Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Започвам да обяснявам от самото начало.

През юни се случи така,че в един слънчев ден изведнъж падна светкавица много близо до нас.Не съм бил в къщи,както и да е.Какво се случва - компа се изключил и понеже брата бил в къщи каза,че от към рутера и едно ПАП устройство(за телефония по ЛАН) замирисало на изгоряло. :lol:

Връщам се аз и започвам да гледам какво е станало.Явно някакво пренапрежение е дошло по ЛАН кабела на доставчика.Схемата е следната :входящия кабел влиза в ПАП-а,излиза от друг порт и влиза във WAN-а на рутера D-LINK DIR - 615.Оттам вече от ЛАН портовете към ПЦ-то и лаптоп.

Та ето какви бяха пораженията - изгоряло ПАП у-во,изгорял WAN порт на рутера и изгоряла ЛАН карта на ПЦ-то(външна,а не вградена в дъното - още от самото начало си сложих такава за една идея по-сигурно).

Та смених ПАП у-вото с ново,смених и ЛАН картата на компа и временно(2 месеца някъде) бях без рутер,докато се наканя да си купя.И дойде момента да си купя - TP-LINK.Всичко точно с настройки и т.н.,но ето това ,коеот забелязах:като изключа компа ,порта на рутера остава да свети.Това го прави и на двете ЛАН карти - вградената и външната.Въртях щепсели да пробвам ако има някакъв остатъчен потенциал да прехвърля от рутера към ПЦ-то или обратно,но ефект няма.Единствено като изключа нацяло захранването на компа от черното ключе отзад,тогава порта на рутера угасва.

Преди проблема го нямаше - гарантирам.Замених рутера за проба с един суич - ами порта на суич-а пак свети,мамка му :lol: И сега останах с впечатление,че може би това пренапрежение е направило някакъв пробив в дънната платка и сега има някакъв потенциал между рутера и компа и той прехвърля някакъв паразитен ток по усуканите двойки на ЛАН кабела между ПЦ-то и ЛАН портовете на рутера.Между другото пробвах да сменя и порта на рутера - пак свети порта при изкл.комп.

Иначе проблем с нета - никакъв,както ис компа.Просто ми е интересно ако не е пробило дъното и ако не е много скъпо даси оправя този проблем. \:D/

Ха сега да видим какво ще кажат хардуеристите във форума! smile001

Публикувано

Не съм специалист и само ще гадая, но на лан картите опцията Allow this device to wake the computer включена ли е?

Публикувано

Нямам си и на представа,кажи как да проверя - влизам в свойствата на ЛАН картата ли?

Публикувано

Намираш връзката, даваш Properties, след това на Configure, Power Management

Публикувано

Има три опции,като първата е активна :"Allow the computer to turn offthis device to save power".

Под нея другата не е активна, а третата я дава в сиво - ако се активира втората,тогава третата може да се избере.Уин-а е XP.Еднакво е и на двете карти.Пробвах преди малко в режим "стендбай" но продължава да си свети порта на рутера. :roll:

Дойде ми на акъла нещо,ама не се връзва - разлика в потенциалите на различните контакти в ел.инсталацията у дома,но няма логика,защото ПЦ-то и рутера взимат захранване от един общ стаен контакт,посредством разклонител 6-ца,в който няма включени мощни консуматори,а няколко адапторчета,захранващи туй-онуй с точец.

Публикувано

Тази 1вата я махни, иначе мислех, че опцията е отметната и стои включена самата карта и затова дава връзка на рутера и свети лампичката, но явно не е това. По-компетентно мнение не мога да изкажа, нямам познания в областта на електротехниката :)

Публикувано

Първо еднакви ли са двете мрежови карти (изгорялата и новата) - има една опция "wake up on lan" (не съм сигурен за правописа) - ако е включена таз опция в биоса мрежовата карта винаги остава активна ... отделно повечето от новите мрежови карти особено гигабитовите не се гасят независимо от марката ... не е проблем така да си бачка машината .

Публикувано

Ами двете карти - старата и новата са различни марки - някакви китайски,разбира се - 6-9лв./бр. ги купувах.И двете са 10/100Mbps.Сега правя проби,май ще се окаже че тази дето я купих последната или не е наред,или нещо слота се гъбарка.Ама имам още 2 свободни слота,та ще пробвам и с тях ей сега.

ПП:Игнорирам външната карта,защото се оказа,че не работи коректно,поставена дори на другите свободни слотове.

Въпроса със светенето на порта на рутера при използване на вградената карта(която е читава) остава. :-k

Публикувано

нямаш проблеми, работи си нормално и не се притеснявай...

