Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Македония - Зелена карта?

Huku

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Преди години ходих до Охрид на Йорданов ден (при тях 19 януари) хареса ми, там е много голям празник и има голямо честване и празнуване.

Та сега се замислям, дали пак да не се разходя до там. Въпроса ми е трябва ли ми зелена карта към застраховката за Македония. За Сърбия съм сигурен, че не трябва но за Македония не зная.

Някой може ли да ми помогне и да ми каже?

:eusa_think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

........... Въпроса ми е трябва ли ми зелена карта към застраховката за Македония. За Сърбия съм сигурен, че не трябва но за Македония не зная.

Някой може ли да ми помогне и да ми каже?

:eusa_think:

Да . Задължително ти трябва. След последните промени в застраховката Г.О. , полицата е валидна за всички страни от ЕС , Сърбия , Андора и Швейцария. За останалите (Македония , Турция , Русия , Молдова и т.н.) трябва да ти се издаде сертификат Зелена карта и най-вероятно ще има и доплащане , колко ... зависи в коя компания ти е застраховката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, трябва ти, може да си направиш за 1 седмица излиза нещо от сорта на 18-20лв, може и по-малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че ако застраховката е в Булстрат имат опция за безплатни зелени карти важещи за Македония два пъти по 15 дни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди два дни си направих застраховка ГО в Булстрад и имаш бонус 2 безплатни зелени карти по 15 дни.

Другият + е, че ако си навършил 35 години пада премията  по застраховката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, хубаво е че питаш. Не че не са ти отговорили вече, но допълнително инфо за всички:

http://www.nbbaz.bg/OtherCountryTrip/GreenCard.aspx

Между другото повечете брокери и агенти се опитват да всяват паника и обясняват на клиентите си как ЗК им e необходима ако напускат територията на България (пълна глупост). По този начин в нашата фирма има 4 лизингови коли които две години подред снесоха по 114лв. на брой за тоя дето духа...Единствената екстра която получиха беше, че трябваше да мъкнат една хартия повече в документите :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако направиш мазало извън БГ, ще ти потрябва сертификатът. Тези 114 лв. по-малко идват от това, че не ти издават зелена карта. При мен застраховката можеше и да е по-ниска ако посоча само София, вместо страната. Освен това в предложението за застраховане или както се нарича там искат информация за какво и къде ще се използва колата и евентуално подаване на неверни данни може да свърши с насрещен иск.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И като им дадеш един лист на български, имат да мигат две секунди, след което ще те глобят за липса на застраховка, без да се интересуват много много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

България е член на Европейския съюз и като такава българския език е признат. И няма как да те глобят за това че документа ти е на български. В тоя ред на мисли френския документ няма да важи в България. А то не е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва! Искаха ми я на границата миналата седмица :)

Данчо, на коя граница и на кой точно граничен пункт ти я искаха?

Полицата на Булстрад е оформена по нов, по-различен начин за да става ясно, че е валидна в ЕС, Сърбия, Швейцария и др. споменати държави. Тоест да не ти изискват Зелена карта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.................. Г.О. , полицата е валидна за всички страни от ЕС , Сърбия , Андора и Швейцария. За останалите (Македония , Турция , Русия , Молдова и т.н.) трябва да ти се издаде сертификат Зелена карта и най-вероятно ще има и доплащане , колко ... зависи в коя компания ти е застраховката

Да , сертификат Зелена карта не е задължително да се издава за ЕС , Сърбия , Андора и Швейцария , но ...  колегата  ID A го е написал добре.

И като им дадеш един лист на български, имат да мигат две секунди, след което ще те глобят за липса на застраховка, без да се интересуват много много.

Въпреки , че сме член на ЕС и кирилицата е официално призната и т.н. и дрън дрън , е факт . че в повечето държави от ЕС си искат да видят "познатата им Зелена карта" , дали при проверка или при ПТП няма значение . Естествено не е задължително винаги така да става , но е достатъчно и 1 път :D

Затова си има лесно решение . Просто при издаване на полица Гражданска отговорност , може да се изиска от застрахователя да издаде т.нар. "зачертан" сертификат на Зелена карта в който ясно се вижда , че застраховката е валидна САМО за ЕС , Сърбия , Андора и Швейцария. Това би трябвало във всички компании да е безплатно ! (отделен въпрос е дали някой не го мързи ;) ) И така всички са спокойни :D

Ето и как изглежда този сертификат ...

