Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Привет колеги! Спрях се на octavia 1 до 2000 г. Принципно си мисля за модел с двигател 1.6i с газова. Прегледах форума и останах с доста добри впечатления като мнения за колата. Можете ли да споделите някакви мнения относно цена на по дръжка и какво да гледам като проблеми като си подбирам количката. Също не отхвърлям и дизелите.

Публикувано

Дизелът не е лош варият. Мисля, че е по-добре от 1.6 бензин+газ защото първо ще е по пъргав, но и също така економичен и сполучлив двигател.

Публикувано

Колега,пише се Икономичен! smile048

Публикувано

На английски е Economy, демек се пише Економичен а се чете Икономичен. smile091

А иначе какво има предвид колегата под икономичен? Че ще гори по малко гориво като литри или като пари? Защото двете са коренно различни неща. smile027

Публикувано

Дизелячето ще гори по-малко гориво, но при газифициран бензин икономисваш от парите, въпреки по-големият разход. Сравнявам Фокус 2003 1.6 на газ, комби и Октавия 1.9 TDI 110 коня, на 100 км, разликата е 10 лв. в полза на Фокус-а. Друг е въпроса с динамиката, ако искаш икономично взимай, газифицирана Октавия, ако искаш динамика, дизеляк. Нямам преки наблюдения над бензинова Октавия, но едва ли се различава от Фокус-а, поне с 1.6 двигателя.

Публикувано

Е как ги сметна колега?

5 х 2,5 = 12,5 лв за Дизел, изминаваш 100 км.

12,5 - 10 = 2,5 лв.

За 2,5 лв наливаш 1,9 л газ.

2 на 100 ли ти дава Фокуса? smile092

Публикувано

Абе не започвайте тъп спор. Като цяло на газ винаги излиза малко по-тънко, като в определени периоди и това се обръща. Но средно претеглено годишно има малка аванта да се кара на газ. Има смисъл ако караш поне 20-30к на година според мен. Под тази граница е все тая. Зимата пък съвсем, щото на градско докато загрее да мине на газ и то цялата далавера отишла на кино.

Публикувано

Не споря, елементарни сметки са.

Просто искам да съм максимално полезен.

Ако съм засегнал колегата моля да ме извини, не е било моя цел.

Когато даваш отговор на зададен въпрос, е добре да си максимално обективен и точен в отговора си.

Поздрави на всички.

Публикувано
Е как ги сметна колега?

5 х 2,5 = 12,5 лв за Дизел, изминаваш 100 км.

12,5 - 10 = 2,5 лв.

За 2,5 лв наливаш 1,9 л газ.

2 на 100 ли ти дава Фокуса? smile092

Мда, правилна поправка, като се замислих сметките бяха за 1000 км. Как ги смяташ тея 5 на 100 не ми е ясно. На мен средното ми е около 6 -7 литра на 100 км (по колонка), говоря само за градско в София.

Публикувано

Да колегата със Скаута малко се е поулял.5 на 100 може да гори ако се кара с 90,или като връща газта.

Публикувано

Дизелово гориво - 2.55лв.; Пропан бутан - 1.38лв

50000 километра по 8 на 100 дизел по 2.55=10200лв

50000 километра по 12 на 100 газ по 1.38=8280лв

Инвестиция още 800 кинта за газова станаха 9000лв

За 1200 лв разлика на 50000 километра, никога повече не бих си сложил още един компонент който да трябва да поддържам в автомобила.

smile027 колеги.

Публикувано

Горе долу е така с уточнението, че числата малко или много варират, според "пазарната конюктура на пазара на петролни продукти" или иначе казано, кефа на ....... оня с името на благороден метал. Та мисълта ми е, че преди месец газта беше над 1.44, а нафтата падна под 2.50, та кяр на газ съвсем нямаше. Но пък лятото, нафтата беше отишла на 2.70, а газта беше 1.25 и тогава си беше голям кяра. Има смисъл ама трябва да се кара бая. Но то ако ще се кара бая, по-добре направо на метан, та да има наистина келепир и то отидхме на такси вече :)

Иначе за колегата - 1.6 е добър мотор. Не е претенциозен, но и няма особенна динамика. Газифицира се относително безпроблемно, като цяло подръжката му не е скъпа. Точно тези коли обаче имат склоността да скапват скоростна кутия, добре я пробвай при покупка. Но специално за О1, класиката в жанра е 1.9TDI (90/110) :)

Публикувано

Не знам моята О1 е 1,6 75 коня,малко позанимарена и върви на газ като змей(за тези коне).Но аз лично предпочитам дизелче да ми мърка. s_flag

Публикувано

Говорим за Октавия 1.9 TDI 110 коня, моята не е намесена в темата освен от Вас.

