Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Въпрос за напреднали железари.

The Best Forman

Recommended Posts

Става дума за една тенекия ( компютър ) , който се държи супер странно ... проблемът е следния инсталирам ли Мозила Файърфокс 3.ХХ или Опера 10.ХХ и в момента , в който припари до интернет и машината забива без възможност да бъде рестартирана по стандартния начин (Ctrl-Alt-Del) само Reset т.е. Виндоуса тотално припада ... да обаче с настоящата Мозила 1.5 работи почти идеално ( само дето старухата пита за какво ли не , което е малко дразнещо ) с ИнтернетЕксплодер 8.0 работи , ама пак са на кантар работите (ту работи , ту забива) и се чудя какво още да подменя , щото тенекето не е първа младост - дъно Gigabyte K7 Тритон с чипсет VIA KT400A , Процесор Атлон 2200+ 300 и малко РАМ DDR/400 и GeForce MX440 AGP 8X ... сменях памет , мрежовата карта на дъното вече не се ползва - има си нова външна , нов виндоус , захранване му слагах от перфектно работеща машина , сложих му много вентилатори на кутията ( процесора почти нсатина ) обаче машината си знае едно и също ... а кажете ми как се лекува такъв инат освен с полет от 12 -я етаж ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уиндоуса какъв е ? На мен на Виста ми ги прави тия мръсотии с модзилата. Направо забива и само резет. Това на лаптопа ми стана и не ми се иска да го хвърлям ама ми се прииска да го затворя на обратно smile048

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ХР е виндоуса ... аз незнам таз праисторическа машина дали друго може да носи ... мислех си за '98 ама много ще се овирусява :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е машината си е добра (поне за браузване) , пък и не само..какво я обвиняваш.

Не разбирам от Уинбоз , но на файрфокса можеш да си поиграеш с настройките - разните кешове които прави и т.н.

Как забива? Като върти диска или не? Защото, ако върти диска, можеш примерно да ограничаваш суопове на бозата и т.н. де да знам , поне да се ориентираш малко по-точно къде е проблема. който се занимава с уиндоус може да се е сблъсквал. Аз намерих това:

Firefox can cause excessive CPU usage if it's set to run in compatibility mode for an older version of Windows.[5] To fix the problem, right-click on the Firefox icon you click to start Firefox, click Properties, click the Compatibility tab, make sure the check box under Compatibility mode is unchecked, and restart Firefox.

Също така може да пробваш да го пуснеш в тоя compatibility mode, тогава сигурно ползва драйвери на уиндовса и поне няма да забие..

Незнам дали ще съм от полза :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не си догодил драйверите на чипсета ми се струва.(ама може и да греша щото не съм напреднал железар :lol: )

Виндоуса без сервизния пакет-3 създава много проблеми. Предполагам sp 3 си сложил.

Ако искаш пробвай с OС линукс и ще видиш че няма да забива мозилата. smile092

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери си всички кондензатори по дъното да няма подути, слабо място на старите АМД, резултата от подуването е именно забиване на машината. Гледай добре защото понякога трудно се забелязват, но за сметка на тва правят такива мизерии. Това ми идва на ума от към хардуерна гледна точка. smile092

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Машината съм я гледал под лупа 2 дена - няма изтекли , надути и какви ли още кондензатори ( нито по дъното , нито в захранването ) ... изтеглих една камара еверести и всички напрежения и там работи по дъното са коректни и в норми ... инсталирах една нощ Виндоус ( само 3 пъти ) зарад някакви смотани троянци в Д -то и през цялото време машината не трепна ( нито сини екрани , нито нежелани рестарти ) , но на 4 -я път като сложих чист Виндоус на чист диск и всичко заработи и като ми поиска флашплейр за браузарите и почна да замръзва и да забива ... сега ще пробвам и с тоз олекотения Виндоус и ако не стане ще пратя приятелчето ми до магазина , па ако стане някой ще пие бира smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвам нещо подобно,но 1700+ пуснато на 2.2гхц с 512 и видео на 5200 и нямам никакви проблеми/ на хп/. При мен дънцето е асус, но мисля не е проблема там. Пусни под сеифмод и провери работата. Също там сканирай и почисти д-то. Сигурно си пипнал нещо, което се прикача към браузера или имаш проблем с връзката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гена, трудно е да се даде точна оценка на проблема от разстояние, но така, както го описваш - той не е хардуерен, не е и от драйверите. На твое място с помощта на някой системен и бутващ софтуер (примерно на Paragon) бих изтрил всички налични партишъни, след което да рестартирам машината и отново със същия софтуер да ги създам. След което правиш един формат на всички партишъни (направи ги ntfs, не fat32), след което рестартирай и пусни бутващия диск с XP-то. Не е нужно да му казваш да ги форматира отново - то и без друго ще ти предложи да продължиш директно с копирането на файловете (инсталацията).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Инсталирах орязания виндоус и верно всичко работи , ама много е омазано ( при орязването всичко е яко объркано ) , но като реших да бодна Мозила 3.6 и пак се наложи да му сменям памперсите на дъртаняна и според мен цялата работа идва от там , че новите версий ползват Джава виртуал машийн и още някакъв плъгин , които сбозавят нещата ( натоварват машината , а тя не може да го понесе и се успива ) ... сега ще пробвам със един сървизпак2 и ако пак не стане или ще е Линукс или в боклука , щот ще иска да пусне Скайп или ICQ или някакъв друг комуникатор и той няма да тръгне ( както стана с орязания Виндоус ) , а аз не съм толко в час със сървисите на Виндоуса та да знам точно зарад коя гад боксува smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има един "Геймърски Уиндоус", представлява КАДЪРНО орязано ХР SP3, търкалям го на накои обекти където заради цена се работи със стари тенекии, дори и от края на пентуим 2 поколението. Версийката работи стабилно, не знам дали на тебе ще ти свърши работата но Java виртуалната машинка си я има вградена. Спомням си че от пиратския залив я сурнах.

