Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, при мен 7 степенно DSG на Октавия 2, 1,4 TSI 122 к.с , не потегля скоростите на таблото примигват лоста се движи но мигат на всяка предавка, моля някой да сподели как да я освободя понеже и на N не мога да я бутна за да я кача на колесар.

Публикувано

Кутията ти е DQ200 и не е изненада, че е умряла. Вадиш маншона/пластмасата, отдолу има едно жълто лостче. От там се освобождава аварийно.

Публикувано

Ок благодаря.

Публикувано

Оказа се ,че при мен няма лостче, но по принцип лоста се движи но примига на всички предавки, явно е селектора.

image-1776076866470.jpg

Публикувано

Пиша да стои тук в темата, проблема се оказа от залепнали блокирали спирачки, няма грешки в DSG след диагностика колата върви и превключва нормално.

• Благодаря 2
Публикувано
Преди 4 часа, nikola.dragiev25 написа:

Пиша да стои тук в темата, проблема се оказа от залепнали блокирали спирачки

А от какво блокират спирачки и как се отблокират. Ръчни, крачни?

Бъди полезен докрай и сподели. Това не се случва всеки ден.

Публикувано

Колата, не се кара много, това ми се случи и миналата година март месец при майстор бях я оставил и той ми звънна, че колата не тръгва,отидох да видя какво става напомпих педала няколко пъти и отпусна,чу се звук, като от помпа след това не съм имал проблем.Тази година отново за смяна на масло я оставих при майстор началото на Април и пак се случи, майстора се обади и каза ,че скоростите примигват и не тръгва, но след няколко рестарта се е оправила.Седмица по-късно се случи и при мен с примигване и така 5 дни нищо,помпих превключвах но мигат и не отпуска.Намерих човек да направи диагностика и той, като седна в колата запали  и напомпи педала постави на N и тя се освободи закачи я за проверка и не излязоха грешки в DSG и каза ,че нямам проблем с кутията.Според него спирачките са ми залепнали, в момента колата върви и спира без проблем, превключва плавно пълзи без газ на D. Сега ще я закарам да проверят спирачните апарати да видим има ли проблем в тях.

Публикувано

След това, което си описал мога да кажа, че не е от спирачките. По-скоро е от скоростната кутия или от спирачния педал, защото и той има отношение за управлението на кутията. И по-точно, на съединителите. Вече какъв е принципа, не знам. Освен това, мигат позициите, което не е редно и показва за някакъв проблем.

След като оставиш колата за престой и в този момент спирачките не са задържали, няма как от самосебеси хидр. с-ма да се напомпи и да ги задейства. Това става само с натискане на педала и чрез спирачната помпа. Да приемем, че палиш с натисната спирачка. Тогава може да задържат, но ще го прави и в други моменти. В движение например. А и да са блокирали и четирите цилиндъра и то до такава степен, че колата да не тръгне ми се вижда много съмнително. И на последно място, имам кола която не я карам по осем месеца, паля и тръгвам. Супърба, който е с ДСГ не съм го карал по три месеца.

• Одобрявам 1
Публикувано

Възможно ли е да има някаква обратна връзка от ABS модула към кутията? Например да отчита че спитачката е задействана, макар и при отпуснат вече педал и затова да мигат предавките на таблото? Все едно ти казва, "не натискай и двата педала, няма да тръгна".

Мисля че една ревизия на спирачките няма да навреди. Да се видят апаратите, ако трябва да се рециклират (да се сменят уплътненията), маркучетата - да се сменят ако са напукани или пък ако течността е много черна, вероятно отвътре вече се разлагат и да се смени спирачната течност.

Публикувано
преди 30 минути, ghost_rider написа:

Мисля че една ревизия на спирачките няма да навреди. Да се видят апаратите, ако трябва да се рециклират (да се сменят уплътненията), маркучетата - да се сменят ако са напукани или пък ако течността е много черна, вероятно отвътре вече се разлагат и да се смени спирачната течност.

