Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Поддържане на шибидах

vladkant

Recommended Posts

Здравейте, да питам тези които имат шибидах- как го подържате?

За дренажните канали знам че трябва да са чисти и редовно да се проверяват. 

Относно механизма нещо специфично има ли?

Благодаря предварително за насоките и препоръките 🙂

Успешна седмица на всички🙂

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с панорама, което на практика е същото. Почиствам уплътненията с влажен микрофибър и от време на време ги минавам с подходящ препарат, за да запазя еластичността им. С влажен микрофибър почиствам и каналите около уплътненията. Механизма е добре да бъде почистван и смазван, за сега не ми се е налагало, но съм се интересувал по въпроса. VAG предлагат за целта някаква спецлиализирана грес, която не е много евтина. На много места в нета има инфо, че силиконовата грес е подходяща за обслужване на механизма, но ако има някой с повече инфо по въпроса, ще съм благодарен да го сподели.

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За сега работи добре, няма запецване, пукане, скърцане и искам да го запазя читав. Става въпрос за жипката която купих на скоро. Единственото което не мога да оправя, понеже не съм се заиграл да го разуча, е отдолу подвижния таван, ако правилно се изразявам. Той от две части и първата част нещо не може да се прибере изцяло, а шибидиха запъва в нея и не може да се отвори изцяло

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Хондата използвам Liqui Moly Silicone Grease Transparent, но не е евтино изобщо. Доста време си играх докато намеря такъв препарат. Слагам малко по каналите и ролката. Дренажите ги продухвам със сгъстен въздух. Ако е по-стара колата си иска смазване защото надали някой някога си е правил труда, а не се знае кога може да се появи проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, Penata написа:

За Хондата използвам Liqui Moly Silicone Grease Transparent, но не е евтино изобщо. Доста време си играх докато намеря такъв препарат. Слагам малко по каналите и ролката. Дренажите ги продухвам със сгъстен въздух. Ако е по-стара колата си иска смазване защото надали някой някога си е правил труда, а не се знае кога може да се появи проблем.

Тази грес на LiquiMoly я знам, предполагам имаш предвид това. Имам я, защото я ползвам за едни о-пръстени, когато ги обслужвам. И точно нея мислех да ползвам, когато реша, че е дошло време за смазване на панорамата. Защото за разлика от някои спрейове, с които се цапа и около смазвания детайл, с нея мога да работя точно и да смазвам само това, което наистина има нужда. Виждал съм обслужени (смазвани) люкове със спрей - после трябва да си играе човек да обезмаслява каналите, че се започва с едно събиране на прах и мръсотия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно. Ползвах я защото след 20г от старата грес явно не е останало и помен и имаше проблем с движението на люка. Понамазах на определени места и всичко е както трябва вече. Не знам дали ВАГ нямат някаква "ОЕМ" не съм се интересувал, но не съм имал ВАГ автомобил с шибидах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 5 часа, Penata написа:

Ако е по-стара колата

Не, не е стара- "чисто нов внос" от Италия, на 21 години 🤣, мисля че Италянеца го е смазвал всяка седмица 😂

Ще разгледам смаските и ще го пообслужа малко. Че е бил дървар и от горе все още  изпадат клонки и листа, независимо че ги чистих два пъти. Ще трябва да се забързам за каналите, че както го дават дъждове.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Penata написа:

Абсолютно. Ползвах я защото след 20г от старата грес явно не е останало и помен и имаше проблем с движението на люка. Понамазах на определени места и всичко е както трябва вече. Не знам дали ВАГ нямат някаква "ОЕМ" не съм се интересувал, но не съм имал ВАГ автомобил с шибидах.

Благодаря за обратната информация.

А относно ОЕМ варианта на VAG за грес за смазване на люкове и панорами - имат. В сервизната книжка на Шкода за панорамата е с парт номер G 060 751 A2. Също е грес, предполагам отново на силиконова основа. Цената й е доста по-висока, а не вярвам да е вълшебна. Пуснах произволно търсене в нета - в щатско е около $35-$37. Някой ден, ако минавам покрай Порше или Еуратек, от любопитство бих проверил цената при тях. Ако е разумна, може и да си я взема. Най-малкото за да видя каква е разликата с варианта на LiquiMoly.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, vladkant написа:

Не, не е стара- "чисто нов внос" от Италия, на 21 години 🤣, мисля че Италянеца го е смазвал всяка седмица 😂

Карах една служебна Рав 4 2005г и след един порой стана водопад вътре. По колоните се стичаше вода и си преливаше стабилно. Излезнах си все едно съм взел душ.😅 После в сервиза казали запушени канали. Силно препоръчвам почистване и ако трябва смазване.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 13 часа, Mishelle написа:

Някой ден, ако минавам покрай Порше или Еуратек, от любопитство бих проверил цената при тях. Ако е разумна, може и да си я взема. Най-малкото за да видя каква е разликата с варианта на LiquiMoly.

За Еуратек ще трябва да се разходиш до Сливен, само там я има на скромната цена от 101,76 левчета

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти, Ице. Не се бях сетил да проверя по парт номера в резервните части на Еуратек. Цената е доста по-висока от силиконовата грес на ЛикиМоли, но и по-ниска от клиентската на един от доставчиците на авточасти в България, който й иска 150 кинта. Та цената в Еуратек явно не е толкова лоша. Друг е въпроса защо от VAG са решили да правят такова ценообразуване. Макар че ако си авто сервиз, обслужвайки няколко люка или панорами, бързо се избива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.