Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Оказва се, че парктроника е доста полезна екстра, особено за модели с малка видимост. Та някой има ли наблюдения за качество, особености, подводни камъни и т.н.

Досега от моите пручвания разбрах следното:

ф-ма Анкол монтира 4 задни за (ако не ме лъже паметт) 450 лв. - видях ги монтирани на шефа им и изглеждат като фабрични (боядисани са)

Авител 350 лв. пак за 4 задни и пак можели да се боядисват, но май не се занимават с това.

по разни други форуми чета цени дори 90 лв.

Та съм много объркан по този въпрос.... Прекалено са големи разликите в цените...

Също и има ли смисъл от предни сензори?

• Отговори 62
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• DRV

9

• VALDO

9

• zloQQ

4

• Viktor_

3

Най-много писали в темата

Публикувано
Оказва се, че парктроника е доста полезна екстра, особено за модели с малка видимост.

Да, доста е полезна за следните модели: Т34, Т54 и Т72, както и Фердинанд и Пантера-4, също за всички панцери - 408 - 412 :smt042 :smt042 :smt042 :smt042 :smt042 :smt042 :smt042

Ако монтират и биде в новата S-класа няма да се учудя

Публикувано

:D На теб ти е смешно, ама видимостта ми назад е много зле :cry: - вечно паркирам на фантазия (налага ми се поняколко пъти на ден) и оня ден леко подпрях едно колче. И не опира толкова до уменията ми , защото предната ми беше седан дълга 4.80 м. и я паркирах с точност 10 см.

Та затова питам дали някой има наблюдения и опит с тези неща.

Публикувано

някой ми беше казал, че продават в практикер, но не помня за кви пари ставаше дума

Публикувано

А мараба и от мен. Бе колега - колко е голяма тая твоята Шкода, че ти е трудно да я паркираш бре? На Октавията, като погледна в огледалата, последното, което виждам са дръжките на задните врати...по-назад - нищо, но досега само един път разглобих един Москвич, ама я качвах назад по баирче (в огледалата - и в трите, само небе се виждаше) и оная патка с Москвич-а ме вижда, ама не вземе да ми свирне...ми си трае. Та и падна мигача, хлътна калника и се изкриви бронята, а на мен...даже и драскотина нямаше. Иначе за парктроник-а - има го на Илиянци (един приятел си купи от там и е доволен, но не го е боядисвал) - струвал 83 кинта. Ама е по-готино с камера направо. Както е при Лексус-а - включваш задна и на дислея ти изскача гледката, която се разкрива зад колата. Ташак...Поздрави!

Публикувано

Объркващо е наистина - на пазара има толкова модели на различни производители на различни цени, че човек в един момент не може да се ориентира. Съвета ми е да се консултираш с някой, който вече си е купил и монтирал. Иначе ти остава да действаш наслуки :)

А това за камерата дет вика Велко е наистина яко. Виждал съм го на живо и ме кефи :) Може да се използва за шпионски цели \:D/

Публикувано

Мдаааа Юли, може и за шпиониране да се ползва. Като заговорихме за парктроници и камери - нали екстри се водят - тоя новия джип на Лексус е с ебахти екстрите. Oня ден карах един такъв, както и новия джип на Кадилак - cамо дето седалката не се показва на вратата като я отвориш, за да ти е по-удобно като се качваш или слизаш. GPS-a изобщо не е в списъка с екстрите - т'ва си е стандартно мамка им. Може би затова няма Шкода тук :smt085 Тея педали, хамериканците, сигурно и на Л&К ще се мръщят. А и трябва да са с мощни двигатели. Не, че няма и малолитражки тук, но Ауди по-малко от 2.6 много рядко се вижда, както и ФВ... Тея дето им пише 1.8Т са рядкост, макар да са по 150-180 коня. Общо взето колите тук са около 200 и нагоре коня :smt112 Ми така ще е - бензина е 2,90$ за галон (най-скъпия), а дизела е 3.50$...за т'ва не карат дизели много...1 галон е 3.78 литра...к'во му плащаш. А и като се замислиш, че бачкаш за около 100$ на ден...ми и 300 коня да ми е колата - няма грижи

Поздрави!

