Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Вибрация на заден ход

svetlovelichkov

Recommended Posts

Здравейте колеги,от скоро ми се появи един проблем.При потегляне на заден ход колата започва да вибрира много яко.Особено силно вибрира ако волана ми е навит в ляво или дясно и това подчертавам се случва само на заден ход.Имате ли някаква идея какво може да е?Че направо ми е невъзможно да паркирам перпендикулярно пред дома ми.Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

никой ли нямa идея от кaкво може дa се получaвaт тези вибрaции.

Какво значи - вибрира? Придръпва? Тресе се купето? Чува ли се шум откъм ходовата част? Възможно е да има проблем със скоростна кутия или диференциал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вибрирa купето,предполaгaм и двигaтеля.шум от ходовaтa чaст не се чувa.нaй силнa вибрaция се получaвa когaто волaнa е зaвит в крaйно ляво или дясно,и в движение рaзбирa се .нa място нямa вивибрaция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж си тампоните на двигателя! Отваряш капака, вдигаш ръчната и даваш леко назад... В този момент някой приятел да гледа дали мотора се посуква прекалено много.

smile159

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не е от тaмпоните.прегледaхме ги,имaхме съмнение в левия този който е нaд скоростнaтa кутия сменихме го но вибрaциятa продължaвa..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 месеци по-късно...

Само да поясня за колеги ,които ще имат моя проблем в бъдеще.Оказа се че проблема е в маховика беше блокирал за това вибрираше.След смяната му с нов(твърд маховик) ,няма проблем

Редактирано от svetlovelichkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на двигателя

Не виждам възможност от маховика  на двигателя,колата да върви напред ,а назад да тресе,обръщането  на оборотите  е през скоростната кутия,а маховика се върти винаги   в една посока ?!

Още повече ,че  е писал :"Оказа се че проблема е в маховика беше блокирал за това вибрираше",което не мога да разбера ,как ще блокира маховика, а двигателя ще работи ?

Редактирано от shotik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Маховикът е двуделен и може да блокират двете му части помежду си.

Но наистина не виждам връзка с това в коя посока се движи автомобилът и на коя скорост :eusa_think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

shotik         -   Ама напълно съм съгласен с теб защото маховика се върти в една и съща посока,някак си  няма логика ,когато кара колата на пред да не вибрира а назад да се  усещат вибрации  :eusa_think: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен съм забелязал, че колата потегля по-трудно на задна отколкото на първа. Навярно предавателното число на задната е по-малко от това на първа. В комбинация с пълен ляв или десен товаренето на двигателя става още по-голямо и съответно е напълно възможно тази вибрация да се появява повече на задна отколкото на първа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Маховика е двуделен и наистина му бяха блокирали двете части една в друга,и не е проблем двигателя да работи при това положение.Не знам кое има връзка  и кое няма но е факт че вибрацията изчезна.

И за какъв маховик на полуоска става въпрос?

Редактирано от svetlovelichkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дългата полуоска обикновено има по средата си една демпферна шайба.

Трудно е да се нарече точно маховик, но за нея става въпрос по-горе.

Редактирано от chavdarlk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам точно кинематично обяснение :), но виждал съм странни проявления на скапан двуделен маховик. Едното е точно такова. Друса на задна докато отпускаш съединителя. Като го отпуснеш съвсем и задвижи равномерно, не друса. Напред не се усеща или поне не е толкова осезаемо.Едно обяснение което ми идва на прима-виста е, че назад се получава някакво усукване на цялата система - двигател - скорости, което напред го няма или е по-малко. От там някакви вибрации, които влизат в резонанс с пружините на маховика (които пък са омекнали , или блокирали до някакъв ход). Все пак колата е смятана да се движи 99,99% от времето напред. А и говорим за стари автомобили на по 10-15 години, тампоните и всичко по-колата не е като от завода.

Както казах не знам защо, но съм го виждал и на друга кола (Пасат).

Редактирано от Цецо75
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.