Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Нагляри и как да постъпя с тях.....

Recommended Posts

Колеги, имам интересен правно-битов казус. 

От миналото лято в нашия блок се засели един псевдо-мутрафон, който си купи разделен наполовина апартамент на първия етаж. Сградата е 4-етажна с по два апартамента на етаж. Към всеки апартамент е обособен гараж и част от общо вътрешно-дворно място, което се използва за преминаване и маневриране на автомобилите при заход към гаражите. Гаражите са на отделни нотариални актове и въпросният пич, пореди една или друга причина, не си е закупил гаража от предишния собстгвеник. Въпреки това, лежи на упорката, че притежава 1/16-та от дворното място като обща част и може да си влиза с колата и паркира където си поиска в него. Паркира на входовете на двора, буквално под терасата си - нали имало друг портал, ще си минаваме от там, така му било кеф. Паркира пред гаражите на съседите - ще му се обаждат да се мести.

Миналото лято отново беше паркирал на тунела към двора, при което не издържах и влязох в пряка конфорнтация в него. Стигнахме до скандал, който премина в реплики от тип "Ти знаеш ли кой съм аз" от негова страна и пр. Щял да чупи, щял да пали, а-у. Сдържах си нервите да не го простра като прани гащи, но му стана ясно, че неговата няма да стане, дори и да налети на бой.  Викна си подкрепление да прави "акции респект". Вкара на входа едно друго издрусано БМВ с някакъв татуиран урунгел, като искаха да се конфронтират и да си намерят повод за физическа разправа. И това не му се получи, тия сме ги виждали.

Обаче от няколко дена е решил, че може да вкарва вече не една, а две коли в двора - дъртото BMW 7-ца и още един също толкова дърт Мерцедес ML, вероятно дарен на новата му изгора. Двата си ги спира както реши, където реши, без да му пука, че пречи на някого. Ако някой се опита да му каже нещо - нагли приказки. 

Другата половина от апартамента в превърната на зъболерски кабинет. Зъбарят е наемател и няма нито гараж, нито нищо. Обаче и той е чул, че наемодателката му имала 1/16-та от двора и той, подобно на другия, реши да си вкарва джипа вътре и да спира както си реши, точно като другия. Щом оня може, що и той да не може.

Какво ги правим тия? Хоарта в блока са достатъчно интелигентни и не искат да влизат в разправии с подобни нагли празноглавци. Физическата саморазправа не е вариант - ако се дебнем, ще се хванем. Тъпанари нямам намерение да лежа. Дайте идеи....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По наредбата (или какъвто закон е) за етажната собственост - домоуправителя с кварталния за ръчичка отиват и му обясняват , че не е сам в блока и ако иска да си паркира возилата където си поиска , да си вземе къща с ливада.

• Одобрявам 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям написаното от @The Best Forman, отнесете въпроса до кварталния инспектор, опишете ситуацията подробно, ако трябва, входирайте/пуснете и сигнал при него.

При всяко нагло действие, уведомявайте писмено кварталния.

Помолете и съседите Ви да се включат.

Кварталните си вършат работата съвестно, имам преки впечатления от такива в три квартала в различни части на София и определено ще вземат мерки наглият Ви комшия да спре с изявите си.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Решил съм утре да отида и да подам жалба в районното. Аз друга "цивилизована" опция не виждам.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 6 часа, PSG написа:

Решил съм утре да отида и да подам жалба в районното. Аз друга "цивилизована" опция не виждам.

Както е написал Евгени - домоуправителя е задължителна фигура в този случай.

Имам приятел адвокат, който е много наясно с казусите, свързани с т. нар. "Етажна собственост". Мога да предложа контакт с него, ако има нужда.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саморазправата не е решение, особено ако само ти оказваш отпор, а другите си траят. Една жалбица му спретни. И без това като гледам всичко е настръхнало покрай гибелта на онова невинно съсздание Сияна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свикайте общо събрание, на което да се разпише ясно, че общите части в двора се използват за маневриране, не за частно перманентно ползване/паркиране.

Той утре може да реши да си загради и етажната площадка и да каже, че си усвоява неговия процент от общите части и да останете затворници или бездомници.

• Одобрявам 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля ,че има право да ги ползва както реши, но трябва да е съгласувано с останалите собственици 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно заради това, трябва да се гласува на общо събрание. Съответно ако го има черно на бяло това трябва да е достатъчно да можете при евентуална жалба да представите решението и то да има тежест за да бъде принуден да си разкара скраповете.

