Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

(Не)Организация на движението

PRR

Recommended Posts

Жоре , това рязко преминаване от лента в лента (мисля четири пъти) по актуалния ЗДвП е нарушение. Ако приемат новите поправки и престрояванео/завиването без мигач , също ще е нарушени .. та този "Фитипалди" има достатъчно (освен аварийната лента) да го качат на трупчета , но както е видно , дори и без книжка хората си карат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 413
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• The Best Forman

92

• joro-120L

92

• PRR

73

• vladkant

31

преди 20 минути, The Best Forman написа:

Жоре , това рязко преминаване от лента в лента (мисля четири пъти) по актуалния ЗДвП е нарушение.

Ами рязко е, защото трябва да избягва "препятствия" по пътя.:)

Актуалния правилник или промените не ги знам. Ти си в течение на тези неща и ги следиш, за което съм ти благодарен, че ни информираш.👍  Какъв е проблема при рязко престрояване, ако не пречиш на никого. То и с плавното престрояване е така. Не коментираме този с беемвето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, joro-120L написа:

... Кое ги кара да карат с 20? ..

Жоре, това е несериозно! Преминваш покрай катастрофа със жертви, линейки, полиция, отломки по пътя и да зададеш въпроса "Защо караш с 20?" ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам какъв е случая. Неприятен е. Трагедия.

Гледах клипа още веднъж, да не пропускам нещо. Не видях отломки на пътя. Екипите са ги почистили и магистралата е отворена за движение. Не казвам, че там трябва да се кара с висока скорост. 50-60 е нормално. Като в градски условия, където винаги и отвсякъде можеш да бъдеш изненадан.

• Несъгласие 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, joro-120L написа:

Ами рязко е, защото трябва да избягва "препятствия" по пътя.:)

Актуалния правилник или промените не ги знам. Ти си в течение на тези неща и ги следиш, за което съм ти благодарен, че ни информираш.👍  Какъв е проблема при рязко престрояване, ако не пречиш на никого. То и с плавното престрояване е така. Не коментираме този с беемвето.

Не са препядствия , а движещи се автомобили , а защо е записано в закона , че е нарушение - не знам , но се вижда често и по булеварди , и скоростни тангенти , и магистрали .. аз го приемам като аксиома и просто не го правя. Повечето "бързащи" обикновенно в София се озовават в най-добрия случай една кола пред мен на светофара .. има ли смисъл според теб от такива маневри (изключваме случаи на изненадващо паднали предмети на пътя или диви/домашни животни).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, The Best Forman написа:

Не са препядствия , а движещи се автомобили

Е затова съм го сложил в кавички.

Гена, не разширявай към това кой кога ще пристигне на светофара и др. И защо пък трябва да съм от бързащите. Не това е целта на питането ми. Разбирай го буквално, какъв е проблема на рязкото престрояване, за да го определят като нарушение.

Сега да не вземете да ми обяснявате, че на сняг, лед и дъжд мога да се подхлъзна.:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да речем следната ситация - млад шофьор , който си кара спокойно и изведнъж някакъв "шрапнел" се изсипва пред него от съседната лента , човека се панира , бие рязко спирачките и те ти "педераско влакче" .. спекулирам , нямам представа , защо е записано така , но сигурно има смисъл.

Има и други аспекти на това действие , което би трябвало да се води престрояване , за което се изисква да подадеш сигнал , да пропуснеш движещите се в лентата , да се убедиш , че няма да застрашиш движещите се в лентата и тогава да се престрояваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, The Best Forman написа:

млад шофьор , който си кара спокойно и изведнъж някакъв "шрапнел" се изсипва пред него от съседната лента , човека се панира, бие рязко спирачките и те ти "педераско влакче"

Ок. Аз съм зад него, съседна лента е свободна и рЕзко се престроявам в нея.

Този ще има и други поводи за паниране. Най-добре да му се разчисти пътя и да си кара сам.

Та, въпросът беше

Преди 2 часа, joro-120L написа:

Какъв е проблема при рязко престрояване, ако не пречиш на никого.

