Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте колеги. Пускам тази тема с идеята, че според мен казуса е актуален и много важен според мен. Скоро получих писмо (ще го прикача), в което единият абзац казва, или поне аз така разбрах, че от началото на годината всички регистрирани фирми от ДДС могат да използват данъчен кредит на всякакъв тип МПС-та. Та въпроса ми е - Така ли е или отново има някаква уловка. обърнете внимание на ограденият текст. Лек ден

post-12597-138453459949_thumb.jpg

Публикувано

Това което чета е, че това важи само за автомобили на лизин или под наем! Което е ОК ... за до 5 години (максималния лизингов период). Все пак е нещо де. Но като цяло не виждам промяна. smile049

• 2 месеци по-късно...
Публикувано

Ограничения на правото на приспадане на данъчен кредит

Чл. 70. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.; изм. и доп., бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл. 69 или 74 , когато:

4. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) е придобит или внесен мотоциклет или лек автомобил;

5. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) стоките или услугите са предназначени за поддръжката, ремонта, подобрението и експлоатацията на мотоциклети и леки автомобили по т. 4, включително за резервни части, комплектовка, горивни и смазочни материали;

(2) Алинея 1, т. 4 и 5 не се прилагат, когато:

1. превозните средства по ал. 1, т. 4 се използват единствено за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на моторни превозни средства, включително при последващата им продажба;

2. превозните средства по ал. 1, т. 4 са предназначени единствено за препродажба (търговски наличности);

3. стоките или услугите са предназначени единствено за препродажба (търговски наличности), включително след преработка;

4. стоките или услугите са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на превозните средства по т. 1;

5. (нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) превозните средства по ал. 1, т. 4 и стоките или услугите по ал. 1, т. 5 се използват и за дейности, различни от посочените в т. 1 - 4, в случаите, когато една или повече от изброените в т. 1 - 4 дейности са основна дейност за лицето; в тези случаи правото на приспадане на данъчен кредит е налице от началото на месеца, следващ месеца, за който е изпълнено изискването за основна дейност.

Публикувано

Ползването на ДДС за лек автомобил винаги е било игра на котка и мишка с НАП. Полването на ДДС при отдаването под наем и по-точно транспортна услуга беше забранено преди 4 години сега пак го разрешиха поради получените усложнения.

За да ползваш ДДС на автомобила то първо седни и говори със счетоводителя си - пътни листи, за какво ще го ползваш и къде ще ходиш с него.

Реклами на търговци не се връзвай.

Публикувано

При достатъчно на брой ЛА те могат да се отделят във фирма. Тя трябва да има над 50% приходи от транспортна дейност за да се регистрира като транспортна фирма и ползва ДДС за леките автомобили (те стават основни средства за извършване на дейността) и за разходите по експлоатацията им.С автомобилите се извършва транспортна услуга (признават се превоз на работници от и на работа, до обекти, ако има такива и т.н.) на основната фирма (или група от фирми). За тази услуга отново се ползва ДДС след това прекъсване от 4 години.

Създаването на първични документи, за което пише JIJOMAMA си е абсолютно необходимо, но не е толкова сложно - при нас въведох системата още 2000 г. и до преди 4 години работеше без грешка, сега отново!

А ползването на ДДС директно от лизинга не е толкова просто - той трябва да е оперативен, а не финансов за тази цел! И ползването на ДДС за разходите по експлоатацията става особено тегаво!

Вариантът с отделна фирма е най-лесен - едно ООД струва макс 500 лв все пак.

Публикувано
При достатъчно на брой ЛА те могат да се отделят във фирма. Тя трябва да има над 50% приходи от транспортна дейност за да се регистрира като транспортна фирма и ползва ДДС за леките автомобили (те стават основни средства за извършване на дейността) и за разходите по експлоатацията им.С автомобилите се извършва транспортна услуга (признават се превоз на работници от и на работа, до обекти, ако има такива и т.н.) на основната фирма (или група от фирми). За тази услуга отново се ползва ДДС след това прекъсване от 4 години.

Създаването на първични документи, за което пише JIJOMAMA си е абсолютно необходимо, но не е толкова сложно - при нас въведох системата още 2000 г. и до преди 4 години работеше без грешка, сега отново!

