Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте съфорумници и за много години,

От много време следя форума и един въпрос ме човърка, защото се среща във всяка тема за бъдеща покупка на автомобил.

Толкова ли е лесно да превъртиш километража на колата, че постоянно се спекулира относно реалния брой километри?

Моля да отговарят само хора, които реално са виждали и знаят как става. Също така държа да отбележа, че нямам намерение да се занимавам с това и не търся информация как се прави. Интересувам се дали наистина е толкова лесно, и как може да се хване такова връщане на километрите.

За информация, моята октавия я взех на 4години и 100к км от германия и в сервиза на шкода ми казаха, че е на реални километри. От там съдя, че явно има начин да се провери в ЕТ. Следователно, каква е ползата на автокъщата да сложат занижени данни, ако след това при проверката се окаже, че има мащинации...

Поздрави,

Публикувано

Километрите на таблото се манипулират лесно. Под лесно разбирай - закачаш ODB кабел и с една "специална" програмка, ги правиш колкото искаш. Това важи за коли О1 и О2 преди фейса, за след това незнам. Правят го всички джамбази, защото кабела и програмата струват под 100лв. А и доста хора го предлагат като услуга (много от автоключарите са в тоя бизнес).

След 2001 година (говорим за Октавия), сменят еку-то на EDC16, което има вътре има паралелен брояч на километрите. Това ВЕРОЯТНО може да се манипулира, ама аз досега не съм го видял на живо. По често сменят цялото ЕКУ с такова от катастрофирала кола и нагласят таблото по него.

Относно проверката в оторизиран сервиз, просто гледат сервизната и история, защото всички оторизирани сервизи имат достъп до обща база данни, ама за това има две изисквания:

1. Колата да е сервизирана само в оторизирани сервизи през живота и досега. Това обаче не е задължително и в чужбина и в БГ.

2. Да навиеш тия в оторизирания сервиз да ти дадат информацията. Като правило в ЕТ го правят само за коли закупени и сервизирани от тях. Ако им дадеш произволен VIN номер, просто ще те изпратят да си ходиш. Или трябва да си много убедителен, по разните му там начини - кой с чар, кой с друго....

Това е - лесно се манипулират километрите на таблото.

Публикувано

@ Цецо75: благодаря за изчерпателния отговор.

@ swifter: интересно =D>

В крайна сметка, излиза, че автоджамбазите могат да си правят каквото искат, след като от ЕТ отказват доброволно да проверят за реалните километри. Слагат едни цифри, колкото да изглежда правдоподобно и сядат да чакат шараните да клъвнат...

Публикувано

Никога не съм се доверявал на показания на километри. Няма и за какво . Все едно да ти хареса някое готино парче и да се интересуваш с колко smile045 е била ...!!! smile092

Та.., лесно се преправят данните на таблото, но на малко хора им идва на ум да проверяват по оторизирани сервизи... smile056

Публикувано

Наистина промяната на показателите е много лесна. Говоря не само на таблото а и в компютъра. За щастие повечето джамбази променят показанията само на таблото, понеже в БГ все още са малко хората който отиват с компютър и проверяват. Повечето нови автомобили записват километрите и в контролери като ABS/ESP, автоматични скоростни кутии и др. агрегати свързани с данни от движение. При тях проверката може да стане като се предизвика някаква грешка, защото например VCDS записва датата, километрите и други данни при които е възникнала грешката.

Както колегата по-горе каза, вече има достатъчно евтини софтуери с които може да направиш всички тези неща, такаче всеки с малко повече технически опит може да свърши тази работа. За съжаление имам усещането, че за VAG автомобилите те са най-евтини и най-лесни за ползване.

Публикувано

ъъъъ как грешката ще има лог за датата? Къде в колата има часовник с дата? Поне мойто Еку, едва ли знае коя дата сме днес :)

Публикувано
Все едно да ти хареса някое готино парче и да се интересуваш с колко smile045 е била ...!!! smile092

Та..,

Е това ако имаше как да го проверим щеше да е супер. Иначе по темата и в Германия вече масово се преправят км въпреки че е подсъдно и има и осъдени, така че вече на км не може да се вярва. единствено ако колата е била сервизна в един сервиз и те решат да дадат информация на колко е само тогава може би е достоверно.

Публикувано
ъъъъ как грешката ще има лог за датата? Къде в колата има часовник с дата? Поне мойто Еку, едва ли знае коя дата сме днес :)

Има, последно го гледах на една А3-ка 2004г. Тъй като километрите и на таблото и в компютъра съвпадаха имаше останала грешка в ABS-a, като я отворих даде лог на какви километри и на коя дата е записана. Утре ще си провера в лаптопа и ако имам някакви записани ще ти ги покажа.

Публикувано

Сега си погледнах логовете в компютъра, и намерих само от Аудита, за Октавия може и да няма или просто не съм попадал. Иначе ето два примера:

012597 - Intake Manifold Runner Control: Lower Stop not Reached

P3135 - 001 - Upper Limit Exceeded

Freeze Frame:

Fault Status: 01100001

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 21

Mileage: 181305 km

Time Indication: 0

Date: 2012.08.05

Time: 19:56:32

000022 - Bank 1: CMP Sensor (G40) / Engine Speed Sensor (G28)

P0016 - 000 - Incorrect Correlation

Freeze Frame:

Fault Status: 01100000

Fault Frequency: 1

Mileage: 100951 km

Date: 2012.11.21

Time: 12:34:08

Публикувано

Това не е ли дата от програмата? Иначе ако не са изтрили грешките след нулиране може да хванеш, че е грешката е възникнала на по-големи км.

