пак си е нужно добро планиране  и подготовка за да може прехода да донесе удоволствие.

 

А относно колата - това е идеалния вариант на предварителни точки от маршрута да ви чака човек с провизии и за всеки случай - да ви хване на Беклемето  буря е по-добре да спите в колата отколкото да блъскате до някъде и на другия ден да сте парцали.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ме разбирайте погрешно!!! Това не е някаква необмислена или спонтанна прищявка. Този екип, който сме, не излизаме за първи път в такива условия и няма нито един, на който тва му криво, онова му право, боли го, сърби го... В това отношение проблем няма, нищо че са три жени! И както казвам във всеки пост - всякакъв вид информация и идеи са добре дошли. Картата с водата е полезна, gps-а също, макар че въпросът с захранването е важен и аз лично залагам на обикновена карта и компас (компса е доказан десетки пъти вече). Също е хубаво предварително уведомяване на познати във всеки един етап от прехода преди достигане на дадена точка и тръгване от настояща такава. Визирам кратки тел. разговори и резервни батерии на всеки участник... и т.н.

То нещата са много за описване в един пост.

М/у другото днес се свързах с двама човека, минавали маршрута през 2013-та и 2015-та и двамата казаха, че първия път от голяма полза им била помощта и указанията на хора вече минавали маршрута, а втория път било прекрасно изживяване! Относно нещата в раницата - каквото вземеш, все ще потрябва, но най-вече два чифта обувки и чорапи!!! И двамата повторили прехода през една година, което още повече ме мотивира.

А в отговор на zloQQ - не съм от Козлодуй, а от Враца :) като втория път пеша отидохме до Козлодуй и се върнахме с походниците! Но въпросния преход е далеч по-сериозен за мен.

Пак казвам - ще съм благодарен на всеки, който сподели мнения и съвети.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надявам се, че не го приемаш като обида или като поучителни съвети като към хлапак, но все пак ще ти го кажа - не питай тоя дето му е било кеф, питай тоя дето е патил.

С други думи - трябва се притесняваш от фактори, които не зависят от теб и не са от вида гледай положително - с планината шега не бива.

По добре гледай от лошата страна - така ще си подготвен за повечето неща.

Никой не казва, че няма да се справите или да не го правите - напротив. Опитвам се да споделя опит и да те предпазя от само "позитивно" мислене.

 

Аз го гледам от моята гледна точка, всеки от неговата  - има хора които тръгват с една шепа бадеми и една бутилка и викат другите са ламери - не стават.

Но доста такива и зима и лете ги търсят със дни къде са се пребили.

Има и такива подготвени - пример - тръгва сам щото го е правил - само че такива бури и мъгли има, че ни компас ни нищо няма да ти помогне, да не говорим ако има и светкавици. Ми диви животни  - ми то не са само мечки, ми кучета, ми вълци, прасета - всичко може.

Става лошо на някой, алергичен към нещо  - трябва да имаш резервен план.

 

Аз ако реша да правя такъв прехос ще похарча малко пари, но ще знам че имам варианти , на които да разчитам.

Нищо сигурно няма, но кефа цена няма.

 

Пак казвам, всеки го гледа от собствената си камбанария .

 

Важното е да се прави с мярка и удоволствие

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се на hamsia, но не съм прочел написаното, защото съм писал в същото време :)

Да, получих съвети от първо лице дет се вика! :) Поправиха ме, че телефона има обхват на определени места, та ако ще и 50 батерии да имаш в резерва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично от армията насам не съм виждал подробна топографска карта , а в ерата на технологиите никой не печати свесни карти , та аз лично ако тръгна ще си сложа и един GPS в джоба и ще си начертая маршрута така , че поне на два дни да минавам през някое село (колкото и да се обикаля).

 

П.П. Не съм планинар и не мисля да ставам , пеосто от време на време се губя благодарение на технологиите и не се намирам благодарение на картата ... така стана по коледа , когато GPS а ме завря в някаква тъмна провинция , а на картата 2/3 от населените места ги нямаше , та тогава следвах пътя с предимство по интуиция :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спъваш се падаш и чупиш GPS-a и ко правиме - не всеки си има зъболекарски инструменти деба да го поправи на място  :)

Карта топогравска мойе от ГПС -да се разпе4ата да си имаш - в непромокаем калъв с маршрути и точки - просто резервен вариант.

