Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Пак си недоразбрал… дизела е много по-слаб в движение! Просто тръгва по-рязко и веднага след това изостава!!! Карай си газовата уредба, боядисвай си пак дисковете и не мисли теми, които не разбираш, и за които нямаш грам опит в практиката си! Сашко ще те накаже с два пъти по-слаба кола на извънградско, сигурен съм! Познавам доста девойки с по-добра обща култура и познания за ВАГ групата от теб! 

Публикувано
Преди 2 часа, b3lq7a написа:

Пак си недоразбрал… дизела е много по-слаб в движение! Просто тръгва по-рязко и веднага след това изостава!!! Карай си газовата уредба, боядисвай си пак дисковете и не мисли теми, които не разбираш, и за които нямаш грам опит в практиката си! Сашко ще те накаже с два пъти по-слаба кола на извънградско, сигурен съм! Познавам доста девойки с по-добра обща култура и познания за ВАГ групата от теб! 

Някъде да съм казал че съм гуру на ВАГ автомобилите?! Не разбирам защо се палиш, но явно си такъв, щом някой изразява различно от твоето мнение. А ти мен не ме познаваш и ще е добре да не говориш глупости в тази връзка. Аз съм се возил при Сашо, нещо което много хора не биха направили поради една или друга причина, та познавам добре стила му и нямам против да се опита да ме накаже.

А по темата нямам какво да добавя за момента.

Публикувано
Преди 10 часа, ghost_rider написа:

Виж аз нямам за цел да споря с теб или с когото и да било. Темата така или иначе е за избор на автомобил, а дали набират за 7.5 или за 8.2 сек до 100 не мисля, че е от решаващо значение.

За мен лично е важно доускорението от 100 нагоре, когато въздушното съпротивление е голямо. Важно е и доускорението с пълна кола и включен климатик. Ето тук играят Nm-те. Карал си много и различни коли, може би ще ме разбереш. Да това не са коли по 60-90 коня, да се чудиш да спираш климатика ли, да изхвърляш багажа ли, или да чакаш да дойде спускане, за да изпревариш. Нали не търсим състезателна кола, че да цепим секундат?! Освен това аз също препоръчвам бензина, като по-безпроблемен вариант и комфортен за возене, не за гонки.

Точно това питам за проблемен автомобил дали бензин или дизела като за подръжка и всичко скъпо и евтино 

Публикувано
На 10.04.2026 г. at 11:28, ghost_rider написа:

Твоята е 280Nm, 2.0tdi 150 к.с е 320 сток, а 184к.с е 380Nm! Няма как 1.8 да дърпа повече. Говорим за фабрични стойности. Усещането е нещо субективно, до човека е. Йетито на баща ми е 2.0 TDI 150к.с, но не сме се гонили, а и за да се направи истинско сравнение, смятам, че трябва да е със същия автомобил.

Мисля, че бъркаш. В уравнението слагаш само Nm, а трябва да се добави при какви обороти ги има с максималната им стойност, следва да се добавят и конските сили, съответно и те при какви обороти са с най-висока стойност. При 2 идентични двигателя, примерно дизеоловия 2.0 / 150кс. и бензиновия 1.8 на Иво, бензиновия следва да мести колата по-добре, особено на доускорение. Причината е проста:

- дизела има по-висок въртящ момент, който идва още в ниските обороти, но и при сравнително ниски обороти изчезва. Това създава впечатление за добро ускорение при старт, но при магистрално каране и рязко доускорение, особено съпроводено с предавка-две надолу, пика на Nm вече го няма, остават само конете;

- бензина има малко по-малък въртящ момент, който не идва като експлозия в ниските обороти, както е при дизела, но за сметка на това е използваем в доста по-широк оборотен диапазон. И във високите обороти се застъпва процентно с повече к.с., съответно прехода на преминаване от пик на Nm към пик на к.с. е доста по-плавен. Т.е. Nm при бензина "захапват" доста голяма част от кривата на максималната мощност (к.с.) при бензина.

От горното и за посочените 2 двигателя следва, че 1.8 бензина на Иво ще дърпа повече при доускорение. А на старт - мисля, че отново бензина ще е по-пъргав, заради оборотите и всичко, с което разполага в тях.

Иначе дизела, именно заради високия въртящ момент в ниските обороти, дава чудесна икономия на гориво, т.е. нисък разход при спокойно каране. Особено на шосе.

