Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Аз лично не бих вземал Ханкук заради шума. Погледни ги добре - нивото им на шум е високо спрямо другите с 1-2 децибела. Повярвай ми, тези 2 децибела си се чуват съвсем отчетливо. Имам всесезонен Ханкук, такава шумна гума никога не съм карал. 

Просто тая марка съм я зачеркнал.

Публикувано

Аз имам един Нокиан, който пенсионирам на 9 годишна възраст и не е нацепен (зимен), но знам за много други случаи на нацепени. Аз лично бих пробвал Ханкуук, защото съм доволен и от летни (3 комплекта) и от всесезонни, които карам като зимни (само зимата). 

Публикувано
преди 5 минути, niki написа:

Аз имам един Нокиан, който пенсионирам на 9 годишна възраст и не е нацепен (зимен), но знам за много други случаи на нацепени. Аз лично бих пробвал Ханкуук, защото съм доволен и от летни (3 комплекта) и от всесезонни, които карам като зимни (само зимата). 

Кинерджи 4S? Доволен ли си наистина? Къде освен в София си ги карал на сняг? Честно казано, не се чувствам напълно сигурен с тях...

Публикувано
Преди 18 часа, ghost_rider написа:

Е какво мислите вие?

А при какви условия ще се карат? Това определя и каква гума ти трябва.

Пример. За мен шума е без значение, но гумата трябва да има сериозен зимен грайфер за да драпа/спира по неотъпкан сняг и, доколкото това е възможно, да задържа на лед и силно отъпкан сняг. И, въпреки, че Мицьо се кара основно на извънградско, на магистралата или ще е почистено или ще се кара с под 100, т.е. поведението на високи скорости е почти без значение. Поведението на дъжд също ми е в графата "все ми е тая", ще се съобразя с гумата, няма да си позволя компромис с критичните условия (сняг+лед).  Комфорт и разход са смешни показатели и изобщо не ги гледам. Износването също. Последните 20години не съм износил зимна гума, винаги първо са минавали години, т.е. още един безмислен показател в тестовете.

Та, гледаш тестовете, оценяваш кои са твоите най-важни критерии, слагаш им съответните коефициенти и смяташ в един ексел ... 

Публикувано
Преди 1 час, pepi написа:

Кинерджи 4S? Доволен ли си наистина? Къде освен в София си ги карал на сняг? Честно казано, не се чувствам напълно сигурен с тях...

На Витоша, до Боровец. Февруари месец минах по маршрута Дупница-Самоков преди снегорина и нямам забележки. В кой аспект не се чувстваш сигурен? Сняг, мокро? Потегляне, спиране? 

Карам внимателно и е нямало никакъв проблем с тях, но колата е 4х4 и потеглянето не е проблем. Спирането също не ми е било проблем. Факт обаче е, че не са виждали жега (максимум 20 градуса). 

Публикувано
Преди 16 часа, joro-120L написа:

Ако цената има значение за теб, вземаш най-евтините от изброените.

Вземаш HANKOOK. Нямам никакви аргументи. За разнообразие. Просто другите си ги пробвал. Ще добиеш опит и впечатления и от тях. Убеден съм, че няма да те подведат. А и ти знаеш какво да правиш зад волана.

Поне аз така бих постъпил.

Гледам цени на общо познатите места.

1. Вредщайн 183 лева

2. Унироял 163 лева

3. Ханкук 171 лева

4. Нокиан 173 лева 

Унирояла е най-евтин, но това не е най-определящо за мен.

Е разбира се, не бих отказал, ако някой може да уреди отстъпка от Примекс или Медина-Мед.

За знаенето, не смея да се хваля, но уж внимавам. Не се изхвърлям, да карам на границата на възможностите - моите, на автомобила и на гумите, но все пак не шофирам само аз.

@Izolini, така както го казваш има резон. Въпреки това, качеството не се определя само от завода производител, ами и от суровината, но не искам да задълбавам в материя, която не ми е много позната.

