Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

За ТУ и другите подобни


tsanko

Recommended Posts

Да продължим темата от "купувам" за университетите.

Да не засегна някого, обаче според мен в ТУ не си струва да учи човек, освен ако не иска нещо супер специализирано (като машиностроене или някви такива неща).

ТУ или иначе казано МЕИ са типичният СОЦ университет: стара програма, стара база, стари преподаватели, стари ценности (конкретно "ще завършиш и ще си намериш работа, ще те разпределят в някое предприятие" и такива глупости). Последното води и до един друг мнооого неприятен момент - преподавателите в ТУ настояват да ходите на лекции или поне на упражнения, което орязва всякакви шансове на студентите за нормална работа, лишавайки ги по този начин от придобиване на трудови навици, които колкото по-рано се усвоят, токлова по-добре!

 

Аз уча в СУ (ФМИ), не ходя на лекции и упражнения (ходих само в началото). 2ри курс съм и смея да твърдя че доста добре се справям. На пълен работен ден съм, просто 3 пъти в годината си сядам на задника и здраво уча.

 

И още веднъж - да не се обижда никой, повече от половината ми приятели учат в ТУ. Просто излагам фактите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе колега, какви са сега тия работи? Всички университети са еднакви - ако искаш да научиш нещо - може. Обаче ако не искаш...на сила никой не може да те накара. Впечатленията ми са от първа ръка за НБУ (там съм се дипломирал), УНСС (тук изкарах една диплома от чуждо име!!!), Медицинска академия...навсякъде е едно и също. И ако някой не е дорасъл сам да иска да научи нещо където и да се запише все същата дупка ще излезе. ОК? Така че не се изказвай неподготвен. А колкото до ТУ - тук вече си абсолютно прав. По добре се запиши за второ средно образование в техникум Хенри Форд :) .

Сега да не си помислиш, че съм някакъв защитник на студентските права в НБУ? Не. Просто твърдя че и там е както навсякъде. И разликата в цената вече е минимална. А поне има климатици в стаите и знаеш за какво си платил. Докато в УНСС шаркаш и се чудиш за какво!

Изобщо, приятел, когато решиш че искаш сериозно образование се запиши каквото искаш и където искаш. После си вземи дебелите книги от библиотеката и си сядай здраво на задника да четеш, и не пропускай лекции за да поркаш хладни бири в кафенетата и да гониш мадамите. Това е единствения начин като ти мине семестара да не се чудиш за какво си си загубил времето.

Айде и със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като възпитаник на ТУ, който от две години е завършил семестриално, но още не се е дипломирал бих искал да кажа няколко думи за МЕИ-то. Спеациално за колегата Цанко искам да обърна внимание, че разликата НЕ Е м/у МЕИ и другите ВУЗ-ове, а разликата Е м/у вузовете с техническа насоченост(или приложна каквато е и медицината) и тези където се изучават по-абстрактни неща. Не може един хирург, който не е рязал хора и не може един инженер, който не знае как се мери с осцилоскоп или микрометър да претендира, че е специалист, именно затова НЯКОИ занимания са задължителни, защото не всеки може да даде средства за скъпи лабораторни инструменти и апаратура и не всеки може да държи трупове в банята във формалин за да ги изучава. Не може да проектираш печатни платки, без нито веднъж поне да си виждал процеса на производство. Затова и има задължителни занимания, които трябва да се вземат.

А иначе не хваля МЕИ-то, има си купища неуредици и некадърни и нехаещи преподаватели и все-пак бих поспорил за остарелите преподаватели и програма - ще ти кажа че в ТУ има лаборатория, в която се разработват интегрални схеми за НОКИА например.

За да обобщя, бих добавил, че нивото на висшето образование в България е доста зле, вече работодателите не гледат много къде и дали си завършил, ами какво можеш, т.е. на дипломите не се вземат много насериозно.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато в УНСС шаркаш и се чудиш за какво!

- Eee, Жоро не така! Не съм съгласен категорично. Аз трябва скоро да завършвам УНСС и мага да кажа, че не съм шарил. А относно това шарене, то го има навсякъде и не е повече в УНСС отколкото в ТУ например. Даже искам да кажа на хората, които си мислят, че в УНСС е супер лесно, че ние не се явяваме по 100 пъти на един и същ изпит като в ТУ, където има постоянно дати докато не вземеш изпита. При нас можеш да се явяваш на изпит само по време на сесията, така че айде нема нужда от коментар.

