Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Простотията българска или тема за чесане на пръсти.

The Best Forman

Recommended Posts

На Алеко е така...

Screenshot_20241226-120853.thumb.png.2eec08c5c6a286fb26fe7afda2f122d1.png

А на Боровец - така...

FB_IMG_1735207865398.thumb.jpg.f1f383533e3860e8f71826c937f6359e.jpg

Пълен кеф за обичащите планината и ски/борд. На Боровец не бачкат лифтовете днес заради проблеми с тока. Много села около Самоков са без електричество, но вече всичко е ОК.

А "на село" в Белчин е така...

Screenshot_20241226-161140.thumb.png.7a4e36735db12e68cd6ef16f73fde78b.png

Да си знаете - ако не сте подготвени с лопата (и вериги за всекидневна случай) - стойте на топло!

• Благодаря 1
  • Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 1.7k
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• PRR

291

• The Best Forman

196

• tuningmania

190

• Izolini

179

Преди 3 часа, PRR написа:

Но, уви, по улиците имаше паркирали примати, които бяха принудили снегорина да ги заобикаля, съответно по улицата имаше буци сняг, които ще създават проблеми и в следващите дни. Имаше и други примати, които си чистеха пред гаражите хвърляйки снега върху почистеното пътно платно.

Весели празници 🎅

Весели празници!

Пепи, каква ти е идеята за решаване на тези проблеми? Щото аз нямам.

Не знам точно ситуациите какви са. Може би хората живеят там или се налага да спрат по работа.

Приемам, че в случая гаражът е на границата с тротоара. Ако е в двор е друго. Почиствайки пред гаража, снегът не може да се трупа на тротоара. Освен да го пълнят в чували, защото и почистването на тротоара е задължение на живеещите там. Всеки си почиства пред къщата, магазина... Ако има желание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, zloQQ написа:

Да си знаете - ако не сте подготвени с лопата (и вериги за всекидневна случай) - стойте на топло!

Като гледам новините, трябва и бензинова дърворезачка да се носи....

И само да вметна- благодаря и евала на Софийска община и снегопочистващата фирма. Всички улици са изчистени до асФалт 😁

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз днес врътнах едни 600 км из Родината. Смея да твърдя, че снегопочистващите фирми си бяха свършили работата както трябва. Въпреки това, имаше 4 тежки ПТП-та… Народа си е прост, на какви пируети се нагледах, не е истина. Повечето си мислят, че като са с нови гуми и кола 4х4 и законите на физиката не важат за тях. Съответно след определено време ги виждахме из банкетите, някои за съжаление се бяха забили в други коли, абе, идилия. Дано няма тежко пострадали само.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, joro-120L написа:

Пепи, каква ти е идеята за решаване на тези проблеми? Щото аз нямам.

Не знам точно ситуациите какви са. Може би хората живеят там или се налага да спрат по работа.

Приемам, че в случая гаражът е на границата с тротоара. Ако е в двор е друго. Почиствайки пред гаража, снегът не може да се трупа на тротоара. Освен да го пълнят в чували, защото и почистването на тротоара е задължение на живеещите там. Всеки си почиства пред къщата, магазина... Ако има желание.

Жоре, улицата е основна, със значителен наклон, с течаща вода (извира от новопостроената канализация), колите са паркирали с по поливин метър в платното. До преди ремонта се качваха изцяло на тротоарите, които така или иначе (за съжаление) са неизползваеми поради "затревяване". И по същата тая улица съм виждал как кола от най-торе се "спуска" неконтролируемо до долу, като по пътя събира и още 3-4 с краен резултат масова катстрофа са 5+ коли. Толкова за ситуацията.

И, да, повечето коли са на живеещите там. И същите тези живеещи там имат дворове в които да си приберат колите. Но на приматите им е по-лесно да ги зарежат на улицата. Защо? Ами по-лесно е на общото, защо да си хабя личното ;) 

Та решението - колите или в гаражите (най-добре), или на тротоарите (по-скоро бих казал единия, а другия да стане за пешеходци) или улицата става еднопосочна и се предвижда маршрут за другата посока. За мен правилното решение е първото - имаш кола, намираш къде да си я държиш. Нямаш къде да я държиш - продаваш я или, най-добре, изобщо не я купуваш. 

Ето я и въпросната улица:

https://www.google.com/maps/@42.6306322,23.3063692,3a,83y,238.12h,89.5t/data=!3m7!1e1!3m5!1sXG38v3ceafHiYleD4xSVgw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D0.4986363594706802%26panoid%3DXG38v3ceafHiYleD4xSVgw%26yaw%3D238.11902520232238!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTIxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
На 26.12.2024 г. at 13:52, PRR написа:

И в България се ползва само пясък ... на Витоша! Реално във всички природни паркове.

Не само в природните паркове, Пепи. Химията е забранена за ползване във всички планински проходи/участъци.

