Jump to content

>skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Проблем със светлините


chaveto

Recommended Posts

Проблема е такъв, че по време на ТО в Шкода са решили да правят нещо заради ЛЕД крушките които съм сложил на късите светлини и е станало мазало.

А реално грешка за тези крушки се записваше когато ключа е на позиция 0 или при проверката не светят фаровете. Проверката до колкото знам се извършва след даване на контакт за няколко секунди. Сега защо са решили да правят нещо не знам. Лошото е, че по гадния начин разбрах, че нямам и дневни светлини. Дневните светлини бяха на дългите като светеха в някакъв процент. Изпрати ме до вкъщи и всички останали неща не работят. Можеш да ги вкл/изкл но нищо не се случва. 

Хванах едно приятелче което има кабел... За да ми включи поне двневните светлини, но и той се мъчи и нищо не се получи. В крайна сметка накара фаровете за мъгла да бъдат дневни, но реши да рестартира нещо си за светлините и в момента излизат 7 грешки за не работещи светлини. И вчера отново съвсем случайно разбрах, че докато светят само дневните отзад свети светлината за задна скорост. Включат ли се фаровете и отзад всичко е ОК. Другото е, че на позиция габарит отпред няма никаква светлина, така си беше още след ТО като я взех. А всъщност не помня отпред дали някога е имало габарит и кое е изпълнявало тази функция.

Днес си очаквам кабела който съм поръчал и мисля сам да си оправя нещата и да не се занимавам със сервизи... 

Имам някакви познания в диагностика... но никога не съм пипал ВЦДС мисля, че така беше. А там от страни като съм гледал и ми е малко объркано с тези битове....

Някой може ли така  от прочетеното да ме насочи от къде да почна. Някакъв резет ако има въпросния модул за светлините и след това едно по едно да се активира това което искам и е съществуващо в автомобила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиша си няколко човека на ЛС, но и тук да си кажа до къде стигнах.

Успях да изключа светлината за задна скорост да не свети когато ключа за фаровете е на позиция 0 или когато е на АУТО и фаровете не работят. Грешките от изгорели дневни свелини, фарове за мъгла..... в момента са само 3. Дневни светлини на дългите не можах да подкарам и ги оставих да си бъдат на фаровете за мъгла, така както ги направиха онзи ден. Ливинг и коминг хоум са активирани с чавки и от таблото, но не работят. ON/OFF за сензора за светлина също не работи от таблото, както и да го оставиш сензора си е активиран винаги и ако фаровете са на АУТО и е тъмно си тръгват. 

Грешките в момента са за задната лява и дясна габаритна светлина, и за светлината за мъгла отзад. Според мен понеже стоповете са ЛЕД а някъде е отбелязано да са с обикновена крушка и затова ги отчита като грешка а те реално си работят.

Също така си мисля, че ако задам ливинг и коминг хоум да бъдат на фаровете за мъгла и ще тръгнат и те.

Още не мога да си спомня отпред от къде е габаритната светлина и дали това не го изпълняваше крушката за дългите. Защото в момента отпред няма и габаритна светлина. Според мен ако подкарам дългите да станат дневни и сами ще си дойдат габаритите отпред.

Понеже има бая неща които могат да се пипат а въобще не знам дали ги има в автомобила. Та има ли начин да се знае какво има и кое може да се активира. Отделно има някакви асистенти за къси, дълги... светлини и не искам да ги пипам защото си нямам и на идея какво правят.

Някой ако може да ме насочи къде да търся проблема с отметката за ДРЛ на дългите и тази за грешките на задните габарити като начало ще е добре. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега. Ако наистина проблема ти е в кодинга, то той се крие в byte 18. Ако се кодира грешно между другото доста от симптомите са като описаните от теб.

Преди време се бях заиграл там и попаднах на един списък с кодировки за въпросния byte 18 (полезно нещо се оказа). Ако проблемът е там, каквото и да променяш като влезеш вътре - няма да ти помогне. Трябва да се намери правилния HEX код за твоята кола и да се промени директно (дифолтния е 00, но това е маска зад която стои нещо друго всъщност). Става като въведеш целия кодинг (но с променена стойност само за  byte 18) в полето New coding както от тази снимка, а не влизаш в Long Coding Helper, както е показано на същата снимка. Това ще върне всичко по светлините до заводските настройки на автомобила ти.

И всичко това естествено ако проблемът ти е от кодинга. Разбира се трябва да знаеш много добре какво правиш.

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А този код къде трябва да го търся, някъде по нета или? Също така има на едно място където е за резет, но е в червено и пише някакво предупреждение, но в момента не помня точно за какво беше. Ако от там се резетне дали този кодинг на 18 няма да се върне както е бил. 

Днес ако ми остане време отново ще я закача и ще направя скриншотове на това което гледам. Също така разбрах, че още от първоначалния екран мога да сканирам какво има по автомобила за да има повече яснота какво може да се активира. Трябва да видя и как се записват настройките ако може така да се каже, за да може да се възстанови в един даден момент както е било.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За списъка с кодовете съм ти дал линк в предния си пост. А за ресета, за който говориш не знам какъв е, както и дали ще помогне. А и защо да ресетваш всички настройки, след като проблема ти е само във външните светлини!?