А ползването на ДДС директно от лизинга не е толкова просто - той трябва да е оперативен, а не финансов за тази цел! И ползването на ДДС за разходите по експлоатацията става особено тегаво!

Вариантът с отделна фирма е най-лесен - едно ООД струва макс 500 лв все пак.

Освен това в тая фирма трябва да има управител на ДУК около 300лв на месец осигуровки и дод, счет обслужване около 100лв мин. Освен ако нямаш счетоводен отдел твой, сложи 50лв на месец за банкови сметки, такси, касов апарат, търговски регистър и тн. Т.е. едни 500лв за добър ден всеки месец.

Публикувано

Банковите такси просто се местят от едната фирма в другата, допълнителни са 10лв/месец. Отделно счетоводство? [-X Касов апарат? [-X На управителя - само ДОД при добър избор на лицето - човек, който вече се осигурява на максимума. Таксите по ТР са под 50 лв/година. Значи сметката слезе на 50 лв/месец - ДДС на 120 литра гориво, а това за служебна кола е нищо. Пък и започвам с: "при достатъчно на брой ЛА", въпреки, че ако внимателно се планират и извършат нещата си заслужава и за един!

Публикувано

Стига да се разбереш със счетоводителя /-ката/. Щото си е отделна фирма и още по-зле че скачена /някои казват свързана/ и най-често се прелива от пусто в празно. Т.е. постоянно си на течение между два отворени прозореца и всеки момент може да изстинеш. ;) Ако е твоя и си я водиш сам- лошо няма, но надали другите биха могли като теб.

За едно ДДС и то на лека кола никога не бих го направил. Това го могат адвокатите след което им ставаш абонат. :idea:

Доброволната регистрация по ЗДДС според мен е капан за наивници. И данъчните прокламират като амбулантни търговци "ще теглиш ДДС". -Ще теглиш, ама в другия смисъл.

Публикувано

Както каза колегата Izolini - достатъчно коли и правилен човек за управител. За това колко е на месец подръжката на една фирма може много да спорим защото има много разпределяеми и общи разходи даже и в голяма организация.

Това е удачен вариант при големи организации и/или голям "приятелски" кръг. Иначе за 2-3 автомобила ( на шефа, жената и любовницата) при фирма с 4-ма човека и оборот 5-10хил на месец е неразумно.

Същото се отнася и за 6+1 и N1. Голяма част от клиентите ми още със започване на бизнес почват - дай сега да "дръпнем" ДДС за автомобила, голямата плазма, климатика и т.н. А никой не си дава сметка, че в определен етап тези спестени пари се връщат с лихвите през носа... Още повече, че в тази част на ЗДДС се правят промени всяка година... То не бяха услуги, не бяха наеми, не бяха технотестове, фабрично направени товарни и 6+1.

Имах следния парадокс - Дружество производствено с оборот 10хил на месец и ДМА - 40-50хил лв за производство и лек автомобил Джипка 6+1 за 100хил лв...

• 7 месеци по-късно...
Публикувано

След много четене по всички форуми, както и тук не успях да разбера нищо. Може би аз съм прост! :wacko_1:

Искаме да закупим Суперб бизнес с N 1.  на фирмата ни! Въпросът ми е може ли да се ползва ДДСто? Фирмата се занимава с търговия на строителни продукти!

Публикувано (Редактирано)

Имаш два варианта, ако си на лизинг:

1. Да го изплатиш и да ти се възстанови в последствие - т.е. плащаш първоначална вноска + цялото ДДС, което ще ти се възстанови след някакъв период от време (мисля, че е 3 месеца, но да не лъжа, по спомен говоря).

2. Да го плащаш всеки месец на части и да се възстанови в последствие - т.е. плащаш вноската на колата + ДДС-то на части и ти се връща след някакъв период.

Т.е. - ако купиш цялата кола - после трябва да ти върнат ДДС-то. Можеш да го ползваш все още. До преди месец питах, защото ме интересуваше и мен това нещо (вече почти не), та можеше - плащаш го, после ти се връща.

