Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Ако нещо куца в цветовете, т.е. ако има цветно разминаване между снимания обект и снимката, нещата обикновено се коригират посредством баланса на бялото в самия апарат или в последствие, при обработката. За това как става в самия апарат - user manual. В 99% от случаите фабричните настройки на апарата за това бяло (без оглед на режима, в който се снима) са достатъчно точни. Като гледам снимката на багера, цветовете са си ОК.

Друг е въпроса, че когато човек разполага с апарат от този клас, той иска максимално добро крайно изображение (снимка). Което означава, че ще има последваща обработка на снимките, най-вероятно с Photoshop. Не защото такъв апарат снима зле и е нужна корекция, а защото направена от него снимка + малко пипане във Photoshop = перфектен краен резултат, което няма как да се постигне със "сапунерка"+Photoshop, ако ще и 6 часа човек да виси пред монитора. Така, че ако дадена снимка има нужда от допълнителни цветове, те могат да бъдат засилени, снимката може да стане достойна за изложба, но със сигурност цветовете (макар и красиви) няма да са оригиналните. Т.е. "проблема" не е във фотоапарата, а в това какво искаме ние да видим като краен резултат. В този ред на мисли стигаме до RAW формата. Формат, предпочитан от всеки фотограф, без значение дали се занимава професионално или не с тази дейност. Защото снимка в този формат може да се обработва на компютъра, все едно още не е заснета (почти), а тепърва си играете с настройките на апарата (не с всичките, но...). Тук допълнителна корекция на цветовете е много по-точна и прецизна, може да се играе със светлината и т.н. И всичко това без да се губи от качеството на изображението (каквито не малко случаи има, когато се пипа по jpeg).

И най-важното (според мен), като изключим сериозната практика, е четенето на книги. Дани, горещо ти препоръчвам Скот Келби (Scott Kelby). За мен това е автора, който най-удачно ще ти помогне да навлезеш в цифровата фотография с апарат от среден и висок клас, както и последващата обработка на снимките във Photoshop. Към момента актуална негова книга на нашия пазар е "Тайните на цифровата фотография". Една изключително добре написана книга, с подробни, но не отегчителни разяснения на достъпен език кое, какво е и как се прави. В момента издирвам друго негово, предишно, издание на "Цифрова фотография с Photoshop CS", която за съжаление до преди месец никъде я нямаше.

Успех с новата придобивка, снимай смело. Аз имам около 3000 учебни кадъра, преди да почна да си правя фотоалбуми, така че действай ;) И да дойдеш на следващата среща, че май много ще си говорим :)

P.S.: Предполагам вече си разбрал (примерно - от снимките в галерията ти) защо те съветвах да не взимаш китови обективи :P

Публикувано

Ето малко не пипани снимки с такъв апарат:

Resize%20of%20P2107208.JPG

Resize%20of%20P2107207.JPG

Resize%20of%20P2107206.JPG

Resize%20of%20P2107134.JPG

Resize%20of%20PC035066.JPG

Публикувано

Нещото кооето обяснихте се опитах накратко да го кажа, ма явно не успях ;)

Крайния резултат най-вече зависи от това какво искаш - дали ще го постигнеш с фотошопа или с много кадри з различни настройки си е проблем на зад апаратното устройство :)

За момента нямам нерви и време за фотошопа и съм наблегнал на теорията и на възможностите на фотоапарата - привърженик съм на натуралното :)

Но нека не се заричам.

Колкото до книгите - Тайните я имам и я чета, но наблягма първо на мануала и фотоапарата - малко да се запозная с него отблизо.

Нямам време да изляза извън вкъщи да поснимам.

Взех си една друга която също е много добра, но и тя е кът - на Нешънъл Географик - много е добра.

А тая на Келби за ЦС фотошоп я има ве - само незнам какво разбираш под старо издание - тая изглежда нова - в Оринжа на Мола на Стамболийски и във Фотосинтезис я видях.

