Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Цената на "Гражданска отговорност" отново нагоре

NightSpirit

Recommended Posts

Цената на една от най-масовите застраховки в България - задължителната автомобилна полица "Гражданска отговорност", ще поскъпне с между 10 и 30 лв. до края на тази и началото на следващата година и вече ще струва между 140 и 170 лв. Това прогнозираха водещи мениджъри в сектора и представители на браншовата асоциация пред "Дневник".

Причината е в очакваните регулаторни изисквания за допълнителни резерви, които общозастрахователните дружества ще трябва да заделят за покритие на риска за застрахованите автомобили, за да се поддържа финансовата стабилност на компаниите.

Изискванията за допълнителните резерви бяха заложени с промени в наредба №27, приети на първо четене от Комисията за финансов надзор (КФН) миналата седмица. Те намериха място и в проектостратегията за развитие на сектора, изготвена от застрахователния надзор в регулаторния орган, ръководен от зам.-председателя Борислав Богоев.

"Убеден съм, че ще има увеличение на цените, но не и драстично. Максимално 10-20% до края на годината", каза пред "Дневник" Недялко Чандъров, главен изпълнителен директор на "ДЗИ - общо застраховане". 20% поскъпване на полицата прогнозира и изп. директор на ЗАД "Виктория" Данчо Данчев. Същия диапазон на промяна посочиха и представители на други компании в сектора, до които "Дневник" се допита и които пожелаха да останат анонимни.

В момента средната цена на полицата по "Гражданска отговорност" е 130-140 лв. и е сред най-ниските в Европа. В същото време количественият и стойностният обем на претенциите по нея непрекъснато се увеличава, а обхватът на застраховката, който отдавна падна под задължителните 90%, продължава да се стеснява. От началото на кризата се регистрира и цялостен спад на приходите от основна дейност на общозастрахователния пазар, където автомобилните застраховки формират над 70% от оборотите.

През 2009 г. за пръв път от шест години застрахователният пазар отчете свиване - с 6.3% на годишна база до около 1.7 млрд. лв. В общото застраховане спадът беше 4% до 1.47 млрд. лв. Загубата на компаниите от основна дейност достигна 11 млн. лв., което застрахователите обясниха с ниската цена на "Гражданска отговорност".

Тенденцията продължи и през първото тримесечие на тази година с понижения на премийните приходи с 5-7 на сто на годишна база. За полугодието отрицателният прираст се забави до 3.5% благодарение на леко поскъпване на "Гражданска отговорност". Заради него в касите на застрахователите постъпиха 18% повече средства, общо над 235 млн. лв.

dnevnik.bg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така като ги напишат цени между 140 и 170 лв. и се сетя как на лизингова Октавия миналата година ЕТ ми прибраха 260 лв - ич не се притеснявам, :mrgreen: колкото пари ми вземат, всичките за лекарства да ги изхарчат. smile150 Най ми е смешно Алианц като кажат - за примерни шофьори даваме големи отстъпки - мдаааа, явно шофьор с кола на лизинг, дори "омразен" :D златен талон да има, говоря за Ирина, пак се води висша степен джигит, и го цакат с цени дето ги няма обявени никъде.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми сети се за чичо Джак и колко пъти омаза колата си, а в крайна сметка, колите са все на ЕТ. Естествено че ще са такива цените, като маса шофьори с лизингови коли ги бъркат с блъскащи се колички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, Ивчо, сега вече знам що плащаме кат луди - за да мърсува Чичката и немуподобните му. :mrgreen: Като ме пита някой да взима ли лизингова кола, знам как да го откажа. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахаха, как го нахранихте. Ама къде изчезна Чиче бе. Не го виждам. Неговата бегачка беше яка, какво и е причинил?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама къде изчезна Чиче бе. Не го виждам. Неговата бегачка беше яка, какво и е причинил?

Пусни му едно ЛС, да видим влиза ли въобще тука или ни се сърди нещо. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и по-миналата година бяха истерии ужким с по-високи цени за ГО 09, пък се оказа, че цените са същите. Всяка година гледаме един и същ сериал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези дни ми предстои плащане на ГО. Гледах си диплянката от миналата година - още тогава съм цакала 160 лв.

Ако тази година са между 140 и 170 лв. значи може и да паднат, в моя случай. smile091

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези дни ми предстои плащане на ГО. Гледах си диплянката от миналата година - още тогава съм цакала 160 лв.