Публикувано

Както казаха колегите, няма какво да те притеснява това. Препоръчвам ти да си вземеш един такъв surge protector:

http://stemo.bg/jsp/bg.do?a=cHJvZHVjdC1 ... AxNTA4NTU= за да нямаш ядове подобни друг път.

Минаване към оптичен провайдер - meglan/spnet/tbc също е добра идея.

Публикувано

Както каза The Best Forman - виж в биос-а секция Power Management дали има включена някаква опция от сорта на Wake up by external/PCI devices или нещо подобно. Ако има - пробвай да я изключиш и кажи как е. Отделно като влезеш в Device Manager-a, отиваш на Properties на LAN-a и махаш ДОЛНАТА отметка, ако е включена: Allow this device to bring the computer out of standby. Иначе предполагам, че при настоящето положение като разкачиш лан кабела между рутера и РС-то, порта на рутера си угасва?

Публикувано
Както каза The Best Forman - виж в биос-а секция Power Management дали има включена някаква опция от сорта на Wake up by external/PCI devices или нещо подобно. Ако има - пробвай да я изключиш и кажи как е. Отделно като влезеш в Device Manager-a, отиваш на Properties на LAN-a и махаш ДОЛНАТА отметка, ако е включена: Allow this device to bring the computer out of standby. Иначе предполагам, че при настоящето положение като разкачиш лан кабела между рутера и РС-то, порта на рутера си угасва?

Да,естествено - разкача ли ЛАН-а между рутера и ПЦ-то,индикациите на рутера и ЛАН картата изгасват.Между другото това с БИОС-а ми го каза и един колега,ще пробвам и ще пиша за рзултата.

Публикувано

колега, какво те притеснява?!?!?!?

това че имаш Интернет или това че нямаш?!?!?!

ако всичко си работи и е ОК. не се занимавай с глупости и не вкарвай колегите във филми да ти обясняват кое как работи...

сферата на мрежите е доста обширна - software и hadrware - освен ако не искаш да си обогатиш познанията (за което има интернет) не се напрягай, ползвай си спокойно интернета

Публикувано

Е,не че се напрягам,даже не ми и прави вече впечатление,щото свикнах - минаха 2 седмици и видях че засега поне всичко работи.Проблеми нямам както със самия компютър,така и с достъпа до интернет,даже напротив.Просто ми стана интересно от какво може да бъде и дали е нещо софтуерно или не и опасно ли е за дъното.Ток от кабела не ме бие,така че спокойно smile091

Публикувано

добре...

светенето на порта зависи от дъното и от мрежовата ти карта, а за причините може много да си изпише/прочете... (пак интернет smile049 )

за тока - някой доставчици си захранват рутерите по UTP кабела (този дето е с 8 разноцветни кабел чета)... ако се ползват само четири имаш 10 MBit трафик + 2 за захранване на рутера, ако се ползват всичките 8 имаш 100 MBit трафик (в което се съмнявам)

така... доставчиците обикновено използват 48v трансформатори за захранване на своя hardware (рутерите), този ток по принцип не е опасен но тук трябва много да се внимава в ампеража (силата на тока), защото той убива (спира сърцето...)

надавам се съм ти бил полезен, не искам да се заяждам, просто обяснявам...

лека вечер от мен :)

Публикувано
...

Бъркаш ... 10 или 100 Mb зависи от порта на мрежовото устройство и в двата случая се ползват два чифта , за Gb се ползват и осемте жици , а захранването на суйчовето по мрежовия кабел изобщо не стига до компа ти ;)

Публикувано

да, прав си, нещо не съм догледал...

а, за захранването... виждал съм и случаи дето стига до компютъра, само дето после изгарят разни неща...

Публикувано

Няма начин - физически няма връзка между жицата и железарията на платката ... на входа след порта има драйвърен траф , който преобразува сигнала от 1.5 кВ на 1.5 В ... сам се сети , че тия 40 В няма да ги усети ... да не говорим , че са вързани на 100 Мb мрежови карти само крачетата , по които тече сигнала.

Публикувано

ох...

да обясня малко, инсталацията която гледах беше направена много дървено, да за 10/100 Mbit се използват само 2 двойки, човека нямаше интернет няколко дена и между временно решил да си смени мястото на компютъра и съответно се наложило да си кримпне кабела отново

спазил е разположението на цветовете но кримпнал всичките 8 :) , боднал кабела в картата и зачакал да пуснат интернета...

случката е от Пазарджик, кабела се размотаваше по покривите и беше напълно открит за всякакви влияния (човешки и природни)

това е моята случка smile159

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.