Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

"Топ Гиър" тръгва по телевизията и у нас


NightSpirit

Recommended Posts

Дългоочакваната за хиляди автомобилни фенове у нас новина вече е официална - "Топ Гиър" (TopGear.com), култовото тв предаване на Би Би Си, тръгва на български. Стартът е на 24 февруари, 16.30 ч., ефирът - на телевизия Би Ти Ви.

 

В някои от уикендите шоуто ще се излъчва от в събота от 15,30 ч. заради кръговете от Формула 1. Предаването ще върви в серии от половин час, които се изпращат директно от Острова, а в България се дублират

 

В първите две недели родните фенове ще видят един от най-вълнуващите филми на Джеръми Кларксън и компания - "Зимните олимпийски игри на "Топ Гиър".

 

Британската класика заема мястото на българското предаване "Шоурум", което в близко бъдеще ще тръгне по новата национална телевизия ТВ2.

 

Водещи на "Топ Гиър" са изключително популярните не само във Великобритания, а в целия свят

 

Джеръми Кларксън, Ричард Хамънд и Джеймс Мей

 

В настоящият си формат тв шоуто си е извоювало легендарен статут. Аудиторията му надхвърля 350 млн. зрители и е №1 в света в неофициалната класация на тегления от интернет.

 

Забавното предаване е в състояние да промени съдбата на всеки автомобил в Европа. Много са случаите, в които фирми, организации и дори правителства са искали спирането му.

 

Шоуто залага на характерното английско чувство за хумор, нестандартно представяне на най-новите и ексклузивни автомобили, остра критика и изключително професионално заснемане на видеоматериалите.

 

Към групата на водещите се причислява и мистериозният пилот Стиг, който никога не говори, не маха своя шлем и не разкрива своята истинска самоличност, която е сред

 

най-добре пазените тайни в света на автомобилните медии

 

Водещите казват това, което мислят и изправят на нокти автомобилните компании. Един от най-фрапиращите случаи е при представянето на БМВ Х3.

 

След като изтъква някои негови предимства пред конкурентите, енигматичният Кларксън започва да критикува немският модел и за капак затъва няколко пъти в поле. Налага се намесата на трактор.

 

Още на другия ден само в Лондон са отказани стотици поръчки за X3 и загубите на местните дилъри са значителни.

 

Срещу предаването на Би Би Си има обвинения в сексизъм, опасно шофиране и неглижиране на проблемите с околната среда.

 

Кларксън отговори публично в типичен за него стил: "Няма листо или трева на тази планета, през която не бих минал с автомобил!"

 

В тест с реактивен драгстер през есента на 2006 г. Ричард Хамънд едва не загуби живота си и катастрофата отново провокира дискусии за свалянето на шоуто от екран.

 

Пет месеца по-късно предаването се завърна в ефира и първата серия с кадри от инцидента имаше по-висок рейтинг от финала на английския "ВИП Брадър".

 

Би Би Си винаги отхвърля обвиненията с обяснението, че провокативните изказвания, коментари и кадри са преди всичко забавно зрелище. В момента

 

"Топ Гиър" е външната продукция с най-висок бюджет в Би Би Си

 

Шоуто се появява за първи път в ефира през 1977 г. като обикновено магазинно предаване за коли. През 1987 г. към екипа се присъединява бившият пилот от Формула 1 Тиф Нидъл, а след идването на журналиста от списание "Пърформънс Кар" Джеръми Кларксън предаването става все по-популярно.

 

ТG достига своя пик през 1999 г. когато аудиторията му е 6 млн. зрители. В този момент обаче

 

Кларксън решава да напусне и това има катастрофален ефект:

 

през 2001 г. зрителите му са наполовина по-малко и предаването е спряно от екран.

 

През 2002 г. "Топ Гиър" се завръща с различен формат и Кларксън като основен водещ.

 

Оттогава всяка седмица само във Великобритания над 8 млн. зрители сядат пред телевизорите, за да го гледат в праймтайма по Би Би Си 2. По света аудиторията е много по-внушителна - 350 млн.

 

Снимачната площадка на "Топ Гиър" е опразнен авиационен хангар край стара частна самолетна писта в парка Дънсфолд в графство Съри. С помощта на британският производител на спортни автомобили "Лотус", TG създава там и своя автомобилна писта.

