Jump to content

skoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, представям ви новата си (и първа) Škoda 120L 1980 година!

IMG_5546.thumb.JPG.8d136dd7b0603a4a324699dd3144015f.JPG

След преглед на обяви за задномоторни Шкодовки, както ги наричат чехите, реших да огледам точно тази поради комбинация от фактори - 120ка с кръгли фарове и вертикални стопове, хром, цвят, локация и тн., с почти сигурната мисъл, че ще се харесаме. Това се потвърди и при огледа, който не беше дълъг, но за жалост беше почивен ден и следователно беше необходимо сделката да е в делничен.

Та два дни по-късно отидох отново и след приключване на цялата процедура по озаконяването за движение и закупуването, в августовската жега, с един резервен ремък и едни клещи, се прибрахме успешно на собствен ход. Беше уникално преживяване да карам точно такъв автомобил за първи път, и то в стръмни завои, но колата се справи блестящо. Въпреки че на моменти, с по-бявна скорост и при престой, достигаше към 100 градуса и бях в готовност да спра, за да изстине. В последствие се оказа, че вентилаторът явно не се е включвал поради изгорял бушон от даващи накъсо плафони/кабели на лампите в купето, което е станало в някой момент от пътя (Шкода са решили да свържат едно от най-важните неща за охлаждането на колата заедно с осветление в купето, клаксон, аварийки в един бушон 15А ?). Още същия ден успяхме да минем и през КАТ за нови талони. Съпругата ми също беше много ентусиазирана за Шкодата и с нетърпение очакваше да я види. Излишно е да казвам, че я хареса много.

IMG_5543.thumb.JPG.88166518d2b9e37ab49168be2ffcb010.JPG

Забележките по левите калници са видими, има и други неща като избиваща ръжда изпод боята в улеите на калниците под капака на багажника. Ще трябва да огледам по-задълбочено колко точно сериозно е положението там.
Калниците, освен огънатото, не мога да преценя пребоядисвани ли са, или просто шкурени. Цветът е почти същия, но на определена светлина не съвсем. Също така са и по-матови и при миене пускат малко син цвят. Предишният собственик по този въпрос не ми даде много точна информация.

Колата е на немалко километри, но в същото време е добре и запазена. Исках Шкода в сравнително добро състояние за каране, за да не се впускам в обширна реставрация веднага.

428992fc-7adb-4a0b-9090-ca69718bf3f5.thumb.jpg.d466ae84ddee36fbe0222fd5d80240b0.jpg

IMG_5549.thumb.JPG.caa09a613b76764b161d05a1403fb45e.JPG

IMG_5541.thumb.JPG.04eda1807a38dc28cbbbe51108a12bc7.JPG

Преди да продължа да я карам, приоритетно се заех с ревизиране на спирачната и охладителна системи, с почти нулев опит в ремонтирането на автомобил. Също и масла (15W40, EP90), филтри. Водих се от клипове в YouTube, най-вече ето този плейлист, който искам да препоръчам: youtube.com/playlist?list=PLbeEjvw0bj7m6EdtQoUuOnmbCLwN-kB6i . Също и от книгата на Haynes. Благодаря и на @РетроБоби, който помогна много с информация и инструменти. 
Две от четирите спирачни бутала отпред бяха блокирали и изчистих апаратите, поставих и нови уплътнения. На задните колелета направо нови цилиндърчета, пружинки и челюсти. Смених и старата спирачна течност, която приличаше повече на течна кал.
Охлаждащата течност пък беше с цвят на кока кола - пълна с ръжда. Предполагам антифриз в нея е нямало. Пълно източване, промивка с вода, нов термостат и термовключвател, нова капачка на резервоара, зареждане с антифриз G11+вода и колата вече си държи 80-82 градуса в движение, макар че и жегите преминаха. Има и принудителен ключ за вентилатора, който не знам дали има смисъл да използвам при изправна система.

От предните пружини отрязах крайните навивки - горна и долна, които са с по-малка стъпка и завършват почти на плоско, като общо са премахнати точно 25 мм от височината на пружините. Целта беше да направя колата "на равен кил", тъй като колкото и тежест да слагах отпред, снижаването беше минимално. Хоризонтирането се получи, но сглобяването беше много трудно за мен, по-точно напасването на ексцентричните болтове на носачите и връщането на стабилизиращата щанга където й е мастото. Вози по същия си мек начин.
След тези съботно-неделни модификации колата вече подкарана редовно и времето ще покаже дали съм сглобил всичко качествено и какво още има да се прави.
Признавам си, че на снимките не е на 100% както я взех - пребоядисах оригиналните джанти, които имат вече и нови гуми. Има и няколко други дребни козметични промени.

