Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Престой на дете в кола

ghost_rider

Recommended Posts

След кратко търсене не открих отговор на въпроса си.
Някъде описано ли е със забрана да се оставя дете в колата за кратко? Под кратко визирам педиод 3 до 10 мин максимум. Автомобила е заключен, детето е достатъчно голямо за да разбира и да стои мирно, освен това е активиран и детския контрол (задните врати не се отварят отвътре). То си стои мирно на подходяща седалка и с поставен колан. Навън не е 40 градуса, за да има притеснения че ще го прегреем, има си и вода въпреки всичко. В колата температурата е нормална, детето е облечено, слуша си музика, ръчната е вдигната, ключа не е на таблото.
Случайно преминаващ "орган" на реда е направил забележка на жена ми, че е оставила голямото дете в колата само. Тя го прави, защото спира пред яслата и води малката, след което откарва и каката до градината, която е в друга сграда. За да си спести допълнителна сваляне и качване и разхождане на каката в студа я оставя за тези ~5 мин сама. Притеснила се е, защото "органа" и казал, че ще звънне да подаде сигнал на 112, но тя му казала, че тръгва веднага и да не се занимават с глупости.

Моля ако някой е запознат да сподели доколко е прав "органа" или само плаши гаргите. Просто искам да знам дали наистина сме в нарушение с това действие или просто се пробват.
П.п Разграничавам се от безотговорно поведение, да оставиш малко бебе в жегата да реве и с опасност да се задуши или пък в някакъв кучи студ да измръзне и теб да те няма половин час. Също и да оставиш колата необезопасена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чл. 8, Ал. 8 от закона за закрила на детето 

Цитат

Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

Тъй като липсва легална дефиниция на понятието „надзор”, правната теория тълкува термина като постоянно физическо присъствие на родителя при детето или осигуряване присъствието на друго лице. 

И преценката за горното е на "органа". И е чисто субективна. И за това всеки "орган" може да се пробва и да се прави на интересен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не оспорвам, че не е добре да стои само дете в колата, но да кажем, че са взети всички възможни мерки и са спазени всички възможни условия, за безопасния му кратък престой. Не е на оживен булевард, а в малка еднопосочна квартална уличка. Та и на мен ми прилича на откровено заяждане, но жената наистина се е притеснила и не знае как да процедира за напред.
@Izolini, това е полезно, но наистина е доста субективно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.