Jump to content

skoda-club-nulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Осветление климатик - Octavia I - Решено!

Storm

Recommended Posts

искам да питам колегите който са с климатик дали когато включът фаровете им светят копчетата на климатика (дали имат някаква подсветка като тези на ел.огледала, ел.стакла...) ?

при мен нищо не свети а когато карам нощно време е много кофти когато не се виждът...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При включени светлини светят всички превключватели, колега, включително бутончето AC(за климатика) и това до него - за циркулация на въздуха в купето. Явно при теб има някакъв проблем.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен всички копчета ми светят, когато са включени фаровете. При теб явно има проблем, но за съжаление незнам как да ти помогна. По - рано са ти светили, кога забеляза, че не ти светят ? :idea:

При мен проблема е друг- понякога копчето за циркулация на въздуха не ще да бачка ( в смисъл натискам го, а то не зацепва и се връща)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама всички светят, ей сега ще ги снимам и ще ти кача снимка.

Поздрави.

P.S. Ето две снимчици, на първата светят копчетата на климатика и циркулацията на въздуха в купето, на втората са в загасено положение. И ма двете снимки се вижда зелникавия цвят на светещите прекъсвачи за парно, вентилатор и обдухвател(на вентилатора най-много му личи). :mrgreen:

004901420.jpg

004901422.jpg

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен всички копчета ми светят, когато са включени фаровете. При теб явно има проблем, но за съжаление незнам как да ти помогна. По - рано са ти светили, кога забеляза, че не ти светят ? :idea:

При мен проблема е друг- понякога копчето за циркулация на въздуха не ще да бачка ( в смисъл натискам го, а то не зацепва и се връща)

това копче не работи само в случаите когато си завъртял (най-дясното) да ти обдухва стъклата, във всички останали случаи трябва да си работи

Ама всички светят, ей сега ще ги снимам и ще ти кача снимка.

Поздрави.

ще съм ти благодарен ако направиш това :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готово е, за колеги съм винаги насреща, загледай ми горния пост, че там ги сложих.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ималки крушчици под копчетата. За средното съм 100 % сигурен, защото с баща ми разглобихме половината табло преди няколко години, когато спря да свети, а работата се оказа супер елементарна. Копчето просто се издърпва силно и изкача. След това по някакъв начин бръкваш и вадиш крушката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това копче не работи само в случаите когато си завъртял (най-дясното) да ти обдухва стъклата, във всички останали случаи трябва да си работи

Благодаря за информацията, явно не съм обърнал внимание на това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема :-)

По въпроса със подсветката на климатика - при мен свети, но понякога като пусна вентилатора и загасва. Като го чукна леко или не съвсем леко и пак светва. Не знам какъв е проблема, но предполагам някъде нещо не прави добър контакт, вероятно някоя маса.

Ще го разглобявам да видя и в този смисъл, някой ако го е вадил, нека каже как става това и най-вече има ли някакви пинизи.

Искаш да кажеш че:

копчето за спиране на външния въздух не се включва, ако дясната врътка е на обдухване на стъклата

Външния въздух може да се спре (копчето се включва), ако дясната врътка е на някое от трите положения за обдухване на салона.

Правилно ли съм разбрал ?

Аз от сума време се чудя това копче що веднъж работи, веднъж не ... и му се точех да го разкостя ... а то каква била работата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искаш да кажеш че:

копчето за спиране на външния въздух не се включва, ако дясната врътка е на обдухване на стъклата

Външния въздух може да се спре (копчето се включва), ако дясната врътка е на някое от трите положения за обдухване на салона.

Аз от сума време се чудя това копче що веднъж работи, веднъж не ... и му се точех да го разкостя ... а то каква била работата Smile

да точно така, ако е в най-горно положение (за обдухване на прозорците) копчето не работи.

това е така защото, ако използвъш въздуха от купето никога няма да обдухаш стаклата а напротив, още повече ще се запотят.

целта на обдухването е да изравниш топлината на стъклото отвън и от вътре за да не се образува конденз (запотяване)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Издърпваш средната врътка и с пинсети вадиш крушката и я сменяш. Доколкото знам там други крушки няма
"Крушки" има на пазара!Иначе им викат лампи! :mrgreen:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и бушон за централната конзола на таблото да е изгорял?