Ако не стане блъскаш му UBUNTU девета версия и се раждаш, кеф ти скайпове кеф ти ICQ но малко прави проблеми с кирилицата, после като я нагласиш и нямаш грижи, и на 900 мегахерца 256 мегабайта мозък я подкарах

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... а аз не съм толко в час със сървисите на Виндоуса та да знам точно зарад коя гад боксува smile049

Навремето като излезе и сложих SP3 на ХР ми направи мизерия /вече не помня каква точно/ но се обози толкова, че се наложи преинсталация. Сега съм с 2-ката и няма проблеми /разбира се всички уЙн ъпдейти са изключени/. Според мен рам-та ти е малко и забива от Явата ли, от Флаша ли... има програмки за следене, ще ти помогнат да провериш. Също проследи с таск мениджъра да не се претоварва процесора. Може на първо време да пробваш с изключване на анимациите. Ако си с ДДР1 може да го напомпаме малко, мисля че някъде имах една 128-ца/266 излишна, стига да имаш свободен слот. Аз на моя имам към 800 мб, ама ако отворя примерно няколко видеочата на куп и при мен загива...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Инсталирах орязания виндоус и верно всичко работи , ама много е омазано ( при орязването всичко е яко объркано ) , но като реших да бодна Мозила 3.6 и пак се наложи да му сменям памперсите на дъртаняна и според мен цялата работа идва от там , че новите версий ползват Джава виртуал машийн и още някакъв плъгин , които сбозавят нещата ( натоварват машината , а тя не може да го понесе и се успива ) ... сега ще пробвам със един сървизпак2 и ако пак не стане или ще е Линукс или в боклука , щот ще иска да пусне Скайп или ICQ или някакъв друг комуникатор и той няма да тръгне ( както стана с орязания Виндоус ) , а аз не съм толко в час със сървисите на Виндоуса та да знам точно зарад коя гад боксува smile049

Нещо друго е збозено. На посоченото от мен върви премиере,уледа и прочие. ДВД за 2007г. е правено на същата машина. По време на рендериране се ползва нет,скайп, музика и няма проблем. След хп имам само едно сп2 и нямам проблеми. Пробвах и мозилата/ползвам опера/ и нямам проблем. От разтояние няма как, но проблема не е в машината май. Това 2200+ ако е отключено тръгва на 2600+ поне/като при мен/ без проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност проблема е почти решен ... почти щото нямам много време да я тествам , но от показаното до сега мисля , че има още живот в таз щайга ... та АМД и онез от ВИА са решили да съчетаят теорията с практиката ( нищо не работи и никой не знае защо ) - почнах полека , полека да орязвам вградените контролери и машината взе да става все по - поносима ( звук , мрежа са на външни карти , изключени са всички непотребни портове , а скоро мисля да разкарам и USB 2 -та от лицевия панел , щото веднъж брах ядове с едно такова укъсяващо USB ) и на финала с ХР SP3 и всякакви нови браузъри и приложения работи ( малко влачи , ма все пак не е първа малдост )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Ако не стане блъскаш му UBUNTU девета версия и се раждаш, кеф ти скайпове кеф ти ICQ но малко прави проблеми с кирилицата, после като я нагласиш и нямаш грижи, и на 900 мегахерца 256 мегабайта мозък я подкарах

Мдаа, и Gnome-то върви като на забавен каданс с тези 256 Мб (минимално обявени от разработчика: 384 Мб)... Дори и да го орежеш от към красоти и функционалност, стартирането на повечето приложения отнема повече време, от колкото кафемашината в офиса пуска дълго кафе...

От доста време насам настройката на кирилица при широко използваните линукс дистрибуции е повече от user friendly...