 

А и като цяло това изобщо не виждам какво връзка има с колите и защо го обсъждаме изобщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато в УНСС шаркаш и се чудиш за какво!

- Eee, Жоро не така! Не съм съгласен категорично. Аз трябва скоро да завършвам УНСС и мага да кажа, че не съм шарил. А относно това шарене, то го има навсякъде и не е повече в УНСС отколкото в ТУ например. Даже искам да кажа на хората, които си мислят, че в УНСС е супер лесно, че ние не се явяваме по 100 пъти на един и същ изпит като в ТУ, където има постоянно дати докато не вземеш изпита. При нас можеш да се явяваш на изпит само по време на сесията, така че айде нема нужда от коментар.

 

А и като цяло това изобщо не виждам какво връзка има с колите и защо го обсъждаме изобщо.

 

Това че няма общо с колите е вярно, но раздела е всеки за всичко така че няма проблем мисля да се коментира каквото и да е стига да има интерес.

Под "шаркане" рабирам не нерагламентираните плащания (те са ясни навсякъде), а съвсем законните такси. Ето виж :

http://www.unwe.acad.bg/?lang=bg&&page_id=10&sub_id=121

цените са с има няма 100 лв по-ниски от НБУ.

Като казвам че не знаеш за какво плащаш имам предвид базата - скапаните столове и стаите и мизерията и отношението на администрацията и преподавателите...добре че ремонтираха тоалетните, че беше такава смрад направо...

Това че късат е добре. То навсякъде е така - ако нищо не си пипнал те късат :) А това, че може да се дипломираш от разстояние без да си стъпвал във ВУЗа и да си положил грам усилие ще приемем че е прецедент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз започнах следването си в ТУ, но още на втората година не издържах и се преместих в НБУ. РОДИХ СЕ. Това че в ТУ имат 1-2 добри лаборатирии няма как да засегне целия университет, нали :) В НБУ лятото е хладничко, зимата е топло. Стаите и залите са на ниво. Не се бутат по 100 човека в тях (то няма и как де). Курсовете са разделени на малки групи така че се избягва усложняването на живота и на преподавателите и на студентите. Имаш право на избор за някои от предметите (има и задължителни). Сам си правиш сметка какво ще запишеш за следващия семестър. Сам си следиш кредитите. Доста от тези неща ги няма в другите ВУЗ-ове. Според мен да дадеш известна свобода и право на избор на студента е голям + за него.

А това, че ако сам не си седнеш на г...за, в какъвто и ВУЗ да идеш, надали ще изкараш.

С мнението си не искам да кажа, че в НБУ е лесно, по-лесно и т.н. И там си иска учене, но имаш право на избор, имаш и условията за добра подготовка. Аз когато си тръгнах от ТУ оставих зад гърба си неподдържани лаборатории със супер остаряли прибори и т.н.,някои преподаватели, които всячески се стараеха да ти покажат, че си по-долу от тях забравяха от де идват парите, едни смърдящи, но за сметка на това ОГРОМНИ тоалетни...Влизайки в НБУ заварих чисто нови компютри, хубави зали, преподаватели, които се стараеха да ни научат на нещо, а не да се доказват, лъскави тоалетни, в които тоалетната хартия не се крадеше и имаше на стените специални листа формат А3 за драскане, администрация, която не ме е поглеждала пренебрежително изпод очилата си щото й прекъсвам кафето.

И такива ми ти работи за моите впечатления :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за НБУ, което каза звучи супер, само дето като отидеш после да си търсиш работа и ако този от който зависи дали ще бъдеш назначен е по-възрастен ще ти се изсмее на дипломата, поне в повечето случаи ще е така. На всички е ясно че повечето хора в НБУ са там защото не са ги приели другади или пък не им се учи и си плащат, за да завършат. Колкото до ТУ - не е цвете, но ако имаш добро желание ще научиш много повече от другите технически ВУЗове. А колкото до преподавателите - те просто нямат мотивация. Ако обаче им покажеш че имаш ивнерес,могат да те научат на доста полезни неща!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си за "тежеста" на дипломата, но както колегата по-горе е написал - в момента рядко някой ще вземе под внимание точно кой ВУЗ си завършил. От значение са качествата ти и за съжаление - понякога стажа. И другия момент е - в НБУ също можеш да се изучиш стига да имаш желание за това, без да е необходимо да показваш специален интерес пред преподавателите. Освен това нека не забравяме, че част от наистина кадърните преподаватели от ТУ чукат частно в НБУ :) По-голяма мотивация от това здраве му кажи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, че вече не всеки гледа дипломата, но все пак си тежи на мястото. Масовото мнение е, че НБУ е несериозен университет. Пример - да учиш "право там". Казвам го защото имам приятели които са трето поколение прависти и учат в СУ и могат да направят сравнение. Не знам дали в НБУ има инженерни специалности? Ако искаш да си инженер - избора са ТУтата....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

напълно съм съгласен с мнението на ИЗОВ и с мнението на АХЛ.

