Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Правила на форума.


Mishelle

Recommended Posts

Колеги, форума вече си има явни правила за писане и използване. Текста в основният му вариант беше предложен от Stenly, а редакциите по него са дело на zloQQ и на мен. Правилата могат да бъдат прочетени в най-долния раздел. След размисъл по въпроса взех решение да ги сложа там, но ако прецените, че трябва да бъдат преместени най-горе - ще го направя. Просто не мога все още да преценя къде наистина им е мястото.

 

Знам, че повечето от вас нямат нужда от подобен род правила, защото при вас етиката и т.н. е на лице. Но съм убеден, че подобен текст е нужен на всеки форум, защото изключения има навсякъде :mrgreen:

 

Ако имате предложения за допълнителна промяна на текста, добавяне на точки и др. ще съм благодарен да споделите мнението си.

 

Молбата ми, конкретно към модераторите е - запознайте се с текста и когато има нарушения, позовавайте се на него.

 

Stenly и zloQQ - благодаря ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току що ги прочетох правилата! Всичко си звучи съвсем естествено и логично и мисля, че няма да има много нарушения. Аз лично съм много доволен, че вече са реалност, защото вече ще има, така да се каже, " законово" основание да се трият или коригират безмислени постове. Броят на последните нарастна ужасно много в последно време!

И един съвет от мен кън модерарторите: когато триете, местите обединявате и т.н. теми или постове на някой потребител, оведомявайте го на ЛС за това и за причините, поради които сте го направили. По този начин ще се избегне или намали напрежението, което може да се създаде от участници, на които са им пипани постове!

Аз поне така правя в модерирания от мен раздел.

Поздравления на авторите на Правилата- добър резултат!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така- докато си си писал втория пост, аз си обновявах профила, точно защото аватарът ми не отговаряше на правилата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лигични но и прекалено дълги правила, до сега не съм чел правила на друг форум и едвали ще го направя.

Никой не ги чете тези правила и това се доказва в разделите който до сега си бяха написани правила.

Пиша ЛС на хората който им трия или променям постовете с молба да прочетат правилата, а след 5 поста пак същите неща си пишат.

за мен който си е грамотен и с мозък в главата и без правилата ще си пише нормално във форума, който е дебил и не се сеща да пише на кирилица или силно нарушава правилата няма и да ги прочете.

 

пп.то и аз попадам под ударите на закона:

2.3.9. Прекалено количество, граматични грешки ....... и се трие след еднократно предупреждение

 

не пиша главни букви като започва изречението, запетайки слагам кога ми падне, а пълен и кратък член>>> какво беше това ??? :?

и други редица грешки на който някой им обръща внимание а други не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

cenarius, не мисля да те цитирам и на базата на това да ти отговарям, защото ще се получи много дълъг и разтеглив пост...

 

Накратко - повечето колеги тук до сега, дори и без наличие на конкретно обосновани правила, си спазваха етиката за писането във форум. С други думи тези правила не биха засегнали никой, който не нарушава "спокойствието" във форума. Говоря за почти 90% от редовните потребители тук :!:

 

Правилата не са "прстотии"! И не мога да разбера какво ти пречат? С какво нарушават душевното ти спокойствие?

 

Не нарушавам правилата! Те са факт. Затова не са в раздел за предложения. Идеята ми е не дали да ги има или няма, а как да бъдат формулирани!

 

kolev123 не нарушава правилата! Излишно е в точката с рекламта да се добави примерно "или приютява софийските сбирки в заведението", понеже е частен случай.

 

... а сега ще започне СВОБОДИЯТА и когато някой пита- ама защо така се получи, ще има "ама има си правила - да си ги прочел"

За каква свободия говориш ???

 

... за мен който си е грамотен и с мозък в главата и без правилата ще си пише нормално във форума...

Точно това имах впредвид, когато отговарях на cenarius по-горе. С други думи едните правила на такъв човек изобщо не биха му пречили. А относно граматическите грешки - твоите са бели кахъри и не такива за визирани в съответната точка ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение:

 

Адмирирам обновените правила на форума :!: Изчетох ги до края, за да създавам минимално работа на отговорните за реда. Знам, че никой не ги чете тия правила, в никой форум, аз също, като все пак не мисля, че нарушавам правилата на другите може би 5 форума, които посещавам. Но специално за нашия форум, съм с 2 ръце ЗА неговото развитие (към по-добро), за неговата подреденост, прегледност. Най-малкото нека да има всичко необходимо, нека бъде изряден, еталон, пък от тук нататък, който иска да ги спазва, нали за това са избрани отговорни лица, следящи реда.