Имаме 20 служебни коли с този двигател и това е разход извън-градско.

В града с газене макс е 7.

Публикувано

Ами никъде не си споменал че говориш за служебните...Въпрос на вкус или лични предпочитания според мен.Но дизела си е дизел smile091

Публикувано
Дизелячето ще гори по-малко гориво, но при газифициран бензин икономисваш от парите, въпреки по-големият разход. Сравнявам Фокус 2003 1.6 на газ, комби и Октавия 1.9 TDI 110 коня, на 100 км, разликата е 10 лв. в полза на Фокус-а. Друг е въпроса с динамиката, ако искаш икономично взимай, газифицирана Октавия, ако искаш динамика, дизеляк. Нямам преки наблюдения над бензинова Октавия, но едва ли се различава от Фокус-а, поне с 1.6 двигателя.

Аз отговорих на този пост! Какво значение има дали коментираната кола е моя или не. Карал съм ги както градско така и до морето. При това доста често. А как влезе в коментар 2 TDI-140 и идея си нямам smile048 Но ако ще я обсъждаме добре. Разхода при 120-130 е 5,6-5,8

Публикувано

Още снощи мислех да отговоря и аз на този пост но викам си айде нали съм нов да не почвам от сега да приличам на "все разбиращия Българин".

Колегата е писал пълни небивалици. Преди месец слязох от е46 318 2001г с газов инжекцион за 1200лв няма да споменавам за да не правя излишна реклама. Колата си гореше прилично но първо не дава чак тази разлика от цифри в горния пост. И най вече да не забравяме че при новите газови уредби автомобила пали на безин и да речем мойта беше на 30-40 градуса обръща на газ. Та ако сметнем и това че при градско каране винаги палим на безин като при мен (слагам по 2-3 пъти в месеца по една двайска за бензин) какво идва то я по добре да си карам Шкодилака който на скоро взех 1.9 TDI AGR. И даже идва по ефтинко от на газ с предимно градско каране.

Публикувано

Та мисълта ми е, че преди месец газта беше над 1.44, а нафтата падна под 2.50, та кяр на газ съвсем нямаше. Но пък лятото, нафтата беше отишла на 2.70, а газта беше 1.25 и тогава си беше голям кяра.

Напълно съм съгласен с казаното и искам да добавя че метан и газ може и съвсем да им

отиде далаверата на вятъра ако се промени отношението на държавата към тези горива

използвани като моторно гориво. Става дума за акциз !!!

Мисля че някъде ми попадна информация че от 2014-та ще има повишение на акцизите

за природен газ използван като моторно гориво в пъти. Нещо от рода на това че в момента

акциза е 0.80 лв. на единца в/у която се плаща акциз (не я знам точно каква е!!!) а през

2014-та се предвижда да е към 6,50 , т.е. 8 пъти повишение на акциза в/у единица количество.

Сега как точно ще се отрази това на крайната цена не се наемам да смятам защото не съм наясно

в мерните единици и как се достига от тях до цена на 1 л. но при вдигане на акциз с 8 пъти не вярвам

да няма повишение на крайните цени по бензиностанциите/метанстанциите. Също така мисля че това

е идея на С.Дянков по някакви виждания на ЕС за акцизите която в крайна сметка може и да не се осъществи!!!

Публикувано

Привет колеги,

значи и двата автомобила са добър избор доколкото разбрах! Иначе наистина се двоумя за тази разлика от 2-3 лв.... Меко казано абсурдно ..... Но както каза колегата в по горните постове наистина октавията може да докара разход около 5 според разкази във форума....

Публикувано

Аз лично бих взел дизела, 1.6i въобще не бих го гледал като за втора ръка. Нищо не може да ме спечели в тоя мотор.

Публикувано

Дизелче най-вероятно ще бъде. Поздрави!

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.