Ако не ти севти само този участък.

(само предположение-незнам как е досега само ми е горял предпазител за предни чистачки и касетофони-масетофони) :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и бушон за централната конзола на таблото да е изгорял?

Ако не ти севти само този участък.

(само предположение-незнам как е досега само ми е горял предпазител за предни чистачки и касетофони-масетофони) :mrgreen:

да, може и това да е...като се замисля нищо от тези прибори не ми е светило до сега... (ама аз колата я купих скоро и си беше така)

а, кой точно бушон е знаеш ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Схема на ел. инсталацията, както и много други полезни неща има тук:

http://www.vwclub.org.ua/modules/mydownloads/index.php

За бушоните дръпни файла oct_el_sborka.zip от тук:

http://www.vwclub.org.ua/modules/mydownloads/viewcat.php?cid=332&min=10&orderby=titleA&show=10

Други полезни линкове има в тая тема:

http://skodaclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=2380&postdays=0&postorder=asc&start=0

Според мен - едва ли е бушон. Ако е бушон предполагам, че и нещо друго няма да работи, защото едва ли само тия лампи са закачени на цял бушон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега storm, дай моля, малко повече инфо за новата си покупка, впечатления, снимки, ако имаш. Добре дошъл сред нас. smile182

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря за линковете :P

ще изчакам до сабота и неделя и се захващам...че сега се прибирам се по тамно, а и е студено....

иначе колата е 1.9TDI, 90к.с. комби, произведена е декември 2004г.

взех я на 66 000км., от лизинга директно я прехеърлихме на мое име, до сега е обслужвана само в ЕТ.

впечетления тепърва ще събирам, вече имам кам 2 000км. навъртяни, не е много но аз градско почти не карам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искаш да кажеш че:

Аз от сума време се чудя това копче що веднъж работи, веднъж не ... и му се точех да го разкостя ... а то каква била работата Smile

да точно така, ако е в най-горно положение (за обдухване на прозорците) копчето не работи.

това е така защото, ако използвъш въздуха от купето никога няма да обдухаш стаклата а напротив, още повече ще се запотят.

целта на обдухването е да изравниш топлината на стъклото отвън и от вътре за да не се образува конденз (запотяване)

Наистина е така и при мен, мерси за инфото :)

Ако знаеш колко псуване е отнесло това копче незаслужено :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даммм,така е-затова не позволява да се включи.

А на колегата да му е честита и много по 2000км да мине и всичките безаварийни 8)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даммм,така е-затова не позволява да се включи.

А на колегата да му е честита и много по 2000км да мине и всичките безаварийни 8)

благодаря, да ви се връща на всички :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги,

искам да споделя моя опит с осветлението на панела на климатика. Когато купих моята Октавия през май 2007г. всичко с осветлението беше ок. През август на връщане от морето, в тъмното забелязах, че панела не свети. Причината беше в изгоряла крушка! Тя е от тип 1,2 W, 12V, най-малките, които се слагат и по таблата на колите. Проблема е със смяната. Крушката е скрита в средното копче.Копчето трябва да се издърпа рязко с повече сила. След това се вижда крушката, която стои на ок. 3-4см. навътре. Най-добре да се издърпа с пинсета, като между двата и края се постави меко парцалче, за да не се счупи крушката. След това по същия начин се поствя новата крушка. Мисля, че дори не трябва да се сваля самия панел, а се прави на място. Понеже аз търсех къде е проблема, бях разглобил всичко, докато открия къде е крушката. Но това си е хамалогия, затова ще се радвам да съм ви полезен със съвета. Успех в смяната на крушката!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да, проблема наистина беше в лампичката, смених си я и сега всичко си свети :)

но ако пак ми изгори ще я заменя с диоди (4бр. от малките)

ето как изглежда след като се издърпа копчето (лампичката съм я извадил вече)

ftp://77.70.124.213/Skoda%20Octavia/Klimatik/P1030267.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.