Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

отписване на автомобил в кат при продажба

ilko23

Recommended Posts

Здравейте колеги,преди 2дни продадох старата кола и нотариоса ми каза че триабва да отида в кат вьпреки че сьм продавач да я отрегистрирам от мое име.това била някаква нова заповед отскоро.та вьпроса ми е дали някои има повече информация дали е така и евентуално на кои каси в кат да се редя ако някой знае?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, колега!

Моят опит е от преди 3 години, но може би и сега е така...

След продажбата, трябва да "отпишеш" колата при данъчните и в КАТ. Даже имаше и срок за това - ако не ме лъже паметта, 15 дни. Затова, направи си две ксерокопия от договора, занеси едното в данъчното (където е бил плащан данъка досега), а другото занеси в КАТ. Не би трябвало да се редиш на каса, защото копието се подава до началника на КАТ. Като отидеш на място, питай някой служител къде трябва да се даде. Мисля, че в данъчното се попълваше някаква декларация, а за КАТ - не си спомням. И от двете места ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вземи документ (входящ номер), че си подал необходимите декларации, копия и т.н.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди месец и половина продадох Лансъра.До 2 семици е срокът за КАТ-представяш договора за продажба и това е.До 3 месеца е срокът за общината-и там представяш договора и това е.....................имам в предвид копия от договора разбира се.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Продал съм над 20 служебни коли и никога не съм ги отписвал от КАТ. Един път питах и ми заявиха, че се прави заради идващите по пощата електронни фишове и покани за гледане на видео - "писмата за нарушения от периода между продажбата и регистрацията от новия собствник отиват при предишния защото се гледа датата на талона, а не на договора". Така че или отиваш още първия ден след като разкараш возилото и спиш спокойно или все тая - на купувача също му е две седмици срока да я прехвърли пред КАТ и ако отидеш на последния ден от твоя срок вече може и да си се набълбукал с някой фиш и ще трябва да ходиш да се разправяш пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, колега!

Моят опит е от преди 3 години, но може би и сега е така...

След продажбата, трябва да "отпишеш" колата при данъчните и в КАТ. Даже имаше и срок за това - ако не ме лъже паметта, 15 дни. Затова, направи си две ксерокопия от договора, занеси едното в данъчното (където е бил плащан данъка досега), а другото занеси в КАТ. Не би трябвало да се редиш на каса, защото копието се подава до началника на КАТ. Като отидеш на място, питай някой служител къде трябва да се даде. Мисля, че в данъчното се попълваше някаква декларация, а за КАТ - не си спомням. И от двете места ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вземи документ (входящ номер), че си подал необходимите декларации, копия и т.н.

Успех!

Съвсем правилно. За КАТ - София, копието на договора за покупко-продажба депозираш на гише № 15, получаваш си входящ номер и това е. За ПМДТ - попълваш декларация по образец, заедно с копие от договора и на гишето в съответната районна администрация.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли нещо по-различно при прехвърлянето когато колата се води на името на инвалид?

Здравей колега, да има доста различни неща, които на пръв поглед, казуса не предполага.

1.Вариант - лицето /инвалид/ собственик на МПС, е жив, и е придобил автомобила като ерген, вдовец или разведен. Отивате с него при избрания от вас Нотариус, сключвате договора за продажба и останалото е ясно - Пътна полиция /КАТ/ и данъчна служба. Единствения дължим данък, е "Данък придобиване на МПС" /за София - 2.5 % от цената по договора за продажба/;

2.Вариант - лицето /инвалид/ собственик на МПС, е жив, и е придобил автомобила като семеен. Отивате с него и Съпругата му /всяко имущество придобито по време на брака, независимо на името на кой от съпрузите, се трансформира в част от СИО - Съпружеска имуществена общност, т.е., става собственост на двамата съпрузи/, при избрания от вас Нотариус, сключвате договора за продажба и останалото е ясно - Пътна полиция /КАТ/ и данъчна служба. Единствения дължим данък, е "Данък придобиване на МПС" /за София - 2.5 % от цената по договора за продажба/;

3.Вариант - лицето /инвалид/ собственик на МПС, е жив, и е придобил автомобила като семеен, но в последствие е разведен. Отивате с него, Удостоверение за семейно положение и Решението за развод /в него е е посочено, дали МПС остава в собственост на един от съпрузите, или в "обикновена съсобственост - в първия случай, действате като във "Вариант 1, във втория - като във Вариант 2"/, при избрания от вас Нотариус, сключвате договора за продажба и останалото е ясно - Пътна полиция /КАТ/ и данъчна служба. Единствения дължим данък, е "Данък придобиване на МПС" /за София - 2.5 % от цената по договора за продажба/;

