Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Решуил съм да си взема фотоапарат - ма не от сапунерките, а апарат.

Защото почнах да се увличам и усещам, че със сапунерката доста моменти изпускам колкото и да е добра.

Та фен съм по принцип на Olympus и съм се спрял на това:

E-510 - http://www.olympus.bg/consumer/dslr_E-5 ... ations.htm

Има един пакет в който влизат два обектива -

14-45mm 1:3.5-5.6 обектив

40-150mm 1:3.5-4.5

Обаче проблемата е, че за първи път се сблъсквам с такава техника.

Бих бил много благодарен за съвети - естествено и за други марки, но да е в този клас - да го наречем полу-професионален май;)

А също и за обективите някой ако даде да почета няма да откажа.

Абе искам да си купя и тва е :)

Поздрави

Публикувано

аз бих заложил на някои Canon EOS ...

Публикувано

Е кой ЕОС?

то хиляди :)

Публикувано

Апарата май си е съвсем професионален.

Най ми хареса (от олимпусите) SP-550 UZ - страхотни високоскоростни серийни снимки, голям зум и висококачествен видеоклип до запълване на паметта (без ограничение на времето). Цената, обаче, хич не му е хубава ... :mrgreen:

Публикувано

Няма да те плаша - избора на хубав фотоапарат е доста по-труден от избора на автомобил. Виж сайта на Фото култ - един от любимите ми български сайтове за фотография и фотографска техника.

Когато купуваш DSLR фотоапарат трябва да си наясно - каквато марка избереш, от тук насетне си обвързан с нейните обективи. За това провери какви цени и какви възможности имат обективите на/за Олимпус. Защото ако сега си мислиш, че китовите обективи са ти достатъчни, то съвсем скоро след покупката на коя да е марка апарат, ще се убедиш, че си бил в голяма грешка :mrgreen: Преди година мен нямаше кой да ме посъветва и аз сбърках - купих си EOS 400D с двата китови обектива. Вярно, не са лоши, но истината е една - трябваше да си взема само тялото на 400D и да си купя отделно един, но по-добър обектив. И точно това те съветвам да направиш - не залагай на китаците :!: Вземи си тялото и заложи на самостоятелен обектив. Да, вярно, малко по-скъпо ще ти излезе, но определено си заслужава. След време ще си вземеш втори, трети и т.н. обективи и изобщо няма да съжаляваш. А с кой обектив да започнеш - това вече зависи от теб, т.е. предимно какви снимки ще правиш. И нещо много важно - за разлика от сапунерките, при DSLR-ите няма универсален обектив. Е, това не означава, че с един 100мм можеш да снимаш само портрети, но той например не е удачен за пейзажи.

Ако няма да внасяш апарата от щатите, можеш да погледнеш магазина Фото павилион - там са едни от най-тънките цени в БГ за всякаква фотографска техника. Освен онлайн магазин имат и реален такъв. Дори и да не купиш от тях, можеш да отидеш и да пипнеш техниката. Защото, като изключим спецификацията на даден апарат, най-важното при избора на такъв е как го усещаш в ръцете, си и колко ти е удобен, колко са ти удобни менютата и колко бутони за бързо извикване на функции има той. Освен това там можеш да пощракаш пробно и да видиш крайният резултат. НЕ БЪРЗАЙ с покупката, премисли я добре. Сапунерка по снимки и прочетени характеристики можеш да купиш - DSLR - не!

Посоченият от теб Олимпус има едно основно предимство за начинаещия фотограф - стабилизатора е вграден в тялото, според това, което изчетох в нета. Докато при Канон и Никон той е вграден в обектива, НО не във всички обективи, т.е. тези които го имат са малко по-скъпички.

yohi те съветва за EOS. Същото бих направил и аз. Но ако си определил горната финансова граница на 1500 лв., по-добре вземи Олимпуса. Защото EOS 350 вече е стар като модел (и съответно с по-слаби характеристики), а EOS 400D само тялото му струва около 1300 лв, което според мен обаче е оправдано - много прегледно меню, удобни бързи бутони и не на последно място - 9-точкова система за фокус и най-бързия от изброените тук при серийни снимки. Не бива да пропускаш и Никон - виж в Google за Nikon D40x, D80 вече ще е много скъп. D40x определено си залужава вниманието, а дали Canon 400D е по-добър от него - възможно е, но никога не съм ги сравнявал на живо. Между другото, ако се спреш на 400D или D40x не е задължително да купуваш марковите им обективи. Има достатъчно добри и по-евтини такива, произведени от други марки, като Sigma например.

Това е. За DSLR може много да се изпише. Търси в Google за Олимпус-а, 400D и D40x, потърси за обективите им (цена/характеристики), отиди във форума от горния линк и пусни запитване, после посети магазина, пак от горния линк и чак тогава пазарувай. И най-вече - вземи доста насериозно съвета ми за китовите обективи, няма да сбъркаш.

Успех ;)

Публикувано

От моя скромен фотографски опит :oops: (съвсем аматьорски) забелязах следните неща: (става дума за апарати производство преди 2г)

В една и съща ценова категория съм имал 2 апарата OLIMPUS и CANON.