ZelenaKarta.pdf

и кодовете на държавите

Kodove.pdf

Пускам и формулирано в текст покритие от полица Г.О.

PokritieGO.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какво пише в сайта на SDI брокер относно застраховката в Булстрад:

1. Държави, в които е валидна застраховката.
Застраховката Гражданска отговорност в Булстрад има покритие на територията на страните, членки на Европейски съюз, Европейското икономическо пространство и тези, подписали Многостранното споразумение (Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша,Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия Франция Холандия, Хърватска, Чехия, Швеция, плюс Андора, Сърбия и Швейцария). За да бъде валидна застраховката на територията на останалите страни, членки на споразумението Зелена карта, е необходим сертификат Зелена карта, който се издава срещу заплащане на допълнителна премия, определена от застрахователната компания.

2. Два безплатни сертификата Зелена карта с валидност по 15 дни
При сключване на застраховка Гражданска отговорност към Булстрад на лек автомобил с валидност за територията на Република България и ЕС клиентът има право на два сертификата с валидност по 15 дни за два отделни (незастъпващи се) периода през валидността на сключената полица. Сертификатите се издават само на място в офис на SDI след събрана пълна годишна застрахователна премия в случаите, когато застраховката е сключена на разсрочено плащане.

В понеделник ще направя запитване съгласно съвета на колегата за "зачертан сертификат". 

Браво за съвета и аз си мислех, че ще ни е нужно това защото при инцидент трябва да се изземе един отрязък от "Зелената карта". :eusa_clap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за забавянето и ето резултата досега:

1. След около половин час прехвърляне на тоя и оня Булстрад ми отговориха, че не ми е необходима Зелена карта. :rolleyes:

Не ги трогна примера с глобите за неналичие на големия талон в Гърция и Унгария, както и тенденциозното отношение на полицаите от определени държави към българите. :o

2. Понеже съм застрахован през SDi от горещия им телефон отговориха точно обратното - посетете офиса ни и безплатно ще Ви издадем въпросната Зелена карта важаща за ЕС, Сърбия, Андора и Швейцария. Тези дни щом намеря време ще ги посетя и ще пиша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потвърждавам, че днес ми издадоха въпросната зелена карта и то безплатно. Това стана в офиса на SDI на бул. "Пушкин". Валидна е до края на застраховката м. януари 2016 г защото съм платил премията наведнъж.

Изглежда точно така, както е показано по-горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

Леко да ъпна темата.

Колата на моите момчета е с ГО в Лев Инс и там за въпросният сертификат искат 1.68 лв - принципно е символична сумата. Важи само за периода до следващата вноска.

Още веднъж Ви подчертавам, че в случай на произшествие извън България това е единственият добре познат на пътните полицаи документ.

Просто се изземва един от отрязъците и дано да няма пострадали! :blush:

Редактирано от K0K0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Македония задължително.

За Сърбия не е задължително.

За Хърватска задължително, малко странно защото са в ЕС.

За Босна задължителни.

За Словеня не е задължително.

Моето мнение е че е задължително да имате зелена карта при излизане от България, независимо дали е задължително или не.

Както каза колегата това е единствения документ който тамошните пътни полицаи разпознават като валидна застраховка.

Проверете си и каското за съответната държава, за някои държави не важи на 100%, за други въобще не важи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Наличието на регистрационен номер от страна членка на ЕС е напълно достатъчно и въпросната зелена хартийка не е задължителна.Както са свикнали така ще отвикнат.Те бяха свикнали и визи да искат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Passi, много те моля да не умуваш.

Не знам колко пътувания в чужбина имаш, но явно не си попадал на гадни и мръсни чужди полицаи.

Особено неприятно е ако не знаете общ език и пр. :angry_jumping:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиша от Скопие .

Още на граничният пункт искаха зелената карта,и малкият талон на колата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Македония е зъдължителна и то пълната Зелена карта!

Мисля, че вече някъде го писахме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.