Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

(Не)Организация на движението

PRR

Recommended Posts

На 13.02.2025 г. at 18:36, axel написа:

И каква е разликата тогава между тези две маркировки тогава? Когато е отляво една, пък отдясно другата?!

IMG_2063.jpeg.268e16f9d6f3adcc88251b9334522d60.jpeg

Тук според мен (не според правилника, щото явно съм го забравил и не съм си ъпдейтнал знанията), е позволено изпреварването само да движещите се в посоката на синия автомобил. И е забранане изпреварването в посоката на червения автомобил. 

Както беше писал @The Best Forman за видимостта, мисря че и това е фактор за такава маркировка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 360
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• joro-120L

92

• The Best Forman

77

• PRR

65

• vladkant

31

преди 41 минути, vladkant написа:

Тук според мен (не според правилника, щото явно съм го забравил и не съм си ъпдейтнал знанията), е позволено изпреварването само да движещите се в посоката на синия автомобил. И е забранане изпреварването в посоката на червения автомобил. 

Както беше писал @The Best Forman за видимостта, мисря че и това е фактор за такава маркировка

Точно такава е.

А в Македония я има на трилентовите шосета. Имаш две ленти в едната посока (обикновено в изкачването, както е и на нашата територия) с прекъсната маркировка между тях. Насрещното в участъците с видимост има точно такава маркировка от прекъсната плюс непрекъсната. Което си е много умно, защото вместо да е блокирано зад непрекъсната линия и да висиш като сопол зад някой бунак, който на ограничение 90 се пуска по инерция с 40-50, както правят примерно от гара Владая до караулката на входа на София от към Перник, можеш да си го прескочиш без да нарушаваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази двойна прекъсната линия се използва, когато се променя посоката на движение на лентата. Имаше такава на моста при влизане в Стара Загора, но отдавна го разрушиха и реконструирана.

Идеята е, примерно при 3 ленти, в час пик сутрин да пускаш 2 ленти в посока на излизане и при час пик вечер да има две ленти при влизане.

Понеже посоката на дадена лента се променя, затова винаги е разрешено престрояване надясно. Примерно не виждаш знака, не си сигурен дали още е отворена за твоята посока, трябва да се престоиш вдясно. В ляво преснояване, само след знака. При свършване на лентата , Х на таблото, трябваше преди него да се престоиш вдясно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 13.02.2025 г. at 13:16, sauber написа:

За последно съм виждал регулировчик преди 7-8г. 

Вчера на Черни Връх при Парадайса имаше регулировчици. Едно BMW (изненада?) се беше размазало доста брутално в насрещното, посока околовръстния път. Съответно беше отрязал две платна и нямаше много опции. Освен това полицаите правеха замервания, та предполагам е имало и пострадали :( Та, случва се и регулировчици да има.

ПС: Според новините няма пострадали, но ... що мериха куките?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 22.02.2025 г. at 20:41, sando2 написа:

Те това е новата Организация на движението

480188918_1168459338617077_4085929656038075290_n.jpg

Знаци и маркировка не гледам. Живее ми се :D Нито ще карам с 50 на трилентов път с аварийна лента (Враня). Нито ще изпреварвам на "разрешено" малко след В.Търново посока Варна. Където и болид да караш, пак не е адекватно да тръгнеш. Нищо, че маркировката го позволява. :) Иначе ограниченията почти навсякъде са абсурдни и нищо не може да ме накра да се съобразявам с тях. Просто няма да стане. Не и докато скапаната държава не ми осигури да карам от до по магистрала от столицата до третият най-голям град в държавата. Който е и морска столица де... Което както всички знаем, няма да се случи в обзоримо бъдеще.

Иначе един анекдот, който може и да съм разказвал. Прибираме се с колеги от Мюнхен. В Словения и дърпа цивилна кола, карахме с около 200 кмч. Изведоха ни в една отбивка. Полицая ни проверява документи и т.н. На словено-български вика на колегата "Колко е ограничението на магистралски пут?". И колегата му вика "Ами при нас е 140, при вас май е 130". И полицая му вика "Правилно, но то не е на човек в колата" :D И ни пуснаха да си ходим :D

Преди 20 часа, PRR написа:

ПС: Според новините няма пострадали, но ... що мериха куките?

Мани ги новините. За да има група да мерят, значи е имало поне средна. Някой хоспитализиран и т.н. Иначе не ходят. Поне преди беше така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скоро четох за социологическо проучване , съчетано с контролни измервания на слоростта по немските магистрали без ограничение на скоростта. Оказало се , че над 70% от водачите се движат със 130 км/ч.

Тук никога няма да има и километър без ограничения , но и никога няма да изчезнат хоратата , които мислят , че ограниченията са прищявка на някой.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, The Best Forman написа:

Скоро четох за социологическо проучване , съчетано с контролни измервания на слоростта по немските магистрали без ограничение на скоростта. Оказало се , че над 70% от водачите се движат със 130 км/ч.