Публикувано

Като се замисля на много нови коли, като тази на DRV може би има известен проблем с карането назад заради вдигнатата задница на колите. Според най-удачния партроник е със камера отзад и дисплей монтиран на таблото. Спрямо цените на такива коли не мисля, че цените на камерка и дисплей са високи, още повече, че lcd дисплей на таблото ми изглежда много практично. Ако имаш плеър от по-висок клас, който чете и видео формати ще стане перфектно. Аз ще гледам да доведа на срещата в понеделник Мишо с астрата и мисля, че той може да каже доста полезни съвети за камерките и дисплеите. Струва ми се, даже, че такова решение ще излезе много по-евтино от готов парктроник със сензори, както и по-лесно за монтаж, тъй-като не изисква вграждане на сензори.

Публикувано

Тук си много прав - по принцип моя модел октавия не е автомобила с най добра видимост, а моята конкретно е и с off-road пакет и е още по зле. Заводския паркотроник беше 650 лв преден 1200 лв. преден и заден и ти изкарва достанциите на дисплея на радиото. Видя ми се страшно скъпо и си помислих, че ще свикна да я паркирам, ама как да свикнеш като нище се не види... :( . Това с дислпея звучи много интересно, лошото е че съм с фабрично радио. Ще направя всичко възможно да мина на срещата в понеделник.

Публикувано
А мараба и от мен. Бе колега - колко е голяма тая твоята Шкода, че ти е трудно да я паркираш бре? На Октавията, като погледна в огледалата, последното, което виждам са дръжките на задните врати...по-назад - нищо, но досега само един път разглобих един Москвич, ама я качвах назад по баирче (в огледалата - и в трите, само небе се виждаше) и оная патка с Москвич-а ме вижда, ама не вземе да ми свирне...ми си трае. Та и падна мигача, хлътна калника и се изкриви бронята, а на мен...даже и драскотина нямаше. Иначе за парктроник-а - има го на Илиянци (един приятел си купи от там и е доволен, но не го е боядисвал) - струвал 83 кинта. Ама е по-готино с камера направо. Както е при Лексус-а - включваш задна и на дислея ти изскача гледката, която се разкрива зад колата. Ташак...Поздрави!

:D При моя модел - octavia estate (2005) мисля, че видимоста даже е по лоша. Всеки ден ми се налага по-няколко пъти да паркирам по разни теснотии и ми се иска да паркирам по прецизно - иначе трудно ще си намирам място за паркиране. За камерата задължително ще проуча въпроса. :idea:

Публикувано
Ето ти паркинг локатор: http://mladkonstruktor.bg/IR_parking.htm

.....за 16.30 лв :mrgreen:

И линк от където можеш да поръчаш схемата с елементите:

http://www.mladkonstruktor.bg/e-shop/shopping/product_details.php?id=124&product_id=1804

:smt026 :smt035 :smt041

:oops: Много надценяваш техническите ми възможности. Преполагам, че ще ми отнеме около 2 години да го направя и ще съсипя части за 1000 лв. :D

Благодаря все пак - това беше най ниската оферта =D>

Публикувано

Аз не знам дали не ти пращат готов работещ локактор или платка с отделните елементи за сглобяване. :roll: Някъде в сайта им има мейл,ако искаш попитай за какво става въпрос.

P.S. Това пишеше в инфото: Готова за употреба печатна платка можете да поръчате от нашия електронен магазин, а ако желаете, можете да получите пълен комплект елементи за схемата или напълно завършена, тествана платка на устройството.

Така че може и да не си играеш да сглобяваш :D

Публикувано
Според най-удачния партроник е със камера отзад и дисплей монтиран на таблото..... Ако имаш плеър от по-висок клас, който чете и видео формати ще стане перфектно....... Струва ми се, даже, че такова решение ще излезе много по-евтино от готов парктроник със сензори, както и по-лесно за монтаж, тъй-като не изисква вграждане на сензори.