Гена, с тези мерак, борбеност и донякъде инат, ако беше партизанин, на времето нямаше да има фашисти в Бг smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Юли , ако беше моя машината отдавана щеше да е отишла в Матрицата ... мисля , че съм се хванал за точния проблем , ама ще съм сигурен едва утре като се снабдя с нужните части , че вече се уморих от преинсталаций и експерименти smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отървах се и дано да е за дълго време , че тоз ад на безизходица не ми е по вкуса ... за една седмица обиколих всички кръгове - смених кондензатори на дъно и захранване , сложих външни контролери , докарах паметта до скромните 512М , смених охладителите и на процесора и чипсета и сложих перка на харда и машината продължаваше да боксува като влак на баир ( за мнопгото скапани ХР -та няма да казвам ) докато нощес ме осени една идея - бутнах му захранването на процесора с 5% и на паметта и AGP -то с по 0.1 V от биоса и о чудо машината почна да се държи адекватно за мощността си и учудващо стабилно като за AMD smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, ми нема лошо - ти стана по - голем "железар" от повечето тука..

Я сподели в каква посока ги "бутна"..

Не за друго, ами да не се окаже проблема в захранващия блок.. , че и аз имам едни триуменета в момента и ми се иска да си взема някъв фортрон или от сорта и да не го мисля.., а пък това че си мерил напреженията без натоварване, не е същото като под товар., може захранването да "кляка" като се натовари примерно проФесора..;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Биоса имаше меню клок на процесора и периферията и там имаше опций за вдигане на захранващото напрежение , като на процесора захранването се вдига в проценти от стандартното , а на паметтна и видеото във волтове и опцийте за процесора бяха 5, 7.5 и 10 % , а за паметта и видеото 0.1 , 0.2 и 0.3В като не може да се вдигне само процесора , щот забиваше и плюеше грешки , та вдигнах на паметта и видеото с по 0.1 В , а на процесора според Евереста показваше 1.78В (стандартното напрежение беше 1.5 - 1.65В) и след таз процедура машината буквално литна , но се вдигна температурата на процесора с 10 градуса , та се наложи да сложа охладител с медна плоча и така му върнах температурата до 50 градуса и стана (обикновен алуминиев охладител за S. A и S. 370 с медна плоча 3 мм. в областа на контактната повърхност)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми оки.. нормално е да е така, да позагрее и т.н. , добре си се справил. Аз пак да си кажа - захранването ако е "некво" ще кляка и тогава ще ти падат напреженията и може да забие, а сега като си ги вдигнал - то като клекне и си идва тамън на място, ама в нормален режим работи на по-високи напрежения.. Та в тоя дух кажи захранването какво е да си знаем и ние.. ;)

smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално това дъно и тоз процесор се държаха еднакво идиотски и с тяхното си захранване , което е някакъво 350W така и с моето Fortron 350W ... отделно захранването го слагах и на моита машина и нямаше проблеми ... предполагам , че самия процесор си иска повечко или дъното е с някакви грешни таблици нямам си и идея

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, Докторе!

Открил си им лека на тези старички АМД-та! Хубав охладител и умерен овърклок с леко подпиране откъм напрежение!

Съжалявам, че чак сега виждам темата - може би щях по-рано да ти подскажа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

Я да си повдигна малко темата ... то въпроса не е за компютри , ама пак е свързан с ток и жици ... та ей ся в тъмното като си вдигнах капака ( щот днес нещо поомокрих и колата взе пак да прикецва чат - пат ) и какво да видя бобината хвърля искри към ламелите , а инак нищо и няма работи , ама свети покрай намотката и ми щукна какво ще стане ако взема та я топна в малко реактивен лак ... дали ще се образува някаква изолация и ще спре да искри или само ще си загубя времето ?

П.П. Бобината е Телефункен монтирана на Фаворит моноинжекцион.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я да си повдигна малко темата ... то въпроса не е за компютри , ама пак е свързан с ток и жици ... та ей ся в тъмното като си вдигнах капака ( щот днес нещо поомокрих и колата взе пак да прикецва чат - пат ) и какво да видя бобината хвърля искри към ламелите , а инак нищо и няма работи , ама свети покрай намотката и ми щукна какво ще стане ако взема та я топна в малко реактивен лак ... дали ще се образува някаква изолация и ще спре да искри или само ще си загубя времето ?

П.П. Бобината е Телефункен монтирана на Фаворит моноинжекцион.

Това високо,едва ли ще го спре лака.

Що не я изсушиш качествено,може да е останала още влага.

Аз бубини на коли не съм ремонтирал,ама навремето си правех делителя за фокуса на телевизор софия-81

Та този делител представляваше една плочка в която има резистор 167 мега ома.Целта и е да свали напрежението от 24 кв на 6-8 кв, дет му трябват на фокуса. Въпросната плочка искреше като твоята бубина :lol::lol: .Заливах я с епоксидна смола,но не помогна. И понеже никаде не се продаваше това чудо,взех та навързах последователно 5 резистора по 33 МО,които монтирах в една пвц тръбичка.Тях също залях с епоксидна смола и работата заспа.

Мисълта ми е ,че има ли пробив във високото,трудно мое го запреш с квото и да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.