На 10.04.2026 г. at 17:36, b3lq7a написа:

Това е код за дизел 184кс. С А накрая е бензинов…

Ивчо, CHHB не е за дизел, и той, както CHHA, е за бензинов двигател :) 

Иначе по темата за дизелов или бензинов vRS на Octavia 3. Не съм имал дизеловия вариант, но са масови оплакванията, че яде масло. За бензиновия мога да пиша само хубави неща. Върви много прилично и за конете си не харчи много. Изключително добре балансиран мотор от към вървене и разход на гориво. Ако на човек крака му не е тежък и не ускорява рязко, на шосе с около 90км/ч. разход от около 6 и малко/100км. са си напълно постижими. При магистрално каране и разгръщане потенциала на двигателя около рамките на разрешената максимална скорост, по-агресивно доускорение и изпреварване - разхода е около 8.5-9/100км. За градско, моя среден разход е около 9-10/100, но колата не се кара в задръствания. Здрав двигател, подлежи на много доработки по периферията му. Води се, че EA888 Gen3 в повечето му разновидности е най-добрия наследник на прословутия 1.8Т на VAG. Единственото му слабо място е водната помпа, която след определен пробег е склонна да протече. И на мен ми се случи. Но не бях сигурен дали е водната помпа или пукнатина в "термостатния" блок, в който тя лежи - това е творение на VAG с 3 (по спомен) клапи, управлявани от компютъра, определящи пътя на циркулация на антифриза. Понеже разглобяването за подмяна на водната помпа така или иначе изисква стигане до този блок, реших да ги сменя комплект, да знам, че всичко там е ново. Направих го преди 3 години, тогава труда + оригинални части ми излезе около 1400лв.

Та накратко, чудесен двигател, подходящ както за в града, така и за спокойно или по-диамично каране извън него. За хората, мислещи за туниг, отново е чудесен избор.

• Одобрявам 1
Публикувано

Това е на мой комшия. Имаше удар отзад на Струма, но е ремонтирана изцяло с части от Еуратек във Ветек. Само частите бяха 3700 евро. 

Иначе колата е гледана и сервизирана. Мапната е на 300 коня от Тошко (Todor87) в Пловдив.  RS 220 с мотор CHHB

https://www.mobile.bg/obiava-11776159525941030-skoda-octavia-vrs

Публикувано
Преди 3 часа, Mishelle написа:

бензиновия следва да мести колата по-добре, особено на доускорение. Причината е проста:

Сложи им по 300 кг. товар или 4 пасажери и ще видиш кой по-добре мести. Все сме свикнали за празни автомобили да говорим.

Преди 3 часа, Mishelle написа:

- дизела има по-висок въртящ момент, който идва още в ниските обороти, но и при сравнително ниски обороти изчезва. Това създава впечатление за добро ускорение при старт, но при магистрално каране и рязко доускорение, особено съпроводено с предавка-две надолу, пика на Nm вече го няма, остават само конете;

То затова оборотомера на дизела е до 6 000, на бензина до 8. Камиони и автобуси до 3 500.

Автомата, поне на DQ250 е добре сметнат и държи мотора в оптимални Нм, ако се наложи сваляне на предавка. Ако са ръчни скорости, зависи от усета на водача кога и колко предавки ще свали.

Юли, за останалите неща в поста си може да си прав. Нямам отношение към тях. Не съм карал и турбо бензин. Мога да сравнявам атмосферни двг.

По темата, и аз съм за бензинов vRS. Моето мнение - дизел от СУВ вкл. нагоре. И то солиден. Не разни Камъци и Кароци.

• Одобрявам 1
Публикувано
преди 56 минути, joro-120L написа:

Сложи им по 300 кг. товар, или 4 пасажери и ще видиш кой по-добре мести. Все сме свикнали за празни автомобили да говорим.

Жорка, коментара ми е за точно два определени двигателя, посочени по-горе в темата и предмет на спор. Според написаното дизела е с 40Nm в повече спрямо бензина. Та тази малка разлика в Nm едва ли ще помогне на дизела, ако ще да е изпълнено, това, което си написал. Иначе две мнения няма - дизела е работно добиче и в подходящ работен обем, в комбинация с подходяща скоростна кутия, може здраво да влачи.

• Одобрявам 2
Публикувано
Преди 2 часа, Mishelle написа:

Според написаното дизела е с 40Nm в повече спрямо бензина.

Нямам представа 40Nm дали са много или малко и дали на практика ще доведат до някаква разлика. Факт е, че са повече.

Иначе съм съгласен с мнението ти.

