Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Месни данъци и такси

Recommended Posts

Здравейте, търся човек който разбира и може да пресметне месни данъци и такси. 

Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://www.calculator.bg/all_cities.php

Ще ти свърши ли работа? Не е човек,ама може и да даде някаква представа за сумите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, joro-120L написа:

От какво месо са данъците ;)

Жоро се бъзика, ама е прав - МДТ са страшно много видове, та верно не е ясно за кое мисо баш става дума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Izolini написа:

Жоро се бъзика, ама е прав ....

Ице, искаш да кажеш, че Влади е прав при изписването. Аз по някаква случайност съм направил аналогията. :)

Месни произведения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е аз реших че месТни е грешно, ама мисля че в една друга тема обсъдихме моето образование 😁

Търся човек който да ме светне, как така данък от 140 лева, става 2000 лева. Става въпрос за град Пазарджишка област. Услугата ще бъде заплатена, и ако се наложи, ще го закарам до въпросният град и ще го върна.

Т искам да му представя всички документи за имота, за да сметне пред мен и собственика и да ни обясни по прост начин как така давъка става 2 иляди левчета.....за една сграда на около 40- 50 години.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да уточня че имота е закупуван 90-те години.

Иначе за месните данъци, ако трябва да плащам на филето дето си правя- съгласен съм, ш ви платя с едно две парчета 😁

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво е обяснението на инспекторката на гишето за обслужване на клиенти? Някаква промяна в предекларирането има ли ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да се провери каква е точно промяната в обекта на дънъка.
От 2-3 години обикалят с дронове и записват каквото видят на камерата.
Добавят бараки, външни тоалетни, тераси (включително остъкляване / приобщаване), мазета, дори цели етажи.
Също така има ли промяна на основното жилище? За основно жилище се ползва 50% намаление на данъка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То е бившо ткзс, няма никакви съществени промени. Обяснението че данък смет е вдигнат, някакви промили били вдигнати и данък бил на продажна цена.

Като имота е закупен 90те годин, през годините лева претърпя промени в своята стойност....отделно, там нито има кофи за боклук, камо ли да мине камион да събира примерно чували изкарани пред имотите. Обекта е бил дърводелска работилница, в момента е се ползва само за засаждане на зеленчуци евентуално.

До миналата година, данъкът е бил около 140 лева, тази година е станал 2000.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, vladkant написа:

Е аз реших че месТни е грешно ...

Лесно се прави проверка, Влади. Местни, от място.

Е, всеки греши. Понякога се ядат букви. Не излизат от клавиатурата и като бързаш и не си проверяваш текста, стават тези работи. Но, една грешка, допусната два пъти, няма прошка. Ако беше само на едното място, дори и в заглавието, нямаше да се обадя.

Преди 2 часа, vladkant написа:

ама мисля че в една друга тема обсъдихме моето образование 😁

Тогава беше подведен от мое грешно изписване. Объркване на два термина, което е по-лошо от правописна грешка. Не си длъжен да знаеш термини. Никой не е длъжен. Но който ги употребява, трябва да внимава. Има хора, които ги научават от форума, други от етикетите в магазина. Във всяка професия има терминология. Не можем да знаем всичко. Както и в хореографията при теб, и в музиката, и в техниката, и в медицината и т.н.

Извинявам се за отклонението, но дължа обяснение на Влади.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 8 часа, chavdarlk написа:

Трябва да се провери каква е точно промяната в обекта на дънъка.
От 2-3 години обикалят с дронове и записват каквото видят на камерата.
Добавят бараки, външни тоалетни, тераси (включително остъкляване / приобщаване), мазета, дори цели етажи.
Също така има ли промяна на основното жилище? За основно жилище се ползва 50% намаление на данъка.

Чаво е абсолютно прав, само да го допълня какво още трябва да се провери:

Кадастър - промени в категорията на земята. Такава драстична промяна на данъка произлиза от увеличение на данъчната оценка, което може да се причини от вкарване на този район като "урбанизирана територия". Или ако до сега имота е бил извън зоната на сметоизвозване таксата е минимална, ако от тази година са започнали да извозват (поне на документи), такса смет влиза в пълния си размер.

Преди 7 часа, vladkant написа:

Обяснението че данък смет е вдигнат, някакви промили били вдигнати и данък бил на продажна цена.

Промилите ги вдигнаха още януари 2024 и се отразиха на данъка и такса смет още през 2024, няма основание заради тях да се вдига данъка за 2025. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всяка една порутена постройка си я облагат с данък, ако я има в нотариалният акт. Всяка година общинският съвет си гласува как да облага. Отсъствието на кофи за смет в близост до имота за управниците няма значение. За моят регион си гласуваха 110% увеличение на такса смет за селата🤡

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Izolini мисля че данъците се плащат началото на годината за изминала година- поне така мисля, за сега не ми се е случвало да плащам такива данъци и не казавм че съм прав. Но, ако е за изминала година, няма как при плащането миналата година да са им казали. Отделно се смени кмета на града за който става въпрос.

Предполагам че най много се е вдигнал данъка от продажната цена. За това писах, че ще покажа всички документи на този който се навие за разясненията.

@Penata съгласен. При теб е 110 %, би ли ми помогнал да пресметна от 130-140 лева до 2000 лева, колко процента са 🤔

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четох ей туй

https://lex.bg/laws/ldoc/2134174720

И никъде не видях да пише, че данъка се формира върху продажната цена. Прочетох че е върху данъчната оценка.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В законът за местни данъци и такси в приложенията пише кое как се изчислява, но ще отнеме време 😅

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Доколкото разбирам става въпрос за имот на фирма. Ако преди сте декларирали малка кофа 110 л. /облагане според количество отпадъци/, а за таз година не сте подали никаква декларация- са ви обложили таксата за сметоизвозване върху стойността на имота- 17 на хиляда или колкото е приел общинския съвет. Поради различното облагане в някои случаи разликите са значителни. Кофа за количество смет се декларира всяка есен и таксата се определя въз основа на план-сметка на общината за съответната година. В това кмета няма нищо общо.

Данъка е върху стойността, но с поне 10 пъти по-малък промил. Такава разлика от него едва ли.

По-ясен отговор на въпроса може да даде служител в отдел МДТ на съответната община.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.