Ако тази година са между 140 и 170 лв. значи може и да паднат, в моя случай. smile091

Миналата седмица - 125 лева в Армеец, мисля че беше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз тази година съм в Български имоти с "безплатна" зелена карта. За бъдеща ГО пак ще търся компания със зелена карта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ице не може и не би следвало да те задължават да я правиш при тях. Само като ви знам и теб, еле па Ирина колко обичате да ви правят евтини номерца, явно не сте се скарали достатъчно качествено или изобщо не сте се карали. По разценка на Лев Инс в момента ГО за твоята кола (по-точно за автомобили до 2000см3) е 161,60 лв + 11,40 лв Гаранционен фонд = 173,00 лв. в брой. При разсрочено плащане е 10 лв. по-скъпо и да, няма зелена карта. Тя е още 30 кинта отгоре. Освен това прИмоциите от около Нова Година може би пак ще са валидни. Миналата "около Нова Година" при еднократно плащане на цялата ГО (в твоя случай 173 лв.) имаше безплатно гориво за 20 кинта, а при разсрочено плащане - за 15 лв. Тия 20 или 15 лв. гориво си бяха отстъпка, която получаваш на момента. Т.е. ГО ти става 153 лв. вече. Ако не смяташ да пътуваш в чужбина боли те ... дали имаш зелена карта или не.

За Маргарита ГО е 134,60 + 11,40 ГФ = 146 лв. или 156 лв. при разсрочено плащане (1ва вноска - 57 лв. и още 3 вноски по 33 лв.). И това е валидно в момента.

173 лв. е ГО за на Пепи Мица, за Буба на Ицо, за новата кола на Ники (coverdale), за Гогата (до 2000 см3). А за Маргарита, за мойта, за на Гената 2-те, за на Джо даже и КИА-та и всички задно моторни (до 1500 см3) - цената е 146 лв. или 156 лв. при разсрочено.

За на колите на Чавдар, Ники Любомиров, Beer Drinking Team, НИВАта на Пепи и за бившата вече кола на Жоро АВТто (до 1800 см3) - цената на ГО е 143,60 + 11,40 ГФ = 155 лв. при еднократно плащане.

Сега за сега никой от Лев Инс не е обявил или споменал увеличение. А вече сме Октомври.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мише, при нас няма мърдане - ЕТ сключват всичко, аз само трябва да звънна един месец преди да направим кръгла годинка от лизинговия срок, в нашия случай до 14.11 и да изчакам да ми изнамерят договора и да ми кажат размера на теслата за ГО и каско за следващата година. Не мога да се разправям, като не аз сключвам застраховката а това са си отношения ЕТ-Алианц. Когато Буба стане наша, тогава вече ще имаме избор, засега им даваме повечко парички, да не фалират горките. :lol:

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сезирайте Комисията за защита на потребителите. Нямат право да ви задължават. Убеден съм просто. Не иде реч за 100 лв. разлика. Иде реч за принципа. Само като си помисля тук в този Форум колко лизингополучатели има.....направо...... А и от къде на къде ГО в Алианц??? Бул Инс даваха отстъпка на каското ако си направиш Каско и ГО при тях. Чувал съм за до 20% отстъпка. Какво значи това?!?!?! Хем не може другаде, хем пък наточили самурайския меч. Абсолютно безобразие!!! Нямам представа дали и по другите автосалони е така, но ако е така....явно тоз път трябва да послушаме Жорж Ганчев - "СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНОООООООО!!!"

П.С.- Я че се сетих. Бившия ми шеф като си купи колата от Лексус България ония на момента му обявиха толко и толко застраховката в ... не знам си къде. Той им каза "Сори момчета, ама аз си имам застраховател." Кандърми, увещания и... накрая си я застрахова при нашия си застрахователен агент. Това е кола за 128к лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече казах - колата не е наша, не можем ние да я застраховахме, ЕТ избират къде. Както и да е - не искам да коментирам, остава ми още едно подобно плащане, ще го изтърпя, а за следващото возило ще внимавам. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мишо, реално собсвеник на колата е ЕТ. Няма начин да сключиш договор от името на линзингодателя. И избор къде да си сервизираш колата нямаш право.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

smile159 и много да Фнимаваш smile004

Иво според мен всичко зависи от договора. Но няма да споря. Все пак до сега никога не съм бил собственик на автомобил от магазина. А надали и някога ще бъда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...

Актуални цени на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на ЗПАД "Лев Инс", валидни от 20.10.2010 г. в бензиностанции Петрол.

post-1730-138453256836_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цената на ГО в Бул Инс засега е най-ниска: до 1500куб.см - 126лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.