Асенка, това са проблеми на дърти таралясници. Ако задържа дори и едно колело няма да е само при палене. А по-редовно. Освен това ще му запали и накладките. Щом му държат спирачките и няма течове, по-добре да не ги пипа, защото не се знае на какви менте части ще попадне. За спирачната течност, нямам против. Тя се сменя профилактично по зададен график.

Публикувано

Е, тя да не е първа младост, над 10 годишна е. За мен ключовия момент е, че не се кара много. И най-малкото, което може да се направи е да се смени спирачната течност - тя си е консуматив. Ако източената е много черна, вероятно има някакви разлагащи се уплътнения някъде по системата.

Публикувано
Преди 1 час, ghost_rider написа:

Е, тя да не е първа младост, над 10 годишна е.

Ти на това старо ли му казваш?

Мисля, че достатъчно аргументи съм написал защо мисля, че не е от спирачките. За течността си допълних горния пост, точно преди да публикуваш. Освен това, нова течност задържане на колела не оправя. Но, несмяната й може да е причина за това. Тъй като е хигроскопична, предизвикава ръждясване на спирачните цилиндри и блокиране или язви, поради които се получава теч.

Единственото, което може да постави под съмнение спирачките е, че на позиция N не освобождава. Но може да е свързано с електроники и управление на кутията или цялостно блокиране на кутията. Но пък този режим е авариен и би трябвало при всякакви обстоятелства да освободи кутията. Ауто холд ако има и се задейства или не освобождава по някаква причина?... Тук мога само да гадая.

Публикувано

Благодаря за коментарите, но мисля първо да проверя спирачната система и течноста, на диагностика не показа никакви записи за проблем с кутията, ще пиша след проверката в сервиз.

• Благодаря 1
Публикувано
Преди 1 час, joro-120L написа:

Ауто холд ако има ...

@nikola.dragiev25, такъв асистент имаш ли? Задържа спирачката и помага при тръгването по наклон.

Публикувано

Не знам дали има ауто холд колата е 2009 г. ,ако трябва да кажа какво се усеща при наклон е ,че задържа за около 2 сек. но според мен е от напрежението в двигателя не е от система.В сравнение със служебното ми Clio което има и е с ръчни скорости задържането е съвсем друго.

Публикувано

И аз не знам дали имам или нямам. Или имам, но не е включен, ако я има тази опция.

При пускане на спирачката моментално тръгва назад. Карал съм и с ауто холд една Дачия и задържаше точно 2-3 сек.

Просто го проверете в сервиза и това. Даже започнете от него, като по-лесно.

• Одобрявам 1
Публикувано

Аз първо също помислих за Auto hold, но Октавия 2 няма. Има HildHoldControl (по принцип е екстра, но с тази кутия идва серийно), който я задържа против потегляне докато прехвърлиш крака от спирачката на газта и продължителността на задържането има връзка с това колко дълбоко си натиснал спирачката преди това. Ако само я докоснеш на практика не работи, ако натиснеш до средата държи около 2-3 секунди, ако я натиснеш до долу държи здраво и дълго, даже се чува как накладките проскърцват при освобождаването когато подадеш газ.

Без да искам да съм лошия пророк, но мигането на предавките на екрана показва проблем в кутията. При мен стана след спукване на плочата и загуба на налягане на маслото в мехатроника. Това с помпането на спирачката не ѝ влияе, по-скоро през това време успява да си вдигне налягането и зацепва. При мен след ремонта в Дивалс вдига налягането по-бавно, от колкото преди това - след дълъг престой иска да я запалиш, да си сложиш колана, да се почешеш тук-там и чак тогава да включиш на предавка и да тръгне. Ако след запалването моментално преместиш лоста на R или D се получава ефект като на N - колата тръгва сама по наклона - и след няколко секунди светва зеления знак да натиснеш спирачката, натискаш, усеща се тласъка от зацепването и вече си на предавка.

