Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Ето ги материалите за буфера.


Recommended Posts

В тази тема ще качвам снимки от направата на буфера, който отново казвам че не е за моята кола.

1. Началото постави една безполезна ракла. Сега тя изглежда така :

Bufer%20002.jpg

 

А отвътре е това:

Bufer%20003.jpg

Малко ми е крива дупката ама нищо :)

 

2. Ето го и говорителчето. Модела е Boschmann SW124 - 150W 4 ома 12'. Струва 48 лева на Пиротска в безистените.

Bufer%20001.jpg

 

3. А това са останалите чарколяци - стъпалото TDA1562Q, някакъв пасивен филтър, бас рефлекс, кабел и щипка за кабелчето:

Bufer%20004.jpg

 

Хайде сега някой да ми каже от къде да си купя вата за облицоване отвътре!

В събота - 07.05.2005, най вероятно ще резна и рефлексчето и затварям кутията. Ще сложа още снимки.

Ето ви и един ценоразпис до момента :

1. Говорител - 48лв.

2. Басрефлекс - 2.8лв.

3. кабел - 1.2лв.

4. силикон полувин туба - 2.3лв.

5. винтове - 1лв

до тук общо 55.3 лв

Имайте предвид че не съм купил още вата, облицовка за отвън и дървото ми е безплатно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Резнах и отвор за бас рефлекса - както виждате е отстрани на говорителя, в задната част на кутията. Може би ще резна още един отвор и отзад че нещо ми е голямо налягането ми се струва...

Това дългото е трабата от която ще режа за рефлекса :)

Bufer.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе как ти хрумна да сложиш там отвора?! колко е обема на кутията? струва ми се, че изхождаш предимно от идеята да е удобен размера, а не да свири. За какво ти е тая вата на кутия с фазоинвертор? Тва с тапицирането е безсмислено ако системата не свири. Ти досега чувал ли си как работи TDA1562, за да правиш суб с него?

 

спирам да пиша по темата, защото вече не издържам като видях това на снимките. не се засягай, не искам да те обидя, но обичам музиката и имам друго отношение към нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ейй какъв си бе?!? Веднага да порежеш на човека ентусиазма :)

Ако тоз не стане следващия опит ще е по добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, въпреки че и аз не одобрявам изработката на ууфъра, не възприемам така преподнесената критика!

 

Аз мисля, че за това съотношение обем/големина на мембраната, басрефлекс не е нужен.

 

Освен това не знам, Белия Лебед, за каква кутия с фазоинвертор говориш, ако имаш предвид басрефлекс - разбирам те, но фазоинвертор означава съвсем друго :D

 

Один: Какви са характеристиките на този говорител?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз го гледах това стапало TDA1562Q само не можах да си обясня как се връзва към касетофона(СД-то) ????? моя касетофон отзад има R и L (чинчове) изход кън усилвател , а въпросното стъпало има само един вход ????Другия ми въпрос е как после се прави така че тубата да свири по силно от останалите колони ??? защото аз сега съм вързал една туба като задни колони без усилвател , но съм нагласил от касетофона тя да свири 60% повече от предните колони.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Один! Супер си. Важното е да има ентусиазъм. Никой не е казал, че от първия път това, което прави човек ще е идеално, но всеки ще се съгласи, че човек се учи от грешките си и се стреми при по - нататъшни изпълнения да не ги допуска. Но за да разбереш кое е грешно и кое не е при самозглобяването на туба трябва да опитваш. Ако всички бяха с твоя хъс досега половината (поне) от Шкодите в клуба щяха да свирят прилично:) Кефиш ме максимално!

За Белия Лебед - приятелю, не се сърди, не целя да те обидя, но не харесвам когато някой сипе само критики без да даде конкретно решение на въпроса. Добре, критикуваш Один, но освен това защо не му даде досега нито една разумна идея, която да му бъде от полза:). Относно ватата - моето скромно мнение ( а и не само) показва, че при такъв тип кутии (с бас рефлекс) е доста препоръчително да има вата отвътре, защото тя омекотява баса. Пробвал съм с и без вата. Когато няма вата баса е пак толкова силен, но доста дрънка на кухо. Няма я плътността! Нямам опит с кутии без басрефлекс, но съм чувал, че при тях ватата вече е излишна.

А на бас рефлекса какво му е като разположение? Има такива дето са перпендикулярно на говорителя, и такива дето не са. Но за да знаеш какъв басрефлекс ти трябва (като разположение, диаметър и дължина) трябва да имаш предварително изчиселна кутия за говорител с известни технически характеристики. А в случай, че ги нямаш - отново опитваш, до постигане на желания резултат. Моя басрефлекс е разпложен перпендикулярно, т.е. отвора му е в горната страна на кутията, а говорителят ми е от предната. Мисля че добре свири:)

Така че стига с критики към човека. Засилете полезните съвети, преположения и т.н. Защото всеки знае да каже "грешиш", но са малко тези дето ще ти кажат как да оправиш грешката:)

А относно как ще свири стъпалото - ми ако не му харесва как свири, ще си купи по - натам усилвател, ма тубата ще я има вече:) и то зглобена с мерак:)

За Один - когато сглобиш всичко, не монтирай басрефлекса. Остави го за най-накрая. Сложи и вържи тубата в колата. Връзвай всичко останало към касетофона. Писни я да свири и чак тогава започни да си играеш с дължината на басрефлекса. Когато чуеш при каква негова дължина баса свири най-добре - едва тогава режи и монтирай.