Мдааа - и аз съм на твоето мнение и даже съм решил да си взема два такива дисплея - за подглавниците на предните седалки и един за шофера (за мен си де - що да се цепя). Как обаче ще свържа камерката, която ще монтирам отзад, с дисплея - ти ще помагаш там... А иначе плеър-а (към него може ли да се монтира такава камерка?) ще си го взема да може да чете и DVD, че да има файда и за навигация. Само дето не знам, как стои въпроса с картите на Бг, колко са подробни и дали се актуализират ('щот тук си е еб*ло мамата - закарва те до вратата, на която си дал адреса и ти вика: welcome!). И другия проблем, който ще се изправи пред мен - монтирането на дисплея отпред (със задните в подглавниците няма да има проблем мисля - пък може да взема и само един за отзад - на тавана...), 'щото ми се иска да е вграден - там, където сега ми е касетофона, ма не знам дали ще стигне мястото 8-[ А другия вариант е - CD/DVD с дислей направо - от тея дето са над самото CD и излизат като им се помолиш :smt101 А като дойде време за монтирането - разчитам на знаещите тук да ударят по едно-две рамена, че с техниката не съм точно на Ти, а по скоро на Вие... :oops: Поздрави!

Публикувано
Аз не знам дали не ти пращат готов работещ локактор или платка с отделните елементи за сглобяване. :roll: Някъде в сайта им има мейл,ако искаш попитай за какво става въпрос.

P.S. Това пишеше в инфото: Готова за употреба печатна платка можете да поръчате от нашия електронен магазин, а ако желаете, можете да получите пълен комплект елементи за схемата или напълно завършена, тествана платка на устройството.

Така че може и да не си играеш да сглобяваш :D

Абе малко ме е страх да ти кажа... да не изгоря нещо при монтажа, освен това все пак ми се струва, че като на всички коли са им ултразвукови това е технологията която се е наложила. Не знам как инфрачервените ще се справят със задачата :D

Публикувано

Приятели, стига с тия парктроници. Имам нова Октавия комби и нямам никакъв проблем с паркирането назад. Не забравяйте, че хората с тирове маневрират без подобни глезотии. Всичко е въпрос на умения. Пък и в книжката на колата ми пише, че сензорите не улавят препятствия като колче. Но производителите са си прави, че щом има възможност нещо да се продаде нещо излишно на клиента не бива да се пропуска пък било то и увлажнител за пури :D

Публикувано

Добре, а според тебе излишен ли е и lcd дисплей, на който примерно да си пускаш клипчета от cd или двд, или примерно слушайки си любимата музика и направо да я гледаш. При положение, че един такъв дисплей за кола е от порядъка на 200лв. какво лошо има просто да се вземе и една камера, която да се закачи отзад и като включваш назад антоматично да ти се появява на дисплея картина от зад на колата. Така можеш да виждаш и колчета и кучета и деца като даваш назад. Колкото и да си майстор, когато вали или е тъмно или пък бързаш и си напрегнат, това те затруднява в паркирането. Според мен това е по-добрия вариянт за парктроник, но всеки си решава сам все пак. Иначе ако си купувам нова кола не бих си поръчал да има парктроник, защото не мисля, че удобството, което дава си заслужава цената, въпреки че това е личното ми убеждение.

Публикувано

А къде тоно се монтира камерата? Под бронията някъде ли? Мисля си че ако просто камерата е насочена назад няма да се добива реалистична представа за разстоянията до обектите. Мислия си че е по-добре да се монтира така че да се виждат и габаритите на автомобила. Например в горната част на задното стъкло насочена надолу...

Публикувано

на мен ако ми трябва да монтирам камера бих мислил начин да я закрепя от вътрешната част на стъклото което е много подходящо за коли комби. Ако го сложиш под бронията рискуваш да ти го напикае куче :lol::D:lol: или по скоро някои да провери дали държи на ритници, да си го вземе и да се чудя в къщи к'во е , пък и дъжд+кал =мръсен обектив и нищо няма да видиш на дисплея

Публикувано

Хубавото на наите коли е, че имат много ниска задница и като се обърна назад виждам ръба на капака. Като паркирам си гледам този ръб и оставям 15 см за бронията. На няколко пъти като паркирам пред някоя кола в която има човек започва да ми свирка с клаксона - шубета!

