Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Добавка за дизел

siromaha

Recommended Posts

Дано не греша, като пускам темата тук... надявам се модераторите да ме поправят, ако е така.

Та... наскоро един познат от Бургас ми даде една бутилка добавка за дизел, като ми каза, че от нея пада разходът и се почиства двигателя. Дбавката няма определена марка, защото ми казаха, че е взета от Нефтохим и в тая връзка е в пластмасова бутилка от безалкохолно.

Дълго време се чудих, дали да я използвам, но миналата седмица сипах 50 мл (според указанията от моя човек, трябва да се спива по 1мл/1л)

Наложи се да пътувам до Варна и се изумих от разхода - 5.2 литра/100 от София до Варна, като до шумен разходът беше 5 литра, но на магистралата Шумен - Варна натиснах до 180 и това го повиши до 5.2

Как смятате... има ли някаква опастност за двигателя, щом разходът падна, пък и не усетих признаци като по-шумен двигател или намалена мощност?

EDIT: Добавката е тъмно-кафеникава на цвят и мирише, като нещо средно м/у нафта и гранясало олио :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе не знам, ама не бих си наливал на новата кола разни непроверени течности в шишета от безалкохолно, без етикет, ако ще лично собственика на Нефтохим да ми ги тика в ръцете. От едно наливане надали ще се прецака нещо, но аз, на твое място, втори път не бих налял някаква незнайна "помия" в резервоара. Пък и икономията не ми се вижда чак толкова съществена, че да рискуваш да си прецакаш колата. Лично аз съм доволен от добавките Castrol TDA и Cyclo Diesel Antigel.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз редовно карам с добавка моето TDi. За прочистване на горивната система е, на Ликуи Моли. Много съм доволен, определено пуши по-малко, а и забелязвам известен спад на разхода, но не е нещо особено.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я сподели колега каква по-точно добака слагаш на Лики Моли,че моето турбо е пред запушване-блокиране и моя мойстор ми каза да използвам добавка МОТОРС и турбото щяло да светне :idea: :idea: :idea: Но ще видим :? :? :? А за Лики Моли има няколко вида т.е. та са 3 и ми се струва че са по-стабилни от други марки.Поне това съм чел за тях. Предварително БАГОДАРЯ :D:D:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не , че разбирам от химия ... :D , но лично мое мнение е , че ефект добавките имат противокорозионен и против замръзване.

Не ми е ясно как 1мл ще окаже влияние на 1л ( 1/1000 ) както за икономията , така и за мазителни свойства . Пробвах т.н. TDA - ами...не усетих някак си по-мека работа на двигателя , а за икономията е МНОООГО субективно да се говори... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

...мое мнение... :|

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не , че разбирам от химия ... :D , но лично мое мнение е , че ефект добавките имат противокорозионен и против замръзване.

Не ми е ясно как 1мл ще окаже влияние на 1л ( 1/1000 ) както за икономията , така и за мазителни свойства . Пробвах т.н. TDA - ами...не усетих някак си по-мека работа на двигателя , а за икономията е МНОООГО субективно да се говори... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Наистина разходът е субективно нещо... възможно е и да съм си внушил, но е факт, че преди добавката нормалния разход извънградско ми беше около 5.4-5.7/100 км, което значи, че при това пътуване съм спестил около литър. Дали е заради добавката, или заради стила на каране не съм убеден... затова и пуснах темата.

Иначе не съм усетил двигателя да е по-безшумен или по-динамичен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D Ако не се лъжа на SIROMAXA са дали добавка ХЕЛИОС /има я по бензо на Петрол/ и е такава, каквато я описва. Карал съм с такава и не е нещо особенно.

:mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:idea: само да добавя няколко реда по темата...

След като намерих нещо общо с друг потребител (...mirko...), с който споделяме еднакво "шумовите" качества на Октавиите, пробвах второто нещо за което той говори, а именно: ЕКО бензиностанциите.

:D След зареждане в ЕКО ( дизел - 2.18 лв/л ) забелязах следното нещо : шумът на мотора на свободен ход е същия, ОБАЧЕ....