Когато аз имах проблем работа ми свърши един от следните:

  32 SK350 Halogen SK35x-RS TFL_LED-RL aus TFL ROM 50 SK350 SK35x halogen-RS-RL TFL_LED ROM from TFL 50
  33 SK350 Halogen SK35x-RS TFL_LED-LL aus TFL ROM 51 SK350 SK35x halogen-RS-LL TFL_LED ROM from TFL 51
  34 SK350 Halogen SK351 TFL_1sep. SK350 SK351 TFL_1sep halogen. RL aus TFL ROM 52 RL ROM from TFL 52
  35 SK350 Halogen SK351 TFL_1.sep LL ausTFL ROM 53 SK350 SK351 halogen TFL_1.sep LL ausTFL ROM 53
  36 SK350 Halogen SK351 RL TFL-ABL(S) ROM 54 SK350 SK351 halogen RL TFL-ABL (P) ROM 54
  37 SK350 Halogen SK351 LL TFL-ABL(S) ROM 55 SK350 SK351 halogen LL TFL-ABL (P) ROM 55
  38 SK350 Halogen SK351 TFL_SH RL ROM 56 SK350 SK351 halogen TFL_SH RL ROM 56
  39 SK350 Halogen SK351 TFL_SH LL ROM 57 SK350 SK351 halogen TFL_SH LL ROM 57
 
Извадка са от целия списък от предния ми пост. Поиграх от целия списък за WAG си да пресея само за Škoda Superb. Пробваш докато видиш, че някой стане - проверяш всички светлини след всеки кодинг. :) Няма какво повече да се обърка.
И пак казвам - това е ако си сигурен, че е от кодинга! И трябва да си уверен какво правиш. Задължително си запази първоначалния кодинг от полето Current coding (което не може да се редактира)!
 
Поздрави
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно това е, че вчера ми беше първия допир с въпросната програма и още ми е много мътно какво се случва и кое какво точно значи и показва.  При другите автомобили които съм имал, ако искаш да пуснеш/спреш нещо се работи само с отметки.  Може и да е много лесно, но трябва да има кой да ми обясни на прост български какво се случва. Аз обаче не познавам такъв човек, а нямам и много свободно време да търся и чета по нета.

Иначе проблема реално е само за външните светлини отзад като грешка, но си остава проблема с DRL на дългите и другите неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено проблема би трябвало да е от коднига, защото на бите 18 е въпросното нещо за резет. Има стандарт модул, резет ЕПРОМ и надолу започват по марки автмобили. За Шкода има общо 4-варианта на Суперб като два за комби и два за седан. Нито един от 4-те не оправя проблема. Дадох му да сложи за Пасат, изпълнение за щатите и грешките изчезнаха. Обаче се включиха мигачите да работят постоянно с намалена светлина, за отпред лошо няма, но и отзад го има това и там не е ОК за мен. А в списъка са около 20 автомобила и не исках да ги пробвам един по един. Другото е, че след това променяне не се променя нищо по това което е било, всички отметки си остават така както са били. Та затова си мисля, че е от кодинга. Като цяло вчера не съм си играл да променям а разглеждах програмата и докато разглеждах направих и няколко неща и забелязах и друго нередно нещо.

Другото нередно е, че на позиция АУТО сензора за светлина все едно не работи, слагаш АУТО и светлините тръгват. Коминг и ливинг хоум ги подкарах след като им направих адаптация.  Не можах да се ориентирам как да запазя първоначалния кодинг, но дори и да го запазя няма голям смисъл. Все пак преди мен е ровено и на байт 18 е давано резет.

А снимките от по горните линкове не работят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да добавя за сензора за светлините. Сензора работи, но веднъж включат ли се фаровете не спират докато не загася и извадя ключа. Като и след това трябва да мине някакво време за да не тръгнат веднага след даването на контакт, когато ключа е на позиция Ауто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На този етап след проведен разговор с @kokarosta за което му благодаря, че ми отдели 20 минути по телефона. Започнах да сменях HEX кода на byte18 и с  код 06 грешките изчезнаха, сензора започна да работи съвсем нормално, но си остана проблема с габаритите във фаровете и ДРЛ на дългите светлини.

Засега оставям така нещата и ще търся от някъде код, нямам време да го играя на проба грешка. Ако не съм намерил код до следващото посещение на Шкода и не съм оправил проблема, ще ги накарам те да го оправят.

Благодаря на всички които ми помогнаха тук и на ЛС.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Малко да раздвижа темата. Принципно търсачките и всичко останало е досадно, когато някога си търсил нещо и занапред постоянно да ти излиза като реклами... но в случая на мен ми помогна донякъде. Намерих числото което трябва да е на байт 18 и габарита отпред си тръгна, както и ДРЛ на мястото на дългите. Обаче остана проблем с грешка в стоповете отзад. Записва ми грешка, за задните габарити и тези за мъглата.

Вчера отново получих предложение за клип и клипа се оказа интересен.

Сега предполагам трябва да разбера няколко числа и би трябвало да мога да си наглася така нещата за да не записва грешка. Би следвало и за отпред да е същото и да си върна ЛЕД крушките и да го направя и там да няма грешка.

Някой ако е запознат с тази процедура и някаква насока, ако иска да сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.