 

Дет викаш = в ерата на технологиите всичко е възможно - вече е въпрос на желание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Алекси Георгиев

 

Млако е пресилено за някой , но всеки с лудостта си.

От доста врем, всъщност откакто излезе на пазара съм се наточил на това устройство: Spot 2

 

Просто така се стекоха обстоятелствате , че в момента не ходя на чак толкова дълги и изолирани преходи.

Но ако трябва да тръгна по твоите стъпки с този преход, тов щше е първото което щях да си взема  - дет се вика щеше да ми е като оправдание.

 

@Гена - не всеки който може да ръчка по карти , може да ръчка по зъби и обратно. Но представи си и двете заедно каква мощ ще даде напритежателя :)

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От няколко години се каня да тръгна по Е-3, за 2018 вече събирам хора за да се случи. Трябва си здрава подготовка, психическа и физическа, трябват си и средства за добра екипировка. Има вече пътеводители за маршрута, аз лично си взех от Ойларипи, маршрута там е разделен на различни етапи, с подробно описание, посочват различни обекти по които да се ориентираш, чешми, денивелация, дължина на етапите както и времетраене, трудност, откъде да минеш при лошо време. Има контакти на хижите, какво предлагат (ток, вода, баня, изхранване, магазин), къде може да се снабдиш с провизии.

Маршрута може да се разчертае така, че изхранването и спането да са само по хижи или да се комбинира със спане на палатка.

Задължителна за мен е планинската застраховка както и добре съставена аптечка! Лека раница в която да има всичко необходимо, но без да те изгърбва и да тежи, ще я носиш по цял ден поне 12 дни. Лека и енергийна храна - сушено месо, ядки, сушени плодове, сладко, фъстъчено масло, кафе, чай, сухари, може и хубави протеинови барчета. GPS или телефон с външна батерия и карти. На телефона ми съм качил Orux maps с планинарска карта от BG mountains, за мен това е най-добрата комбинация при липса на отделно GPS устройство. Водонепромокаема карта, компас, челник с батерии, швейцарско ножче, запалка, сух спирт.

Сами преценете способностите си преди да тръгнете, разчитайте повече на собствените си сили отколкото на това което ще ви кажат, по-лошо е да се загубиш горе, отколкото да слезеш долу преди края. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@hamsia, много ми харесва че мислиш!!! Когато е удобно може ли да ми / ни дадеш линк относно спот-а, че не съм сигурен дали гледам същото устройство, за което става дума? Макар че аз лично наистина, често се оправям с компас и предварително проверена карта и винаги резултата е бил 6+

Освен това имам добра визуална памет и чувство за ориентация и ще дам за пример последния Ботев поход, когато на отиване към Козлодуй (край Борован) оставих камък със специфична форма върху друг камък и на връщане го открих... Но все пак Враца-Козлодуй е дет се вика на един г#з место. А там е друго, макар, че пак можеш да оставяш неща зад себе си (аварийни).

В тоя ред на мисли ще помоля админството да оставят темата, макар че ще е след повече от 5-6 месеца и че не се отнася към съществото на форума като цяло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземете едно джобно радио, макар и не силно да има някакъв постоянен шум около вас и задължително на всеки поне по 1 щека, която да тропа като вървите. Просто да не сте особено тихи и като седнете също. Балканджийските скитни знаят защо.

Редактирано от ogich
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да се прави сметка, че по времето, планувано за това действие, ще са излезли всякакви влечуги из пущинака. Никак не е маловажен фактор!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спот-а е готина джаджа. Виждат те, оставяш следа :)

Ползвахме го да прави тракове, изкачвайки Килиманджаро миналата година, а и из други трекове в планини в Бг и Алпите.

Пишете като изберете дати - и двамата, Алекси и drago_bs. Ще ми е интересно да следя и подготовката и преминаването, а знае ли човек, ако имам време - може да се включа и аз. Темата, поне на мен ми е интересна. Блазни ме да се метна с колелото...но за сега има други планове за “на две гуми” :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спота   е сателитен приемни и предавател , най-грубо казано.

Може да се използва както за парвене на тракове, предаване на местоположението в реално време през определен интервал, уведомяване  , че всичко е ок с бутони на определен списък от хора , критична ситуация и SOS бутон.

Новата версия незнам какво ползва за предаване - старата ползваше Иридиум мрежата.

Разбирасе всичко се заплаща, но както казах и преди - кефа цена няма.