 

 

Към cenarius:

 

Не се прави на бунтар! Знаеш, че нищо няма да постигнеш, само създаваш излишна суматоха. Работата е "ако щеш", никой не те е задължил да влизаш в тоя форум. И без теб (с 49 потребителя...), пак ще го има и ще ми е приятно да влизам. Порастни, мой ;) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...за неговата подреденост, прегледност. Най-малкото нека да има всичко необходимо, нека бъде изряден, еталон...

Точно това е идеята.

:smt017

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет, колеги,

 

Правилата на форума са да се спазват. Често съм свидетел на противопоставяне на мнения, но груб език досега не съм виждал. Наистина, така както се държим навън един към друг, такова ни е и отношението във форума и не само във този. Аз рядко чета докрай правила, защото знам, че този, който ги е писал, се е надявал да въведе ред, яснота и т.н. и едва ли ще ме кара да правя 20 лицеви ако объркам нещо. Не оспорвам методите на администраторите и модераторите - те са създали този форум, в правото са си да го управляват. Добрия тон и етичноста са най-важни.

 

П.П. Ама много заядлива тема за Неделя сте пуснали.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък подкрепям правилата...Дори и 5 човека да влизаме пак трябва да ги има. Лично мнение, "бунтарите" да не се засягат, ама с тях и без тях, както казва Redline__, мен пак ще ми е кеф да влизам тук.

 

П.П. Мишел, мисля, че е ще е по-добре да "заковеш" правилата най-отгоре в списъка с раздели :) .

П.П.2 cenarius, нищо лично, ама проявяваш типично нашенското мислене: "Правила ли? Бегай бе, те ше ми казват на мене!"...

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без правилата си изпълнявах, абсолютно всяко нещо казано там, стараех се и на другите да го казвам, ако греша цитирай някой мой пост !

 

Нарушавам правилата, обръщам го на чат :oops: .

 

И какво? Искаш да ми кажеш, че сега с правилата няма да си изпълняваш "задълженията на съвестен форумец"? :mrgreen: Железня логика. Ти може да си ги изпълняваш, ОК, ама има някои колеги, които, цитирам по памет един пост на PV (дано не ми се сърдиш за това, колега :roll: ) "се стараят във почти всяка тема да имат по 2-3 поста, без значение смислени или не" или, които си наблъскват 300 банана в темата. Ето пример за какво са ни правилата. Айде спирам, че пак адски се отплеснах, поздрави! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D ei Луд си :smt009 :smt009 :smt009 :smt009

 

по-добре 1.8 8) 8) 8)

 

Само един пример в подкрепа на Гогата!

 

Постът няма нищо общо с темата на Радо, който пита в нея какво е необходимо да се направи, за да постави 1.6 Валве мотор на 120-ка!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правила има във всички форуми, а в някои от тях са далеч по-обстоятелствени. Мисля, че повечето са разумни и трябва като цяло да се спазват. Сега наистина има и колеги, които явно не се съобразяват много-много какво пишат, къде и как. Модераторите в нашия форум според мен са общо взето толерантни и не злоупотребяват. Също така обаче мисля, че и аз, а може би почти всеки от нас поне един път , а може би и повече е нарушавал правилата - или като спамене в тема, или под формата на чат, да не говорим и за даване на не особено основателни квалификации и неуместни или безсмислени коментари. Тук излиза въпроса модераторът да намери баланса и да наказва "рецидивистите", спазвайки "духа" на правилата. Практиката абсолютно всяко даже леко нарушение да се наказва по "буквата" на правилата според мен не е удачна - има някои такива авто форуми и там обикновено и четенето, и писането на са особено приятни.

Също така имам мнение, че не е неуместно да се коментират цените на продавани предмети в съответния раздел, особено ако цената им обективно е доста различна (по-висока) от пазарната. Все пак форума е за мнения и коментари - за другото си има сайтове само за обяви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също така имам мнение, че не е неуместно да се коментират цените на продавани предмети в съответния раздел, особено ако цената им обективно е доста различна (по-висока) от пазарната. Все пак форума е за мнения и коментари - за другото си има сайтове само за обяви.

 

обикновенно се изписват куп мнения който нямат общо с обявата на даден човек. Един пише, че на капака му на колата има надпис "вечно твоя" , а продавача казва "ти като не разбираш какво говориш за колата ми" след това още някой пише, че за тези пари ще си купи незнам си каква кола, друг споделя, че на баща му на шефа съседа имал приятел който видял че някой си купил за тези пари по готина кола......................... и вече в цялата тема има 1-2 смислени мнения.

Нямам нищо против ако повечето хора са против това да трия подобни мнения да го оставям. В началото написах кратки правила който да се спазват, никой нищо не каза значи се одобряват от модератори администратор и всички осттаниали потребители.

Ако не сте съгласни с дадени правила ще се променят, но за сега нямаше недоволни които да се оплакват.