Публикувано

Ице, благодаря, че се включи. Освен това имаш същия автомобил и са ти по-ясни нещата.

преди 51 минути, Izolini написа:

Аз първо също помислих за Auto hold, но Октавия 2 няма. Има HildHoldControl (по принцип е екстра, но с тази кутия идва серийно), който я задържа против потегляне докато прехвърлиш крака от спирачката на газта

Да. Имах предвид такава система за задържане по принцип. Сега точно как се казва ... Аз съм запомнил ауто холд.

преди 51 минути, Izolini написа:

Ако след запалването моментално преместиш лоста на R или D се получава ефект като на N - колата тръгва сама по наклона

Тука има разминаване с обективната ситуация. Или се отнася конкретно за твоя проблем. При колегата е блокаж при всякакви позиции на лоста:

На 12.04.2026 г. at 14:30, nikola.dragiev25 написа:

... не потегля скоростите на таблото примигват лоста се движи но мигат на всяка предавка, моля някой да сподели как да я освободя понеже и на N не мога да я бутна за да я кача на колесар

И да използвам момента да попитам нещо важно, във връзка с цитата.

Колега, при опит за тръгване има ли натоварване или омаляване на двигателя, като когато тръгваш на ръчна? Може да се стигне и до гаснене.

Публикувано

Няма омаляване на двигателя , днес я покарах около 10-15 км. и няма никакви проблеми върви си перфектно и превключва.

Ще допълня и ситуацията когато примигваше и не искаше да тръгне,когато поставях на R и подам малко газ искаше леко да отлепи назад но не я напрягах за да не счупя нещо, на N не освобождаваше дори и при бутане на колата а в D се усещаше лека промяна в оборотите но като подавах леко газ до около 1500-1800 оборота не тръгваше и не съм я напрягал.След като дойде момчето за диагностика някак като я запали тя се освободи на N след това пробва на R угасна премигването и тръгна.Направи пълна диагностика и ми каза, че проблем с кутията няма.

Публикувано
преди 11 минути, nikola.dragiev25 написа:

в D се усещаше лека промяна в оборотите но като подавах леко газ до около 1500-1800 оборота не тръгваше и не съм я напрягал

Значи, ако имаш блокирали спирачки до степен да не мръдне колата, изобщо няма да стигнеш до тези обороти. Или ще тръгне, или ще угасне. Нещата вървят към скоростна кутия.

Публикувано
преди 20 минути, joro-120L написа:

Значи, ако имаш блокирали спирачки до степен да не мръдне колата, изобщо няма да стигнеш до тези обороти. Или ще тръгне, или ще угасне. Нещата вървят към скоростна кутия.

Ок може да е така,каква диагностика да направя в този случай?

Публикувано

Не съм в час с диагностиките, за съжаление. Не мога и да те насоча към човек в Шумен. Представителство или сервиз на Шкода няма ли наблизо.

Публикувано

Във Варна е най близо ще пробвам там.

Чудя се това мигане да не е някаква защита за предпази кутията.

Публикувано

Ето как се свързват нещата:

Защо скоростите са примигвали?
Ако спирачките са блокирали здраво, при опит за потегляне (на D или R) двигателят подава мощност, но колелата не се въртят. DSG кутията усеща, че съединителят притиска, но няма движение на изходящия вал. Това води до прегряване на съединителите за секунди или компютърът засича разминаване между зададени и реални обороти. За да се самопредпази, кутията влиза в авариен режим и индикацията започва да мига.

Защо на R е "отлепила"?
Задната скорост при DSG 7 е много мощна и има различно предавателно число. Често тя успява да преодолее съпротивлението на блокирали накладки по-лесно от първа скорост

Публикувано
Преди 2 часа, nikola.dragiev25 написа:

Това води до прегряване на съединителите за секунди

Ако съединителите прегреят става друго - на дисплея излиза голямо червено зъбно колело, злобен червен надпис с удивителна "Спри веднага!" и зумера пиши като откачен.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.