Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Регулиране на LED Crystal Lightning Matrix фарове.

PSG

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Отскоро в семейството се появи нова красавица - Superb 3 FL, почти 2020г., 2.0TDI DFHA 190к.с. 7DSG. За колата до момента мога да кажа само суперлативи и не бях намерил косури, но след като я покарах нощно време хванах проблем.

Колата е оборудвана с адаптивни LED светлини, чиято работа като алгоритъм доста ме впечатли. Късите светлини светят перфектно.

При автоматична работа ми направи впечатление, че дългите светлини са разделени някак си на два сегмента. Пъряит бих нарекъл "спомагателен" - този, който работи като завеса и гаси/пали сегменти в зрителната периферия в зависимост от насрещния трафик. Вторият сегмент, който ще нарека основен, е основната дълга светлина - подобна на конвенционалния дълъг фар - силен и насочен прожекторен лъч. При автоматична работа този сегмент се включва като няма насрещен трафик. 

Фаровете работят отлично с изключение на основната дълга светлина на десния фар, която бие доста надолу. Направи ми впечатление още като я карах - в един момент се прожектираше наситено петно светлина в дясното поле пред колата. Застанах срещу равна стена и включих на ръка дългите. Ясно се видя как дългата светлина на десния фар се прожектира под среза на късата. Лявата се прожектира там, където трябва да бъде. Проблем има и е дразнещ, въпреки че не е критичен. 

Отворих капака и огледах фаровете. Отгоре се вижда само един регулиращ винт, може би за целия фар. Въпреки, че съм си играл доста с фарове в миналото, не посмях да го въртя. За пръв път се сблъсквам с такива "умни" фарове и не знам какво правя. По всяка вероятност регулирането им не е дърводелска история с отвертка, а може да има и проблем с механиката в самия фар.

Та въпрпсът ми е - някой регулирал ли е такива фарове и къде? Как става магията? Веднага ми идва на ум да отида в ЕТ, но преди това реших да се допитам до вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би трябвало да има поне две врътки - едната за хоризонтална, другата за вертикална корекция. НО! И двете ще въртят целия фар, т.е. не само дългите, а и късите. 

От описаното ми звучи, като да има проблем със сегмента за дълги и, дано не съм прав, силно се съмнявам да може да се регулира самостоятелно :( 

Аз лично бих питал в ЕТ, но с едно на ум! Там така ми настроиха фаровете, че "биеха" на 10 метра пред колата и беше опасно да се кара извънградско с повече от 50 :( Според уреда им всичко беше перфектно с фаровете! Съответно си ги регулирах сам, а при всяко ходене изрично ги предупреждавам да НЕ пипат фаровете, че не ми се губи време да ги регулирам пак след тях.

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се ходи до ЕТ, то се е видяло.

На обикновените фарове има врътки за всеки от рефлекторите. Тук видях само една врътка, която не знам дали е добра идея да въртя без да знам какво правя. 

Да не се окаже, че трябва да се включи към диагностика и тогава да се регулират по някакъв алгоритъм. Нямам представа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди всичко си провери дали осветителното тяло (каквото и да е то) за дългата светлина, не е поставена накриво или се е разместило по някаква причина, ако изобщо има достъп до там.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Достъп няма. Фарът е затворен и изолиран. Отзад е монтиран охладителният радиатор на LED модула и толкова като достъп без сваляне и разглабяне. Разглабял съм прожекторен и рефлекторен фар, но такъв още не съм. Възможно е да има нещо счупено или блокирало вътре. Всички сегменти иначе светят идентично, т.е няма изгорели диоди и пр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като поразгледах снимки на тия фарове и твоите симптоми все повече си мисля за разместен модул за дългите светлини. И, предвид, че фара е неразглобяем, май вариант за ремонт няма :( Поне не официален. Дано не съм прав. 

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.