Гена, тези промени ми прилича да са спуснати от ЕС. Особено що се отнася до забрани.;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, joro-120L написа:

Ок. Аз съм зад него, съседна лента е свободна и рЕзко се престроявам в нея.

Този ще има и други поводи за паниране. Най-добре да му се разчисти пътя и да си кара сам.

Та, въпросът беше

Гена, тези промени ми прилича да са спуснати от ЕС. Особено що се отнася до забрани.;)

Това не са промени , а действащия закон и какво ще разчистваш , това да не е повреден самолет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, The Best Forman написа:

Това не са промени , а действащия закон и какво ще разчистваш , това да не е повреден самолет.

Гена, не ти разбирам мисълта. Ако може, с думи прости. Добре. Действащ е.

Преди 4 часа, The Best Forman написа:

Жоре , това рязко преминаване от лента в лента (мисля четири пъти) по актуалния ЗДвП е нарушение.

Щом казваш "актуалния", значи е актуализиран, допълнен, осъвременен, различен, и не е това, което съм учил навремето.

Преди 4 часа, The Best Forman написа:

Ако приемат новите поправки и престрояването/завиването без мигач , също ще е нарушение ..

Отдавна е така. Какво по-различно да приемат. "При промяна посоката на движение се подава навременен и ясен за възприемане сигнал". Цитирам по памет. Важи и за престрояване, изпреварване ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гена, пробвай реално премиум гуми, нископрофилни, на “голяма” джанта…   Има разлика, ако натискаш 

… 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
На 30.03.2025 г. at 16:35, b3lq7a написа:

Гена, пробвай реално премиум гуми, нископрофилни, на “голяма” джанта…   Има разлика, ако натискаш 

… 

17" е максимума за моита кола и не , не искам да се състезам с никой на пътя ;)

Чудя се последните дни като слушам и чета за загинали деца (и не само) поради лошо състояние на пътищата в България .. че няма да си подаде оставката никой чантаджия от АПИ е ясно .. че няма да оправят пътищата също е ясно , но бихте ли подкрепили и бихте ли намалили скоростта в такива участъци (дори и знаците да не го изискват) ако знаете , че участъка , по които се движите е проблемен/опасен ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, The Best Forman написа:

17" е максимума за моита кола и не , не искам да се състезам с никой на пътя ;)

Чудя се последните дни като слушам и чета за загинали деца (и не само) поради лошо състояние на пътищата в България .. че няма да си подаде оставката никой чантаджия от АПИ е ясно .. че няма да оправят пътищата също е ясно , но бихте ли подкрепили и бихте ли намалили скоростта в такива участъци (дори и знаците да не го изискват) ако знаете , че участъка , по които се движите е проблемен/опасен ?

Какво значи да намаляме скоростта? Да слезем да бутаме ли? Всеки кара както преценява, че е безопасно! Това, че карам по-ограничения, а ти под тях прави ли ме по-опасен оттеб на пътя? По-скоро да въведат регулярни проверовъчни за възрастните хора и за тези без провинения! Гена, твоята кола кога за последно е виждала 6та скорост? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, b3lq7a написа:

Какво значи да намаляме скоростта? Да слезем да бутаме ли? Всеки кара както преценява, че е безопасно! Това, че карам по-ограничения, а ти под тях прави ли ме по-опасен оттеб на пътя? По-скоро да въведат регулярни проверовъчни за възрастните хора и за тези без провинения! Гена, твоята кола кога за последно е виждала 6та скорост? 

За тебе знам , че вечно си на състезание .. само не знам с кой се състезаваш и печелил ли си нещо (освен фишове) 🤣

Между другото подготвят се от КАТ да махнат декларацията и фишовете за скорост да се връчват на собственика без възможност да прехвърлят отговорността на трети лица (дори и да не са карали автомобила).

П.П. Ако не знаеш шеста може да се включи над 50 км/ч по равно и за предпочитане е поне 60 ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, The Best Forman написа:

За тебе знам , че вечно си на състезание .. само не знам с кой се състезаваш и печелил ли си нещо (освен фишове) 🤣

Между другото подготвят се от КАТ да махнат декларацията и фишовете за скорост да се връчват на собственика без възможност да прехвърлят отговорността на трети лица (дори и да не са карали автомобила).