Иначе относно снегопочистването, което се дискутира по-горе. Където и да съм ходил зимата, винаги е достатъчно добро. Но за съжаление народа е прост и цар на мрънкането. Зимата коли, бусове, автобуси и камиони следва да се движат подготвени за зимни условия. Точка. Много ме дразнят разни индивиди, интервюирани от някой тъп и също толкова прост "журналист" да казват "ами не е почистено" или "пътя е много зле". Разглезени мишоци с летни гуми, с лятно изпечени зимни гуми или със зимни гуми на 10 години...

Онзи ден ми попадна клип, сниман в някой от зимните ни курорти. S-класа с летни гуми как бори снега...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 48 минути, Mishelle написа:

... Химията е забранена за ползване във всички планински проходи/участъци. ...

Сигурен ли си? Със сигурност се ползва "луга" по магистралите, както и по пътя София-Самоков-Боровец. Или поне сол+пясък. Докато в природен парк Витоша солта, лугата и всякаква друга химия са забранени. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забранени са.....и к'во от това? 

Кой па го спазва - трябва ли да снимам пътя към наше село другият път лато завали сняг? И някой да ми обясни, как аджеба песоко топи снего?

Ръсят луга на воля. Даже преди години бяха изсипали няколко тона срещу къщата на баща ми, та и аз ходих да си крадна, че да си изчистя улицата пред нас (там не ръсят, само снегорин минава).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакай сега. Топенето не е само от лугата. Имам преки наблюдения на топенето на снега от едно листо! Пада върху снега и, при наличие на слънце, след 2h около него вече се вижда асфалта. Същото става и с пясъка - ръсиш и, ако има слънце, много бързо топи. 

Но пак - покажете къде пише, че е забранена лугата и/или солта. Изключвам природните паркове. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, PRR написа:

Сигурен ли си? Със сигурност се ползва "луга" по магистралите, както и по пътя София-Самоков-Боровец. Или поне сол+пясък. Докато в природен парк Витоша солта, лугата и всякаква друга химия са забранени. 

Да, сигурен съм, че е забранено. Даже наскоро по телевизора, точно във връзка с мрънкачите, че не е почистено, дадоха думата на шофьор на снегорин. Пича каза, че е забранено използването на химия, затова ръсят само пясък и пътя е проходим при зимни условия. С последното им го наби здраво на всички неподготвени по един или друг начин шОфери, което ме изкефи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, PRR написа:

Чакай сега. Топенето не е само от лугата. Имам преки наблюдения на топенето на снега от едно листо! Пада върху снега и, при наличие на слънце, след 2h около него вече се вижда асфалта.

Това е защото слънцето затопля листото, а то затопля/топи снега под него. Но листото има площ, за разлика от пясъка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пясъка цапа, т.е. и той причлича светлината и се затопля. И, гледам го по падналите буци кал+лед от колите, точно както и листото почва сериозно топене.

Но пак - намерихте ли някъде забрана за ползване на сол/луга извън природните паркове? :)

PS: Намерих ТОВА, където се описват видовете химия, параметри и разходни норми. И солта и лугата са в листата. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми се рови да търся, Пепи. Видях какво си написал за пътя София-Боровец. Нямам идея дали солта влиза в раздел "химия". Но е факт, че един никакъв и малък проход като Гълъбец, разделящ Средна гора и Стара планина по подбалканския път, всяка зима се обработва само и единствено с пясък. Минавам го почти всеки уикенд. Мотористите много го харесвате и точно заради пясъка карате бая внимателно поне до края на пролетта :)

Сега се сещам и друго, писал съм го тук някъде преди време. За София конкретно, химията, която се използва зимата е супер гадна. Може да маха с лекота сняг и лед, но докато не я отмият пролетните дъждове е пълен гняс. Малко да се овлажни от мъгла или леко ръмене и почва да лепне по обувките, а там където асфалта е амортизиран, бая се пързаля (и с кола, и като пешеходец).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Юли, няма да се учудя, ако се окаже, че въпросният проход е в защитена зона, т.е. природен парк. Тогава химия не се ползва, а само пясък. Това, което визирах е, че извън изрично забранените зони, се ползва химия. 

А за хлъзгането - спор няма. Такава гняс е, че едвам седят колите на пътя :( 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@PRRПътят от Драгалевци до Бистрица (а и до Железница) от години не го обработват само с пясък. Селските ни улици също. Вярно не ръсят навсякъде, ама там където го правят не е пясък. И каквото и да ми говориш за "цапането" от пясъка (намалява отражателната способност на снега, съответно се повишава повърхностната му температура и т.н.) все правя разлика в това дето излиза от камионите - не е пясък. Знам как "топи" пясъка - при -5 и никакво слънце не работи, а тая гадост дето я пръскат маха снега и посред арктическа нощ.

Забавното е като погледнеш границите на природен парк "Витоша" - много внимателно са заобиколени всички села и междуселски пътища, така че да може да се ръси всякаква химия по тях. А това че мое село е насред баира нема значение - "пазим" природата ......

