Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Една малко по-различна тема за екологията

The Best Forman

Recommended Posts

На 23.12.2024 г. at 11:02, ma_in написа:

От няколко години вече е скъпо за фирмите да изхвърлят гуми и затова не ги взимат. От общината са определили места където това може да стане - има 30 локации за София и ги пише на сайта на общината. Моите ги хвърлих в Младост 4, след като от Трансексперт ми казаха, че е най-близо. Доколкото знам за фирми е различно и им струва пари поне за транспорт, въпреки че пише че трябвало безплатно да ги взимат.

Moйте ги дадох на приятел , да си ги търкаля на ремаркето, но ако ми искат левче на гума, обикновено до гумаджията има удобна кофа за битов отпадък... Принудиха ме насила да си продам бързата кола , сега с хубавите си дизелови камиони , могат да отнесат 4 битови отпадка, нали така?!? Както те ме принуждават да карам бавни , но екологични коли, така ще изхвърлят не един , а ако трябва 10 чифта смесен битов отпадък, по екологичен начин ... (Спестявам си нецензурната част, все пак тате ме е възпитал! )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 59
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• PRR

10

• The Best Forman

7

• Logrus

7

• vladkant

7

Е ти не разбра ли, че още не работят тия камери за следене на еко категория 😂

Да си чул или видял някой да е глобен досега???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, b3lq7a написа:

Е ти не разбра ли, че още не работят тия камери за следене на еко категория 😂

Да си чул или видял някой да е глобен досега???

Евентуално аз мога да кажа 😁 все очаквам снимка или там каквото пращат при такова нарушение.....ама, май няма да дочакам 🤔

Влизал съм и със шкодето и с жипката в тази зона, като даже съм паркирал за поне час на зона

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей това вече ме развесели здраво. На ви екология, а готината камина, която си направил в луксозния си апартамент (по изискване все още ни карат докато строим жилищни сгради освен отдушници от кенефите и кухните да има и комин за камина през всеки апартамент) може да си я ползваш за склад.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ице, това не е нещо нов, но ти го вадиш от контекста. Наредбата е за забрана на отоплението с дърва и въглища, но това не обхваща еко брикетите, пелетите и т.н. Друг е въпроса, че с еко брикети пламъка не е същия, но това е друга тема. 

Та камините не стават само за склад, но просто кефа няма да е същия... за съжаление.

ПС: Дори в статията си го пише: "... могат да заменят печките си на твърдо гориво с уред на пелети, ..."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пепи, камината на пелети е всичко друго, но не и готина!

Имах предвид камина с цепеници, които да ръчкаш с ръжена и да си пиеш уискито пред нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Izolini написа:

Имах предвид камина с цепеници, които да ръчкаш с ръжена и да си пиеш уискито пред нея.

Че не можеш да ръчкаш пелетите и да си пиеш уискито .. ама па романтика ви е обхванала покрай толко много мезета и празници :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То, ако четеше, ама не четеш, осен пелети съм споменал и брикети. Те са доста по-близки до дървото и съм ги ползвал и за отопление. Просто хамалогията е в повече с тях - на всеки час зареждаш ;) 

А аз отдавна спрЕх да пия Виски. А бирата ми върви с или без камина :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще си карам на дръвца. И без това я паля само за Новогодишните празници.

Наздраве и весело посрещане на Новата година! 🍻

IMG_0706.jpg.ee21b3675d97c22275843f5d57d4150e.jpg

• Благодаря 1
  • Одобрявам 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Izolini това с размяната го гледах преди няколко години в Мировяне, когато бях Мировянски зет. Имаше акция и взимаха печките на дърва и им раздаваха или на палети или климатици- не помня.

И един тъп въпрос - цепеницата (като тези от снимката на joro-120l) не е ли по чисто от екобрикети и палети 🤔

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, vladkant написа:

И един тъп въпрос - цепеницата (като тези от снимката на joro-120l) не е ли по чисто от екобрикети и палети 🤔

Да, и като стане жарта, мятам скарата вътре. 🐷

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, vladkant написа:

Въпроса изобщо не е тъп. Реално цепеницата е по-екологична, НО! Тук идва големия проблем в България. (Почти) Всички купуват дърва и ги горят същия сезон. Примерно април-май купуват дървата и ги горят декември-март. Това означава около 6 месеца съхнене. Съответно тези дърва са мокри, димят и не отопляват добре. Минимума за дъб е 18 месеца съхнене и 12 месеца за бук. Препоръката е съответно за 24/18 месеца. Това има своите последствия - димене, замърсяване на околната среда, зацаване на комина, зацапване на стъклото на камината и т.н. и т.н.