 

аз сега съм първа година в ТУ и влезнах там защото нямах друг избор> кандидатствах с физика поради причината че нямах шанс с други предмети

 

ако имах възможност щях да влезна в УНСС или СУ.Всеки знае, че там изпитите се взимат по лесно, има повече жени(май най-много за т'ва ме е яд), и не е задължително да ходиш на лекций и упражнения.Сега като съм в ТУ и като си гледам програмата не виждам шанс да си намеря работа за повече от 2 часа на ден.Като говоря с приятели от СУ изразяват мнението, че е супер яко поради причината, че лесно си взимат изпитите нямат курсови задачи, проекти и протоколи както е в ТУ.

 

За НБУ,Московския университет,Киевския, Свободния към ТУ и подобни мисля че има смисъл да влезнеш там ако не са те приели никаде другаде и не ти се ходи в казармата.Нормално е в тъкива частни учебни заведения да има нови компютри, климатици и други хубави неща но там се плаща доста повече от колкото в държавните учебни заведения.Аз плащам 127лв на семестър гледам е толкова и за унсс -то а в Киевския е по 250 евро и ако съдя по мой близък там не се учи> ходиш на изпит и ти дават да преписваш.В НБУ цената се определя от специалността, но е около 1000лв. Съществува и един университет INTERNATIONAL UNIVERSITY там таксата е по 5000лв и там е доста хубаво няма сmърдящи кенефи няма счупени столове ама ..... къде са 127 лв къде са 5000лв

в крайна сметка трябва да се ръководим по това какво ни се учи а не къде!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така и аз да се включа като учащ в толкова известното УНСС :D

Наско, ти какво имаш в пред вид, като казваш "Всеки знае, че там изпитите се взимат по лесно" ??? Ако говориш за кандидат испитите - въобще не си прав !!! Май всеки е чувал за ТОП-а на НБУ. Имам приятели дето без подготовка ( само тая от даскало ) са изкарвали норматива и са там ! Я с такава подготовка влез в УНСС или СУ и те черпя :)

За мацките прав си ! Е къде не съм ходил ама такива женки няма в никой ВУЗ в СФ. :P В НБУ може да има, ама в УНСС са хиляди :D Всеки кой не вярва - да дойде когато времето се затопли, лелиии, тогава са най-много :lol: ( лирично отклонение )

За семестриалните изпити - еми не е така. Зависи си от преподавателя. Както навсякъде. Мисля, че това е доста относително да се каже кой ВУЗ е най, но може да говориме с факти !

Не само в ТУ има курсови работи, проекти и заверки, не сте единствени, че да лежите на стара слава !

Один - ами кажи то къде магистратурата не е скъпа ?? Не знам дали

някой знае, но стипендиите за докторанти са от порядъка на 8-9 бона ! Извади си от тях таксата :) Само обаче, ако не си защитиш докторантурата - трябва да върнеш кинтите.

Ха сега като заговорих за факти -

http://www.unwe.acad.bg/iso9001/

 

http://unwe.acad.bg/iso9001/index.php?iso=bg

 

Или иначе казано - Европейска диплома !

8)

Извод на цялата тая каша :

Важно е къде учиш и какво учиш, но още по-важно е с каква мотивация го правиш. Един професор каза - по-добре тъп и упорит, отколкото умен, но мързелив ! И не забравяйте, че средата определя битието, а не обратното !