 

пп. по добре правилата да са най-отгоре, така поне новите потребители ще виждат пъро тази тема и може някой да се излъже и да я прочете.:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

corropt, разбирам, че си между чука и наковалнята. Аз се старая да спазвам правилата, или поне етичния тон при писане на мнение. Понякога пък не сдържам и нарушавам. Но както писах по-горе, трябва да има разграничение между откровено заяждане, квалификации и обиди от една страна, и споделянето на информация, че някакво конкретно нещо го има примерно и на по-ниска цена, от друга страна. Второто според мен ще помогне на доста хора да не дават грешни пари за нещо, което всъщност струва по-евтино.

Тези от нас, които в някакъв моментса били и продавач, и купувач, са е наясно с противоречията - те са си закономерни. Но все пак трябва да има и обратна връзка. Айде и аз да попитам - трябва ли в обявите да се посочва цена, и ако няма такава - трябва ли да се трие обявата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм съгласен със следното правило и мисля, че даже досега винаги се е толерирало точно обратното:

2.3.2. Крайно недопустимо е публикуването на теми, свързани по какъвто и да е начин с нелегално съдържание, като пиратски софтуер, музика, филми и т.н.

 

Ако погледнем в раздел Литератула, във важната тема има линк за сваляне на Etos-а. Нали не си мислите, че програмата е free! Да не отварям дума за Auto Data. Въпреки това те са доста ценни и полезни и няма как да не се използват.

 

Аз не съм съгласен с друго нещо, което умишлено не е засегнато в правилата. - Имам предвид пускането на теми, нямащи никаква връзка със тематиката на форума. Примерно - да помогнем на еди си кой, за еди си каква кауза и т.н. Все пак това е автофорум. За други словоизлияние има data.bg форуми, които силно препоръчвам на хората нямащи какво да споделят/помогнат/попитат на автотематика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Тук излиза въпроса модераторът да намери баланса и да наказва "рецидивистите", спазвайки "духа" на правилата. Практиката абсолютно всяко даже леко нарушение да се наказва по "буквата" на правилата според мен не е удачна...

PV, това са моите мисли, изразени с твоите думи :smt017 Ти успя накратко да изразиш идеята. Следващата бира е от мен ;)

 

Никой тук във форума няма да се заяжда, позовава и т.н. на правилата за дребни неща. Хора сме все пак, а не машини.

 

А конкретно към Cenarius - няма да ти държа тон, подобаващ на твоя. Само ще вметна, че вместо да се ежиш, можеше да кажеш "абе хора, защо поради еди какви си причини да не отпадне еди коя си точка?". Тази тема има точно това за цел - обсъждане на правилата. Всъщност какво да обяснявам точно на теб - ти си изрази достатъчно ясно позицията, отстоявай си я :!:

 

...Аз не съм съгласен с друго нещо, което умишлено не е засегнато в правилата. - Имам предвид пускането на теми, нямащи никаква връзка със тематиката на форума. Примерно - да помогнем на еди си кой, за еди си каква кауза и т.н. Все пак това е автофорум. За други словоизлияние има data.bg форуми, които силно препоръчвам на хората нямащи какво да споделят/помогнат/попитат на автотематика.

Вики, недей така. На първо място, ако има нещо пропуснато в правилата, то не е направено нарочно! И на второ - в много (почти всички) автофоруми има теми, които макар и малко на брой (както е при нас) нямат нищо общо с тематиката на форума като цяло. Конкретно при нас се сещам за две теми - тази за дечицата и тази за шествието. Както си забелязал, има интерес и към двете. Това са чисто човешки теми, които не би трябвало да бъдат игнорирани само заради основната идея на форума. Убеден съм, че визираш тях, особено тази за децата. Но то друга страна, никой нищо не каза за темите в Продавам - тези за телефон, парфюми и т.н.... Може би точно тези последните могат да бъдат игнорирани спрямо правила. Но да се забрани тема като посочените две - не е човешко. Сега се сещам за Линкос. Това е сайт с торенти. Да, ама на всяка страница има банер за едно детенце, което очаква помощ от потребителите... И този банер няма нищо общо със свалянето на торенти, нали. Нека на първо място да бъдем хора :!:

Освен това цитирам "2.3.7. Флейм в тематичните раздели. За това има раздел “Всеки за всичко”. Т.е. тук няма причина да няма място за подобни теми! В крайна сметка това е "бъбрилнята" на форума. И както е видно от названието й - всеки може да пише за ВСИЧКО, нали ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм съгласен с друго нещо, което умишлено не е засегнато в правилата. - Имам предвид пускането на теми, нямащи никаква връзка със тематиката на форума. Примерно - да помогнем на еди си кой, за еди си каква кауза и т.н. Все пак това е автофорум. За други словоизлияние има data.bg форуми, които силно препоръчвам на хората нямащи какво да споделят/помогнат/попитат на автотематика.