Плаща се на брой съобщения , мисля ч еимаше пакети и точки на предаване.

И отделно може да се плати застраховка към международна организация.

При беда - разбирай голям сакатлък , натискаш SOS и се нотифицира регионалния оператор за спешни случаи( 911, 112 и т.н.) .

Говоря ги много грубо нещата, предполагам са се променили доста неща, но общо взето идеята е вместо да разчиташ на късмет , обхват и да се чудят познати що не се обаждаш - да се знае къде си как си и при беда да се реагира и да имаш покрити разходи.

Пак казвам - за всичко това се плаща, но не съмс е интересувал скоро как е, не е стотици левове или хиляди.

Има доста писано по темата в Оффроад форума, теса си "изградили" тяхна система за нотификация и помощ като мисля, че и с ПСС направиха нещо заедно.

 

Това е в общи линии за Спот - видях че има и нова генерация 3 . ..

 

Колкото до какво се носи - аз швейцарското ножще за риба само го ползвам :)

Нож хубав средна големина ( няма да гоним Хищника все пак) с който да можеш дет се вика и прасе да одереш - да можеш да го биеш с камък за сечене , абе за всичко.

Колкото до животните - всеки по 10 пиратки за зор заман , свирка или звънче на раницата.

Аз лично винаги си нося спрей за мечки ( един път не го взех и ....) - затова винаги готов.

 

Разбира се тръгваш на преход не на разходка с кола - само важни и полезни неща.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спрей за мечки е колкото пожарогасител, ако сте постоянно шумни може би няма да ви се наложи. Това работи в непосредствена близост до няколко метра и се ползува с бърза реакция. По-добре е мечките да ви чуват отдалече, ще се оттеглят сами- слуха им е чувствителен като на куче. Наблизо ако ви е изненадала някоя до 40-50 м. е опасно да гърмите пиратки, правите резки движения или да бягате. Има начин да я разкарате. В такъв случай трябва да запазите самообладание, спрете, не мърдайте, заковете погледите в нея и не спирайте да говорите монотоннно и на висок тон и уверено помежду си един след друг докато не се махне. Стръвници няма, търсят да ядат плодове. Ако е далече поне на 100 м. спрете и вдигайте шум, карайте се, гърмете пиратки, хвърляйте камъни, изчакайте да се оттегли. Най-опасно е ако бъдете изненадани наблизо и пресечете пътя си с майка на малки мечета, затова спрей люти чушки 500 г се носи на колан с бързи закопчалки. В раница ако е- само тежи и не върши работа.

Постоянния шум е вашият най-добър спътник. Не ви пожелавам да имате подобна среща. Аз съм преживял нещо такова, 1 час време ми се стори колкото 3 денонощия, но се случи, защото около нас беше тихо и след дъжд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То сега май няма (но лятото ги има), ама друго много опасно животно дето можеш да срещнеш е бик. Незнам каква е тая идиотия да пускат кравите с все бика на свободен режим. Един такъв ни държа на мушка сигурно половин час, докато някаква крава го съблазни и ни заряза. И срещу това ни спрей, ни пиратки... Изродска работа, май мечката е за предпочитане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре с нещо отколкото без нищо :)

Пиратките се хвърлят периодично , ако си в местност където има и те е страх от среща :)

Защотото може се нахедриш на добичето и ако си в някой доли се катериш и нито може те подуши нито да те чуе. 

В момента в който се подадеш най-приятния момент е да се изненадата и двамата :)

Тогава реакциите са интересни и на мечката и на човека :)

Незнам бик дали може да се спре със спрей - сигурен съм, че ще му подейства ако само се навежда да "боде".

Но ако се засили .... кой знае - трябва да се пробва :)

Знам че ако успееш да го хванеш(захапеш ) за носа - ще те следва  навсякъде.

 

За животни който не са толкова "опасни", като мечка, глиган и тем подобни - си набавям клон, но не сопа, а отпред като храст.

Животните на който мога да регирам като кучета и тем подобни - е много ефективно отколкото сопа.

 

Драскането и удрянето по носа с клонките е "огромно удоволствие" за тях.

Спрей не искам и не ми се е налагало срещу куче - ако няма с какво да го измиеш обилно , по-добре да му спестиш мъките.

Аз лично нося спрея и срещу хора, че всякакви вече са се навъдили.

Както каза  ogich спрея се носи в кобур на предпазител за да може да се реагира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.