преди това към 130 км/ч се чуваше едно буботене на мотора , което се усилваше право пропорционално на скоростта и ставаше още по-силно при изкачване на наклон- с други думи ДВГ се товари..., след зареждане в ЕКО -шумът от претоварване се загуби . След кратко експериментиране се оказа , че въпросния шум се появява ЧАК на 190-200 км/ч...КЕФ!!!...Но тьй като колата ми е все още в разработка (5000км) не поддържам дълго време тази скорост .

Мисля , че качеството на горивото е определящо , а не точно добавката... :)

...мое мнение... :)

п.п. не вярвам някой да има по-добър слух от мен !

п.п.п. не вярвам някой да е по-педантичен от мен !!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Официално Skoda забранява употребата на каквито и да е добавки (пише го в книжките към колите).

Иначе за поддръжка на мотора - REDEX Diesel

а за вървеж - LIQUI MOLY Super Diesel Additiv

мои си наблюдения

кастрол и българските - :roll:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Официално Skoda забранява употребата на каквито и да е добавки (пише го в книжките към колите).

Така е , всеки производител гледа да си върже гащите , за да може после да се отказват по-лесно рекламациите. :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет димон,

както бях писал в предната ти тема шума от ДВГ ще намалее с времето/километрите... аз лично съм доволен от добавката на castrol TDA - студения старт "поомекна" откакто я ползвам, а и наистина разхода намаля леко... при положение, че моя "змей" зимата си хапва сериозно... особено при движение в града...

поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами... май ще ви послушам и няма да сипвам повече от добавката. За всеки случай ще я донеса в неделя на сбирката, където се надявам да се видим с повечет от вас.

Мерси за съветите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм срещал добавка, която да свали драстично или по-точно - осезаемо разхода. Тези 0.3 - 0.4 л/100км по-малко е възможно да се получат от редица фактори, обобщени като стечение на обстоятелствата. Дори тази разлика да идва от добавката, цената, която се заплаща за химикала, не само че я покрива, но и я надхвърля. Т.е ако става въпрос за икономия от гориво+добавка, според мен такава не е налична.

Въпросът относно шума и работата на двигателя би следвало да се раздели на две части:

1. Нов или сравнително нов автомобил - няма как да се промени работата на двигателя, стига да е каран с хубава нафта. Твърде рано му е за "затлачване".

2. Стар дизел - тук може би ефекта би бил най-осезаем, най-вече ако е каран с "неподбрано" гориво.

Личното ми мнение - в предвид на това, че повечето от вас карат нови дизели, не търсете моментален и осезаем ефект от добрите добавки. Те няма да накарат колата ви да "литне", нито пък ще свалят разхода до толкова, че да го устетите. Ролята им е да поддържат системата чиста и да не оставят нафтата суха, в резултат на което години наред да нямате проблеми с горивната система.

А за това, че в книжките пише "не използвайте добавки за гориво", си го обяснявам с опасенията на производителя да не се подлъже потребителя по някоя добавка-дръвце-менте. Защото ако добрите добавки бяха вредни, то на пазара нямаше да има марки като Castrol и STP и в магазините на самите авто вносители нямаше да се предлагат добавки.

На дизела сипвам TDA на Castrol, на двете бензинки - STP, оплаквания нямам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"не използвайте добавки за гориво", това наистина го пише, но изречението продължава и се уточнява, че става дума за добавки, подобряващи течливостта на нафтата.

Когато обаче пътувам при -18 С и виждам встрани от пътя спрели и обледенени коли, забравям веднага препоръката и сипвам антигел.

Зимата слагам СТП, лятото - Редекс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този надпис се отнася за страни,в който карат с качествено дизелово гориво!При него няма нужда от добавки! :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох някои теми, отнасящи се до маркаа гориво. На срещата доста колеги ме посъветваха да пробвам с дизела EKO (Kinitron). На тръгване от Пловдив (поп някаква случайност ЕКО-то беше точно до ресторанта) налях дизел за 50 лв и останах буквално изумен от факта, че колата стана в ПЪТИ по-безшумна. За динамика не мога още да говоря, но и звукът ми е достатъчен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.