Аз, понеже си научих урока още 2012г. си купувам дърва за по-следващия отоплителен сезон. Т.е. дървата ми са съхнали най-малко 24 месеца. В резултат на това "разхода" ми падна с поне 1/4, дим от комина почти няма, самия комин съм го чистил веднъж за 10 години, а коминочистача каза "Ми то нямаше нужда, ама като си ни викнал". Та смята, че съм не по-малко екологичен от тези на пелети/брикети. 

Но, от лични наблюдения, проблема идва най-вече от тези на въглища. Имам двама съседи, които редовно обгазяват целия квартал. Говоря за стотици метри в диаметър. Подавал съм сигнал до общината - реакция нула! И пак се връщаме до тоталното безхаберие на държавата и местните власти. Абе - държавно ли е, не ми го хвали!

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, PRR написа:

....Имам двама съседи, които редовно обгазяват целия квартал....

Тия циганка не са барали и за това не знаят да палят печки 🤣

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, PRR написа:

Аз, понеже си научих урока още 2012г. си купувам дърва за по-следващия отоплителен сезон. Т.е. дървата ми са съхнали най-малко 24 месеца. В резултат на това "разхода" ми падна с поне 1/4, дим от комина почти няма, самия комин съм го чистил веднъж за 10 години, а коминочистача каза "Ми то нямаше нужда, ама като си ни викнал".

Пепи, за отлежаването на дървата не го знаех. Знам, че трябва да са сухи, за да горят. Моите са на 10 и повече години. Бях се заредил, но като паля рядко камината, не мога да ги изгоря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 5 часа, vladkant написа:

@Izolini това с размяната го гледах преди няколко години в Мировяне, когато бях Мировянски зет. Имаше акция и взимаха печките на дърва и им раздаваха или на палети или климатици- не помня.

Това с размяната го знам, тъст ми вече над 18 месеца си чака неговите климатици 🤣

Аз имам предвид как точно ще хванат в един 6 етажен блок на този комин кой си е запалил камината на дърва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ице, не е трудно. А и съседите с удоволствие ще помогнат, нали сме услужлив народ (Не сакам ...) ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Izolini написа:

Това с размяната го знам, тъст ми вече над 18 месеца си чака неговите климатици 🤣

Аз имам предвид как точно ще хванат в един 6 етажен блок на този комин кой си е запалил камината на дърва?

Общинската програма е на принципа "дай си печката, земи тея три климатика", няма такова нещо като замяна с пелетни котли. До края на септември изчакването беше 3+ месеца, това с тези 18 е странно. А и като знам какви климатици дават.....😵‍💫 
В блока лесно ще те хванат  - все някой мил и любезвн комшия ще те изпорти.

Относно екологичността - нито пелетите, нито брикетите са чак толкова еко - нали за слепването се ползват разни смоли, отделно че се правят от дървесина, а разходът е по-голям от колкото на въглища, демек много еко и био ще изсечем още няколко гори 😉
До миналата зима и аз ползвах само въглища - моят комин не пушеше, баща ми и до сега се грее с тях и също няма задимяване. Просто е въпрос на въглища, на котел и най-вече на начин на палене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Logrus написа:

Общинската програма е на принципа "дай си печката, земи тея три климатика", няма такова нещо като замяна с пелетни котли. До края на септември изчакването беше 3+ месеца, това с тези 18 е странно. А и като знам какви климатици дават.....😵‍💫 

Община Смолян, брат...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, Logrus написа:

Общинската програма е на принципа "дай си печката, земи тея три климатика", няма такова нещо като замяна с пелетни котли. ...

Относно екологичността - нито пелетите, нито брикетите са чак толкова еко - нали за слепването се ползват разни смоли, отделно че се правят от дървесина, а разходът е по-голям от колкото на въглища, демек много еко и био ще изсечем още няколко гори 😉
До миналата зима и аз ползвах само въглища - моят комин не пушеше, баща ми и до сега се грее с тях и също няма задимяване. Просто е въпрос на въглища, на котел и най-вече на начин на палене.

Карам по ред:

- В София да, но по селата предлагат и замяна с пелетна горелка. Просто климатика е най-масовото, но не е опция за много от населените места, предвид качеството на услугите предлагани от ЕРП-тата (да чопнем и актуалната тема).

- Смоли НЕ се ползват. "Слепването" е в следствие на висока преса. Можеш да пробваш да видиш какво става като намокриш/навлажниш брикета. Освен това голяма част от пелетите и брикетите се произвеждат от отпадъчен материал от изработката на мебели. До преди 10+ години този материал просто се изхвърляше. Естествено, има и сеч само за производството на пелети, но не смятам, че процента и е голям.

- Много съм съгласен с часта "начин на палене"! При въглищата това е ключово, но индивида явно не знае/не знаят как се прави и продължава да тормози/тормозят стотици семейства.

преди 24 минути, Izolini написа:

Община Смолян, брат...