Тук никога няма да има и километър без ограничения , но и никога няма да изчезнат хоратата , които мислят , че ограниченията са прищявка на някой.

Демек ограниченията са безсмислени и единствената им цел е да пълнят хазната? 🙄 No shit...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност ограничението е 140, но реално когато километража показва 140 МПС-то се движи със 130. Или поне в 90+% от случаите е така. 

Иначе аз си карам със 145 по километраж, което са реални 137, и съм от бързите. Естествено има и ниско прелитащи за които съм просто колче :( 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, sauber написа:

Мани ги новините. За да има група да мерят, значи е имало поне средна. Някой хоспитализиран и т.н. Иначе не ходят. Поне преди беше така.

И аз така знам :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои изказвания и поведение на пътя не мога да разбера.

За мен лично, това са комплексарски истории. 

Т поредният който не се съобразява нито с маркировка, нито със знаци се обсъжда (катастрофата на парадайс), но явно това няма как да накара поредният комплексар да се замисли, че има хора на ппътя (даже на вселенета, да не повярваш), които искат да шофират и да се движат безопасно на пътя....ама майнната им на тях- те са (ние сме) някакви измекяри които не могат да шофират......

Майната Ви господа бързаци! Ще ви сека пътя, ще ви удрям и аз няма да се съобразявм с вас!

А сега ще помоля админите ( @Izolini ) да ми изтрият профила. Ако аз не успея до 5 минути!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 54 минути, sauber написа:

Демек ограниченията са безсмислени и единствената им цел е да пълнят хазната? 🙄 No shit...

Както не веднъж съм писал - от камерите и алинеите може да се измъкнеш , но законите на физиката нямат почивен ден и от тях няма измъквяне с оправдание "аз само за малко" ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, vladkant написа:

Ако аз не успея до 5 минути!

Успя ли? Защото ако не, искам да ти кажа, че мнението ти ме накара да се замисля. Смятам да започна да спазвам всички ограничения от утре (днес няма да шофирам, иначе бих от днес). Трогнах се и от изказването, че ще сечеш пътя на лошите. И искам да ти кажа, че съвсем не смятам, че хората бъркащи ляво и дясно не могат да шофират. Просто са малко по притеснени като се движат с по-висока скорост. Много им се струпва. Сензорно претоварване мисля е правилният термин. То дишане и преглъщане в опит да не се задавиш, превключване на скорости, въртене на волан. Ми много си е...

преди 30 минути, The Best Forman написа:

но законите на физиката нямат почивен ден и от тях няма измъквяне с оправдание "аз само за малко" ;)

Освен в Германия. Но то това е щото са малко соц. Там освен супермаркетите, явно много често и законите на физиката почиват. Щото 30% от хората не се съобразяват с ограниченията (по-скоро се възползват от липсата им) и пътният травматизъм пак е в пъти по-малко от нашия... И не, не е заради пътищата (които са в десетки пъти по-натоварени от нашите) и заради квалификацията (вероятно минимум 50% от шофиращите там въобще не са станали шофьори в Германия).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 44 минути, sauber написа:

....

Освен в Германия. Но то това е щото са малко соц. Там освен супермаркетите, явно много често и законите на физиката почиват. Щото 30% от хората не се съобразяват с ограниченията (по-скоро се възползват от липсата им) и пътният травматизъм пак е в пъти по-малко от нашия... И не, не е заради пътищата (които са в десетки пъти по-натоварени от нашите) и заради квалификацията (вероятно минимум 50% от шофиращите там въобще не са станали шофьори в Германия).

На участъците без ораничения , хората карат със 130 т.е. сами си поставят ограничения , а ти го разбирай както щеш ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, The Best Forman написа:

На участъците без ораничения , хората карат със 130 т.е. сами си поставят ограничения , а ти го разбирай както щеш ;)

Да, 70% от тях. Останалите 30% правят геноцид по пътя. Ако някога беше шофирал в Германия (сигурен съм, че не си щом пишеш тези неща), щеше да си видял, че абсолютно никой не кара с ограничението и там където го има. Намалят на стационарките и после газ.

Единствената държава, в която съм видял масово и стриктно да се спазват ограничения е Швеция. Не заради контрол, просто си карат така.

Който каквото иска да ми пише, каквито иска ластици да ми разтяга.

-Математиката не лъже

-Ограниченията не спасяват от ПТП

-Контрола се осъществява само за да пълни хазната на дадена държава

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, sauber написа:

Да, 70% от тях. Останалите 30% правят геноцид по пътя. Ако някога беше шофирал в Германия (сигурен съм, че не си щом пишеш тези неща), щеше да си видял, че абсолютно никой не кара с ограничението и там където го има. Намалят на стационарките и после газ.

Единствената държава, в която съм видял масово и стриктно да се спазват ограничения е Швеция. Не заради контрол, просто си карат така.

Който каквото иска да ми пише, каквито иска ластици да ми разтяга.

