Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Една малко по-различна тема за екологията

The Best Forman

Recommended Posts

Юли , Пепи , нещо на тема екология направено ли е както трябва? Имаме контейнери за разделно събиране на отпадъци , и к'во , събираме ли разделно - не. Пластмасовите и стъклените бутилки в "онези" държави се връщат и се получават реални пари , а не точки и проценти в определена верига. И на финала 

IMG_20241203_144310.thumb.jpg.054d83f9b43de47e0000c3f9229fd4b6.jpg

повтарям се , ама това в "онези" държави няма да го видите.

В този елитен квартал непрекъснато се спъвам в изхвърлени пластмасови и какви ли не едри отпадъци и само това , че мургавите с каруците не обикалят ежедневно , пречи да се озоват в печката и чат-пат някой ги почиства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, The Best Forman написа:

Юли , Пепи , нещо на тема екология направено ли е както трябва? Имаме контейнери за разделно събиране на отпадъци , и к'во , събираме ли разделно - не. Пластмасовите и стъклените бутилки в "онези" държави се връщат и се получават реални пари , а не точки и проценти в определена верига. И на финала 

IMG_20241203_144310.thumb.jpg.054d83f9b43de47e0000c3f9229fd4b6.jpg

повтарям се , ама това в "онези" държави няма да го видите.

И тук има... OLX.bg :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, maxrpm написа:

И тук има... OLX.bg :)

Бягай до ул.Бяла акация .. седят вече две седмици :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, The Best Forman написа:

Юли , Пепи , нещо на тема екология направено ли е както трябва?

Когато си прав, прав си. Има голямо нежелание да се свърши реална работа. При това е и успешно :( Но цирковете чрез симулации продължават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, The Best Forman написа:

Пластмасовите и стъклените бутилки в "онези" държави се връщат и се получават реални пари , а не точки и проценти в определена верига.

В Германия предварително си платил депозит както при нас стъкления амбалаж на бирата,та тези пари които "ти връщат" ти вече си ги дал. Ще кажете "ми ти и тука си плащаш опаковката,тя влиза в цената" , ами да...то и там си влиза в цената , но отделно и депозит. Колкото до процентите и точките , в Кауфланд си издават ваучер който си приспадам от същия магазин КОГАТО , а не "ако" пазарувам и тези автомати са си за сметка на Кауфланд, не на държавата , не на "Капачки за бъдеще"

Редактирано от boss302
дописаното е в поле "цитирай"
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, boss302 написа:

В Германия предварително си платил депозит както при нас стъкления амбалаж на бирата,та тези пари които "ти връщат" ти вече си ги дал. Ще кажете "ми ти и тука си плащаш опаковката,тя влиза в цената" , ами да...то и там си влиза в цената , но отделно и депозит. Колкото до процентите и точките , в Кауфланд си издават ваучер който си приспадам от същия магазин КОГАТО , а не "ако" пазарувам и тези автомати са си за сметка на Кауфланд, не на държавата , не на "Капачки за бъдеще"

Това с амбалажа е само една малка част от "кръговрата на отпадъците" .. тези , които разписват методиките и определят "качеството на живот" в България обикновенно живеят в покрайнините на града , в къщета , за които се грижат армия с парцали , прахосмучаки и градинска техника , като целта им е всичко да се събира (прах , листа и пр.) и да изчезва. Когато трябва да се погрижат за града , в които живеят , викат армия мургави , въоръжават ги с духалки за листа , с които да вдигнат всичко във въздуха , бързо снимат за да покажат каква работа са свършили и след един час всичко се е утаило , а част от прахта е даже и по техните мебели , но за тях има кой да се погрижи , а за останалите - обвиняваме пясъка от Сахара.

Та това е метода на работа на днешните , вчерашните , за бъдещите не знам , ама то и няма от кой да се научат. За това и няма как някой от тях да ме убеди , че мерките ще доведат до резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама като сте почнали - къде се изхвърлят стари гуми? Има ли регламентирано място? Или фирма на която да ги предам с/у заплащане (то ясно че от моя страна)?