При нас чувам, че една от наследничките на собствениците щяла да си паркира в двора щото имала не знам колко % от общите части (мисля че има и паркомясто, но нямала предвид него). Двора е толкова тесен, че някои паркоместа се неизползваеми, просто няма достатъчно пространство за маневриране. Няма място да оставиш дори детско колело и да не пречи за маневрирането, дето се казва кърфица няма къде да падне, всичко е изпилено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саморазправата със сигурност не е решение. Този тип хора обикновено като видят, че с бабаитщина не могат да прокопсат, започват да "дебнат" да те изиграят по обратният ред. Ще му шибнеш един шамар, в тоя момент някой парцал ще снима от някъде и цирка е за теб, макар и прав.

Аз имах драма със съседите под нас. Климатика им тресеше стената. Жената отдолу в 3 през нощта взе да блъска по климатика с една телескопична дръжка. Моята реакция като на шимпанзе е да отида да отвинтя на някой главата. Моята жената ме кротна. Викнахме полиция, нахокаха ги. В следващите десет дни извикахме 3 фирми, които направиха замервания на климатика. Вносителят на Мицубиши Хеви, Чавдар, който го монтира и Вимакс. С трите протокола, че климатика е безупречен свикахме общо събрание. Показахме ги пред всички, питахме някой дали има въпроси и до там приключи казуса. В последствие се разбра, че същите са искали да купят апартамента, който ние взехме, но са предложили абсурдна цена на собствениците и те са ги отрязали. Женицата междувременно отишла при кварталния, почнала да си съчинява някакви неща. Заплашвал съм я с убийство, не знам си какво. На общото събрание й бях казал да прочете чл. 286 от НК и да се сети какво следва. Още си го държа като жокер, щото си го има черно на бяло при кварталния :)

Та куковци навсякъде. Важно е да не им се кляка, защото на това разчитат. Но с всичко горното, което искам да кажа е, че трябва да вървиш по бавният, но канален ред. Всичко останало може да гръмне срещу теб.

п.с. - Това с "общите части" е много весело в ЗУЕС. Щото те са общи, ама не са на никой. И нещо за да е на някой, всички (мнозинството) трябва да го решат. Включае и с паркоместата. Такова нещо като "паркомясто" не съществува. Съществува гласно или негласно споразумение между собственици, че на тия 20 кв.м. от общите части Гошо ще паркира. На съседните Пешо и т.н.

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има го това с паркоместата. В нашия блок като купувахме апартамента, отделно, на отделна продажба си купихме и паркомясто. Всяко място има номер, и всичко е описано в отделен нотариален акт.  И всеки си знае кое е негово и нямаме драми, засега…..🤣

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 9.04.2025 г. at 8:27, sauber написа:

Саморазправата със сигурност не е решение. Този тип хора обикновено като видят, че с бабаитщина не могат да прокопсат, започват да "дебнат" да те изиграят по обратният ред. Ще му шибнеш един шамар, в тоя момент някой парцал ще снима от някъде и цирка е за теб, макар и прав.

Аз имах драма със съседите под нас. Климатика им тресеше стената. Жената отдолу в 3 през нощта взе да блъска по климатика с една телескопична дръжка. Моята реакция като на шимпанзе е да отида да отвинтя на някой главата. Моята жената ме кротна. Викнахме полиция, нахокаха ги. В следващите десет дни извикахме 3 фирми, които направиха замервания на климатика. Вносителят на Мицубиши Хеви, Чавдар, който го монтира и Вимакс. С трите протокола, че климатика е безупречен свикахме общо събрание. Показахме ги пред всички, питахме някой дали има въпроси и до там приключи казуса. В последствие се разбра, че същите са искали да купят апартамента, който ние взехме, но са предложили абсурдна цена на собствениците и те са ги отрязали. Женицата междувременно отишла при кварталния, почнала да си съчинява някакви неща. Заплашвал съм я с убийство, не знам си какво. На общото събрание й бях казал да прочете чл. 286 от НК и да се сети какво следва. Още си го държа като жокер, щото си го има черно на бяло при кварталния :)

Та куковци навсякъде. Важно е да не им се кляка, защото на това разчитат. Но с всичко горното, което искам да кажа е, че трябва да вървиш по бавният, но канален ред. Всичко останало може да гръмне срещу теб.

