Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Skoda octavia 2 1.6mpi проблем с термостат

XIKS

Recommended Posts

Колеги купих колата миналата година колата загрява нормално но зимата като пусна по инерция от 90градуса температурата пада с 20 градуса като работи на място и съм пуснал на 5 вентилатора на парното все едно дърпа от температурата и пак пада от 90 на 85 градуса.Говорих с хората от сервиза и ми казаха ,че след като работи по един и същ начин колата и с новия и стария термостат не е проблема от термостата а някой коли работели така било им спестено нещо което компенсирало някаква по голяма компенсация на нещо което неразбрах.

Може ли колеги с този двигател да споделят как се държат техните коли през зимата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... грешка ....

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Грешка за кое неразбирам

Не... пропуснах в заглавието, че е бензинова колата и почнах да пиша, че при всичките дизели на шкодите е така... и да не пипаш термостат, но после видях, че е бензинова и постовете са ми за триене и двата :) При бензиновите не знам дали е същото. При дизел се получава 1:1 с това, което го обясняваш, а си работи всичко на 100% коректно - заводски-коректно. Тоест, ако беше дизел направо си е задължително така да работи и така да прави... за бензин не знам.

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен съм имал случай миналата година в големите студове да върне температурата надолу, но само в моменти когато току що е достигнала 90 градуса и се пускам по на надолнище в задръстване по бул.Черни Връх. Загре е ли както трябва до 90 градуса не ми е правила проблеми. Обяснявам си го с това че на място работи на 650 оборота и на много бедна смес и също като дизелите няма достатъчно изгорено гориво което да стопли. Това е мое мнение и незнам дали е така, но аз лично само заради това което прави при мен няма да тръгна да сменям термостат. Виж вече ако постоянно прави така и особено на извънградско пада температурата ще си е за термостат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така е както го описваш тръгвам от овча купел беше -5 загрява на 90 и пускам черни връх и изтива ще видя като покарам за по дълго и пусна по енерция дали е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята винаги си стои на 90 градуса. Няма значка пускам ли по инерция и тн. И аз съм с 1,6 MPI

Редактирано от pepi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата е, че аз живея само на 3-4 минути от Черни връх, а не в Овча купел. И тази година още не ми се случвал подобен проблем. Само миналата година когато беше -15 градуса. Все пак имам съмнения за термостата, но докато не почне видимо да прави проблем не мисля да го сменям.

П.П не разбрах колега термостата сменял ли си го или не?

Редактирано от edisonov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не... пропуснах в заглавието, че е бензинова колата и почнах да пиша, че при всичките дизели на Шкодите е така... и да не пипаш термостат, но после видях, че е бензинова и постовете са ми за триене и двата :) При бензиновите не знам дали е същото. При дизел се получава 1:1 с това, което го обясняваш, а си работи всичко на 100% коректно - заводски-коректно. Тоест, ако беше дизел направо си е задължително така да работи и така да прави... за бензин не знам.

Благодаря shft-e, отговори ми на въпрос който не бях задавал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Термостат и антифриз са сменени преди 5 дни ,просто и със стария и с новия се държи по един и същ начин,прави го само като температурите са под нулата.

Сутринта ми го направи беше -6 градуса в 6 сутринта тръгнах от Бояна до симеоновско шосе стигнах за 5 минути точно преди симеоновско загря на 90 градуса пуснах по инерция до зоологическата градина и изтина колата на 70 градуса после загря пак и така...проблема е че явно неможе сутрин да загрее обикновенно пътувам от Бояна сутрин до кат като разтояние 10км. Полувината от които са по инерция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята винаги си стои на 90 градуса. Няма значка пускам ли по инерция и тн. И аз съм с 1,6 MPI

+1

Предишната ми шкода октавия 2, бе 1,6 MPI

Редактирано от Voyslav Filipov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес тествах и по инерция не ми мръдна температурата при -5градуса. Само ми направи впечатление че като съм усилил парното докато чакам жената и детето да слязат загрява по-бавно от колкото ако е в движение и за 10 минути не стигна 90 градуса както иначе става в движение при тези минусови температури.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сутринта в 6 беше -5.5 този път стрелката по инерция не мръдна но не съм усилвал парното на повече от 4

Точно така става както ми обясниха ако го усиля на повече от 5 тогава започва да мърда температурата но само когато съм по инерция, карам ли няма проблем явно така си работят колиците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сутринта в 6 беше -5.5 този път стрелката по инерция не мръдна но не съм усилвал парното на повече от 4

Точно така става както ми обясниха ако го усиля на повече от 5 тогава започва да мърда температурата но само когато съм по инерция, карам ли няма проблем явно така си работят колиците.

Незнам дали е точно така но един познат който работи в сервиза на Сеат ми каза, че е наблюдавал подобно нещо и при Сеат със същия мотор. Въпреки това и той имаше съмнения за термостат. Но щом и с нов термостат така работи може и така да е направена знам ли. Явно и парното си дърпа от топлото доста. Моето още докато отлепи стрелката и в колата си духа топло. Но аз имам само 4 степени(с климатик съм) и го пускам най-много до 2. А и още нещо миналата година в най - големия студ на -15 -17 градуса пробвах по магистрала Хемус да пусна по инерция и за около 5 километра грам не мръдна стрелката но колата си беше загряла като трябва . Един съвет зимата не пускай по инерция не е много здравословно при управлението и спирането на колата. Редактирано от edisonov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер страно работи на едно място като пусна духалките на 4 степен няма проблем обаче ако усиля докрай почва да дърпа от топлото и да мърда стрелката надолу лекичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер страно работи на едно място като пусна духалките на 4 степен няма проблем обаче ако усиля докрай почва да дърпа от топлото и да мърда стрелката надолу лекичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...

и аз съм за термостат, а уж го смених лятото ... моята направо изстива

примерно пускам от Алеко (или Зл.Мостове) до София ... то си е слизане само на скорост (т.е. ППХ), температурата пада под 40 градуса! и това премерено през климатроника (на канал 19.2), не по стрелката на таблото (която забива на 0 градуса).

И се чудя ... колко ли е вредно за двигателя такова каране ... реално няма изгараяне, няма какво да топли маслото ... а спускането си е половин час на прилични обороти.

Редактирано от superba
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам при този мотор как е,но на 1.6 SR под 1700об/мин като пускам на скорост на борда ми отчета някакъв разход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Просто нетрябва да се усилват степените на климатроника повече от 4 когато е под инерция, карам сега на -15 за 7 мин стига 90 градуса и немърда стрелката като загрее хубаво колата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.