Питам съвсем сериозно, защото имам 10+ стари гуми, които не желая (защото не им е там мястото) да изхвърлям до кофите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, Logrus написа:

Ама като сте почнали - къде се изхвърлят стари гуми? Има ли регламентирано място? Или фирма на която да ги предам с/у заплащане (то ясно че от моя страна)?

Питам съвсем сериозно, защото имам 10+ стари гуми, които не желая (защото не им е там мястото) да изхвърлям до кофите.

Попитай еколога Богомил Бонев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да ги оставиш в Маргел, май взимаха 5 кентавърчета на галош.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, Logrus написа:

къде се изхвърлят стари гуми? Има ли регламентирано място? Или фирма на която да ги предам с/у заплащане (то ясно че от моя страна)?

Аз преди 2 години оставих старите гуми в гумаджийницата, в която сложих новите и ми взеха по 5 лв на гума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако купуваш и монтираш новите си гуми в големите центрове, мисля че безплатно (включено ти е в крайната цена на услугата) ги прибират старите стига да искаш. Ако правиш монтажа при кварталния гумаджия, той също е длъжен да има договор с фирма за уползотворяване/рециклиране на стари гуми и би ти ги взел, срещу съответната сума разбира се. Това е и моя опит от последната година. Купих си нови гуми от Примекс, монтирах ги при друг гумаджия и ми обяви цена по 3лв на парче ако ще ги оставям при него. Аз обаче бях намерил мераклия да ги покара още (имаше "хляб" в тях) и си спестих този разход.

Лятото почти гръмнах една от новите ми гуми, благодарение на прекрасното състояние на улици и булеварди и си купих нова, която си монтирах в Примекс. Тази с балона, си я прибраха като казаха, че няма да дължа нищо допълнително.

И инфо от преди 2 дни. На баща ми са му поискали 20 лева за да остави статите гуми които е демонтирал от джантите.

До лятото цената за гуми на сметището беше 250лв/тон. Сега май има актуализация и вече е 320лв/тон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ги щат на гумаджийниците - миналата година и в Диана ми натовариха старите, тази година също, ама на селската. 

Питах и тези дето вдигат едри отпадъци около кофите - отказват и те, не им е работата.

Иначе редовно има нахвърляни стари гуми около кофите, колко му е и аз да ги завлека там, ама чак толко простак не съм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стига сте я дъфкали тая тема "екология", която както писах по-горе е само оправдание за политически свинщини. Нали знаете какво става масово с пластмасата, която се "рециклира" в Европа и САЩ. Транспортира се на изток, където или я горят или заминава по реки, морета и океани... Единственото адекватно и сериозно рециклиране, което се случва е на метали. Просто защото има икономическа изгода от него. Регионите, в които има и стъкларско производство на цветни стъкла, рециклират и стъклото. Защото трошляка също е на далавера. Минава през пещта и айде на буркани, шишета и прочие. А пластмасата не стига, че не всичката подлежи на рециклиране, ами от нея можеш да направиш само гранулат. Който гранулат не става за всичко...

Преди 4 часа, cuca7 написа:

То ако имаше кде да си дадеш гумите нямаше да се валят из долищата.

Във всяка гумаджийница срещу такса. Която такса не е за гумаджийницата (освен ако не са си турили някаква надценка), а е за да се плати таксата на фирмата, която ги взима от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази дума ЕКОЛОГИЯ имаше за мен значение докато научиш че за произвеждане на батерия за електрически автомобил се преработват около 200 тона минно подземно съдържание, огромни инвестиции. И все още в много държави няма точен регламент за рециклиране на литиъм батерии. Също че живота на слънчевите панели е 25-30 години и също за слънчевите панели много от държавите нямат регламент за рециклиране или преработка.

Това екологията е само покрай кофите за боклук по улиците.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 9 часа, Logrus написа:

Има регламентирано място. До общината на Красна поляна има паркинг и след него, по-точно, в края му има(ше) табела с надпис от сорта "Депозиране на стари гуми". Скоро минах от там - имаше поне 200 гуми оставени. Странното е, че мангалите са доста близо, но съм виждал камион, който да ги извозва...

