Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

(Не)Организация на движението

PRR

Recommended Posts

Преди 1 час, zloQQ написа:

Ако цитираните кръстовища с възможен десен завой им спре светофара и дойде милиционер...би следвало да няма конфликт между сигналите на светофара и неговите сигнали.

Велко, нали като дойде регулировчика, отменя всички светофари/дори работещи/ и знаци на кръстовището. Тоест, каквото е било преди, отпада. Разбирам ти мисълта и идеята от самото начало, но така пише в правилника по спомен, за конкретната листовка.

Преди 1 час, The Best Forman написа:

А тука к'во праим?

IMG_20250211_142322.thumb.jpg.2d4095b72c90f0dee4a2d9d813dfce33.thumb.jpg.064b81135a51a31a0e0f55d17e00a5fe.jpg

Това е като ситуацията при Велко, само че от друга страна. Там Чавдар подсказа, че верният отговор е "преминаването ми е забранено".

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 302
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• joro-120L

79

• The Best Forman

61

• PRR

52

• vladkant

30

Жоро ме изпревари - има ли ченге, нема светофар. Полицаят би могъл да ти позволи десният завой, но само като те посочи със свободната си ръка и ти укаже посока на движение. Не го цитирам точно, ама някво такова беше написано в правилника.....много време назад.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, The Best Forman написа:

Велко , поне знам , че обичаш да буташ мотори , кажи как става 🤣

IMG_20250211_141936.thumb.jpg.2a883154ec1117eafbc741c626956390.jpg

Инак въпроса е зададен изключително недомислено

Не разбирам за какви граници говори автора.

Тук само една вметка, по-важна за мен. Когато бутам мотопед, велосипед или се налага да ходя пеш по извънградски път, ще бъда в края на лявото платно или в банкета, ако има. Срещу движението. Така се виждат колите, които идват и преминават покрай теб. С други думи, не са ти в гръб, нямаш нужда от огледало за обратно виждане, няма и да ти се изкриви врата да гледаш назад някой да не те отнесе. Лесно се следи пътната обстановка и има време за реакция.

Запаметило ми се е от някъде. Логично е. Може би го пише в правилника за движение на пешеходци по пътя в извън населено място.

И ако отговорите са в този смисъл, вярното е - "се придържа възможно най-близо до лявата му граница".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, joro-120L написа:

Запаметило ми се е от някъде. Логично е. Може би го пише в правилника за движение на пешеходци по пътя в извън населено място.

И при мен е запаметено, точно същата логика (независимо дали буташ нещо или просто си ходиш), но нямам спомен от къде. Върти ми се в главата, че преди 30 години го имаше в листовките?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Izolini написа:

Върти ми се в главата, че преди 30 години го имаше в листовките?

Не знам Ице. Трябва да съм го чел някъде. Споменът ми не е от листовки. Аз и нищо не помня от тях, де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше едно детско анимационно, което разказваше, как два отбора отидоха до стадиона, като единия ходеше по движението, другия срещу движението и тия ходещи по движението загубиха, защото непрекъснато се въртяха да гледат за коли и след това ритаха топката все в лЕво :D

Иначе въпросния член от закона е:

Цитат

Чл. 108. (1) Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно.

(2) Пешеходците могат да се движат по платното за движение, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница:

1. когато няма тротоар или банкет или е невъзможно те да бъдат използвани;

2. при пренасяне или тласкане на обемисти предмети, когато с това се затруднява движението на другите пешеходци.

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Верен отговор - с ръка изпъната нагоре и конфигурация от три пръста, с преобладаващ среден. Няма такава простотия.

Иначе, в качеството си на пешеходец, винаги вдигам леко ръка за поздрав на шофера, когато ме пропуска да мина или ми спира на пешеходна пътека. Аз пък му правя жест по-бързо да се изнеса от там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почвам да се притеснявам - или аз си спомням твърде много от правилника, или вие твърде малко 😂

Това със сигнализацията от страна на пешеходците го има от край време и дори съм го виждал няколко пъти в действие (първият път и аз гледах много тъпо докато ми светне).

Ако вкарат в правилника и ръчните сигнали на мотористите съвсем весело ще стане - там си е цял език 🙂

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Logrus написа:

Почвам да се притеснявам - или аз си спомням твърде много от правилника, или вие твърде малко 😂

Това със сигнализацията от страна на пешеходците го има от край време и дори съм го виждал няколко пъти в действие (първият път и аз гледах много тъпо докато ми светне).