А колкото до китовите обективи - не мога да кажа още мнение - както казах не разбира :)

Но от общите впечатления до сега мисля, че са ми достатъчни на първо време ;)

Поздрави

Публикувано

Е как да не разбираш бре :P Я разгледай двете снимки - по 1/3 от ляво и 1/3 от дясно, т.е. гледай всичко, което не е в центъра на снимката:

th_65957_dani01_122_441lo.JPG th_65984_dani02_122_413lo.JPG

Сградите са толкова наклонени, че ще вземат да паднат бре :P

Това е основния, най-съществения, недостатък на повечето китови обективи. Ако снимаш портрет или близък обект, всичко е приемливо. Но опиташ ли се да хванеш някакъв общ план, пейзаж и т.н. - става лошо. При мен това го има много слабо изразено при малкия обектив (18-55мм), бих казал, че може да го забележи само човек с набито око, но на мен ми стига да го знам :roll: Явно при китаците на Олимпус нещата са по-остро изразени :|

Публикувано

Юли,

не така :) Разгледай ТУК или ТУК. Не знам как колегата е постигнал това изкривяване, но определено не е само от обектива! Друг е въпроса че китовите обективи са евтинки и не достатъчно добри за наистина качествени снимки. Особено големия zoom е изключително слабо светочувствителен и почти неприложим за бързи снимки. Не че не снимах формулата (F1) с него де (снимки ТУК ВНИМАНИЕ: снимките са много и някой браузери увисват!

Поздрави

Публикувано

Юли, човекът предполагам е висял от един малък прозорец и доста наклонен - може би това е спомогнало за допълнителното изкривяване.

Снимал го е от пушилнята а там такъв изглед няма - затова предполагам, каква му е била позицията :)

Иначе - боли ме шнура на тоз етап - мене машинката ме кефи и определено на тоз етап не ме интересува - както каах по горе - за мене е важно мене да ме кефи - не се натрапвам със постиженията си във фотографията - простосподелям момента без да претендирам за качество.

Аз досега съм извадил не повече от 10 снимки а имам над 50к.

По си ме кефи във фоторамка да се джуркат.

Кефи ме спомена и момента.

Все пак чакам събота и неделя да изляза на открито да напълня картата да видя ко става.

PRR - страааааашно обичам да гледам снимки от Ф1 - напълни ми душата :)

Даваш ми надежда, че с това чудо ще мога да се пробвам на някоя квалификация ( сътезание някак си ми се гледа по ТВ).

Поздрави

Публикувано

Дани, Пепи, последен опит да обясня какво имам в предвид и спирам, че ще ме намразите вече :P

Ясно ми е, за направата на тези снимки, Дани, може да си висял от къде ли не. Може да ти е било неудобно, да си под наклон и да не си взел под внимание хоризонта и т.н. Но погледнете скицата по-долу:

Primer.jpg

Позиция 1 и 2 са типичен пример за случаи, когато апарата не е хоризонтален. Но тогава всички обекти на снимката ще са под един и същи ъгъл на наклон, било на ляво, било на дясно.

Позиция 3 - на нея наблюдаваме хоризонтална средна част и срещуположно изкривяване в двата края. Точно това се наблюдава на посочените по-горе снимки - блоковете в средата са хоризонтални, а тези в двата края на снимките - наклонени един срещу друг на вътре. Каквато и стойка да заемеш, както и да държиш апарата, наклона, ако го има, винаги е на една страна ;)

Дани, ти да не се намръщи бре човек :D Аз просто си приказвам на базата на някакъв скромен опит :D

Ако ще ходиш някъде събота/неделя свирни, мога да дойда и да взема статива да пробваме разни гяволиики ;)

Публикувано

Глупости - ще се мръщя - просто много неестествено изглежда...

Сигурно си прав - нямаше да ми направи впечатление, ма сега това гледам, други снимки и не е толкова криво или аз поне не го виждам.

Амбицира ме в момента да взема апарата утре и да се мъча да снимам както оня е снимал.

Да видя какво ще стане;)

Иначе за събота и неделя - по скоро ще отида на кафе на Арена и ще снимам квото падне - имам други ангажименти и ми и е трудно сега да планирам, а и имам още нужда да чета и да цъкам ;)

Ще видим за в неделя може се засечем на НИМ...

Публикувано

Юли,

позиция 3 се получава когато снимаш над хоризонта. Относно изкривяването на Olympus-а виж снимката долу. Тя е от един от линковете които ти пуснах, но явно не си отворил :mrgreen: Та виж колко малки са изкривяванията. При това това е на минимален zoom. На по-голям ефекта намалява още!