П.П. Ако не знаеш шеста може да се включи над 50 км/ч по равно и за предпочитане е поне 60 ;)

👍

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, The Best Forman написа:

бихте ли намалили скоростта в такива участъци (дори и знаците да не го изискват) ако знаете , че участъка , по които се движите е проблемен/опасен ?

Добре де, да кажем че аз ще намаля, ти ще си караш пак пенсионерската, Сашко ще подмокри седалката и ще махне краката от педалите, Иво и Сашо sauber ще карат с колкото ги държат гумите....и в края на краищата пак ще се очисти някой някъде. Мислиш ли че каквито и да са ограничения ще помогнат, особено след като няма кой да следи за прилагането им? Или че това ще подобри безопасността на Н-то класните ни пътчета?

Не скоростта убива, а безхаберието. Направи една качествена магистрала, сложи й едно ограничение от 140 и осигури съответният контрол - гаранция ти давам, че ще намалеят катастрофите и смъртните случаи. Ама не - ние трябва да пуснем газта, щото е по-лесно отколкото някой друг да си свърши работата. Е, аз не искам да пътувам до Варна с преспиване, искам да карам с една нормална скорост, по едни нормални пътища.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи една качествена магистрала, сложи и 140 и ... 95% от каращите ще карат под това ограничение! Факт, който наблюдавам както по Хемус (изключвам петък вечер и събота сутрин в посока Варна) така и в Германия!

Много пъти съм правил сметката - София-Варна, по Хемус, ми е точно 475км по километраж. Карайки със 107 по километраж (100-101 реална) по извънградските пътища и 145 по магистралата (реална 138) стигам за 4:45мин. Скоростите са умишлено подбрани за да съм над 1800 оборота при 107 и под 2500 при 145, т.е. регенерацията да има възможността да се включи по всяко време. Ако вдигна скоростта по магистралата с 20km/h ще "спестя" максимум 12мин, реално под 10. На извън градско сметката е грубо същата. Т.е. максимум 20мин, като рисковете ще са значително повече.

И, всъщност, най-голямата "печалба" се състои в това да не попаднеш в тапа зад някой каращ със 70 при ограничение и път позволяващи 90! Или, когато попаднеш, да успееш възможно най-бързо, по възможност и безопасно, да се откачиш от него. От където и идват не малко от проблемите с нашите пътища - участъци не позволяващи нормално изпреварване в комбинация с каращи със 70 по завоите и 100+ на правите. Но това се лекува с магистрала и полиция, която да следи на магистралата да се кара в най-дясната свободна лента, освен при изпреварване ;) 

Ама "малко" се отплеснах в разсъждения. Всеки сам да си преценя, както е казал народа :D

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 10 часа, The Best Forman написа:

Гена, оставките не решават нищо, само удовлетворяват жаждата за "справедливост" (да се чете "мъст") на масите. А всъщност забавят всякакви действия докато новоназначеният "чантаджия" по твоите думи разбере къде е, за какво е там и какво точно се прави на това място.

По втората ти част:

Известно е как карам. Може да не е като Иво и Сашо, но никой не може да ме нарече "капитан Бавен".

Пътя София-Плевен го познавам до болка. Имаше период, в който го пътувах по два пъти в седмицата. Специално участъка, където стана последната трагедия, за непознаващия пътя изглежда като място, на което можеш да минеш със 120. Ама не е, дори на сухо, особено на спускане от разклона за Телиш посока София. По асфалта има доста неравности, двата завоя - ляв в началото и десен в края - са много мръсни и склонни да те изхвърлят. Ако го комбинираш с мокър път и уцелиш бабуна ставаш просто пътник в колата, само дето стискаш волана. Освен това при изкачването посока Телиш редовно се правят изпреварвания на бавни камиони (и не само) и редовно се случва да излезеш от левия завой и да видиш, че срещу теб идват фарове.

Та и отговора на твоя въпрос: Не само бих го подкрепил, но го и правя по собствена преценка. Но има и обратните случаи - безмислени ограничения има на корем. Там пак карам със скорост по своя преценка.