Ако вкарат в правилника и ръчните сигнали на мотористите съвсем весело ще стане - там си е цял език 🙂

Има ги , спокойно .. даже и от аФтомобилисти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, The Best Forman написа:

Има ги , спокойно .. даже и от аФтомобилисти.

Така ли? Я тогава виж в правилника, какво означава вдигната ръка с два пръста ✌️ Или потупване с ръка по каската?

За друго говорех - за други сигнали 🙂

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 45 минути, Logrus написа:

Че не знаят правилника е ясно :D

Що се отнася до сигналите на мотористите - има ги разписани някъде, но, за щастие, не са част от изпита. Иначе и досега нямаше да карам 🏍️

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, PRR написа:

Що се отнася до сигналите на мотористите - има ги разписани някъде, но, за щастие, не са част от изпита.

Не са част от изпита, защото съвременните мотори и мотопеди задължително са оборудвани с мигачи и стоп светлини.

Едно време нямаха и затова е в правилника. По спомен се отнасяха за промяна посоката на движение и спиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жоре, може и да е странно, но тия сигнали са още валидни. Както и тези за колите. Презумцията е, че мигачите се развалят. Но, както писах, за щастие не са част от изпита и аз, както и 99+% от хората, не ги знаят/помнят. И това да ни е проблема с правилника де :D 

• Одобрявам 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, joro-120L написа:

По спомен се отнасяха за промяна посоката на движение и спиране.

Същите, като за велосипедите.

Но с Пепи говорим за друго - има си цял "разговорник" с жестове. Мото език, който се ползва при каране в колона 🙂 

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я да видя дали съм запознат, потупване по каската значи че има ченгета по пътя 🤔

Ама само толкоз знам....ако е вярно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, vladkant написа:

Я да видя дали съм запознат, потупване по каската значи че има ченгета по пътя 🤔

Ама само толкоз знам....ако е вярно

Тц. Двойка. Седни си 😆

Потупване по каската е сигнал, че ще се спира за презареждане - празен резервоар 😉

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно, жестовете са различни... В щатите, потупване по каската значи баш предубеждение за 👮 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 41 минути, zloQQ написа:

Явно, жестовете са различни... В щатите, потупване по каската значи баш предубеждение за 👮 

Сега се разрових - напълно вярно е и вашето с Влади твърдение, явно на различните места този жест се "чете" различно.
Даже спокойно ще кажа, че аз съм в грешка - сигурно от грешно място съм ги учил едно време.
Ето ги повечето, ако на някой му е интересно:
https://web.ridingmoto.com/bg/16-hand-signals-for-motorcycle/

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цитат: "Какво, по дяволите, си мислехте за сигнал: Повечето ездачи не знаят за този знак, тъй като не се използва често. Използвайте този знак само ако друг ездач или минувач е направил нещо глупаво, сгънете ръката си от лакътя и покажете среден пръст. Не правете този жест към ченге или ездач, по-голям от вас; в противен случай той със сигурност ще ви каже какво е мислил."

😂

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, ghost_rider написа:

Цитат: "Какво, по дяволите, си мислехте за сигнал: Повечето ездачи не знаят за този знак, тъй като не се използва често. Използвайте този знак само ако друг ездач или минувач е направил нещо глупаво, сгънете ръката си от лакътя и покажете среден пръст. Не правете този жест към ченге или ездач, по-голям от вас; в противен случай той със сигурност ще ви каже какво е мислил."

😂

Ааааа да, описанията са малко 😵

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За последно съм виждал регулировчик преди 7-8г. И то беше на 2 Юни. Бяха ги изкарали да спрат движението точно в 12:00 (което е страхотно между другото). А реално работещ по трафика последно съм виждал преди 10г. сигурно. Беше на Народното събрание на пешеходната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, sauber написа:

За последно съм виждал регулировчик преди 7-8г. И то беше на 2 Юни. Бяха ги изкарали да спрат движението точно в 12:00 (което е страхотно между другото). А реално работещ по трафика последно съм виждал преди 10г. сигурно. Беше на Народното събрание на пешеходната.

Аз даже нямам спомен кога съм виждал работещ регулировчик. Явно са съкратили тази длъжност.

Не помня по кое време беше, но изкарваха регулировчици на възлови места където стават задлъствания по кръстовищата. Ся.....юруш на средата на кръстовището и до там, във всички посоки

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.