@PRR, колата основно се движи по равно - градско, извънградско, магистрала. Не съм скиор, но обичам планински преходи и пътища със завои, но определено няма да тръгна зорлем в някакъв дълбок сняг и виелица да прекосявам планини, ако не е крайно наложително.

Относно показателите.

Шума не ме притеснява, а и също не е от особено значение за мен. Летните ми гуми ги дават 70dB, и са си съесем добре. Колата е по-добре обезшумена, а и е бензин. Да знам, въпросът е субективен, а и моята база за сравнение е Октавия 1 дизел, така че критерият ми не е особено висок. Основните шумове, които чувам са от вятъра и евентуално двигателя, като я сръчкам повече.

Икономия на гориво също не я гледам. За мен основната икономия зависи от тежестта на десния крак върху педала на газта. Дори логиката ми е такава, че колкото по-енергоефективна е една гума, толкова по-малко сцепление има с пътя, така че този показател също не ми е определящ.

Виж на мокро ми е важно да се представя добре. С тенденцията за все по-малко валежи през зимата, често пътуваме по мокра, кишава или заскрежена настилка. Рядко в дълбок, неутъпкан сняг.

@niki, сега като коментираме напукването, си мисля че тези които съм виждал аз напукани, вероятно са повлияни от неправилна експлоатация или по-скоро, каране извън сезона - ранно качване и късно сваляне или пък някои от наблюдаваните от мен гуми са карани целогодишно.

Публикувано

В Медина Мед с клубен номер на А1 дават 35% от базовата цена, иначе казано малко по-евтино от сайта. Относно Ханкуук в автогуми.бг е с 10 лв надолу от посочената от теб цена. Аз Ханкука винаги съм го взимал или от автогуми или бггуми, а и има как да избегнеш таксата за доставка с взимане от място. Ако ти трябва клубен номер от А1, пиши на лично да намеря къде съм го забутал и ще ти го дам. 

Публикувано
Преди 2 часа, ghost_rider написа:

За знаенето, не смея да се хваля, но уж внимавам.

То не е само до внимаване. Такива внимателни ги знам. Като валне малко дъжд и почват да карат с 20. А за сняг да не говорим.

Асене, така съм те преценил. От разговори, писане, разсъждения, споделяне ... Показателно за мен е и мнението ти където засягаш четирите марки гуми. В случая, марките са без значение. Написаното покрай тях и четенето между редовете. И отговорът на въпроса ти "Какви да взема" е в контекста на това. Разбира се, аз не съм критерий, за да давам оценки. Казвам как съм си изградил мнението.:)

Не се изхвърлям, да карам на границата на възможностите - моите, на автомобила и на гумите ...

+1

... но все пак не шофирам само аз.

Тук съм пас. Може да се окаже, че и супер дупер гуми няма да помогнат.

Публикувано
Преди 7 часа, niki написа:

В Медина Мед с клубен номер на А1 дават 35% от базовата цена, иначе казано малко по-евтино от сайта. Относно Ханкуук в автогуми.бг е с 10 лв надолу от посочената от теб цена. Аз Ханкука винаги съм го взимал или от автогуми или бггуми, а и има как да избегнеш таксата за доставка с взимане от място. Ако ти трябва клубен номер от А1, пиши на лично да намеря къде съм го забутал и ще ти го дам. 

Погледнах ги и аз там, малко след като написах предишното мнение, а и склада ми е съвсем удобен, по път ми е. На А1 съм и аз в момента, но изобщо не съм запознат с тези клубни номера. То зависи на какво ще се спра в крайна сметка, че гледам Нокиана, май само от Медина-Мед може да се вземе.

@joro-120L, не исках да прозвучи така. Другия водач дори смея да кажа, че е по-внимателен и предпазлив от мен, но определено няма да разчитаме само на гуми. Те са една част от уравнението, в което сериозно участие заемат уменията и не на последно място, техническото състояние на автомобила.