 

Излъчванията по Би Би Си 2 са на сезони, като обикновено през лятото се снима из целия свят, а наесен тръгват предаванията.

 

Студийните записи се правят в сряда преди излъчването в неделя, като се допускат около

 

400 гости с безплатен билет

 

Напливът е толкова голям, че последните записали се по интернет трябва да чакат 17 години, за да им дойде редът.

 

 

Източник: http://netinfo.bg/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, страхотно направо...

Това нещо и пари да ми дават няма да го гледам.

Въобще не съм фен на "невероятния" Джеръми.

Че е шоумен да, но според мен въобще не разбира от коли.

24 февруари - 16.00 ч. - на мястото на друго "страхотно"автомобилно предаване - Шоурум :?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Pepi, той разбира от това как се чувства докато кара и може да говори така, че хората да се впечатляват.

 

Не смятам, че това е меродавно предаване, но със сигурност е интересно - имат странни идеи, които често осъществяват и които трудно би могъл да направи друг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пепи взе ми думите от устата, приятелю :D ! За "невероятното предаване" Шоурум говоря :lol: .

 

Dereal и с теб съм съгласен -Прави шоу но по доста странен начин, както и, че имат странни идеи :mrgreen: . Не знам гледал ли си онзи "бисер" как проверяват "здравината" на Порше911 блъскайки го с най-различни неща, а "теста" приключи с пускането на пиано върху колата и заключението, че щом още се движи, значи е здрава кола. Чиста гавра си е това... Но въпреки всичко, понякога човек има нужда от точно такива простотийки за разтуха. :lol:

 

Ако говорим за автомобилни предавания като цяло, "Fifth Gear" ми допада много повече и винаги го гледам с удоволствие :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че човек с неговите възможности за шофиране не разбира от коли. А и колкото и да разбира, важното е, че милиони го слушат. Аз и ти може и 2 пъти повече да разбираме, но на кой му пука. Все пак за да постигне това влияние в световен мащаб не е случаен човек. Като цяло смятам, че предаването е страхотно. Наистина правят на пух и прах много сериозни автомобилни гиганти, но е забавно, с чувство за хумор и доспустима доза сарказъм. Поне не правят платена реклама както много други медии, които лапат $ от производителите за да се изкават положително. А Джереми е достигнал нивото да може да си позволи да се присмива или да не харесва всяка кола, независимо дали е Майбах, Ламбо или Форд ГТ. Малко хора имат тази привилегие. А и предаването е много интересно замислено. Тримата водещи се допълват перфектно, така че всеки зрител да намери част от себе си в тях. Джереми е лошия чичко, който е богат, но достатъчно голям пич, за да оценява какво кара. Хамънд е по-мадият и добре изглеждащ тип, който да се хареса и на дамската аудитория и е постоянна контра на Джереми. Мей е класически изискан англичанин, който си пада по стила и традициите - типаж, който е много харесван в Англия.

Освен това шоуто разполага с очевидно огромни ресурси да реализира немислими продукции като Top Gear Polar Special, предаването в Ботсвана и много други. В крайна сметка ниъде другаде не можеш да видиш подобно нещо. Да не говорим за гостите. Аз лично започнах да уважавам Хамилтън след гостуването му в Топ Гиър.

 

едит: И аз не мога да понасям Шоурум, а за водещите и Влади Кулев не искам изобщо да коментира. Гога, Top Gear и Fifth Gear са нещо като врагове, не се долюбват много :) Иначе ако не сте гледали серията където тестват Hillux може да я намерите в youtube. Няма такава кола!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

NightSpirit,ние с теб май винаги сме опозиция един на друг :mrgreen:

Ок, разни хора, разни идеали...

Исках само да кажа, че ми харесват сериозните автомобилни предавания - такива, от които ако поне малко се интересуваш от автомобили можеш да научиш нещо.

Е, за мен Top Gear не е такова. В по-голямата си част е сеир,иху-аху и доста често простотии (не само случая с Поршето)

Напълно подкрепям Гогата за Fifth Gear. Кефи ме максимално.

 

P.S. A за Шоурум май няма две мнения по въпроса ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

pepi, ти пък от къде ми знаеш името? Аз бях останал с впечатление, че имаме сходни мнения по повечето въпроси :D Няма лошо де. Ако всички мислехме еднакво нямаше да е интересно. Иначе съм съгласен за иху-аху, не се набялга толкова на технически данни. По-скоро Джереми говори за усещане, което разбира се е доста субективно и различно при всеки човек. На мен все пак ми харесва, но всеки си има вкус.