Моля за всякакви съвети относно освежаването на автомобила. Да се стремя ли да запазя оригнилната боя предвид състоянието на някои детайли? Или да заложа на лакиране/пребоядисване? Кои са частите с най-голяма вероятност да се скапят на път, за да си нося резервни? Има и още няколко неща, за които ще ви питам, ако темата добие интерес. За момента търся хромирано огледало за отдясно, ако някои има излишно.
По принцип не съм фен на наричането на автомобили с човешки имена, но тези класически автомобили определено го заслужават - движат се от десетилетия славно по пътищата, всеки им се радва, а и всеки собственик влага частица от душата си в тях. 
Поради цвета, името на предишния собственик, който грижливо я е запазил всичките тези години, а и самото усещане на Шкодата (приликата със Sonic the Hedgehog е случайна, особено по отношение на скоростта), автоматично ми хрумна да е разпознаваема като Соня.
Завършвам темата с почит към всички ветерани от форума, които са си направили уникални Шкоди, така като гледам темите. Поздрави!

• Одобрявам 5
Публикувано

Честита придобивка! Добре изглежда - само да ви радва!

• Благодаря 1
Публикувано

Честито, пожелавам ти пламът и ентусиазмът да са дългосрочни и неминуемите неволи в притежаването на ретро автомобил да не те разколебават! 

• Одобрявам 1
Публикувано

Честита ви класическа ретро Шкода в семейството,

Много радост и незабравими спомени от пътувания до прекрасни дестинации да ви донесе,

Да запазите ентусиазма по шофирането и справянето с предизвикателствата с такъв страхотен автомобил, 

Винаги с удоволствие да се намествате зад волана и със широка усмивка да стартирате двигателя. 

• Одобрявам 1
Публикувано

Честито! Колата изглежда много добре за годините си. Запазен салон, хром, чист двигател и трансмисия. Пазена и поддържана кола. Със сигурност гаражна. Рядко излизат такива. Това ти дава и добра база, ако искаш да я приведеш в заводски вид.

Преди 4 часа, danuca6 написа:

Моля за всякакви съвети относно освежаването на автомобила. Да се стремя ли да запазя оригиналната боя предвид състоянието на някои детайли? Или да заложа на лакиране/пребоядисване?

Това е лично твое решение. Аз не бих търпял криви детайли, заради оригинална боя, която вече е и загубила блясъка си.

Предният калник може да се поправи без кит и боя, чрез ПДР технология, но задният ще иска боядисване. Цветът може да се уцели, но ще контрастира като гланц.

Кои са частите с най-голяма вероятност да се скапят на път, за да си нося резервни?

Нося си ремък, бобина, кондензатор, чукче, свещ и лула. Не ми се е налагало на път да ги ползвам. Литър масло и вода.

Има и принудителен ключ за вентилатора, който не знам дали има смисъл да използвам при изправна система.

Аз също имам такъв ключ. Добре е да го има при отказ на термовключвателя. Също го използвам като вкл. предварително вентилатора, ако ми предстои продължително планинско изкачване със завои в жегите. Иначе вентилаторът включва след 90 градуса и понякога се оказва късно, за да охлади.

• Одобрявам 1
Публикувано
Преди 5 часа, joro-120L написа:

чист двигател

Опаа, някой е прекалил с гресирането на водната помпа. Делкото е омазано с грес, вероятно и задния капак. Сега го видях на голям екран. Избива грес към шайбата и го завихря в моторния отсек. Няма лошо и е временно. По-добре така, отколкото да е суха. Отгоре е гресьорката. Пълниш капачката и я стягаш. Прави се на регламентиран интервал, но го забравих.:) Трябва да го пише в книгата. При редовно обслужване забравяш що е водна помпа. Новите са ментаци, без гресьорка. Ако изобщо ги има.

Сложен е километраж от М серията 105/120, който е с ежедневен км. При този модел оригинално нямат.

Преди 8 часа, danuca6 написа:

Има и още няколко неща, за които ще ви питам, ако темата добие интерес.

С каквото знаем и можем, ще помагаме.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.