Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Катастрофи и шОферски издънки

vladkant

Recommended Posts

Преди 2 часа, vladkant написа:

Цитирам по спомен закона за движение, ако няма промени.

Аз пък го цитирам дословно :D

Цитат

Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 141
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• PRR

33

• vladkant

29

• joro-120L

19

• Logrus

16

Цитат

Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.

Ами, обстановката е такава, че при ляв, десен и обратен завой има голяма вероятност, напълно законно да се спре в кръстовището.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 54 минути, joro-120L написа:

Ами, обстановката е такава, че при ляв, десен и обратен завой има голяма вероятност, напълно законно да се спре в кръстовището.

Това не го разбрах :( 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, joro-120L написа:

Предполагам че става въпрос за пресичащи пешеходци 🤔

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, vladkant написа:

Предполагам че става въпрос за пресичащи пешеходци 🤔

При посочените маневри не си с предимство. Пропускат се: Насрещно движещи се коли, при обратен. При ляв - насрещно движещи се коли, тези които правят десен и пешеходци. Пешеходци, при десен. Ако има и велоалея - колелета, тротинетки... Квот се сетиш. :)

Преди 1 час, PRR написа:

Това не го разбрах :( 

Пепи, тълкувам подчертания текст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, The Best Forman написа:

Ей на тоз разклон , като тръгнеш към Драгоман 

Screenshot_2024-12-06-12-53-24-317_com.google.android_apps_maps.thumb.jpg.48d89815c2365c08074776e14a6727d6.jpg

завиваш на ляво (като се качиш н анадлеза) и излизаш в Костинброд.

Това много доста заобикаля

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, vladkant написа:

Това много доста заобикаля

Ако пътуваш от Обеля по околовръса до Божирище е почти квадрат т.е. разликата в километрите е минимална .. от друга страна откъм време - тествал съм няколко пъти да минавам по Северната дъга до летището от Красна поляна и времето е повече от два пъти по-малко в час пик , въпреки че вместо 10-12 км. през центъра , минавам 30 ;)

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 5 часа, joro-120L написа:

Преди 3 часа, joro-120L написа:

Пепи, тълкувам подчертания текст.

Цитат

Забранено е навлизането в кръстовище ...

Жоре, няма как да стане това. Закона ти забранява да влезнеш в кръстовището, ако не си сигурен, че ще излезнеш. Т.е. няма ляв, няма обратен - не влизаш. 

А в Малайзия доста от по-големите кръстовища бяха със жълто разчертани и си пишеше - 50 Евро (по спомен), ако останеш в кръстовището!

image.thumb.png.dde58d5337a548f5b3d1f31dbd54058b.png

Гледам сега "таксата" я няма, но най-вероятно просто вече си я знаят ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, PRR написа:

Жоре, няма как да стане това. Закона ти забранява да влезнеш в кръстовището, ако не си сигурен, че ще излезнеш. Т.е. няма ляв, няма обратен - не влизаш. 

Така е, но не го пише, както си го казал.

Пепи, текста в закона ми се вижда, че не е изпипан. За да осигуриш предимство, пак е спиране.

Напр. първа кола си, светва зелено и влизаш в кръстовището, но там трябва да спреш, за да осигуриш предимство.

Цитат

Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, joro-120L написа:

Пепи, текста в закона ми се вижда, че не е изпипан. За да осигуриш предимство, пак е спиране.

Напр. първа кола си, светва зелено и влизаш в кръстовището, но там трябва да спреш, за да осигуриш предимство.

Тъй става като законите са копи/пейст от гугъл преводач 🤣

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А по мой спомен, ако вече си навлязъл в кръстовището и по някаква причина си останал там след като е светнало червено, си длъжен да го освободиш максимално бързо, което аз пък си тълкувам така: ако по някаква причина съм останал в кръстовището, всички кретени на които вече им свети зелено са длъжни да ме изчакат да се разкарам, а не да ми се завират отпред и да ме натискат щото, риишли на тех им е зелено баш сега. 

