-
Добре дошли!
Регистрацията във форума на Шкода клуб България е бърза и лесна. Тя ви даде редица предимства, включително да пишете в нашия форум, да споделите за проблем, като и да следите активността в темите. Станете част от нашето приятелско Шкода общество.
- Вход
- или
Форумна статистика
30.9k
Общо теми440.4k
Общо мнения -
Потребителска статистика
23158
Общо потребители1119
Най-много онлайн
Най-новият потребител
Дими
Регистрация -
Днес за рожден ден и здраве да почерпят:
- vladohist
- gsisport
- Mqnkoff
- Obi-Wan
- vasilisa
-
Да се запознаем
-
Популярни теми
-
-
-
-
-
-
40Шкода клуб България · Започната
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Последни публикации
-
-
От chaveto · Публикувано
PRR това с генератора го има, обсъждано е, но трябва да е опция. Защото отново няма смисъл да го влачиш този генератор с всичко покрай него и да не го ползваш. Хибрида в момента се налага защото по лесно покрива наложените норми. И точно тук сме го писали, че вече в рекламите рекламират пробег с едно зареждане. Нещо което няма абсолютно никакъв смисъл в едно МПС. Има много по важни неща от пробег с едно зареждане, но това е начина да продават на заблудените. От Шкода отново направиха ъпдейт на Апа и в момента прави много добра статистика. Това е от онзи ден, принципно нямах никаква идея да ходя на никъде, но изведнъж излезе нещо и трябваше да тръгна. Като тръгнах с мисълта, че може да се наложи някъде да спра за 3 минути за да заредя толкова колкото да се прибера. В момента положението е такова, че няма причина човек да се притеснява, че може да тръгне на път с наполовина заредена батерия. -
От PRR · Публикувано
Мише, предимствата са повече от недостатъците, когато е нова. След 5тата година, а ти тогава вече си я сменил, недостатъците почват да "извират". И, да, 100км са достатъчни, ако може да ги мине. Повечето хибриди я минат 50км, я не. С климатик и/или отопление - забрави. Десния крак да го извадим от уравнението, защото той е фактор за всяко МПС. И, последно и млъквам. За мен цялата концепция с хибридите е сгрешена. Защо? Ами защото реално са "навряли" и ел. двигател в автомобил с ДВГ. Това е безумно. За мен правилната концепция е - чисто електрически автомобил с опция за малък генератор. Така разкараваш всичко ненужно - скоростни кутии, синхронизация между ДВГ и ел. двигател, няма нужда от кардани при 4х4 и т.н. и т.н. Дефакто, ако инженерите са достатъчно "мъдри" могат така да проектират МПС-то, че при поръчка да избираш генератор или допълнителна батерия. А защо не и опцията да ги сменяш? Ама ... 🤐 -
От C2H5OH · Публикувано
Не съм много съгласен. Първо, 100 км на ток са ти две ходения от Люлин до бизнес центъра в Младост с всички задръствания. Второ, в зависимост от теглото на десния ти крак имаш или нисък разход на гориво, или добро ускорение и мощност. Поддръжката е като на бензинова, теглото е плюс 135 кг, което не е чак толкова страшно. Предимствата са повече от недостатъците. От опит 🤷 -
От Mishelle · Публикувано
Извинявам се. Да, ако трябва да е абсолютно точно - грешно е, че съм написал два еднакви автомобила. Правилното е два идентични по габаритен размер и вътрешно пространство автомобила. Прав си и е точно така. Относно минуса при електричката за по-дълъг пробег при по-висока скорост - това не го взимам под внимание, защото не предвиждам поне за момента моята кола да е електрическа, т. е. винаги можем да имаме план Б за пътуване. А и не мисля, че изпиването на едно кафе по пътя докато колата се зарежда е голяма драма. Мислил съм го. И то не само за електричката, но и за дизела. От гледна точка на амортизация какво му има на един дизел на 130К, купуван нов, обслужван не на удължен сервизен интервал, както препоръчва производителя, а на 15К както искам аз, зареждан само със скъпа нафта и каран 80-90% извънградско? ДПФ със сигурност му е перфектен, съединителя и скоростите не са тормозени в трафика, мото часовете му са малко. Външно и вътрешно само аз мия и чистя колата, няма паяжини и щети от автомивки. При тези обстоятелства мога да го задържа без проблем до 200К и да служи вярно. Причината за продажбата на всеки 5 години е цената на колата, т.е. овехтяването. Колкото по-рано се разделя с нея, толкова по-голяма първоначална вноска отива за новата кола (внасям всичко от продажбата на "старата"), съответно лизинговата вноска става по-ниска. Проста математика. На практика трудно беше само първия път, когато първоначалната вноска трябваше да излезе от семейния бюджет. А сега се покрива от "старата" кола. Към днешна дата и аз започвам да мисля в тази посока. Много производители се ориентират именно натам, поне за момента. При някои от тях дизелите изчезнаха, при други са толкова скопени, че не ти се иска да ги караш. От друга страна електричките не завзеха предвидения за тях пазарен дял и не станаха толкова популярни и масово достъпни, поне за сега. -
От PRR · Публикувано
Мише, според мен хибрида е както всички "универсални" нещата. Върши всичко, ама нито едно като хората. Конкретно при колите - комбинираш всички недостатъци на двете технологии, вдигаш здраво теглото и получаваш нещо дето е по-икономично, ама не точно Плащаш обслужване като за бензин, ама се движиш на ток. Повечето хибриди, дори плъгините, трудно минават 100км само на ток, ама пък си търкалят двигател/скорости/гориво/т.н., които не ползва. Да, ако нямаш възможност за две МПС-та, но все пак често пътуваш и на дълъг път е някакъв компромис. Точно както и с всесезонните гуми - има и такива дето си ги 'аресват -
От C2H5OH · Публикувано
Аз пък за пореден път се убеждавам четейки последните мнения, че плъг-ин хибрида ще реши всички тези проблеми. Пробег на ток до 100 км, пробег на бензин, в зависимост от теглото на десния крак. На ток в града, на бензин по магистралата. Цената е по-висока в сравнение със само бензинова кола, поддръжката е като на бензинова кола, разходът на гориво е по-малък и на вторичния пазар колата си държи цената. -
От chaveto · Публикувано
Всичко е много относително, най вече сравнението на два еднакви автомобила. Няма еднаква електричка с ДВГ. Преди ги правеха някои на една платформа, която е била разработена за ДВГ. Като цяло само и единствено може да се прави сметка кое колко ти излиза, друго няма как да сравняваме. Двете неща са много различни и единственото общо е, че са МПС. Единствения минус е прехода по магистрала, като това е минус на някои потребители. Но както и преди съм го казвал, масовия потребител си ползва МПС основно да се движи на къси разстояния и 1-2-3 пъти в годината да направи 300+км. По някаква статистика МПС 80% от денонощието е паркирано пред дома ви или работата. За дългите преходи в БГ има доста зарядни точки и вече се работи на хъбове които са "сателитни". По друг начин казано, на едно място за зареждане има 20 конектора и тока се разпределя според нуждите, не се дели по равно между два конектора, когато на една станция има две EV които зареждат. Вчера си платих сметката за ток която е 15.55 евро Цялата консумация е 1190kw. От тях колата на жената е изхарчила 185kw което при нея е около 1700км шкодата около 2000км с 300kw. За тези километри в града, всеки един с ДВГ ще отиде минимум 3-пъти да зареди на бензиностанция. При моята сметка, дали ДВГ ще се изравни с EV на 130К.
-
-
Последна репутация
-
1
sando2
9 -
2
PRR
8 -
3
РусенскоВарено