 

До известна степен си прав. Виждал съм в други форуми, пак автомобилни, да си имат раздел, озаглавен примерно "Хайд парк", където се дискутират всякакви теми, различни от колите. Ама като се замисля "Всеки за всичко" май чудесно върши и тази работа и май няма нужда от още един раздел. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък постнах тема в "Предложения за форума" - карай то спама "вече се наказва" ...

 

Както си видял - не се наказва ;) Пък и до сега не съм чул някой да се оплаква, че е наказан. Ако си караме, както си беше до сега, мислиш ли, че нещата ше се променят, независимо, че има вече "Правил на форума"?

 

Както си решите форума си е ваш..

 

Доста смехотворно изказване, ама...форума е мой, точно, колкото е и твой ;) Независимо, че някои хора имат възможност да модерират форума, това не ги прави "собственници". Ако не си забелязал де ;) Но пък, всеки има право на мнение, макар и грешно... Ако мислищ, че форума е на някой и ти не си част от форума...твоя работа!

 

Аз предлагам раздела "правила на форума" да бъде премахнат за мен винаги такива ограничения са означавали "на война с админите" .

 

А до сега как нямаше война? А си имаше и админ. и мод....?

 

 

Сега заради толкова нарушения и за :smt041 ще ме предложите ?

 

Ти чете ли правилата? Ама чесно си кажи! Къде видя БАН в наказанията ;)

 

Пак да попитам противниците на "Правилата на форума", защо ще се нажежи положението според Вас, след като досега не е било такова? Какво се промени с изписването на правилата? Недоволни ли сте от досегашното положение, защото си мисля, че ако продължите да пишете както преди...аз проблем не виждам да изскочи ;) Къде видяхте вие този проблем?

 

... типично нашенското мислене: "Правила ли? Бегай бе, те ше ми казват на мене!"...

 

Не ми казвайте, че гогата е прав... До там ли стигнахме? Заяждане за спорта- ей така, от нямане, какво да напишем! Аре стига бе!!!

 

И да кажа, като модератор две думи. Независимо от изписването на правилата във форума, не смятам, че положението ще се промени, ако се продължи в същия дух, както си беше до сега. Това, че сега, правилата са поместени във форума, не означава, че не могат да се заобиколят или да се направи изключение. Помислете бе хора - ако трябва да спазвам правилата по конец - ми то раздела, в който съм модератор ще намалее поне на половина!!! И са к'во - не си изпълнявам задълженията ли?.......

Брей...нема угодия - то е ясно. Ама как да разбирам сопването и демонстрирането на поведение от рода на: "аре стига бе! ти ше ми каеш..." без да е провокирано от никой!

И да - вместо да се перчите и надувате - кажете кое не ви харесва или кое смятате, че може да се преправи, или...нещо полезно ;)

Или...я предложете други правила! Или нямате такива? Макар че всеки се води от някакви правила... Е, какви са вашите?

 

bye

 

Гледам, че вече навсякъде си редактирал с това...bye. Щом казваш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

cenarius явно е понаплашен от един друг форум и затова реагира така. Просто там, благодарение на усилията на един индивид, форума се превърна в полицейщина и постоянно заяждане.

 

Та... @beliq_lebed:

Не забравяй, че форума е едно човешко общество и като участници в него имаме и други интереси. Та теми, несвързани със Шкода конкретно спомагат за чисто човешкото общуване ( нали и като отидеш на работа си говориш с колегите за неща извън работата, а ? ). Да не говорим, че много от хората са приятели и познати. Та в тази връзка си трябва да има раздел, в който да се пишат такива теми. Най-малкото подобен раздел опазва другите раздели от разводняване и "цапане".

 

Още повече, че препоръчваш data.bg за други въпроси... Ти успявал ли си да получиш ценен отговор там, сред купищата спам и боклуци ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че Cenarius би могъл да се е наплашил от посочения форум си е лично негова работа, щом слага всички под един знаменател. Тук винаги е царяло спокойствие, разбирателството е на високо ниво, пък и на базата на този форум са изградени не едно или две приятелства. Смятам, че до сега нито админите, нито модераторите са ощетили някого.

Всъщност ако Cenarius наистина визираше форума на hardwarebg, мисля че тук не сме в детската градина за да се цупим, а трябваше примерно да каже "момчета, еди къде си се случи еди какво си. Не искам и тук така да стане...". Вместо това, като видя, че никой не му се връзва, си промени мненията...

 

За допълнителен раздел - аз нямам нищо против, каквото решите, това ще направя. Но какво му има на Всеки за всичко. Нали това е бъбрилнята?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.