Днес сутринта, правейки ляв завой от Симеоновско към Околомръсното се наложи да спра - колата пред мен загасна в завоя, в следствие на което останах не просто в кръстовището, а напреки на него. Забавянето беше колкото чичкото отпред да запали отново и да успее да потегли, но за него време на идващите от София им светна зелено и само дето двама не ми се качиха на колата. Голем зор да минат - мръсна газ, спирачки, клаксони.....е, и? Напред не мога, назад е забранено, а и да ме прескочат неуспяха - почерпих ги с един клаксон (и някои думички дето не са за пред деца) и аз и се изнесох след чичкото. Ама малко се изкушавах и моята кола да загасне....ей тъй, съвсем случайно 😈

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@The Best Forman ще го пробвам някой ден, може пък да ми хареса като основен маршрут

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 10 часа, joro-120L написа:

Според мен закона е пределно ясен - ако не си 100% сигурен, че ще излезеш от кръстовището - не влизаш. Ако ще осигуряваш предимство - не влизаш. Както дадох и по-горе примера - очертаваш с жълто и който е в кръстовището когато светне червено - гори! И, може и да не ви се вярва, но това работи! Самото кръстовище беше празно, колите навлизаха, чак когато от другата страна, т.е. в посоката в която отиват, има място. случвало ми се е да седя цял светофар (там са по 90 сек, на по 30-40 като тук) без никой да влезне в кръстовището. 

И не, не е въпрос на манталитет! В Малайзия, по времето когато бях там, всяка 3та кола беше със знак L, т.е. новобранец. Просто полицията си вършеше работата и сурвакаше здраво. Докато тук милицията дебне в храстите за превишена скорост на ненужен знак 30 ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, PRR написа:

Според мен закона е пределно ясен - ако не си 100% сигурен, че ще излезеш от кръстовището - не влизаш. Ако ще осигуряваш предимство - не влизаш.....

По таз логика на входа на Южния парк няма да мине и колело на ляво към бул. Витоша ;)

Според мен това , което ни научи демокрацията е , че имаме право и забравихме задълженията , а озновното задължение , докато шофираме е да мислим и когато всички не мислят , стават тези мазаляци , на които сме свидетели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, PRR написа:

Ако ще осигуряваш предимство - не влизаш.

Пепи, имам чувството, че не разбираш какво пиша и досега на кръстовище си карал само направо. Дадох и пример какво следва при ляв, или при промяна посоката на движение. И това не е в разрез с правилника.

Ти как го правиш? Или стоиш на светофара и не предприемаш нищо, докато на пътя не остане кола с предимство. Цял ден ще си останеш там + "благословии" от тези зад теб. Не сме вчерашни на пътя и мисля, че говорим за елементарни неща.

Преди 11 часа, joro-120L написа:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И за прословутият текст, който ме накара да взема участие в темата:

Колкото и да е несъвършен, ако "или" се замени с "и", нещата стават по-ясни, според мен.

Цитат

Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището /или/ и да възпрепятства напречното движение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@joro-120L Българина като пресече границата в посока "изход", става много добър, примерен и тих. И на мен ми се е случвало да шофирам а и да се возя извън Бг, на всякъде се спазват правилата и се мисли докато се шофира и докато се работи. Тук.....само се отчита дейност в работата и не се мисли при шофиране, за толерантност даже няма да отворя дума. 

За къде толкова бързаме, нямам идея.

Французите примерно, правят ляв завой и на пешеходната спират и чакат зеленото на другия светофар. Мен това ме хвърли в шок.....това не ми пречеше когато съм първа кола да изчакам пешеходците и да продължа, другите зад мен седяха и чакаха зеленото. Глоби не са ми идвали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Just now, joro-120L написа:

Колкото и да е несъвършен, ако "или" с замени с "и", нещата стават по-ясни, според мен.

Имам чувството че законите в Бг нарочно са направени неразбираемо и объркващо. Което май отваря вратички да може да измъкваме моя човек от трудни ситуации.