OLIMPUS-а е бавен и прекалено автоматичен , нищо не можеш да бараш по настройките- има няколко вида прогр. снимки и това е , в гаранция се разваля веднъж обектива му и пътува до Унгария за ремонт 45 дни, точно когато ми трябваше през лятото...,

CANON-а бърз, по- ярки снимки на тъмно, възможност да се пипат настройките и др. Не се е развалял.

Публикувано

Разгледах и 3-те модела и вече имам някаква начална представа. За заинтересованите мога да дам един синтезиран анализ :

http://www.photosynthesis.bg/?article=67

Следваща стъпка - среща на живо.

По-следваща - запознаване с обективите.

Все още се чудя да ли да е с кит - все пак разликата е 100-200 лева, а за аматьор като мене в началото ще се мъча с китовете и не ми пречи после да помисля за други обективи.

Юли, ако не е тайна къде е тоя магазин на живо - не можах да намеря контакти къде се намира?

Публикувано

Здравей,има един руски сайт www.nix.ru/каталог, раздела за цифрови фотоапарати - не може да не си избереш :) Лично за мен в посочения от теб клас най-добри са NIKON. Успех с избора!

P.S. Сещам се и за още един в който съм се "ровил"доста - мисля,че беше www.dpreview.com

Публикувано

Юли, ако не е тайна къде е тоя магазин на живо - не можах да намеря контакти къде се намира?

http://www.photopavilion.com/?page=shop

Отговарям, понеже и аз съм Юли :D

Публикувано
.... OLIMPUS-а е бавен и прекалено автоматичен , нищо не можеш да бараш по настройките- има няколко вида прогр. снимки и това е , в гаранция се разваля веднъж обектива му и пътува до Унгария за ремонт 45 дни, точно когато ми трябваше през лятото...,

CANON-а бърз, по- ярки снимки на тъмно, възможност да се пипат настройките и др. Не се е развалял.

Тъй..... Ми не си прав :mrgreen: Ако не вярваш ето местенца да гледаш: ТУК (BTW снимките са намалени. Оригиналните бяха 10MP и 6-7MB едната...)

Понеже с един колега си купихме по едно и също време почнахме да си ги мерим :mrgreen: Моя е Olympus E410, неговия Canon EOS. Неговия печели като светкавица, моя като zoom (стандартно с двата обектива). Моя няма стабилизация за разлика от Е510 (голямо предимство!). За нощни снимки и такива в пещери и сие можете да видите в линка. Коментара (поне за мен) е излишен. Имаш ПЪЛНИ (димон пак да ме извиняваш :mrgreen: ) настройки на скорост, бленда, ISO, noice reduction, софтуерна стабилизация, и т.н. и т.н. Дефакто можеш да си правиш практически всякакви експерименти. Друг голям плюс спрямо EOS-а е че има Live View, т.е. възможност да гледаш какво снимаш на екранчето (нормално не се предлага за DSLR камери).

Относно обективите - специално големия (40-150мм) страда от недостиг на светлина. С други думи бързодвижещи се обекти (а привечер изобщо движещи се) се снимат много трудно, дори невъзможно. За сметка на това има супер обектив (40-100 ако не се лъжа) но пък на скромната цена от 1000Е :( Има и такъв 50-200 на около 700Е. Изобщо тия фотоапарати са играчка за цял живот...

Сега се сетих и друго. Olympus-а поддържа два стандарта за memory card - Compact Flash и XD. За съжаление само с XD работи функцията "панорамна снимка", но пък и аз никога не съм я ползвал. За сметка на това в момента на пазара има доста евтини CompactFlash с по до 20MB/s (аху 20MB/s!!!), т.е. снимката заминава във флаша за 1/3 от секундата и можеш да правиш серийни снимки (също поддържано от Olympus).

Накратко - според мен Olympus-а си заслужава. Canon EOS също не е за пренебрегване. Но аз все пак бих си взел Olympus....

Поздрави

PS: В никакъв случай не взимай SP 550! Тоя фотоапарат го пробвах още преди да избера моя! Освен добрия zoom всичко останало му е отврат! Бавен, лошо фокусира, ниска чувствителност, изкривява снимките, доста цветен шум и т.н. и т.н. Да не говорим че не е DSLR а си е обикновен фотоапарат и всички екстри свързани със сменяемите обективи липсват.

Публикувано

Според мен най-важното е той (Дани) да пипне всеки един от апаратите и да се запознае с обективите, предлагани на пазара за тях. Защото всякакви ревюта на подобна техника са само насочващи, а не определящи. В тях има много истина, но в крайна сметка важното и решаващото е индидуалното усещане, когато се докоснеш до фотоапарата. За това, на мястото на Дани бих приел, че трите модела са с еднакви характеристики и бих се насочил към око да види, ръка да пипне, последвано от проучване на цената и възможностите на по-достъпните обективи.