• Одобрявам 1
Публикувано

С отстъпката в медина конти тс870 е 195 лв, гудиър ултрагрип перф 3 е 194. За тази разлика в цената спрямо дискутираните марки, не бих се замислил изобщо. С конти (860 и 870) имам опит в размер 15" / 16", надежден пробег 30-32 000 км. за 4-5 сезона.

• Одобрявам 1
Публикувано
Преди 13 часа, ghost_rider написа:

@joro-120L, не исках да прозвучи така. Другия водач дори смея да кажа, че е по-внимателен и предпазлив от мен, но определено няма да разчитаме само на гуми. Те са една част от уравнението, в което сериозно участие заемат уменията и не на последно място, техническото състояние на автомобила.

И едно допълнение, Асене, което е ясно на всички.

Колкото и да е подготвен водача и автомобила, срещу природата и физичните закони не може да се върви. Тоест, подготовката дава предимство, но не при всички случаи. Въпросът е тези случаи да бъдат сведени до минимум.

• Одобрявам 1
Публикувано
Преди 13 часа, joro_kem написа:

С отстъпката в медина конти тс870 е 195 лв, гудиър ултрагрип перф 3 е 194. За тази разлика в цената спрямо дискутираните марки, не бих се замислил изобщо. С конти (860 и 870) имам опит в размер 15" / 16", надежден пробег 30-32 000 км. за 4-5 сезона.

Преди Вредщайна, на Октавия единичката карах Континентал TS860, 15", та също са ми познати. Не че ми е проблем да дам по 200 лева за гума, по-скоро искам да опитам нещо различно и да си направя сравнение за себе си.

• Одобрявам 2
Публикувано
На 1.10.2025 г. at 12:03, ghost_rider написа:

Гледам цени на общо познатите места.

1. Вредщайн 183 лева

2. Унироял 163 лева

3. Ханкук 171 лева

4. Нокиан 173 лева 

Унирояла е най-евтин, но това не е най-определящо за мен.

Е разбира се, не бих отказал, ако някой може да уреди отстъпка от Примекс или Медина-Мед.

За знаенето, не смея да се хваля, но уж внимавам. Не се изхвърлям, да карам на границата на възможностите - моите, на автомобила и на гумите, но все пак не шофирам само аз.

@Izolini, така както го казваш има резон. Въпреки това, качеството не се определя само от завода производител, ами и от суровината, но не искам да задълбавам в материя, която не ми е много позната.

@PRR, колата основно се движи по равно - градско, извънградско, магистрала. Не съм скиор, но обичам планински преходи и пътища със завои, но определено няма да тръгна зорлем в някакъв дълбок сняг и виелица да прекосявам планини, ако не е крайно наложително.

Относно показателите.

Шума не ме притеснява, а и също не е от особено значение за мен. Летните ми гуми ги дават 70dB, и са си съесем добре. Колата е по-добре обезшумена, а и е бензин. Да знам, въпросът е субективен, а и моята база за сравнение е Октавия 1 дизел, така че критерият ми не е особено висок. Основните шумове, които чувам са от вятъра и евентуално двигателя, като я сръчкам повече.

Икономия на гориво също не я гледам. За мен основната икономия зависи от тежестта на десния крак върху педала на газта. Дори логиката ми е такава, че колкото по-енергоефективна е една гума, толкова по-малко сцепление има с пътя, така че този показател също не ми е определящ.

Виж на мокро ми е важно да се представя добре. С тенденцията за все по-малко валежи през зимата, често пътуваме по мокра, кишава или заскрежена настилка. Рядко в дълбок, неутъпкан сняг.

@niki, сега като коментираме напукването, си мисля че тези които съм виждал аз напукани, вероятно са повлияни от неправилна експлоатация или по-скоро, каране извън сезона - ранно качване и късно сваляне или пък някои от наблюдаваните от мен гуми са карани целогодишно.

Няма добре обезшумена Шкода. Шума е винаги от значение. Зимните Конти 870 са по тихи от летния ми Нексен въпреки че на хартия е обратно, но аз все още вярвам повече на ушите си отколкото на разни рекламни писаници. Вземи Контито много хубава гума балансирана.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.