Като онзи пешеходец който беше блъснат на пешеходна, после беше изкаран виновен, не помня точно как се бяха случили нещата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, vladkant написа:

Българина като пресече границата в посока "изход", става много добър, примерен и тих. И на мен ми се е случвало да шофирам а и да се возя извън Бг, на всякъде се спазват правилата и се мисли докато се шофира и докато се работи. Тук.....само се отчита дейност в работата и не се мисли при шофиране, за толерантност даже няма да отворя дума. 

За къде толкова бързаме, нямам идея.

Не, Влади. През цялото време говоря за ситуацията при спазване на правилника.

Иначе съм съгласен с мнението ти. Лично аз доста толерантност съм срещал на пътя. Не оставам длъжен и винаги благодаря. Също и проявявам колегиалност. А не е като да нямам впечатления. Правил съм и по 200 км. градско на ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е да де, ама в проценти тук колко се спазва закона. И пак отиваме на темата защо не се спазва- щот бурканите спят в храстите и щот им се бута в ръцете за да не се пише.

Не казвам милиционери, щот милиционерите вършеха работа, за разлика от сегашните плуж.....упс, полицайчета....

Тук спирам да коментирам родната полиция.

• Одобрявам 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Швейцария на една позната, за 20 км. превишение на скоростта са и взели книжката за незнам колко време.

Какво да кажа. Сложен е въпроса тук. Комплексен. Или това, което става на пътя е следствие на ... Не виждам нещо в държавата, което да е за пример, в положителна посока.

семейна среда, образование, здравеопазване, икономика, земеделие, селско стопанство, животновъдство, промишленост, отбрана, МВР, правосъдие ...

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, The Best Forman написа:

По таз логика на входа на Южния парк няма да мине и колело на ляво към бул. Витоша ;)

Не, Гена, не. Защото, когато НИКОЙ не влиза в кръстовището, ако няма да го освободи, рано или късно тапата от другата страна, било тя направо, наляво или надясно, ще се измести и ти ще можеш да минеш през кръстовището без да спираш в него. Вземи детски колички и го проиграй, ще видиш, че работи.

Преди 2 часа, joro-120L написа:

Пепи, имам чувството, че не разбираш какво пиша и досега на кръстовище си карал само направо. Дадох и пример какво следва при ляв, или при промяна посоката на движение. И това не е в разрез с правилника.

Ти как го правиш? Или стоиш на светофара и не предприемаш нищо, докато на пътя не остане кола с предимство. Цял ден ще си останеш там + "благословии" от тези зад теб. Не сме вчерашни на пътя и мисля, че говорим за елементарни неща.

Жорка, да, стоя на светофара и чакам да се освободи място от другата страна. Когато се освободи минавам през кръстовището и спирам след него. Ако не се освободи място от другата страна не тръгвам и чакам. Естествено това работи само, когато и останалите го правят.

Преди 1 час, joro-120L написа:

Колкото и да е несъвършен, ако "или" се замени с "и", нещата стават по-ясни, според мен.

Жоре, "или"-то, в случая, означава, че ограничението важи не само за спирането, но и за преченето. Ако сложиш "и" веднага разрешаваш влизането с презумцията "защото не преча". Така, както е написан закона в момента, имаш двойна забрана - хем, ако не можеш да излезнеш, хем ако пречиш. Какво значи да пречиш - ами ти можеш да излезеш, ама друг се е наместил и ти трябва да го заобикаляш с което пречиш на останалите минаващи. Примерно. Та, лично мнение, замяната на "или" с "и" ще е точно противоположна на това, което целиш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, PRR написа:

Не, Гена, не. Защото, когато НИКОЙ не влиза в кръстовището, ако няма да го освободи, рано или късно тапата от другата страна, било тя направо, наляво или надясно, ще се измести и ти ще можеш да минеш през кръстовището без да спираш в него. Вземи детски колички и го проиграй, ще видиш, че работи. ...

Именно , ам ти твърдиш , че не трябва да навлиза , а точно там няма как да не навлезеш (свети зелено) , изчакваш тез направо по Аресналски и като светне червено се прави левия завой .. инак нямаш шанс ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.