Дани, виждам, чудиш се за китовите обективи. Казваш "начинаещ съм". А знаеш ли, купувайки апарат от този клас, колко бързо научаваш (дори неволно) какви обективи би искал да имаш? И повярвай - китовите не са сред тях :)

Преди година бях изправен пред подобна дилема - Canon 400D или Nikon D40x. Е, знаех, че искам Nikon D80, но там парите бяха други :roll: Избрах Canon-а, защото го усещах по-удобен, копчетийте и врътките за мен са на по-удобно място, като дизайн повече ми допадна и не на последно място - обективите за Canon мога да си ги намирам доста по-лесно (не че се пазаруват всеки ден). Така, че според мен трябва да изхождаш от личната си преценка, не толкова от статии, дори и да са от реномирани сайтове. Всъщност, ако отидеш в магазина, сам ще се убедиш в това ;)

Публикувано

Аз няма да давам мнение за апарат, че на фона на /полу/професионалните мнения тук, моето ще е много "под летвата"... Та мисълта ми беше... Дани, знаеш, че може да разчиташ на съдействие за покупка и транспорт до Бг, нали ;)

Успех!

Публикувано

Мдааа, и аз скоро си купих нова апарат, но не от този клас( Canon S5). Нямаше кой де ми го донесе от Щатите и реших да рискувам - един приятел ми г оизпрати по най-обикновена поща. Дойде за около 10 дни. Цената в Технополис е 890лв, във "фотопавилион" е 750лв, а от Щатите с транспорт е 480лв. Пък долара май падна от тогава... предполагам че за по-скъпите камери - разликата е още по-фрапираща.

• 2 седмици по-късно...
Публикувано

Благодаря на всички за съветите, линковете и коментарите.

След дълго мислене и чудене, най-накрая си взех Е-510.

Прецених, че със всичките плюсове и минуси - това е машинката за мене.

Определено повече ми хареса от Cannon i Nikon като дизайн и подредба на бутоните и лесното му ползване.

Обаче за да не стане спор - това си е мое конкретно мнение.

И като за капак вчера за да му се изкефя почнах да цъкам и няколко бутона не работят :)

И то най важните - IS, OK и стрелката наляво.

Притесних се ма мноого - и почнаха да работят.

После пак спрях - направо щях да си умра на яд - 1 ден и аре в сервиза.

Оказа се, че е хардваре проблем - след малко понатискване го разраборих и сега е ок - ще експлоатирам здраво апарата 3-4 дена и ако се появи проблема става кофти - 1 седмица и в сервиз .....

Поздрави

Публикувано

Да ти е честит. Много и хубави фотоси да нащракаш ;) Пък част от тях можеш и с нас да споделиш :P

Не е важно кой на каква марка е фен. Както писах и по-горе - най-важното е х'апарата да ти приляга добре и да го чувстваш удобен.

И ще се радвам ако на следващата среща го донесеш да го разгледам, освен ако сега от кеф не дръпнеш някъде из горите да снимаш :D

Публикувано

hamsia,

Честито! Много добър апарат! И дано проблемите да са приключили!

Поздрави

PS: А сега се почва с обективите ... Те са едни от 100$ до 6000$ ...

Публикувано

Мерси мерси ;)

Задължително ще го донеса при първа възможност - само трябва да попрочета още 2-3 пъти ръководството;)

PRR, твоите обяснения специално за Олимпуса доста ми помогнаха при разпитите на консултантите ;)

А колкото до обективите - още съм далеч (засега) от тая тема - ще поекпериментирам и поснимам и тогава - не ми е целта да ми става чак толкова хоби, колкото да съм удовлетворен от снимката ;)

Поздрави

Публикувано

Дани, честито фото, много пейзажи, Шкоди и в крачка хванати случки и компромати да наснимаш. :mrgreen:

Публикувано

Радвам се че съм помогнал! Още веднъж - много хубави снимки да направиш и да се радваш на апаратчето. Заслужава си!

PS: На някоя среща може да се съберем с фотоапаратите (събора?) и да ти покажа някои хитринки и едно филтърче :)

Публикувано

Можеш ли да качиш снимка, за да сравня качеството?

Публикувано

Благодаря.

Аз не разбирам от фотография, но според мен на снимките им е нужна още цветност. В смисъл такъв, че аз лично предпочитам цветовете да са по- наситени.

Публикувано

Tafkata, не съм специалист- не мога да взема отношение по върпоса ;)

Сигурно си прав - както казах снимките са снимани на чисто авто режим.

Предполагам, че могат много по-добри резултати - зависи от тоя дет снима.

От такъв малоумник кат мене не очаквай да вадя лупата и да гледам цветовете :D

Аз си се кефя на снимката и на момента, и на машинката най-вече ;)

Поздрави

Публикувано
Благодаря.

Аз не разбирам от фотография, но според мен на снимките им е нужна още цветност. В смисъл такъв, че аз лично предпочитам цветовете да са по- наситени.

Tafkata,

Ще ме извиняваш но добрият апарат не дава по-наситени цвето а РЕАЛНИ! Т.е. ако не ти харесва колко са наситени цветовете ползвай Photo Shop - той е за това.

Поздрави

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.