Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

В тази връзка, ето малко споделен личен опит. В София, излизайки от Иван Асен, пресичам Евлоги Георгиев, след което вместо да продължа направо, пресичайки другото платно, аз завих на ляво в посока стадиона (както правят 99% от шофьорите в този участък). Не знаех за камерата на изхода на Иван Асен. Тя не се и вижда на пръв поглед, защото е много високо разположена. Нарушението, което извърших е, че карам наляво, при положение, че знака разрешава само направо. Това се случва септември 2009г. Март 2010г. получавам най-обикновено писмо от КАТ - не е препоръчано, а пуснато в пощенската ми кутия. В плика имаше призовка, най-отгоре пише точни дата и час (вкл. и секундите), на които е извършено нарушението. Под тях има дата, на която ме канят да се явя в КАТ, стая еди коя си. Тази дата беше 1 седмица след като видях призовката. По долу има цитиран член, гласящ, че за неявяване ще ме глобят (100 кинта). Не се споменава къде е извършено нарушението, както и какво е нарушено. По-долу има празни и непопълнени полета за самата призовка. Стандартни са: "днес еди кой си получи настоящата призовка и т.н.". На всеки грамотен човек му е ясно, че връчена по този начин призовката не е призовка, не съм длъжен да се явя, още по-малко има начин да се докаже, че съм я получил. Да не говорим, че така пусната по пощата няма 100% гаранция, че ще я получа. Реших да отида от чисто любопитство. Нямаше хора, само един възрастен човечец беше преди мен. Идва ми реда. Сядам на бюрото на един навъсен полицай, поздравих го, а получих някакво мърморене като отговор. Давам му призовката, той гледа номера й. Вижда, че колата е служебна и питай кой я е карал. Аз викам незнам, дайте да видим клипа и ще ви кажа като видя къде е шофирана. Той започна да се ежи, не можело така, аз ли съм я карал или не? Заплаши, че ще ме изгони. Попитах го на какво основание ще ме гони - не съм се държал непристойно, даже тон не бях повишил. Оня пак почна нещо да си мрънка. Вика, ама аз не съм ви заплашвал, аз не съм... Теглих му една майна на ум, в крайна сметка сигурно не му е лесно по цял ден да върши тази досадна работа, ама в крайна сметка взима пари за това... Както и да е. Задник си беше и това е... Единствено беше прав, че за тази 1 седмица срок би трябвало да съм направил предварително справка кой е управлявал автомобила и да наредя въпросния шофьор да се яви. Та за това му казах, че аз съм карал. После го попитах защо изпращат призовките незаконосъобразно, а той отговори, че така се пращат, било правилно и т.н. Викам не е зле да си припомните закона и това как сте длъжни да изпращате призовки, а не празни бланки. Той пак се разсмърдя нещо... Явно е очаквал да съм поредния оспорващ нарушение, а не човек, който пита на какво основание се държи така на работното си място и защо нарушават закона с изпращането на тези бланки, пък на всичкото отгоре заплашват в тях (пише го), че за неявяване нося наказателна отговорност (100 лв.). Не ми се разправяше повече с това "рядко щастие" (разбирай разстр...во), което е срам за пагона му, та викам давай да гледам клипа и да си ходя. Да ви кажа, камерите си ги бива. Качеството на картината е доста добро. Клипа започва още преди да се вижда моята кола, след което е заснето цялото ми движение в обхвата на камерата и как извършвам нарушението. В момента, в който направих "грешния" ляв завой и спрях на светофара, камерата прави един готин zoom към рег. ми номер. Чете се без проблем. Тънкостта е, че ако не бях на червен, а минал на зелено, т.е. ако не се беше наложило да спирам, камерата нямаше да има време да ми заснеме номера на колата, ама това е друга бира. Навъсения полицай, явно не спал през последната нощ или жена му пак я е боляла главата, започна нещо да чука по клавиатурата, след 10 мин. принтера се обади и той ми връчва ... акт. Чета го. Написал освен себе си, още двама свидетели. А в стаята имаше само една негова колежка. По-долу, в полето за възражение беше напечатал "аз съм управлявал автомобила и нямам възражения". Смешник. Трябваше да му кажа, че имам, та да го накарам пак тромаво да обработи документа и после на ръка да напиша, че нямам... Интересно ми е защо ми написа акт? Нарушението е маловажно и като такова според закона се наказва с фиш и до 50 лв. глоба. Замълчах си, защото нямам идея при зансемане с камера дали може да има фиш, пък и да може, оня явно не му бях симпатичен и можеше да ми друсне максимума от 50 кинта. До сега за такива нарушения, когато съм имал акт, от КАТ винаги са ми взимали само 20 лв. Така се случи и този път. След месец си взех наказателното постановление, даже нямаше хора преди мен, платих 20 кинта и си заминах. Хубавото от цялата тази дандания е, че в наказателното постановление пише броя контролни точки към датата на нарушението. Аз все исках да отида да направя справка за тях, но я получих и така. Броя е 39 smile049

P.S.: Ако някой иска, мога да снимам "призовката".

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.