Цялата тая ситуация ми изглежда абсурдно, но е факт! Ето локация. На снимката е чисто и няма табела, но е стара явно.

https://maps.app.goo.gl/y1pSFwFDdzto3VUQ9

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси Велко. Ще мина да погледна тея дни и ако е актуална локацията ще увелича купчинката 🙂
Той Гената каза "това в Красна поляна няма как да се случи", ма току виж....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, Logrus написа:

Мерси Велко. Ще мина да погледна тея дни и ако е актуална локацията ще увелича купчинката 🙂
Той Гената каза "това в Красна поляна няма как да се случи", ма току виж....

Ми няма .. всяка гума оставена така на тротоара , се озовава много скоро в нечия печка , а там до картинг пистата винаги съм се чудил кой трупа тез гуми и честно табела не съм виждАл .. все мислех , че ги събират за пистата :)

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 4.12.2024 г. at 10:29, Logrus написа:

https://www.sofia.bg/w/starite-avtomobilni-gumi-se-izhv-rlat-na-opredeleni-nad-30-plosadki

БТВ по едно време беше посочено обръщалото на входа на Банкя и редовно го зариваха със стари гуми, а общината се чудеше как да спре това. Сега гледам е чисто там. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз понеже гледам много дискавъри и нешънъл джиографик, т по една от тез двете телевизии гледах за Англия как се справя с незаконното изхвърляне на боклуци. Минават някакви служители от община или съответната институция която отговаря за боклуците, оглеждат улиците и обществените места, когато открият боклук който не е в кофите, или примерно гуми, дюшеци и всякакъв такъв отпадък- започват разследване. Разследване което е предимно разглеждане на видеозаписите от камерите. Стигат до извършителя и съответно го глобяват- на момента му се връчва глобата. 

В обеля на няколко пъти докато бачках нощна смяна, прибирайки се около 4-5 сутринта, засичам различни бусове които изхвърлят всякакви отпадъци около кофите. Което ме навежда на мисълта че това са строителни фирмички от сорта "кърти, чисти, извозва".

В обеля има няколко места които никога не можеш да ги видиш изчистени за повече от ден. Радвам се че поне общината ги чисти редовно.

Относно гумите, винаги когато сменям гуми на шкодето давам по 2 лева на бройка и ги оставям на гумаджията. За съжаление гумите на жипката отказа да ги вземе. Оставих ги до кофите за разделно събиране които са в "клетка". 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали ни подслушват, или просто съвпадение, попадна ми клипче как се рециклират гумите в една по "бяла" държава. Нямам идея къде е това, но съдейки по работниците и облеклото им, мисля че са ни "задминали" в еволюцонното ни развитие.....

Приятно гледане.

П.П. сложете си противогази докато гледате....

https://vm.tiktok.com/ZNeT1xRM4/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, vladkant написа:

В обеля на няколко пъти докато бачках нощна смяна, прибирайки се около 4-5 сутринта, засичам различни бусове които изхвърлят всякакви отпадъци около кофите. Което ме навежда на мисълта че това са строителни фирмички от сорта "кърти, чисти, извозва".

.......

Оставих ги до кофите за разделно събиране които са в "клетка". 

То О-беля си е друга губерния, там закони, освен тоя за гравитацията, не важат 😁 А аз такива "фирмички" ги снимам, особено гледам да щракна номера на колата да се вижда хубаво и ги пращам на Столичен инспекторат.

А точно това не ща да правя аз с гумите си - иначе трябва да се самодокладвам на инспектората 😂

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...

Колеги,един малък "екологичен" въпрос. Има ли регламентирано място (в София) ,където да си изхвърля крайното гърне,че не ми се струва редно да е в битовия отпадък?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От няколко години вече е скъпо за фирмите да изхвърлят гуми и затова не ги взимат. От общината са определили места където това може да стане - има 30 локации за София и ги пише на сайта на общината. Моите ги хвърлих в Младост 4, след като от Трансексперт ми казаха, че е най-близо. Доколкото знам за фирми е различно и им струва пари поне за транспорт, въпреки че пише че трябвало безплатно да ги взимат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.