В същност не споря с теб и Юли @Mishelle , просто всички природни паркове и защитени зони ги ограничават така че да не засягат пътни артерии и населени места, което е СУПЕР ТЪПО. Ти наръси половината планина с химически отпадъци, па после обяснявай колко си еко и био. А това че на следващата година неколко си стотин декара гора в защитената зона е умряла - "ми случва се бе браааат, то природа, ни мож го разбра, ма важното е че баровците се прибират дома по су'ото и не суркат у деретата....". А имам спомени как пътищата къде наше село ги ръсеха само с пясък - верно че понякога се вършеше от двама "братя" с лопати в легена на камиона - ама тогава не беше толкова "престижно" да го раздаваш бистришки селянин.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Mishelle написа:

Малко да се овлажни от мъгла или леко ръмене и почва да лепне по обувките, а там където асфалта е амортизиран, бая се пързаля (и с кола, и като пешеходец

От както се разтопи снега, не мога да тръгна на светофарите.....явно е от това

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, Logrus написа:

@PRRПътят от Драгалевци до Бистрица (а и до Железница) от години не го обработват само с пясък. Селските ни улици също. Вярно не ръсят навсякъде, ама там където го правят не е пясък. И каквото и да ми говориш за "цапането" от пясъка (намалява отражателната способност на снега, съответно се повишава повърхностната му температура и т.н.) все правя разлика в това дето излиза от камионите - не е пясък. Знам как "топи" пясъка - при -5 и никакво слънце не работи, а тая гадост дето я пръскат маха снега и посред арктическа нощ.
....

Забавното е като погледнеш границите на природен парк "Витоша" - много внимателно са заобиколени всички села и междуселски пътища, така че да може да се ръси всякаква химия по тях. А това че мое село е насред баира нема значение - "пазим" природата ......

Ама, другарю, къде видЕхте да съм писАл, че не се ползва химия за споменатия от ваЗЕ път? :D Природен парк Витоша е доста над споменатия път, съответно пътя не е част от парка и си го третират яко с химия. И не е само пЕсък, има сол има и луга. По-горе пуснах дори линк към документ в който е написано при какви температури какви химии се ползват. 

Що се отнася до "заобиколен" - това е ключовото. Парка е планина, съответно химията трудно се катери нагоре, топенето и дъждовете отмиват химията. Или поне на мен така ми изглежда. Все пак не съм еколог, може и да съм в грешка..., ама пустата физики ми нашепва, че надали 😛 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 седмици по-късно...

Я каква СХЕМА съшествувала , и кой я е измислил , и кой се възползва от нея 🥺 .. горките хора , сега как ще си купуват поскедните Ферари и Макларън 🤣

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 58 минути, The Best Forman написа:

Я каква СХЕМА съшествувала , и кой я е измислил , и кой се възползва от нея 🥺 .. горките хора , сега как ще си купуват поскедните Ферари и Макларън 🤣

Само като видях сайта ми стана лошо, но все пак по темата:

Това с регистрационните номера НЯМА да стане. Елегантното решение е да ги принудят да изменят софтуера така, че да може да издават само фактури, както примерно е в Маргел: ако си фирма вкарват твоето ЕИК, ако си ф.л. фактурата е към "население".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Izolini написа:

Само като видях сайта ми стана лошо, но все пак по темата:

Това с регистрационните номера НЯМА да стане. Елегантното решение е да ги принудят да изменят софтуера така, че да може да издават само фактури, както примерно е в Маргел: ако си фирма вкарват твоето ЕИК, ако си ф.л. фактурата е към "население".

Не съм изследовател на фейк сайтове , но наистина има бензиностатнции , на които все не им работи принтера или още не са почнали след смяната .. е и цената на горивото е малко по-ниска , та схемата е възможна .. хубавото е , че го яде държавата в случая 🤣

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше репортаж по тв  по тази тема. И аз мисля че няма да стане със запис на номерата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не сме открили топлата вода.

В Турция на почти всяка бензиностанция ти излиза номера на колата на касовата бележка.

На обществените паркинги там е същото.

Ако има място, влизаш и спираш. На излизане на бариерата ти дават касовата бележка и на нея задължително присъства регистрационният номер на колата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 53 минути, vladkant написа:

Имаше репортаж по тв  по тази тема. И аз мисля че няма да стане със запис на номерата

Реши ли са и ще го направят (дали с номера или по друг начин) .. това , за което аз си мисля е , че се опитват да криминализират нещо , което е легално (връщането на ДДС) , защото видиш ли някой по тоз начин им бърка в джоба ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво правим с всякакви машини с двигатели, които не ходят по бензиностанции? Косачки, верижни триони, шредери, трошилки, генератори, строителни машини?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, ID A написа:

А какво правим с всякакви машини с двигатели, които не ходят по бензиностанции? Косачки, верижни триони, шредери, трошилки, генератори, строителни машини?

Не питай , че ще им измислят регистрация и данъци 🤣

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.