• Одобрявам 1
Публикувано

Съгласен съм с теб, Юли. В случая, не е повдиган въпроса за разход на гориво и кой е по икономичен, така че това не го коментирам. Водната помпа и при Дизела е със същите проблеми, та по това си приличат.
Нещото което явно не се разбра е, че аз гледам малко в страни от заводските параметри в каталозите. Редно е като се прави сравнение, да бъде в реални услови при които ще се използва, а не в идеални. Сравнението го правя по начина, по който бих използвал автомобила - пълен резервоар, комплектно оборудване, пасажери, багаж. Иначе ако изхвърля резервната гума, седалките и корите и карам с 10л гориво, мога да постигна и по-добри резултати, но с какво ще помогне това? Аз колите си ги използвам, да се возя със семейството, да си возя багаж и т.н. Не съм си взел, а и не съм търсил състезателни коли за мен. Не искам да убеждавам никого, защото гледните ни точки са различни. Жоро ме е изпреварил с коментара си за товара, нещо което аз имам на ум през цялото време. Ако гледаме параметри, на бензиновата и максималната скорост и е по-висока, ама кога ще я стигне ако е натоварена добре или тегли голям товар и срещне изкачване? Ето тогава се задъхва бензина. Ако пък се избира кола да си бръмчи сам шофьора и да си прави гонки, това вече е друга ситуация.

• Одобрявам 1
Публикувано

Разликата между 150 и 184к.с на дизела е осезаема, а за бензина още повече. Данни от производителя 1.5сек от 0-100 при 2та дизела, а бензина е аналогичен до 100 с по-мощната печка от там нататък няма база за сравнение. Говоря от опит в рамките на ограничения и ластици за рискови изпреварвания. 150коня е за спокойно шофиране с 80-90. И 300-400кг да им сложиш пак ще е същото. Малкия дизел е доста икономичен сравним със 116к.с което е малко недоразумение върви почти колкото 2.0 събрат, но и гори толкова за разлика от 105коня там до 3,5л/100 може и да се постигнат.

Публикувано
Преди 2 часа, ghost_rider написа:

Жоро ме е изпреварил с коментара си за товара, нещо което аз имам на ум през цялото време.

Не съм те изпреварил. И в предишни мнения го засегна.

Както каза Юли, дизела държи мах. Нм в по-тесни граници. Направих справка за моята си кола, защото досега не съм им обръщал внимание.

Супърб 2 170 к.с. 350 Нм. Тези Нм са в обхвата на 1750 - 2500 обр. С 2500 обр. скоростта е 140 км/ч. 170 к.с. се постигат при 4200 обр. така че, има възможности и за над 140.

Супърб 2 бензин 1.8 160 к.с. 250 Нм. Мах. Нм 1500 - 4500 обр. 180 к.с. при 6000 обр.

Публикувано
преди 50 минути, ghost_rider написа:

Съгласен съм с теб, Юли. В случая, не е повдиган въпроса за разход на гориво и кой е по икономичен, така че това не го коментирам. Водната помпа и при Дизела е със същите проблеми, та по това си приличат.
Нещото което явно не се разбра е, че аз гледам малко в страни от заводските параметри в каталозите. Редно е като се прави сравнение, да бъде в реални услови при които ще се използва, а не в идеални. Сравнението го правя по начина, по който бих използвал автомобила - пълен резервоар, комплектно оборудване, пасажери, багаж. Иначе ако изхвърля резервната гума, седалките и корите и карам с 10л гориво, мога да постигна и по-добри резултати, но с какво ще помогне това? Аз колите си ги използвам, да се возя със семейството, да си возя багаж и т.н. Не съм си взел, а и не съм търсил състезателни коли за мен. Не искам да убеждавам никого, защото гледните ни точки са различни. Жоро ме е изпреварил с коментара си за товара, нещо което аз имам на ум през цялото време. Ако гледаме параметри, на бензиновата и максималната скорост и е по-висока, ама кога ще я стигне ако е натоварена добре или тегли голям товар и срещне изкачване? Ето тогава се задъхва бензина. Ако пък се избира кола да си бръмчи сам шофьора и да си прави гонки, това вече е друга ситуация.

И аз никога не взимам за 100% достоверни заводските характеристики. Ползвам ги само за ориентир, ясно е, че са на база определени условия, които в реални експлоатационни условия са трудно постижими. Иначе, аналогично на тебе, моята кола също се ползва основно за семейни задачи - сутрин до училище на малкия, на работа да ме закара и прибере, събота и неделя - задължително пътуване извън София, кога с повече, кога с по-малко багаж. И не ме разбирай погрешно, нямам и никога не съм имал нещо против дизела. Просто вече не е моето. А не е като да не съм карал такъв двигател години наред. Жена ми кара дизел, по-горе уточних основното му предимство - по-ниския разход. Всеки работен ден изминава с него около 100км. Та всеки сам за себе си избира, според джоб, сметки, приоритети и лични разбирания. Ако Octavia 3 vRS дизел не беше с този проблемен от към разход на масло двигател, най-вероятно щеше да е един перфектен автомобил.

Благодаря ти за уточнението за водната помпа. Не знаех, че и дизела страда от нея.

Публикувано

Просто съм чел за доста такива случаи с теч и при дизеловите, затова го споделям. Може би не е чак толкова масов проблема като при бензиновите, но съществува.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.