-Математиката не лъже

-Ограниченията не спасяват от ПТП

-Контрола се осъществява само за да пълни хазната на дадена държава

Само ти си ходил в Германия .. ние тука събираме снимки от гугъл :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, The Best Forman написа:

Баси, ама и снимки ли събирате :o 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, The Best Forman написа:

Като се води някакъв спор (в приятелски тон в моя мироглед), е много жалка тактика да отговаряш от името на група, която да бъде причислена на твоя страна. Поне на подсъзнателно ниво. Никъде не пиша в множествено число, коментара ми беше насочен към теб. Та не виждам друга причина да има "ние" в мнението ти. Това, което съм написал, няма как да бъде отречено от човек шофирал в Германия. Дори и само веднъж.

Другото нещо, което много ме кефи е, че не оборваш тезата ми с някакви аргументи, а го правиш в стил "Ти па си Ален Делон".

Аз нямам никаква полза от това да водя спорове в интернет с някакви хора, които не познавам. Освен ако не е приятелска дискусия, която евентуално би могла да намери истината за нещо. Тука в случая е едно безсмислено разтягане на ластици, от което даже някви хора по-горе теглят майни и се бътхъртват. Объркал съм се, че срещу мен стоят възрастни хора с above room temperature IQ явно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво да оборвам според теб - малоумни са ограниченията на скоростта .. ами не са малоумни , защото качеството на нашите пътища не доближава сръбските , а с немските не е възможно да се сравнят. Това , че някъде има забравени знаци след ремонти - да малоумно е , но това е реалността. Ако си имал време да се заглеждаш - на много места с предупредителни знаци за опасни завои има възпоменателни паметници , а ограниченията са произтекли от тях .. какво малоумно виждаш в това?

Малоумно е да живееш с мисълта , че си безсмъртен и безгрешен ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@sauber не съм съгласен с теб. Не малко километри съм навъртял в Германия и не само. И, като цяло, нямам твоите наблюдения. Напротив - с малки изключения всички спазват ограниченията с +10/15km/h ... по километраж. Естествено има и бързаци, но те са по-скоро изключения. И, последните ми наблюдения от Италия, където ниското прелитащите бяха мнозинството, тази година бяха по-скоро изключения. Същото се отнася и за Словения и Австрия. 

PS: Италия - вече миналата година. Словения и Австрия - от тази година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 18 часа, vladkant написа:

А сега ще помоля админите ( @Izolini ) да ми изтрият профила. Ако аз не успея до 5 минути!

Я, какво се е разгоряло. Владо, не мога да ти изтрия профила. 

Спора за ограниченията е напълно безсмислен. Не знам как е в нормалните държави като Германия, Австрия, Швейцария, защото там не съм шофирал. Само дето предполагам, че е като на наша почва - ограниченията по пътищата (не говоря само за скоростта, а и за изпреварване) са наложени така, че да спасят живота на средно некадърния шофьор. Сашо ги приема за безсмислени. Доста от тях и според мен са прекалени. Дори според капитан Бавен има малоумни ограничения. Но още не съм чул някъде да има решение на върховен съд, което постановява максимата Lex malla, lex nulla.

Всъщност погледнато от практическа гледна точка законите са една много либерална система - ако човек си "прецЕни" няма проблем да ги нарушава. Само дето трябва да е готов си понесе съответните последствия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един много мъдър човек доста отдавна го беше написал тук:

"Ако това място не ви харесва, просто не изписвайте адреса му в полето на вашия браузър."

От човек, непрекъснато търсещ съдействие и редовно получаващ помощ и подкрепа за проблемите с колата си, изявление, че ще си изтрие профила е неколегиално и неуважително.

Платформи бол, право на избор - дал Господ, но уважението и трезвата преценка са изключително важни и наистина необходими.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 8 часа, Izolini написа:

Я, какво се е разгоряло. Владо, не мога да ти изтрия профила. 

Спора за ограниченията е напълно безсмислен. Не знам как е в нормалните държави като Германия, Австрия, Швейцария, защото там не съм шофирал. Само дето предполагам, че е като на наша почва - ограниченията по пътищата (не говоря само за скоростта, а и за изпреварване) са наложени така, че да спасят живота на средно некадърния шофьор. Сашо ги приема за безсмислени. Доста от тях и според мен са прекалени. Дори според капитан Бавен има малоумни ограничения. Но още не съм чул някъде да има решение на върховен съд, което постановява максимата Lex malla, lex nulla.

Всъщност погледнато от практическа гледна точка законите са една много либерална система - ако човек си "прецЕни" няма проблем да ги нарушава. Само дето трябва да е готов си понесе съответните последствия.

Принципно влизам в положението на горките хора от околностите на София и други градове .. дал човека 500 , 700 и повече хиляди за кола с 500 и повече коня и някакви хора с униформи и бели фуражки му казват , че не може да я използва на 100% , а само на 10% .. верно е много дразнещо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, PRR написа:

Скоро Дракон ще е пак наличен :D 

Не е интересен .. друго си е да пресвяткаш в лявата лента , да ръсиш адреналин като споменаваш роднини от ж.р. и т.н. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.