Публикувано

beliq_lebedq, напълно си прав за камерата с дисплей. Това наистина е нещо полезно и много удобно. Готов съм да си монтирам, стига да се продават някъде комплект. Ако някой знае - да каже. Всъщност май трябва да погледна дали тунинг фирмите не предлагат нещо готово. И все пак къде ще се сложи дисплея не е малък проблем.

Публикувано

Това за камерата с дисплея го има монтирано ако не се лъжа на новите лекотоварни бусове Пежо/Ситроен или нещо от тоя род марки. При тях естествено е монтирано от горе над задното стъкло.Гледал съм го по телевизията по някое от предаванията за коли. Предполагам, че ако отидеш в някоя "фирмичка" занимаваща се с "тунинг" или car hi-fi/car alarms веднага ще ти предложат тази услуга, но на подобаваща цена. Не знам дали си струва обаче да им се поверява монтажа. Един приятел си купи цветен лсд дисплей и н него има много добри обяснения как може да се използва и монтира. Неговия има няколко AV входа и remote + който като се свърже към датчика за задна и да включва примерно канала от камерката. Монтажа предполагам зависи доста от конкретния дисплей, но при всички случай това е известна доработка в колата, която изисква малко фантазия и творчество, така че да се получи естетично, а не като москвич с китеници.

Публикувано
Приятели, стига с тия парктроници. Имам нова Октавия комби и нямам никакъв проблем с паркирането назад. Не забравяйте, че хората с тирове маневрират без подобни глезотии. Всичко е въпрос на умения. Пък и в книжката на колата ми пише, че сензорите не улавят препятствия като колче. Но производителите са си прави, че щом има възможност нещо да се продаде нещо излишно на клиента не бива да се пропуска пък било то и увлажнител за пури :D

Значи имаш много добри умения за паркирането назад. Но може би не всички са като теб.

Аз явно за над 10 годишен стаж като шофьор и ежедневно паркирайки в центъра на софия, не съм успял да се науча.

Само искам да уточня, че в някои държави skoda octavia elegance СЕРИЙНО се предлага със задни паркинг сензори.

Пред моя блок има два автомобила с паркинг сензори - голям SUV и малко купе. Та наблюдавам, че тези хора паркират изключително прецизно и не заемат място колкото за 2 автомобила. Ясно е че с две три слизания всеки ще пакира максимално близко, но нали не е това идеята. Не казвам, че не може без това - но е много по-лесно.

Публикувано

Не мисля да си меря стажа зад кормилото с никого. Скоро ще станат 24г. Не съм от София, но ми се налага да пътувам до София често и знам в центъра каква лудница е. Изразих просто моето мнение. Естествено, че всеки има своя гледна точка по въпроса.

И за да не остана неразбран - не съм против парктроника въобще, а просто ми се струва, че не си заслужава многото пари.

Но времената се менят и както мобилните телефони вече не струват милиони, така и тази техника може след време да стане масова.

Ха със здраве! :D:D:D

Публикувано

Велко, българските карти за GPS са ГОЛА ВОДА. Аз имам джобем компютър (PDA), при това Garmini и смея да твърдя, че за Европа със съответната карта наистина те закарва от врата до врата. Но в БГ с българската карта просто си е мъка. Не можеш да търсиш улици, понякога те прекарва през места, от където е абсурд да минеш, като например Борисовата градина (без майтап - даже някъде в дира май бях писал по този въпрос). Често се случва да съм в някй софийски квартал, да съм спрял на улицата и онова да ми реве Offroad... Знам, че в момента я доразработват БГ картата, но кога ще е в състояние да ме/те ориентира така, както из почти цяла Европа - не се знае :) Но след като така зверски (и с причина) оплюх създателите на българската карта бих искал да добавя и един важен нейн плюс (май е единствен) - като се набиеш из някакви прекички и не знаеш на де да тръгнеш или пък се въртиш из преките и не знаеш точно коя по ред е тази дето те интересува - поглеждаш на дислплея и ще видиш района в който се намираш + преките около теб със имената им.

Между другото, ти като вземеш DVD от Щатите, не е зле да провериш за съвместимостта му с евро дискове, защото мисля, че US и Евро не са съвместими, ма може и да бъркам :)

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.