Поздрави

Редактирано от shaft
Публикувано

След много четене по всички форуми, както и тук не успях да разбера нищо. Може би аз съм прост! :wacko_1:

Искаме да закупим Суперб бизнес с N 1.  на фирмата ни! Въпросът ми е може ли да се ползва ДДСто? Фирмата се занимава с търговия на строителни продукти!

Така е.Много мнения има.И е много болен въпрос.Като оставим юридическите термини мога да го кажа на прост език като на препатил и минал по този път.

По принцип можеш да си купиш Супърб с N1 и да го дръпнеш.Никакъв проблем.След 2години или повече ще има ревизия(то рано или късно все ще има) и там вероятността да не ти признаят ДДС е много голяма.Да не кажа почти сигурно няма да признаят(според мен). И тогава ще го връщаш ама с лихвите.И те са много големи.

Много е спорено по този въпрос.С течение на времето и благодарение на многогодишен опит мога да ти кажа следното

Ако фирмата на която ще вземиш супърба има стабилен месечен оборот и винаги плащаш ДДС и то за година е примерно над 200 000 имаш солидна печалба и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО използваш супърба по работа( това се доказва единствено с фактури) можеш да му усвоиш ДДС-то и после да се защитиш.

Ако не отговаряш на тез показатели не рискувай.Наскоро спорихме с някого си в тоз форум.Четирима мои приятели изгърмяха.Има достатъчно инфо включително и указания на НАП как да процедира кат срещне такъв случай.N1 сертификата е крайно недостатъчен.Изгърмяването не става веднага.По традиция трябва да минат 2 години след придобиването на автомобила.Ясно е защо.

Публикувано

Българска работа демек. Фирмата ми не е лоша. Стабилна е на празара вече 13-15 години. Плащаме яко ДДС. Ама сега като прочетох вече почвам да се замислям дали има смисъл от нервите,които ще се изхабят! Преди няколко години се съдихме с НАП за ДДСто на склада дето купихме. След 2 години дела спечелеихме ама ми беше ясно всичко тогава и знаех че сме прави! Ако има някой ОДИТОР или печен Счетоводител да дава акъл :)

Публикувано

Колега имам Audi Q5 N1 и съм имал данъчна ревизия, и си ми възстановиха данъците.

Така че ако ти е наред счетоводството копче не могат да ти кажат.

Консултирай се със счетоводителя и ако даде зелена светлина взимай смело  ;) 

Публикувано

Мерси Колега! Винаги сме били изрядни, защото дълго време имахме данъчна ревизия заради връщането на друго ДДС преди години за покупка на Склад! След 3 години съдебни разправии спечелихме и даже и лихви ни платиха! Така, че и сега се надявам всичко да е в ред! Просто искам да съм сигурен какво правя на 100 % аз, за да ми е спокойно ! Благодаря отново и до скоро виждане :)

Публикувано

Колегата май не прави разлика между оперативен(което си е прост наем),както е написано в писмото и финансов лизинг.Плюс това пък колко ще са ти разходите на един лек автомобил за един месец,та чак и ДДС да му търсиш на разходите?!Даже препоръчително е след като го купиш да му плащаш 10% данък върху разходите и да си гледаш живота!

Публикувано

Колкото повече разходи има една фирма , толкова по малко данък печалба плаща тя ! А ДДСто е лукс : :lol: , който мога да си го отчислявам, защото плащам и ДДС много :) нема да ме правят на балък мене! Каквото мога да си го ползвам ЗАКОННО , ще го ползвам ! :D/

Публикувано

Колкото повече разходи има една фирма , толкова по малко данък печалба плаща тя ! А ДДСто е лукс : :lol: , който мога да си го отчислявам, защото плащам и ДДС много :) нема да ме правят на балък мене! Каквото мога да си го ползвам ЗАКОННО , ще го ползвам ! :D/

Ако я купиш на лизинг, обърни внимание на данъка, защото ние три години плащахме по 700 лв, а после се оказа, че данъка на колата е 16 лева и бяха големи разправии с Уни Кредит докато ни възстановят надвнесените суми.

Публикувано

Мерси Колега, предполагам че ще е кеш. Но със сигурност ще обърна внимание на данъка да не се набутвам. Ей така от 2-3 неща и колата излиза без пари :D/

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.