В София замяната на познат (с климатик) стана за под 3 месеца. Само дето за мен климатика не е опция, предвид, че месечно тока спира по 30+ пъти :( 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз се оотоплявах на камина в 8 етажен блок. Милите ми и добронамерени съседи......

Не са идвали от общината, тогава ги нямаше тези еко, но почнаха да мрънкат и да обясняват как пушек им влизал през абсорбатора и всякакви други приказки. 

Аз бях на осми, последен етаж. 

@joro-120L за процента влажност на дървата Пепи е прав. Преди години някой ми го беше споменал. Но нещо ми стана много сложно.....колко процента влажност, каква топлинна енергия отдава, пък колко време дя го чакаш, пък то зависи е от времето ако ся на вън.....

Даже продават такива уреди за измерване на влажността на дървата. М аз съм от тея дето директно фърга у камината- важното е да бумти 😁

• Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сметката хич не е сложна. Много грубо на всеки 5% допълнителна влажност отиват 10% повече дърва за същото топлене. Логиката е, че водата изисква енергия за изпарение, т.е. част от енергията отива вместо за топлене за "варене" на водата в дърветата. Освен това водата сваля температурата на горене, което води до отлагания в камината и комина. Като в комина проблема става доста по-сериозен, защото влагата действа като "лепило" и много бързо се натрупват сажди, които пък има опасност да се запалят, когато се ползват повече сухи дърва и/или камината се разпали "юнашки".

Та, да се върнем на сушенето. Туку що отрязано дърво има влажност между 50 и 60%. След 6 месеца процентите слизат до 35-40, след още 6 месеца на около 30-40, след още 6 месеца на 25-30, а след още 6 падат до 20-25. Точните проценти зависят от това колко са дебели дърветата, какъв тип са, колко е проветрено пространството в което се съхраняват, каква е околната температура и влажност и т.н. и т.н. Но сметките горе могат да дадат груб ориентир. Та, туку що отрязано дърво ще даде 40-45% от енергията на едно 2+ години съхнало. 

И тук идва и момента с пелетите и брикетите. При тях влажността е между 5 и 10%! Съответно много по-малко сажди, много по-чисто горене, много повече енергия в единица обем и т.н. и т.н. Проблема е, че за производството им е необходима енергия за сушене и пресиране. Съответно излизат по-скъпо.

• Благодаря 1
  • Одобрявам 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, PRR написа:

Карам по ред:

- В София да, но по селата предлагат и замяна с пелетна горелка. Просто климатика е най-масовото, но не е опция за много от населените места, предвид качеството на услугите предлагани от ЕРП-тата (да чопнем и актуалната тема).

- Смоли НЕ се ползват. "Слепването" е в следствие на висока преса. Можеш да пробваш да видиш какво става като намокриш/навлажниш брикета. Освен това голяма част от пелетите и брикетите се произвеждат от отпадъчен материал от изработката на мебели. До преди 10+ години този материал просто се изхвърляше. Естествено, има и сеч само за производството на пелети, но не смятам, че процента и е голям.

-...Само дето за мен климатика не е опция, предвид, че месечно тока спира по 30+ пъти :( 

Не знаех че предлагат и пелетни горелки....а и нема много смисъл в тях. Едно че трябва да си бил с котел на твърдо гориво, който да е пригодим, т.е. да не е някоя самоделка, а такива са все още доста голям процент, и второ - на пелети е по-скъпо отколкото на въглища. Нямаш далавера в тази замяна.
За смолите....брикет не съм мокрил, ама пелети съм - и там е въпрос на производител и основен материал явно. Артък от мебелната промишленост казваш - и колко точно мебели от масив се правят, че ПДЧ и МДФ плоскостите са натъпкани със слепващи материали. А сечта си я има и хич не е малка, единственото е че за пелети секат по-тънка дървесина, че по-лесно се преработва и е по-евтина.

Аз тази година реших да пробвам само на климатици - простотиите с тока си ги знаем и тук са същите като при теб (прекрасна, полутъмна Коледа например). Без ток и на котела ми му беше трудно - има известен термосифонен ефект, но без работеща помпа инсталацията прегрява и тук ЮПС-а е решението. Към моментът имам нарастване на сметката за ток с около 80лв. месечно (и половината ми къща е недобре отоплена), което на база цената на тон въглища (колкото ми отиват на месец) е пренебрежимо малко. Като приключа с климатизирането на цялата къща очаквам да плащам още около 100-120лв. ток над сегашната сума, което пак не достига цената на въглищата. Бонус - лятото котела е неизползваем, а климатика ми го духа ладно 😁
В момента експериментирам - баща ми е с термопомпа, аз слагам отделни климатици - искам да видя кое е по-удачно икономически що се отнася до месечно потребление на електроенергия, съпоставено към инвестициите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, vladkant написа:

М аз съм от тея дето директно фърга у камината- важното е да бумти 😁

Покрай сухото гори и мокрото. 😅

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.