4.Вариант - лицето /инвалид/ собственик на МПС, е жив, и е придобил автомобила като ерген, вдовец или разведен, и Ви е дал Пълномощно за прехвърляне на МПС, чрез избрана от Вас сделка. Всяко едно такова пълномощно, се придружава от две Декларации, с нотариално удостоверяване на датата и подписа - Една по чл.25, ал.8 от ЗННД, и една по чл.264.ал.2 от ДОПК - Тези декларации важат САМО една година /календарната/ и без тях, Пълномощното НЯМА действие - за всяка година се удостоверяват нотариално /заверяват/ НОВИ декларации. Останалото - като при другите Варианти;

5.Вариант - лицето /инвалид/ собственик на МПС, е жив, и е придобил автомобила като семеен, и Ви е дал, заедно със Съпругата му, Пълномощно за прехвърляне на МПС, чрез избрана от Вас сделка. Всяко едно такова пълномощно, се придружава от ЧЕТИРИ /по една от всеки вид, за всеки от упълномощителите/ Декларации, с нотариално удостоверяване на датата и подписа - Две по чл.25, ал.8 от ЗННД, и Дме по чл.264.ал.2 от ДОПК - Тези декларации важат САМО една година /календарната/ и без тях, Пълномощното НЯМА действие - за всяка година се удостоверяват нотариално /заверяват/ НОВИ декларации. Останалото - като при другите Варианти;

6.Вариант - лицето /инвалид/ собственик на МПС, е починало. Собственици, са съпругата /ако има/, и децата /ако има/. Особеното е, че от датата на смъртта на собственика /инвалид/, наследниците са длъжни да декларират МПС като тяхна собственост /по наследство/ и от тогава - до момента на продажбата СЕ ДЪЛЖАТ ДАНЪЦИ върху МПС, тъй като данъчното облекчение за инвалидност, се погасява /представа да съществува/ с настъпване на лицето /инвалида/ имащо право на това данъчно облекчение. Останалото е ясно - съпругата и децата /или които са наследниците/ - при Нотариус, и т.н.;

7.Вариант - лицето /инвалид/ собственик на МПС, е починало, но вие имате Пълномощно и Декларации за прехвърлянето на МПС - всъщност, НЯМАТЕ НИЩО, тъи като тези документи имат правопораждащо действие, само когато Упълномощителят е ЖИВ.

Небходими документи, за прехвърляне на МПС, според варианта:

-Свидетелство за регистрация на МПС, 1-ва и 2-ра част;

-Застраховка "Гражданска отговорност";

-Удостоверение за застрахователна стойност на МПС;

-Решение на Териториална Експертна Лекарска Комисия /ТЕЛК/, с която собственика е оснободен от заплащане на данък;

- Пълномощно, без посочен срок на действие, или такъв, кйто изтича след датата на прехвърляне на МПС;

- Нотариално удостоверени декларации по чл.25, ал.8 от ЗННД и по чл.264, ал.2 от ДОПК за календарната година;

- Решение за развод;

- Удостоверение за семейно положение;

- Удостоверение за наследници.

Ами, това е, ако има нещо - питай.

8.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за изчерпателния отговор :eusa_clap:.

Много полезна информация :book_2:

Имам още един въпрос. Необходима ли е данъчна или застрахователна оценка при сключване на договор за покупко-продажба?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам още един въпрос. Необходима ли е данъчна или застрахователна оценка при сключване на договор за покупко-продажба?

Ако нотариуса е "истински", застрахователната оценка е задължителна!

Имай предвид, че ако декларираната от продавача и купувача цена е различна от застрахователната оценка, то таксата на нотариуса е върху по-високата цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 5 месеци по-късно...

Колеги, за да не отварям нова тема, ще пиша тук, така или иначе въпроса е свързан с отписване на МПС от КАТ.

Питането ми е следното: Как се отписва от КАТ откраднато МПС? Миналата година откраднаха една от служебните коли, вече излязоха всички документи, тече срока за плащане от застрахователя. Опитахме се да я отпишем от КАТ със служебната бележка от полицията (с която я отписахме от данъчното) и с прокурорското, ама не - трябвало да занесем талоните. Те обаче са в застрахователя, защото реално след плащането му прехвърляме правата по автомобила.

Някой има ли идея какво трябва да направим?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.