Публикувано

Да не би наистина това да е датата на която е прочетена грешката, т.e. VCDS да я слага?

Защото аз не се сещам от къде ЕКУ-то и разните модули могат да научат датата... Незнам какви точно са били тия Аудита, ама повечето коли си имат само часовник без датник, а и той е едно към гьотере, демек не може да се разчита на него, че въобще показва нещо смислено, ако притежателя не е прилежен, та едва ли производителя би го ползвал за логове.

За да има точни логове с времева щампа, би трябвало някъде да има независим часовник с календар в някой от компютрите. Ама той трябва да наистина много независим, за да не се налага да се сверява през целия живот на автомобила...

Просто си разсъждавам де, незнам как е, странно ми е.

То и за километрите е така. По принцип само ЕКУ-то или скоростната кутия могат да имат брояч за километрите. И вероятно него чете VCDS, а го прилепва по грешките на разните модули.

Отделно, че не винаги го прави, за пример скоро четохме грешка в DSG-то на колегата evin, е не излезна щампа на колко километра е възникнала. Много тъпо, незнам защо, но така и не разбрахме от сега ли е или си седи от години. А съм виждал такива щампи с моя кабел и програма на други видове грешка. И почвам да се замислям, дали подобни щампи с милите, нямам само ако грешката излиза от "Engine" модула (самото ЕКУ). Поне на Октавиите, може на другите коли да са по умни.

Публикувано

Има логика в това, което казвате, но ето доказателството, пускам целия лог на гршката. Най-горе се вижда часа и датата на проверката с VCDS, има разлика от 2 дена.

Tuesday,07,August,2012,17:58:19:63170

VCDS Version: Release 10.6.0

Data version: 20100630

Address 01: Engine Labels: Redir Fail!

Control Module Part Number: 4L0 910 401 K HW: 4L0 907 401

Component and/or Version: 3.0L V6TDI G000AG 0010

Software Coding: 0011775

Work Shop Code: WSC 00011 888 81093

VCID: 2A517328763

1 Fault Found:

012597 - Intake Manifold Runner Control: Lower Stop not Reached

P3135 - 001 - Upper Limit Exceeded

Freeze Frame:

Fault Status: 01100001

Fault Frequency: 21

Mileage: 181305 km

Date: 2012.08.05

Time: 19:56:32

Freeze Frame:

RPM: 798 /min

Torque: 81.9 Nm

Speed: 0.0 km/h

Voltage: 13.38 V

Duty Cycle: 88.8 %

Duty Cycle: 80.9 %

Duty Cycle: 80.9 %

При А3-ката която споменах, я гледах Декамври месец. Грешката беше записана Ноември 2011 и разликата в км беше около 5000км по-малко в сравнение с показанията на таблото, което в случая води до извода, че колата може би не е пипана. За съжаление този лог не го пазя.

Публикувано

VCDS-a ти е като моя, поне на версия де. Ама информацията която излиза е адски подробна, то не е само дата, сума ти други неща има, при мен такова нещо никога не съм виждал - фризнати данни за натоварването на мотора. Може би си зависи от колата която е закачена това е 3.0TDI, горен клас...Сигурно еку-то е друга бира.

Ако забележиш пак нещо такова, пусни тук информация, че ми стана интересно, каква точно е случката. И аз ще се заглеждам по разните коли, които закачам да видя дали излиза дата и каква е. Както и за милите - дали са само от грешки на ЕКУ-то или излизат и при другите модули.

Публикувано

От няколко месеца ползвам версия 11.11.4.

Километрите излизат не само в Еку-то а и в ABS модула.(Там ги видях на А3-ката). Чувал съм че се помнят и от авт. скоростни кутии, при БМВ-тата са ми казвали, че има памет и в електрониката на диференциала. Кое колко е вярно обаче не съм проверил.

Споделям една малка тайна. Километрите на автомобила от лога, са върнати, което значи, че ЕКУ-то в случая дава маниполирана информация относно точен километраж.

Публикувано

Ахъм smile021

Публикувано

Само като инфо - наистина има "нещо", което помни датата на някои превозни средства. Докато бях в щатите, Додж през комп-а, подобно на VAG-COM си показва всичко + дата и час. Крайслер - също. Освен това, всички камиони има директен достъп и показват всичко на дисплея, когато са в спряло положение - нещо, като борд комп, но с повече функции. Там има инфо за всички грешки с дата и час + отработени часове на двигателя в движение + работа на място + реалните киломерти, които са изминати. На всички, които съм гледал - показанията на "официалния" километраж са повече, както и скоростомера показва повече при сравняване с GPS. Извинявам се за офтопика - само исках да вметна, че наистина има независим източник, показващ датата и часът в някой МПС-та.

Публикувано

^В щатите вкарват в затвора за "манипулации" по километражите smile049

Има и сайтове, чрез които срещу минимално заплащане и попълване в сайта на ВИН-номера, може да се провери цялата история на возилото...в щатите smile049

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.