 

Поздрави :) и не е лоша идеята да се коментират неща свързани с ежедневието и гражданската ни позиция ! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според моето скромно мнение ако човек може да завърши отлично навсякаде ако има желание. Аз лично на 17ти си взех държавния по Молекулярна биология в ПУ "Паисий Хиляндарски". За тия 4 години преподавателите изискваха много не са отказвали помощ на никои но ако не бях редовен на лекции и упражнения забрави да завърша. Както колегата писа по горе не може да имаш диплома по съответната специалност без да можеш да вършиш елементарни неща свързани с специалноста ти. Имах някои несериозни колеги имат по още 10тина изпита да се дипломират. Тъи че ходенето на лекции и упражнения са нещо полезно а не нещо пречещо ти да работиш. Които има желание да завърши и да е приличен специалист да набляга на ученето а работа ако има време. Ясно е на всеки му трябват кинти но преди всичко трябва да сложиш образованието. Бачкането ни чака цял живот

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

които си мислят, че в УНСС е супер лесно, че ние не се явяваме по 100 пъти на един и същ изпит като в ТУ, където има постоянно дати докато не вземеш изпита.

 

то че има много дати тъка е но, може да се явиш само 3пъти през годината, а не на всички дати.

 

Йоско нямах предвид за кандидат студ. изпити мисля си че в УНСС се влиза доста по трудно от ТУ.А за ТУ съм чул лафа :"влиза се лесно но се излиза трудно"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да ви кажа, че ми става смешно хора, които учат или са завършили НБУ да си позволяват коментар или критика относно УНСС и ТУ. Няма изобщо допирни точки между двете неща - НБУ е за хора, които искат да влезнат лесно и да учат нещо, колкото да се води, че учат, а таксите там са в пъти по-високи - еми много ясно, че си тия такси ще има хубави тоалетни, но аз не отивам в университета да сера а да уча - има разлика, нали? Да не говорим за стойността на дипломата от НБУ пък изобщо. Аз ако съм работодател и дойде при мен някой с такава диплома ще му кажа, че си е губил времето просто, докато ние сме учили. В УНСС, ТУ, СУ влизането е трудно и точно това води до нужния подбор за по-напред. Нека който си мисли, че в УНСС е лесно да види дали той би могъл да издържи изпит освен по общообразовател предмет и по език за да влезне МИО или Туризъм в УНСС.

 

Йоско ако дойдат от ТУ в някой по-топъл ден към нашия ВУЗ, неподготвени, може да се шашнат от толкова мацки просто и да се наложи спешно преливане на бира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да ви кажа, че ми става смешно хора, които учат или са завършили НБУ да си позволяват коментар или критика относно УНСС и ТУ. Няма изобщо допирни точки между двете неща - НБУ е за хора, които искат да влезнат лесно и да учат нещо, колкото да се води, че учат..... Да не говорим за стойността на дипломата от НБУ пък изобщо.

Аз коментар относно УНСС, СУ и ТУ нямам (макар приятелката ми да беше в СУ и след това изкара още една магистратура в НБУ - ако ви кажа какво мисли тя...), но ще кажа за НБУто нещо. Определено влизането е по-лесно от колкото в другите университети, но ако някой си мисли, че там просто се води, че се учи...ами нека провери :) Колкото до стойността на дипломата - ами в Бг ме взеха на работа веднага, макар да казах, че още не съм завършил (щото "не късат" на изпити - нали си плащаме...аз явно гратис съм минал - на 5 ме скъсаха), а в щатите...имам право да си довърша образованието. Не да запиша наново - да си довърша това, което съм почнал в Бг (с малко допълнителни лекции де - 3 курса). Поне така ми казаха от 3 университета, в които се интересувах дали е нужно отново да записвам нещо, което съм минал - демек - приравняване. Трябва само да запиша 3 предмета, които се изискват от тукашното законодателство (щото е малко различно от Бг)...и да си взема изпитите, които имам останали. Предполагам, това значи, че дипломата от НБУ-то няма стойност :)

Поздрави!

п.с. Защо, както излиза от вашите приказки, в НБУ влизат тъпи парчета, а в УНСС са умни само - че нали изпита е мнoго труден и за това, пък после - хора от НБУ ходят и взимат изпити на умните от УНСС? А?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да ви кажа, че ми става смешно хора, които учат или са завършили НБУ да си позволяват коментар или критика относно УНСС и ТУ. Няма изобщо допирни точки между двете неща - НБУ е за хора, които искат да влезнат лесно и да учат нещо, колкото да се води, че учат, а таксите там са в пъти по-високи - еми много ясно, че си тия такси ще има хубави тоалетни, но аз не отивам в университета да сера а да уча - има разлика, нали? Да не говорим за стойността на дипломата от НБУ пък изобщо. Аз ако съм работодател и дойде при мен някой с такава диплома ще му кажа, че си е губил времето просто, докато ние сме учили. В УНСС, ТУ, СУ влизането е трудно и точно това води до нужния подбор за по-напред. Нека който си мисли, че в УНСС е лесно да види дали той би могъл да издържи изпит освен по общообразовател предмет и по език за да влезне МИО или Туризъм в УНСС.