 

Айде бе VooDoo подкрепи ме вече, че сам защитавам честта на Кларксън :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е сега има си публика предаването и е вървежно - лошо няма.

Определено е по-добре от недоразумението Шоурум.

Предпочитам Топ Гиър 100 пъти пред Шоурум.

Да не говорим за Водещия и неговия Шофьор - уникална комбинация.

Това предаване трябва да се спре със закон - в повечето предавания най нагло правят тестове по магистралата и редовно засича коли.

Да не говорим липсата на каквато и да е мерки за безопасност ( колкото и да е малоумен Джеръми Кларксън винаги е с каска най-малкото).

Бях съвсем случайно в Троян когато Шоурум снимаха предаване май за Райндж Роувър.

Е не знам какво снимаха, но вечерта отпразнуваха достойно.

А на другия ден има един много голям завой като се отива към пътя София-Варна от към троян и там е забранено изпреварването - е да не ви казвам, че там се състезаваха педалите.

Няма такава малоумщина.

С две ръце за Топ Гиър - естественно може и Фифт Гиър да пуснат;)

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че имаме сходни мнения - нали караме бензинови Октавии.

Само за Киа и Top Gear не сме на едно мнение smile159

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм на мнение, че Fifth Gear е много по-добро предаване от Top Gear. Подкрепям gogata и pepi за Fifth Gear, но ако бих избирал между Шоурум и Top Gear бих избрал Top Gear, защото според мен Шоурум е пълна простотия. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчета, мисля че всеки има право на вкус. Top Gear е добро за едни, Fifth Gear за други, защото интересите ни са различни!

Кофти ми е аз да коментирам Бг-предаванията, но няма да се разсърдя ако някой от вас похарчи малко време и се разгледа тук: www.scorosttv.com

Ще се радвам да чуя вашите мнения без значение в каква посока са! Всяко мнение е важно! Е, не е като Top Gear и Fifth Gear, но за нашите уславия и за ниския бюджет.....вие ще кажете!

Благодаря предварително на всички, които погледнат и споделят своите мнения!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всяко автомобилно и не само автомобилно, ами всякакъв вид обзорни предавания има известна доза предрасъдъци. Разглежда се позицията на 1 макс 2ма душ, дори и това да се отнася за нещо много сериозно. Както често се казва от 8 милиона българи има 8 милиона различни мнения за политиката на държавата. Така че докато човек сам не изпита удоволствието или разочарованието от шофирането на дадена кола не може да дава оценки, а само да седи и да се наслаждава на шоуто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

scorost, Божан Бошнаков (ако ти говори нещо това име :P ) ми е говорил за предаването ти. Доколокто знам от доста време си в ефир, което е достатъчно показателно за това колко добре се справяш с него :) . Поздрави и успехи и занапред! ;)

 

П.П. Жалко само, че в София май нямаме възможност да го гледаме :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

scorost, щом искаш мнения, получаваш ги веднага. Не съм гледал нито едно предаване или поне нямам такъв спомен, но това не е критерии - от телевизията гледам предимно новините и от време на време някой филм, като повече наблягам на каналите на Discovery. Разгледах списъка с телевизиите, по които се излъчва твоето предаване. За София, до колкото разбрах от таблицата, мога да го гледам само по Евроком. Ще гледам няколко от следващите излъчвания и ще пиша.

 

Но за сайта - там търпиш сериозни критики. Нека започна с това, че в днешно време едно от основните лица на една компания, фирма, телевизия, предаване и т.н. е именно сайта. Това е място, посещавано от стотици, а защо не и хиляди потребители (може би не само от България). А този на твоето предаване има вид на такъв, направен преди 6-7 години и не пипван от тогава. Човек влиза, посреща го един адски старомоден и беден дизайн. Какво да ти кажа - точно това ме накара да го разгледам само бегло, и то защото ти го предложи, и излязох. Няма я актуалната и модерна подредба, текста се чете много трудно на този скучен фон. От лявата страна, където е "За нас" и т.н. не може да се разбере това отделни линкове ли са или просто поредният банер-залъгалка. Ако някой, посетил сайта и никога не е гледал предаването, голяма е вероятността и да не го гледа за напред, точно заради първите впечатления с които остава след посещение на сайта. Няма смисъл да подхващам асоциации, които човек може да направи с предаването, още повече като види списъка с телевизиите, по които се излъчва. Един обикновен любител, в днешно време, ще направи далеч по-приветлива страница. Да не говорим за няколкото качествени и безплатни решения за изграждане на сайт - не искат и 1 ст., а само малко време, за да ги настроиш, да вкараш информация и снимки в тях и си готов. За 0 лева получаваш нещо наистина добро. Мога да ти дам линкове на ЛС или мейл, ако имаш интерес. Ако искаш нещо още по-добро, на фона на рекламодателите, които си посочил в сайта, не вярвам 400-500 лв да са много. А срещу тази сума ще получиш нещо още по-добро и качествено.