п.с. - Това с "общите части" е много весело в ЗУЕС. Щото те са общи, ама не са на никой. И нещо за да е на някой, всички (мнозинството) трябва да го решат. Включае и с паркоместата. Такова нещо като "паркомясто" не съществува. Съществува гласно или негласно споразумение между собственици, че на тия 20 кв.м. от общите части Гошо ще паркира. На съседните Пешо и т.н.

… грешиш, има паркомясто! Имаме 3 в задния двор с нотариални актове и си плащаме данъците за тях! 

пс… тука сега ще е въпрос кой кара по-бързо и това ще реши дребния спор 🙃

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И е така, и не е така. Аз също си имам нотариални актове за паркоместата, плащам им и данък(и такса смет), и бях твърдо убеден, че щом имам нотариални актове и в тях е вписано конкретно кои парко места, къде са, съответно и с каква площ са мои, мога да претендирам за нещо. При поредния скандал със случаен външен човек, решил да влиза в двора и да си паркира свободно между двете ми скоби, блокирайки двете паркоместа, се консултирах с юрист, който ме разочарова, като ми каза, че общо взето с тези нотариални актове мога да си забърша дупето. Въпреки, че всичко си е документално уж наред, паркоместата се водели общи части, съответно никаква претенция не мога да предявавям като собственик. Каза ми - каналния ред с жалби, придружени задължително от домоуправител, както е написано по-горе в темата. Но пък за случаен човек нямало никаква файда, за пореден път се доказа поредния абсурд - няма нищо неприкосновено, човек може и да ти влезе в хола, да ти седне на дивана и да си отвори бира, а ти си безсилен и нищо не можеш да направиш. 

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 6 часа, Vladi_a написа:

Има го това с паркоместата. В нашия блок като купувахме апартамента, отделно, на отделна продажба си купихме и паркомясто. Всяко място има номер, и всичко е описано в отделен нотариален акт.  И всеки си знае кое е негово и нямаме драми, засега…..🤣

Преди 4 часа, b3lq7a написа:

… грешиш, има паркомясто! Имаме 3 в задния двор с нотариални актове и си плащаме данъците за тях! 

пс… тука сега ще е въпрос кой кара по-бързо и това ще реши дребния спор 🙃

Не съм юрист, та малко аха аха се изказвам, но... Според мен имате нотариални актове, с които ви се удостоверява нам си колко (дробно число) от подземен гараж, паркинг/двор и т.н. Тоест продължавате да нямате паркомясто в тоя смисъл на думата :) Имате части от някакъв си имат, който може да е самостоятелен обект към същата сграда, в която се намира :) Демек все едно имате 10/40ти от апартамента на седмия по средата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подобни конфликти се решават най вече с авторитетна стъпка от страна на домоуправителя с помощ на властите и юрист.  Особенно ако имаш насреща човек който не разбира от дума.

Организира се събрание, взима се решение подкрепено с правата на имущественната собственност и актовете за общата жилищна площ. Гласуваното решение заедно с определените санкции се записва в протколната книга на имота и се действа по взети решения. В случай че взетите решения и санкции са в границите на логиката и правните процедури, се действа по реда.

Инак каквото и да се направи, с нагли груби и невъзпитени парвенюта няма оправия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, sauber написа:

Не съм юрист, та малко аха аха се изказвам, но... Според мен имате нотариални актове, с които ви се удостоверява нам си колко (дробно число) от подземен гараж, паркинг/двор и т.н. Тоест продължавате да нямате паркомясто в тоя смисъл на думата :) Имате части от някакъв си имат, който може да е самостоятелен обект към същата сграда, в която се намира :) Демек все едно имате 10/40ти от апартамента на седмия по средата :)

В грешка си. Но и много юристи и нотариуси са в същата. Паркоместа може да се продават, стига да са описани точно по съседи, тогава даже се вкарват и в кадастъра. Идеалните части са съвсем друго нещо, тогава на практика нямаш нищо ;)

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, sauber написа:

В моя случай 100% от земята под сградата е наша, както и 3 парко места с нотариални актове! Имат право на преминаване останалите живущи през нашата земя, имат ИЧ от сградата, но не и от застроената площ и останалите площи прилежащи на сградата! 

• Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.