Но така правим ограниченията на скоростта пожелателни, а?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 15 часа, The Best Forman написа:

Аз съм щаслив, че започва да се говори за шибани пътища, а не за "КаРаТ мНоГо бЪрЗо". Иначе няма никакъв шанс да се съобразявам с поставена маркировка и знаци. Неадекватни са и в двете посоки - на места безумно ограничаващи, на други места безумно позволяващи. Карам по собствено усмотрение. И до кога да намаляме скоростта? Докато не ни иземат колите, че да няма ПТПта ли? :)

Преди 13 часа, The Best Forman написа:

Не съм чул за това, но не е и важно. Последните 6-7г. КАТ:
- Не пускаха да се излиза от държавата с неплатени глоби

- Отнемаха разрешителни за оръжия за неплатени глоби

- Отказваха преиздаването на СУМПС за неплатени глоби
- Нямаше да се минава ГТП с неплатени глоби

И още неясно колко аутистични драпания, на някой глупендер, който е цял живот на държавна служба. Е всичките ги опердаши КС. Та така и с тая "гениална" идея ще се случи.

За да ти стане ясно колко не могат и само дрънкат глупости - от 2014г. до края на 2024г. имам сигурно 40-50 фиша. 95% от тях са между 2014г. и 2020г. Някой са за с по 60-70-80 кмч. над ограничението. Един е за 100 и кусур (някъде на Хемус имало въведено ограничение 50кмч., аз съм минал със 155 кмч. Та от всичко това, имам заплатени около 900 лв. Всичко останало е или отпаднало по давност (огромната част, дори и нямаше да разбера за тях) или изпердашено в съда. Та ако искат да купят още 40 хиляди камери и глобите да ги увеличат по 5. Пак ще се ядва.

Преди 12 часа, PRR написа:

Направи една качествена магистрала, сложи и 140 и ... 95% от каращите ще карат под това ограничение! Факт, който наблюдавам както по Хемус (изключвам петък вечер и събота сутрин в посока Варна) така и в Германия!

Не 95%, а 99.999999%. В момента каращите с "превишена скорост", като изключим такива като мен, масово я "превишават" с 20-30кмч. Което е смешно и напрактика е никаква превишение. Като сложиш факта, че превишението обикновено е при ограничение 60 кмч., става хептен измислено...

Ако някой не може, чувства се несигурен или не иска да се движи със 100 кмч. по извънградски път и с 140-150 кмч. по магистрала. Ми не трябва да е шофьор, сори.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://nova.bg/news/view/2025/04/08/493650/кола-изпревари-небрандирана-патрулка-с-над-190-кмч-на-междуградски-път-видео/

Не че подкрепям каращия в случая, ама тука ми изкачат няколко въпроса. И те изкачат във връзка с това, че раздуват случая за да отчитат дейност. И въпросите са:

- С какво сертифицирано техническо средство измериха скоростта на колата?

- На база на какво му отнеха книжката, наложиха му глоба и ми прекратиха регистрацията?

- Къде из законите е описано как се разпознава автомобил на служба, която има право да те спира? И по-точно къде е обяснено що е то "цивилна кола"?

- В наредбата пише ли някъде въобще, че звуковият и светлинният сигнал на някакъв автомобил следва да бъде тълкуван като сигнал за спиране?

- На автомобила имало ли е обозначения, че се извършва видео и аудио заснемане?

- На основание какво МВР са разпратили клипа по медийте, на който клип ясно и четливо се вижда рег. номер на автомобила? По тълкователни решения на КЗЛД рег. номер на автомобил регистриран на физическо лице е "лични данни"? Демек МВР разпростаняват лични данни нерегламентирано ли?

Естествено тука само предполагам, че е регистриран на физическо лице, но предвид, че са го дерегистрирали, то е ясно, че не е на юридическо лице.

Та тъй. Могат да си газят закона явно, след което да се пъчат с тези си действия. Надявам се човека да контакте юрист и да ги нашамари здраво. След което на негово място бих излезнал по същите медии да обясня колко са зле. Само такива действия могат някога си да доведат до адекватна полиция. Иначе ако ще правим акции погазвайки закона, щото общественото мнение ще ни подкрепи, тръгваме по пътя на това да разстрелваме хора по площадите...

