Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Колеги здравейте.

Искам да разчовъркам една тема и да чуя и Вашите коментари.

В упътването на автомобила има фраза в която се подчертава че двигателя можел да консумира масло.

Това как да го разтълкуваме?

Страница 103;

Check the oil at regular intervals, e.g. when filling up. Oil consumption is dependent
to a considerable extent on the load and speed of the engine. Oil consumption
could be as high as 0.5 litres/1 000 km depending on your style of driving.

Аз карах 4 години дизел автомобил на една японска марка. След като автомобила ми превъртя 25 хиляди километра, се разбра че гори около 1 литър масло на 5000км. След като проучих темата, се оказа че имало глобален проблем в дизел двигателите на тази японска фирма и че много потребители са били недоволни от този проблем, дори някои са завели дела към тази японска марка и са спечелили.

И без това бях ужасно недоволен от някои калпави работи в този японски автомобил, продадох го и закупих Октавиа 2013 А7.

Вчера един мой братовчет който от 3 години кара дизел Поло (2013 г), ми каза че двигателя е изгорял към  500-600грама масло за 11.000км.

Къде отива това масло? Нормално ли е един нов двигател да гори масло? Според Вас?

Дали това е съдба на двигателите на новата ера?

Публикувано

на какъв интервал го сменяш ?

Публикувано (Редактирано)

Абсолютно всичко е нормално. Имаш турбина, която се маже с масло, имаш други неща - общо взето навсякъде остава. Ако дори извадиш един гумен маркуч около турбината, EGR-a и т.н. - ще видиш, че има масло в него. Маслените пари от картера отиват навсякъде и т.н. :) Колкото по-тънко е маслото - толкова повече се харчи. Ако сравниш, например 5w40 и 5w30 - първото ще го харчи по-малко, защото е по-плътно, докато второто ще го харчи малко повече, защото е по-рядко и маже по-добре - тоест по-течливо е :)

Съвсем нормално е. Шрекито харчи около 500-600 грама на 11 000км. Тоест, нормално е. В книжката пишеше 1 литър на 1000км, че е нормално. Колкото повече "жега" и обороти вижда моторът - толкова повече харчи от маслото.

Поздрави

Редактирано от shaft

@shaft Благодаря ти за подробния коментар. Значи няма нужда да се тревожим ако по време на пътъване ни светне лампичката CHECK ENGINE.

Ще добавим масло и ще караме.

Още малко коментари с малки въпросителни.

Още от основните си знания за двигатели с вътрешно горене знаех че ако един двигател гори масло, то с време ще се образува нагар върху буталата и ще повлияе компресиятa и т.н.

В нашия случай се отнася за "евентуална консумация" на масло от странични уреди.

А дали може да се направи някаква логична пропорция, колко е нормално и колко не е нормално.

Сега си спомних че в упътването на японския ми автомобил пишеше че е било допустимо да гори 1 литър на 1000км. Един литър е според мене прекалено висок разход. Да речем че обичам високи обороти и карам на ден 200-300км. Това означава че би могло на месец или на всеки 5000км пробег да ми светва лампичката за масло и да доливам 1-2 литра масло.

Имам един познат който беше завел дело че автомобила консумира към 2 литра на 5000км, към японската фирма и беше спечелил делото. След което му бяха предложили нов автомобил или някаква сума за обезщетение (приятеля беше взел сумата). Тогава го бях питал за точните основания по които cа разследвали и му бях поискал доклада на екперта. Но уви, не можах да взема никакви данни защото приятеля ми беше подписал протокол че няма да дава никакви данни на никого.

Тогава как този експерт се е обосновал и спечелили делото. Значи по технически гледна точка, трябва да има някаква допустима граница.

Редактирано от Levcho

Неее!!! Лампа чек енджин, ако ти светне - значи имаш проблем с двигателя и тогава недей да караш така... докато не разбереш какво й е, защото може да е нещо банално и да можеш да караш, ама ако е нещо по-сериозно ще направиш само беля.

За маслото ще ти светне лампа за ниско ниво на маслото - и да, доливаш и действаш - нищо й няма на колата ;)

Лично мой пример: купувам чисто нова колата, казвам си "на нова кола не трябва често да се гледа маслото, то там си е всичко наред, няма къде да отиде" - карах 3500км някъде и светна лампата за ниско ниво на маслото и изтръпнах - реших, че картера ми е пробит и тече - ама тогава бях много незапознат... Хахахаха!

Слизах, гледах отдолу колата и т.н. - нищо й няма - проверих маслото - на щеката почти нямаше... беше под минимума... и веднага до Шел и си купих 1 литър - доливах там... общо взето спря да свети и като направих 11 000км го смених маслото, защото беше адски тънко това шелското - от тогава не искам да го карам - един познат също се оплака от него на супърб 2.0 TDI 140 коня. - общо взето шелското е много гадно масло. Много тънко и заминава навсякъде по веригите :) нищо, че вискозитетите са им уж еднакви с кастрола - по-добре кастрол... от предлаганите, иначе не бил сложил нито шел нито кастрол в колата си - след като официалния дистрибутор ги предлага, значи има хубав договор за пласиране на тези масла - идеята не е, че са много хубави ;)

Друг пример - на джипката ми - Санта Фе - маслото не е мръднало и не беше мръднало, когато го сменявахме :) Общо взето нямаше никаква загуба на масло. Не съм чел там да пише колко е допустимият разход на масло, но вече съм минал над 3500км и няма нито грам да е мръднало на никъде :) А не е като да не карам.

Всичко си е до качество и до сглобка, явно.

Поздрави

Редактирано от shaft
Публикувано

@shаft, Благодаря за коментарите  :hello: 

Публикувано

На моето 1,6 TDI на Октавия 2 за 40 000 км не съм долял капка масло. Карам относително бързо (на магистрала от 150 на горе) и рязко.

На служебната 2.0 TDI, също О2, се долива около литър от смяна до смяна. А тя скорост от над 140 е виждала два пъти в живота си за по 100 километра.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.