Поздрави

PS: Спокойно, няма кой да се обиди. В крайна сметка добре е човек да знае и недостатъците на техниката с която борави, нали?

distortion.jpg

PS2: Ето малко снимки на скорост с апарата (за любителите на F1). Снимките са по 6MB. Първата е специално за един съфорумец на когото все още не мога да изпълня желанието :(

http://opencode.tea.bg/peter/F1_Best/P3231999.JPG

http://opencode.tea.bg/peter/F1_Best/P3232179.JPG

http://opencode.tea.bg/peter/F1_Best/P3232181.JPG

http://opencode.tea.bg/peter/F1_Best/P3232186.JPG

Публикувано

Виждам че има компетентни хора тук, но няма да пускам нова тема, а направо ще пиша тук. Надявам се да не разводнявам темата! От няколко дни чета за тези два модела Olympus E410 / E510 и немога да преценя кой да взема. Никога не съм имал фотоапарат, дори и с лента :D Снимал съм, но не съм имал. От известно време съм решил да си купя нещо за снимане. Първо бях се насочил към цифрова видео-камера (Panasonic SDR-H250EG-S ) , но поради големината на компресия и едната камара литература която изчетох и заради цената от 510 евро за среден клас, и огромното място което изисква за запис, и не чак толкова доброто качество се отказах. Вече стана ясно, че не съм "фотограф" и няма да бъда, защото се занимавам с програмиране, но обичам когато правя нещо да го правя добре. Това е причината да не поглеждам към по ниският клас (някои от вас ги наричат съпунерки и т.н.), а да си взема нещо по-свестно на добра цена. Гореспоменатите два фотоапарата мога да ги взема на следната цена (в евро):

1-Olympus E-410 (SLR) mit Objektiv 14-42mm 3.5-5.6 - 343 евро

2-Olympus E-410 (SLR) mit Objektiv 14-42mm 3.5-5.6 und 40-150mm 4.0-5.6 - 475 евро

3-Olympus E-510 (SLR) mit Objektiv 14-42mm 3.5-5.6 - 499 евро

Като се има на предвид, че съм напълно нов в тази сфера и съм прочел няколко страници литература в интернет ви моля за съвет. Първата ми е най-изгодна и най-ми допада като цена качество, но има един голям недостатък, няма оптичен стабилизатор. Втората има още един обектив, но надали ще го ползвам някога (четох също, че бил лош за снимки при слаба светлина), но все пак ако по на там се окаже, че имам намерения да правя още по-качествени снимки, може да отделя пари за допълнителни обективи каквито ми трябват. Третият ми идва скъпичък, просто 160 евро за оптичен стабилизатор ми се струват много!

Въпросът ми е еследният. Ще мога ли да снимам с Е410 нормално без стабилизатор или за новак този стабилизатор е напълно задължителен? Имаите напредвид, че ще снимам мен, причтелката и котката, както и някоя забележителност когато сме на екскурзия. Живея във Виена и заплатите са добри, затова парите не са чак толкова определяши, но винаги се стремя към цена-качество и мразя да прахосвам средства на вятара!

Публикувано

mirmidon,

Аз съм с E410 и те съветвам да вземеш Е510! Причината е че китовите обективи (т.е. тия с които идва апарата) са доста слабо светочувствителни и, особено при мрак, снимките се размазват. Да не говорим за максималния zoom, където нещата стават още по-сложни. Иначе и двата апарата правят добри снимки.

Поздрави

Публикувано

Някой друг притежател няма ли да си изкаже мнението? :? И да питам има ли смисъл от този вротият обектив, който е 40-150мм ?

Публикувано

Има фото форуми, вкл. български, където ще получиш далеч по-компетентни отговори. Това тук е авто форум. Някак не се връзва да си се регнал преди 3 дена и да имаш 2 мнения, и двете свързани с фото техника... А след като питаш дали има смисъл от 40-150мм, значи малко информация в нета си чел. От друга страна този "смисъл" е по-скоро конкретен за теб. Ние не можем да знаем ти как искаш да снимаш. Решението е твое, не наше. Аз и да ти кажа, че има смисъл, това с какво ще ти помогне? При избор на такъв тип техника, от този клас, трябва да четеш, да четеш и пак да четеш в специализирани по темата сайтове. А след като изградиш сам за себе си някакво мнение, на базата на наученото, чак тогава задавай въпросите си. За да може компетентен отговор да ти е от полза. А не да ти кажа "има смисъл (изреждайки куп термини и цифри)", а ти след това тепърва да започнеш да разпитваш кое какво е.

И малко допълнение. Идеята за покупката на такъв клас апарат е да започнеш да снимаш в режим Ауто, като постепенно да преминаваш във все по-горен ръчен режим. С цел промяна настройките по твой вкус за получаване на максимални резултати. Това обаче е свързано с много четене (не само на user manual) и направени опити. А ти, като чета поста ти, искаш просто да си щракаш приятелката, котето и някой и друг обект. Двете неща някак не ми се връзват. Ако смяташ, че в режим Ауто с DSLR ще направиш много по-добра снимка от колкото с някоя хубава сапунерка, когато говорим за споменатите от теб "обекти" за заснемане - в грешка си.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.