 

Предполагам имаш визитки. На тези визитки би трябвало да имаш и адреса на сайта. Още една причина да го оправиш.

 

Дано не съм те засегнал. Ясно е, че не е моя работа как ще се представяш ти в нета, всъщност и не ме интересува, това ти си го решаваш. Но ти поиска мнение, аз ти давам своето. С градивна цел, през погледа на обикновен потребител, изцяло в твой интерес.

 

Успех и ако мога да помогна с нещо - свиркай ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер е, че още една известна световна марка може би ще се превърне във фактор в Бъргария. Неприятното е, че тя отново ще бъде представлявана тук от хора, родили "умотворения" като Шоурум например. Ще поживеем, ще видим (не искам да злословя срещу колеги!), но българкият вариант на това предаване има всички шансове да се превърне в посредствен тв-вариант на доста слабото българско печатно издание на Топ Гиър, което вече немалко време се продава у нас. Дано не съм прав, но когато един човек е в състояние да създаде кошмар като Шоурум, той без проблем би могъл да развали и най-доброто предаване на света, когато отговаря за адаптацията му на друг език :)

П.П. Топ Гиър и без това отдавна не го смятам за критерий за добро автомобилно предаване. напълно се съгласявам с някои от колегите, че "Fifth Gear" е знатичелно по-сериозното предаване, както и например германоезичното auto motor und sport TV, което също се излъчва и на други езици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"......

Но за сайта - там търпиш сериозни критики. Нека започна с това, че в днешно време едно от основните лица на една компания, фирма, телевизия, предаване и т.н. е именно сайта. ....."

 

Мишел, благодаря за мнението ти! И въобще не се сърдя....Ако съм мислел да се сърдя, нямаше да пусна такава тема в 10-на сайта...Аз разбирам от автомобили, видео и монтаж. Нищичко не отбирам от сайтове, дизайн и т.н. Всичко това, което го написа/а и онова, което ще напишат други надявам се/ ще го изпратя на човека, който поддържа сайта.

И на мен не ми харесва много подредбата му, но не знам как да му обясня какво да се промени....

Абе...това е, като да те вкарат в кухнята да готвиш, а ти да можеш само едни бъркани яйца да си направиш!

Благодаря още един път!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

scorost, Божан Бошнаков (ако ти говори нещо това име :P ) ми е говорил за предаването ти. Доколокто знам от доста време си в ефир, което е достатъчно показателно за това колко добре се справяш с него :) . Поздрави и успехи и занапред! ;)

 

П.П. Жалко само, че в София май нямаме възможност да го гледаме :(

 

Благодаря ти Гога за добрите пожелания! Божан е един от малкото хора, които наричам колеги в истинския смисъл на думата!

Ако дам предаването на някоя от Телевизиите в София ще засегна интересите на всички останали ТВ, с които работя! Още преди години, когато започнах обещах на всеки с когото работя друг да не го покрива и да си има уникална програма. Държа на думата си! В Сф има телевизии, които не се гледат в страната, но пък тях не знам кой ги гледа в Сф!/Визирам "Канал 2001" и "Центрум"/

За тази година колегата, който прави оффроуд-предаването по РИНГ иска да правим нещо заедно, което ако стане, ще бъде с друго име, но с подобна тематика. Клипчетата в сайта все пак дават възможност човек да види нещо "по жицата" за любимата си марка.

Поздрави и успехи и на теб!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-накрая нещо свестно да се появи в ефира... досега предаванията или имаха добри водещи, но лоши коли или кофти, ама много кофти водещи и хубави коли. В TG се съчетава най-доброто от двете.

 

Чакам го с нетърпение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.