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, sauber написа:

https://nova.bg/news/view/2025/04/08/493650/кола-изпревари-небрандирана-патрулка-с-над-190-кмч-на-междуградски-път-видео/

Не че подкрепям каращия в случая, ама тука ми изкачат няколко въпроса. И те изкачат във връзка с това, че раздуват случая за да отчитат дейност. И въпросите са:

- С какво сертифицирано техническо средство измериха скоростта на колата?

- На база на какво му отнеха книжката, наложиха му глоба и ми прекратиха регистрацията?

- Къде из законите е описано как се разпознава автомобил на служба, която има право да те спира? И по-точно къде е обяснено що е то "цивилна кола"?

- В наредбата пише ли някъде въобще, че звуковият и светлинният сигнал на някакъв автомобил следва да бъде тълкуван като сигнал за спиране?

- На автомобила имало ли е обозначения, че се извършва видео и аудио заснемане?

- На основание какво МВР са разпратили клипа по медийте, на който клип ясно и четливо се вижда рег. номер на автомобила? По тълкователни решения на КЗЛД рег. номер на автомобил регистриран на физическо лице е "лични данни"? Демек МВР разпростаняват лични данни нерегламентирано ли?

Естествено тука само предполагам, че е регистриран на физическо лице, но предвид, че са го дерегистрирали, то е ясно, че не е на юридическо лице.

Та тъй. Могат да си газят закона явно, след което да се пъчат с тези си действия. Надявам се човека да контакте юрист и да ги нашамари здраво. След което на негово място бих излезнал по същите медии да обясня колко са зле. Само такива действия могат някога си да доведат до адекватна полиция. Иначе ако ще правим акции погазвайки закона, щото общественото мнение ще ни подкрепи, тръгваме по пътя на това да разстрелваме хора по площадите...

Нещо за дрифтаджията от Тик-ток .. да вземат и на него да му върнат колата и книжката , ама тя па немала точки .. ама да му я върнат , що да седи детето без книжка 🤣

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, The Best Forman написа:

Нещо за дрифтаджията от Тик-ток .. да вземат и на него да му върнат колата и книжката , ама тя па немала точки .. ама да му я върнат , що да седи детето без книжка 🤣

Разбираш ли какво се опитвам да кажа с мнението си?

• Объркан съм 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, sauber написа:

Разбираш ли какво се опитвам да кажа с мнението си?

Разбирам , само не знам ти разбираш ли колко е разликата между 90 и 190 .. дори и несертифицирано средство , това са 100 км. разлика .. знам , че е тъпо по такъв начин да се води борбата с нарушителите , но в крайна сметка ако даде резултат - защо не .. нека знаят всички , че Биг Брадър вижда.

Между другото не изключвам възможността това да е постановка и ПР за това изтърбушено правителство , но и така да е пак е плюс за пътната безопастност .. поне 100 човека ще се хванат на тази въдица.

• Несъгласие 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, The Best Forman написа:

Разбирам , само не знам ти разбираш ли колко е разликата между 90 и 190 .. дори и несертифицирано средство , това са 100 км. разлика .. знам , че е тъпо по такъв начин да се води борбата с нарушителите , но в крайна сметка ако даде резултат - защо не .. нека знаят всички , че Биг Брадър вижда.

Щото да бориш престъпления с незаконни мерки е присъщо на едни други общества, от които гледаме да страним.

И както съм ти казвал всяка подкрепа за текущият аутизъм по направление пътен контрол само задълбочава проблемите. Което е и видно де. Глоби, мерки, акции, филми... и кво от това?

Хубавото на форума е, че има история. Аз съм сигурно десетина години регистриран. Старите ми мнения по темата са лесно откриваеми. На някпй ако му се занимава да ги прочете. Да дойде после да ми каже, че не съм бил прав, нали...

Иначе много се кефя как милиционавтите вадят всевъзможни записи. Ама пусто тия камери все са преебани като са те в издънка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.