Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Разлика между Swing/Bolero/Amundsen/Columbus

_v_

Recommended Posts

Колеги, здравейте,

скоро закупих скаут 2011, който е с swing аудио система. Работи перфектно и с много добър звук, но ми се иска евентуално да мога да си вържа телефона през системата, евентуално и навигация. Знам че за О2 fl се предлагат посочените по-горе от мен системи. Може ли някой по-наясно от мен да ми обесни какви са разликите и предимствата на всяка система. От къде също така мога да закупя съответната система.

Поздрави,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересен въпрос :) Изреждаш всички видове системи, които има... Накратко - две от тях са просто мултимедия... другите две са навигации.

1. Swing - задоволително добро - пее. Не е лошо, но има по-добро от него. :)

2. Bolero (RCD510) - супер яко пее, два пъти по-добре от swing-a - има "тъч-скрийн, брато" (това беше от една реклама с едни елени) и може да пуска музичка от sd карта, има си визуализация на парктроник, можеш да боравиш с телефон много яко през него и т.н. Общо взето най-доброто, което не е навигация. На някои можеш да пуснеш камера за заден ход, но ти трябва допълнителна платка... нищо, че има пълноцветен дисплей, трябват си играчки, за да стане... ;)

3. Amundsen - това с две думи го водят провал. Уж е навигация, не върши почти никаква работа за никъде... много близко до болерото, но на звук нищо общо... и най-малко се знае за това по форумите, повечето гледат да го махнат и да сложат Columbus...

4. Columbus (RNS510) - всички искат това, когато става дума за навигация... има всичко, каквото има в болерото + навигация... пуска там DVD-та, "шарена емисия за деца" и т.н. :)

Щом искаш телефон + навигация - търси си само Колумб-чо, с другите не се занимавай :) Ако искаш само супер як звук/системка, телефон, CD чейнджър, без DVD-та и т.н. - bolero. 

От къде да си ги купиш - от нета предимно и то втора ръка, от http://ebay.co.ukили http://ebay.de, от http://carsystems.pl, от http://www.cars-equipment.com/ от някоя обява за "продавам bolero или columbus" - иска търсене.

За да включиш телефона вероятно ще ти трябва и bluetooth модул, ако нямаш такъв, а тук отиваш на до около 800-1000лв сметка -> болеро + блутут. За Columbus + bluetooth - нямам идея, не съм гледал скоро какви са цените по мрежата на навигациите.

ПП: Нещо важно - около радиото имаш една рамка, която е и около климатик/троник и т.н. Такаам, тази рамка е различна при навигациите, защото те са по-малки и по-центрирани в средата. Рамката само струваше около 80-100-тина лева, на старо... на "младо" беше над 190-200лв преди... да, за тая тъпата пластмаса говоря.

Та - swing + bolero = еднаква рамка, но amundsen + columbus = искат друга рамка, не е същата, както при плеърите... иначе ще има една голяма дупка около навигацията.

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общо взето колегата по-горе ти е обяснил нещата.

Скоро купувах Columbus от тук:

http://www.ebay.com/itm/2016-Skoda-Columbus-RNS510-HDD-Navigation-System-Sat-Nav-V13-Rapid-SuperB-Scout-/152364796192?hash=item2379a64920:g:akkAAOSwDuJWulst

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По спомен Bluetooth модулът се монтира под предната дясна седалка, така че може да се монтира и работи с всяко от изброените. Не съм сигурен дали може да управляваш телефон през swing ако нямаш бутони на волана, поне при мен не съм установил начин все още. За другите модели са ти обяснили вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евалата на Шафт за пълната и изчерпателна информация, и гледам все повече и повече холата им налитат, та това лошо нема нали ама каква е чак толкова фрапиращата разлика между туй чудо и примерно някой свестен Магелан примелно, евентуално някой да сподели относно технически ориентиран опит би се считал от особено високо значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да включиш телефона вероятно ще ти трябва и bluetooth модул, ако нямаш такъв, а тук отиваш на до около 800-1000лв сметка -> болеро + блутут. За Columbus + bluetooth - нямам идея, не съм гледал скоро какви са цените по мрежата на навигациите.

Колега, благодаря за изчерпателната информация.

Като гледам май ще се спра на Болеро, Колумбуса ми идва "ту мъч" :)

Единственото, което не разбрах - трябва да купя допълнително устройство, което се монтира под седалката на шофьора, за да работи блу тута ли ?

Поздрави,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ахам :) Трябва ти едно от тези (първите 8 kit-чета, мисля, че всички стават):

http://www.carsystems.pl/bluetooth-kits-parts,c32.html

Общо взето:

1. модул, който да управлява телефона и да ти дава възможност за bluetooth безжична свързаност (някои имат и wi-fi hot spot) - гледай на този модул като на друг телефон или на хендсфри в колата.

2. окабеляване, стойка за монтиране, антена, микрофон... и т.н.

Модулът се монтира под седалката, обикновено, защото чат-пат забивали /така чета по нета/ и се налага рестартиране, а и ако искаш да ъпдейтнеш към по-нов модел поддържащ повече неща /телефони, протоколи и различни функции/... и няма да е добре, ако е забутан някъде.

Упътване:

http://www.carsystems.home.pl/instrukcje/VW%20Golf%20-%20Bluetooth%203C8%20EN.pdf

И така :)

ПП: Много е важно модулът да не е с по-стар код на производство от 2008-ма година, защото няма да работи с болерото (поне така излиза по нета, като чета, а и на практика вече знаем, че един от 2006-та не работи с болеро /не го казвам от моя лична практика, а на базата на четено в нета и гледане на спецификациите, и на чуждия опит/).

ПП2: потвърди, че в момента нямаш блутут в колата, нямаш мултифункционален волан с копчета за телефон и не виждаш на максидот-а си кой ти звъни, нали така?

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПП2: потвърди, че в момента нямаш блутут в колата, нямаш мултифункционален волан с копчета за телефон и не виждаш на максидот-а си кой ти звъни, нали така?

Потвърждавам че нямам мулти волан, както и че не виждам кой ми звъни :) Дали имам/нямам блу тут, не знам, мисля не. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи не, нямаш. Това по-горе, значи - валидно е, което пиша...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С всичко съм съгласен с шафт, само това че болерото свири по-добре от суинг не е вярно. Абсолютно еднакъв звук вадят и двете радиа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро направихме един тест :) Точно с моето болеро от моята бивша кола - заменихме суингче :) Когато е настроено вади доста по-добър звук. Човека е луд на тема музичка - моят слух е горе-долу добър... с болерото от бас ти се повръща - по-плътен и по-здрав е... докато суинга има маалко по-губещ се бас. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това не беше ли настройка, която може да се пипне и през ваг-кома т.е. да си избереш типа на мултимедията?

някой беше описвал, че като се пипне това, музиката става чувствително по-добра, дори като си със суинг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно, но със суинга не знам същото ли е...и дали приема кодинга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а колегата със скаута .. най-бързо, лесно и евтино ще стане като си купиш един китаец, който има и навигация и блутуут, и пълнофункционален Андроид с интернет и тн. На външен вид изглежда точно като оригиналния Columbus, а струва нов 5-600 лева макс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро направихме един тест :) Точно с моето болеро от моята бивша кола - заменихме суингче :) Когато е настроено вади доста по-добър звук. Човека е луд на тема музичка - моят слух е горе-долу добър... с болерото от бас ти се повръща - по-плътен и по-здрав е... докато суинга има маалко по-губещ се бас. :)

Едното не е било настроено като хората. Абсолютно еднакъв звук вадят. Разлика има между Болеро и Блус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.