 

Йоско ако дойдат от ТУ в някой по-топъл ден към нашия ВУЗ, неподготвени, може да се шашнат от толкова мацки просто и да се наложи спешно преливане на бира.

 

Доста се посмях на това особенно на частта за тоалетните.

Обаче УНСС е страшна работа. Нали ти казвам - явявал съм се на 10ина изпита от включително съм защитавал дипломна работа на тема социално осигуряване от което нищо не разбирам. Дипломирах се от името на друг човек, който даже не съм виждал. Момчето си е в щатите и си бачка ама иска да си завърши и си плаща.

Та не ми обяснявай колко се учи и колко е трудно. В НБУ това не може да стане. На част от изпитите искат лична карта на входа :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам тук става як спор :) Това е все едно да кажеш мойта кола е най-хубава . За мен наистина е по-важно да имаш желание да учиш, защото само дипломата само по себе си е една хартика за която си платил някакви пари. Но където и да си завършил не е гаранция че знаеш нещо. Истината е в практиката :) а иначе съм завършил в Свищов и съм доволен от основата която са ми дали :)

 

Поздрави на всички

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в НБУ влизат тъпи парчета
- това + парчета дето не могат да влязат и да завършат държавен университет.

 

пък после - хора от НБУ ходят и взимат изпити на умните от УНСС
ахаха ей тва ме изкефи яко, просто не съм го знаел.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука стана забавно :lol:

Один, предполагам, че не лъжеш - знам какви шмекерии са ставали в УНСС. Ама това е навсякъде ! Не е само в икономическия и съм убеден !

Но в последно време се взеха доста строги мерки, а благодарение на това се вдигна и акредитацията на университета !

Не искам да контрирам и да обръщам спора УНСС - НБУ, ама ми се струва, че в никой нормален университет ( било то и в БГ. ) никой професор няма да чака студент час и половина - само и само, защото трябва да го изпита ! А НБУ е пионер в тази област. Нека никой да не се засяга, ама ако се ръководиме от приница - моето си е най-хубаво, до никъде няма да стигнеме.

Напоследък чувам не много добри неща и за СУ, който според мен е най-авторитетният ВУЗ в България. Ако такива неща стават там, а то несъмнено стават - то какво остава за останалите !?

Ако искате да водиме смислен спор давайте и факти, а не само субективни мнения !

Искам да попитам нещо хората завършили НБУ, няма значение каква спец., какво получават след семестриалното завършване ? Сертификати или дипломи ? Ако са дипломи каква международна стойност имат ? Дали са признати от някоя организация и тн.

Поздрави ! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уча във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"-Варна.

Нивото на преподаване тук е много високо, преподавателите се стараят да те научат и да са в час с новите технолигии и тенденции. Изпитите ни за семестър са средно 4, за някой се виждат малко, но компромиси при тях са изключение и се иска здраво учене за да се вземат. Тук преподавателите изискват, но и дават. Изключенията са редки.

Доволен съм от деканата на инженерния факултет, в навигационния има една патка дето накривява, но и техния декан е точен.

Администрацията на училището, въпреки че в основната си част там са военни, е много зле. Тук върви приказката: " Дисциплина строга, организация хуйова"(сори за нецензурния израз).

Материалната база и състоянието на учебните кабинети е лошо, но поне нагледния материал и лабораториите стават. Наскоро ремонтираха тоалетните, но повечето от тях са заключени и трябва да търсиш къде може да се ползва. Момичетата са малко, твърде често ползват мъжките тоалетни, защото за дамските трябва да искат ключ от преподавателки. Виждал съм дамска превръзка и тампон насред мъжката тоалетна да стои със седмици. В цялото училище има само 2 чистачки и те като не могат да огреят навсякъде не си дават много зор.

Таксата е 127.50лв.

Училището има много международни признания, но най-важното за студентите там е акредитацията от IMO- международна морска организация. Благодарение на нея, дипломите ни се признават навсякъде. Друг е въпроса, че с бг. паспорт заплащането е значително по-малко отколкото в по-"нормалните" страни. Влизането на България в ЕС, едва ли ще промени нещата много, въпреки че ни се иска.

