Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Смяна на маслото на 120-ката

skoda120l1980

Recommended Posts

Здравейте,колеги,имам един въпрос който ме интересува та да ви питам,че скоро ми предстои смяна на маслото само да оправя два незначителни теча :oops: Преди време mishelle ме посъветва да си сипя полусинтетика без добавки и така и ще направя.Той ми препоръча "елф или "мобил" 10W40,но в една тема четох че полусинтетиката е "по-тънка" от минералното масло и затова и разхода е малко по-голям и като знам,че шкодето по каталог харчи 800ml на 1000km няма ли с полусинтетика да харчи повече :?:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Масло с означение 10W40 принципно си е подходящо, втората цифра показва вискозитета при работна температура и не мисля, че това масло е "тънко", напротив, колкото отива към синтетика си е по- качествено и пази по- добре двигателя ;) -до Темп. 150 градуса.

Ако можеш да си позволиш полусинтетика според мен ще си доволен.

Моето е M10D, обаче съжалявам, че го сипах и не го препоръчвам на никой-гъсто като е студена, после ми се вижда прекалено воднисто :oops:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колеги :D Значи е решено ще сипя 10W-40,но ще може ли да ми кажете някаква ориентировъчна цена.Пък дори и да е много скъпо по добре да дам повече пари,но да съм сигурен че има нещо качествено в двигателя.Сега и аз карам с M10D :oops: също не съм доволен от него :evil: а и майстор Симо също не се изказа добре за него,та явно наистина не е добро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих препоръчал TOTAL :) 10W40 при мен е на 52лв. Елф-а е на 58лв. Аджип-а е на 55лв.

аз съм с 15W40 на тотал 15лв 1литър...ама майстора ми каза ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТОЛКОВА СКЪПО...и си взех приста :lol: за 20лв 4лт

направо сипи олио, що ще даваш толкоз пари за масло? :mrgreen:

колега skoda120l1980, навсякъде където продават масла имат таблици за кой модел какъв тип и вискозитет се препоръчва :idea:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Петьо,това цените за литър ли са :o :?:

Ми и аз си мислех за олио,но с тия цени по-еввтино ще ми се хване маслото :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Мерси колега Krankenstein за инфото ще проверя при Петьо,че нали сме съграждани ;) ,но явно с тези цени и с моите студентски финанси ще почакам малко,но ще сипя нещо добро определено!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

skoda120l1980 - помня съвета, който съм ти дал. И продължавам да го отстоявам - ти тогава попита за хубаво за класа си масло. Но както и в другата тема, така и тук, пак ще ти кажа - полусинтетика на баба Шкода се сипва тогава, когато харчлъка на масло е приемлив. Ако двигателя ти хапва минералното масло, примерно 400 мл. на 1000 км, не си заслужава минаването на полусинтетика. Т.е. ти сам трябва да прецениш дали да сипеш по-тънкото масло. Сега се сещам, беше казал, че понякога държиш колата във високи обороти - имай в предвид, че тогава харча на масло значително може да се увеличи. С други думи ти трябва да прецениш подходящо ли е това масло за твоя двигател. Не чети за това в книжката. Би трябвало вече да си наясно колко ти го хапва. За да не стане после "ти ми каза, ама виж какво стана" :)

Иначе Елф и Мобил има в почти всички гуми центрове Радиал и е читаво. Вносител на Елф е ПроМобил, намират се до стария Техномаркет в Дружба, можеш и от там да си го вземеш, въпрос на избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз бих ти препоръчал да си сипеш 15-40 минерално. Щом сега ти харчи по 800мл/1000км, то ако сложиш полу-синтетика може разхода да ти задмине и то не с малко 1л/1000км. Аз моята си я карах само с минерално точно поради такива съображения.

Цени на полусинтетика

АЦ-делко 5л =38лв >>> магазин младост

GM- опелско 5л = 44лв>>>магазин дружба

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Насе, човека не е казал, че му харчи 800мл/1000км, а е цитирал книжката ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз вече от доста време се въздържам от високите обороти,но за разход на масло не мога да кажа точно колко харчи,че нали споменах за два малки теча :oops: А ако сипвам минерално разбрах,че 15W-40 е подходящо,но каква марка да бъде точно и дали има разлика в различните производители.Мойта до сега е карана предимно с "Диона Супер" та има ли по-добро от него :?: и тогава дали ще са нужни някакви добавки :roll:

Мishelle мерси отново за изчерпателния отговор. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...А ако сипвам минерално разбрах,че 15W-40 е подходящо...

15W40 е идеално за нашите климатични условия. Всъщност точно заради това то е най-широко разпространеното минерално масло на нашия пазар.

...Мойта до сега е карана предимно с "Диона Супер" та има ли по-добро от него :?: и тогава дали ще са нужни някакви добавки :roll:

Има много марки на пазара, които са по-добри от Диона Супер. Всъщност тази Диона се сипваше на времето, когато почти нямаше алтернативи. Сложи й на колата Елф, Мобил, Арал, Тотал и т.н. и смятам, че ще усетиш разликата ;) Която и от посочените марки да избереш няма да сбъркаш. Аз бих заложил на Елф/Мобил, но всичко е въпрос на избор. Препоръчвам ти тези две марки, не защото ми харесват опаковките, а защото за мен те са се доказали през годините на експлоатация. Независимо, че не всичко зависи от маслото, то е основен фактор за добрата и продължителна работа на двигателя. При мене основния ремонт е правен на 350 000 км... :) Но не взимай Валволин - твърде много ментета на тази марка има на пазара.

Между другото, ако не си сигурен колко масло ти хапва двигателя, сипи му минерално. Ако разхода е минимален, на следващата смяна слагай смело полусинтетика (10W40).

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Арал

:smt017 За мен е дъ бест ъф дъ бест като съотношение цена/качество. МВ-то само с такова се караше последните години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз карам с минерално Кастрол и ми гори прекалено малко масло... за 10000км не съм доливал грам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Фелицията сипвам 2-ри път Q8 15W40 Колкото сипя- толкова източвам и цвета е същия, който съм го сипал(може би една идея по-черно)

Цената му е доста приемлова 4литра са около 35 лева :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.