Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Казус

axl

Recommended Posts

Здравейте

Наскоро попаднах на интересен казус и се чудим какъв е начина да бъде разрешен. Ситуацията е следната:

Човекът Х си купил кола. На старо. Както си му е ред има договор за покупко-продажба с който отива в КАТ и регистрира колата. Има талон на негово име. Само че решил, че не му се плащат данъци и в данъчното така и не е зарегистрирал колата. Карал я година-две и после я продал, ама ей така на ръка, без договори, пълномощни. След това през колко човека е минала колата не се знае.

Сега колата пак се продава. Обаче е със старите номера. За да се пререгистрира трябва да се прехвърли. Само че собственикът по талон не иска да я прехвърли, защото вероятно ще си навлече проблеми заради ненаправената регистрация в районното данъчно и неплатените данъци.

Дочух че имало давност от 4 години за неплатени данъци(предполагам е само за някои данъци). Дали е възможно да се платят данъци за последните 4 години и нещата да се оправят?

Нека който има опит или знае какъв е изхода от ситуацията да помогне. Черпим!

Със здраве

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

незнам колко е срока за плащане...ама аз давах кола със стари номера и при смяната не бяха плащани данъци 5-6 години и ето на никви проблеми....ама това със смяната стана по времето на масовата смяна и е възможно да не са погледанали от бързани или ензнам...ама за смяна да номера не ти трябва данък според мен....те още не са свързани кат и общината..това знам аз от опит ама друго може да има...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да е само смяна на номера, трябва и да се пререгистрира на името на новия собственик... В КАТ някъде не искат ли белейката за платен данък за годината?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами и при нас беше така...нищо не искаха за данък...ама нали ти казвам те тогава гледаха само номера на рамата и двигателя...но аз си мисля че това не им е нужно ще питам де що катари познавам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в КАТ не са ми искали бележка за платения данък, когато прехвърлях моята, но когато я регистрирах в общината, ми поискаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В НАП не се регистрира кола за плащане на данък по регистрационния номер, а по номера на рамата и на двигателя.

Не знам дали имат връзка в техните системи, че тази кола е била карана и регистрирана - ако да ще те засекат по рамата.

Ако той я е внесъл (първият) отвън и никога досега колата не е била регистрирана - може и да минеш метъра но...

Мисля, че в НАП трябва да пишеш защо я регистрираш - смяна на собственост е такива неща - и мисля, че ти искат договора за покупко-продажба.

Там ще те уловят.

Другия вариант е да кажеш първоначална регистрация:)

М авече попълваш неверни данни.

Ае питай някой от данъчното - кажи представи си чисто теоретично следния случай:)

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи данъците за превозните средства се водят към местните данъци и такси, демек към общините а не към НАП.

Но все пак именно това е въпросът - допускаме хипотетично че е подписан договор за покупко продажба и с този договор регистрирам колата в КАТ и след това отивам и в данъчното. Тогава неплатените за миналите години данъци от кой ще ги търсят от мен или предишния собственик? Особенно в конкретния случай в който предишния собственик не е плащал данъци защото не е регистрирал колата в данъчното - на негово име няма такава кола!

Идеи ? :roll:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има един "тъничък момент" - ако предният собственик е живял в една община, а ти сега си в друга, те нямат връзка помежду си и не могат да правят справки (поне при мен с данъка на един апартамент беше така преди около половин година). Така че може и изобщо да не бъде повдигнат въпроса за предишни плащания....

а и нали си има онази агенция за събиране на приходите (НАП) - общината да си търси парите от предния собственик чрез нея - теб това не те касае...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи данъците за превозните средства се водят към местните данъци и такси, демек към общините а не към НАП.

Това къде отиват тия пари дали в бюджета на държавата или в общината няма никакво значение за нас - ние си плащаме и подаваме към НАП - незнам да има данъчно вече.

Най-лесно отиди и питай - вместо да се чудиш.

Въобще няма да се учудя да ти ги прехвърлят на тебе - демек да вървят към колата.

Така изглежда най-лесно те да си приберат парите - демек да не търсят стария собственик, а да смучат от последния, който по ирония на съдбата е решил да бъде изряден.

Не съм сигурен - някой да каже - при такава покупка дали не си длъжен да искаш документ за задължения към държавата.

Ако е така, това автоматично според мене товари тебе - ти си се съгласил на покупката без да провериш дали колата не е "натоварена".

Но не съм специалист - само разсъждавам.

Логически няма да кажа, защото за нашите администрации това не важи :)

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общините са различни, така че този проблем отпада.

Също така има трик за да се плати само данък за последната година и по този начин да се откопчи човек. Освен това в договора за покупко-продажба име нещо - в смисъл че собственика ми продава собственост, която не е под запор и към която няма никакви задължения/искове...

Проверено е в общината и от там има устно уверение че новия собственик няма да има проблеми след като си оправи всичко изрядно.

Това което е съществено в случая - дали спрямо текущите закони и нормативни актове, ще потърсят отговорност от предишния собственик за стари неплатени данъци и нерегистрирана навремето кола. Да кажем че ако има такъв риск цялата работа ще пропадне, защото ще набутаме човека(стария собственик). Иначе прехвърлянето не е проблем, проблема е ако набутаме човека...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

същественото е да спазиш срока от 2 месеца след прехвълянето в КАТ за регистрация в новата община. Аз така се разсеях и мислех, че като дойде време да се плаща пътния данък (за предишната година беше платен от стария собственик). Тогава чак смятах да ходя в общината, че така или иначе тряба да бягам от работа, за да вися по опашките... но по този случай ме глобиха с 40 пари (+ половин ден висене на 2-ра опашка за акта) за просрочването със 7 месеца! :evil:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че цялата работа е много по проста:

При прехвърлянето (в кат и при нотариуса и при двете мисля трябва) ти трябва бележка за платен данък за текущата година (което гарантира че щом имаш тая бележка са платени всички данъци назад).

Квото било е било на предишния собственик да е плащал да си го търсят от него.

Имаш ли документи отиваш и я регистрираш на твое име в общината до два месеца и плащаш. И идеята е че ако не я регистрираш не може да я продадеш после без бележка за платен данък (а и тва може с неква врътка с по банков път ама не е за тука това).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.