Относно ТУ: За да се вдигне качеството е необходимо да остане само един технически университет: този в Сф. Другите в Русе, Варна, Габрово с филиалите им да се закрият. Повечето влизат да учат, но те изобщо не са наясно какво и как да го правят. Оправдания от рода на казарма, работа, там ще ме научат(кой бе??? Ти сам трябва да се учиш), жени... всички тези не трябва да са студенти.

Имам преки впечатления и от други университети(без да уча редовно в тях), но стана дълъг пост и ако има интерес ще продължа.

Моля, никой от посочените университети да не се засяга и да не го приема като лично!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да попитам нещо хората завършили НБУ, няма значение каква спец., какво получават след семестриалното завършване ? Сертификати или дипломи ? Ако са дипломи каква международна стойност имат ? Дали са признати от някоя организация и тн.

Поздрави ! ;)

Когато се дипломираш, се получава диплома :) Университета има акредитация за 5 години - това е максималния срок! Дипломата важи - поне тук, в щатите. Изискват се няколко допълнителни предмета тъй като има "малка" разлика с Бг (говоря за спец. Финанси). Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям мненията на Жоро и Велко. Само ще допълня - аз правя сравнение между ТУ и НБУ на базата на това, че кандидатствах в ТУ, приеха ме, но издържах само 2 години. След втората годинка си подадох необходимите документи и след одобрение се преместих в НБУ. Тоалетните в двата ВУЗ-а ги дадох само за общо сравнение и не виждам каква тежест имат. Аз писах предимно за материалната база, за отношението на преподавателите, за организацията и отношението в админицтрацията и т.н. Както и да е :)

Аз пък ако съм работодател, не бих си позволил на някой завършил НБУ да му кажа, че си е губил времето там. Но ако ми дойде някой от ТУ бих се замислил дали този човек ще ми върши работа, защото освен образование служителя трябва да има и редица други полезни черти и качества за да е от полза на фирмата. И обобщено - бих поискал диплома само за справка, а от там нататък ще съдя за човека по личните му и професионални качества, защото успеха на една фирма не се гради на дипломите на персонала, а на неговите качества.

И като стана въпрос за губене на време - в това ТУ как ще наречете времето прекарано в часовете по практика например? Заваряване, леярство, стругарство - все неща, които с кеф съм учил в техникума и си имам диплома за тях, но да запиша Компютърни системи и да ми турнат в програмата тези "практически" упражнения - не го разбирам. По същото време в НБУ хората се занимават с Операционни системи и т.н., все неща свързани със специалността. И да попитам - как в ТУ ще влезне някой завършил гимназия и за няколко часа ще му обясниш как се бачка на струг, как се работи с формовъчна смес и как се лее, как да направи един прав шев с електрожена?

За мен лично програмата в ТУ конкретно по тази специалност (за другите не мога да коментирам) е твърде разводнена. И като прибавим към нея остарялата база + преподаватели, които почиват върху стари лаври (не всички естественно - имаше и много кадърни хора) - ето ви куп причини, поради които избрах да се преместя в НБУ. И не съжалявам за избора си! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спорът е станал доста сериозен. Ще допълна следното като човек търсиш си работа по специалноста. Почти всички работодатели не се интересуват къде си завършил. Поглеждат дипломата за да са сигурни че имаш кетап по съответната специалност. Повечето те рзпитват за практиката или по точно казано какво можеш. Следователно няма значение толкова къде си учил. Ако си учил както трябва ще успееш. Нека да не се залъгваме колеги. В абсолютно всеки университет има хора които са влезнали за да учат и такива които да отбият номера(казармата) повече няма смисъл да плюете даден университет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за практиките в ТУ - и аз се чуих в началото за какво ми е шлосерство, стругарство, топлинна оработка и тн, ти като си влезнал там да станеш инжинер не може да не знаеш основни начини за обработка на метала, не може да не знаеш какво е трансформатор. Много хора си казват "аз ще уча комютри за какво ми е да уча за платки или за трансформатори" ми като отвориш 1 ПЦ да имаш представа какво е "тва" вътре на което са залепени "някакви" елементи.

представям си следната ситуация: инжинера Х е шеф на някой който е завършил техникум и му казва "ходи до оная голяма и грозна въртяща се машина и го врътни тоя детаил с 1мм" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

За 2 часа никой не може да се научи да борави добре със струг или електрожен, но след като го е видял и пипнал ще може да го разпознае в бъдеще и да знае основната му функция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.