Поздрави и успех.

 

P.S.: Дано няма обидени, не това целях!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това може само да ни радва, защото той доста разбира и съм убеден, че доста опит може да се почерпи от него:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Ето тук можете да видите развитието по въпроса със съббуфера

http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?User ... umId=12390

Остава да се тапицира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото разни други разбирачи ме убедиха че няма значение. Иначе добре свири буфера на следващата среща може да го докарам да го чуете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом са те убедили, лошо няма:) Аз подобна вата не съм виждал от 85-та година, когато я монтираха на гърба (само) на тогавашните Хай-Фи колони. Имам две трилентови такива в нас. А за буферите знам, че се използва една тънка, която се лепи на стените. А и не е цифра - някъде към 60 ст. метъра май беше. Според мен с твоята вата много намаляваш вътрешния обем на кутията, а и гледам на снимката, че леко покрива отвора на рефлекса.

Все пак се радвам, че свири и бих искал да го чуя на следващата среща:)

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая вата я купих от един магазин до пазара, на който последното снабдяване е било сигурно някъде около 85 г. :) Продаваха и вата за пълнене на дюшеци!!!

Аз махнах единия пласт вата но вече бях качил снимките. Сега е малко по-малко.

А и не мисля, че ватата ограничава обема на кутията. Разбирачите по другите форуми твърдят че едва ли не го увеличавала.

Отворът за рефлекса не е покрит. Проста тръбата е малко дълга около 26 см. но има около 5 см. до ватата и около 10 до дървото.

Освен това съм резнал отвора малко под ъгъл така че долният край е по-навътре с около 2 см. от горния.

Ако имате други идеи и предложения казвайте. Все още мога да коригирам нещо.

Какво ще стане ако сложа рамо на тръбата което да гледа към говорителя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е да не слагаш рамо на рефлекса. Никъде не съм виждал досега да са слагали и затова изхождам от тази позиция. А и в крайна сметка идеята на рефлекса е грубо казано да духа. Така, че ако сложиш рамо ще възпрепятстваш излизането на въздуха:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип фазоинвертора /бас рефлекс/ служи и се поставя и донастройва по такъв начин, че вълните излъчени от зад на говорителя, да бъдат обърнати на 180 гр. преди да излязат отпред. По този начин те ще бъдат в една фаза с предно излъчените звукови вълни. В противен случай има опасност от драстично спадане на силата на баса.

 

Odin ти пусна ли на кутията сигнал от тонгенератор, за да докладваш до каква честота пада - айде дръпни си един от нета и действай.

Гледай в bgaudio.org там може да получиш доста компетенти съвети от хора, които само с това се занимават.

 

успех и чакам да го чуя на следващата среща

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Търсих из нета но не намерих тоенгенератор. Ако можеш дай един линк, а аз после ще публикувам резултатите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря. Дръпнах го и започнах с експериментите. Сега обаче не знам какво точно трябва да се случи за да определя границата. На 50Hz звукът е супер. Като почна да смъквам по-надолу постепенно звукът става глух и накрая изчезва, истават само вибрации. На 20Hz имам чувството че ще се откъсне! Мисля че е някъде около 40Hz границата, но не знам за какво точно трябва да слушам (а съм любител музикант 8) ) . Ако може някой да обясни.

А под каква честота трябва да стига за да е задоволителен резултатът?

Това е като имаш в предвид, че продължавам да правя тестовете с домашния ми самоделен усилвател тда2052 - има няма 60В на канал...ама за 8 ома, а за 4 (колкото е СУБа кой знае?)??!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До сега не съм използвал тонгенератор от този тип. В датата (дата.бг) има или поне преди имаше едни много яки тестове точно за автомобилно и домашно озвучаване. Имаше такива на THX и Sony. Ако искаш, аз съм ги дърпал, бих могъл да ти ги запиша на диск и да ти ги дам. В тях има всичко - тестване на целия честотен диапазон (20Хц до 20кХц), както и само на ниски и само на високи честоти. Направо е мания. С един от тези тестове трябва да се внимава много при високите (а и не само), че аз така едни пищялки гръмнах - изсвириха перфектно честотата .... ама това им беше за последно:( та ги сменях с други и вече с високите не тествам при макс усилване. Като цяло идеята е да чуваш максимално много при отделните честоти. Започне ли да глъхне баса, значи явно не може да възпризведе дадената честота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип фазоинвертора /бас рефлекс/ служи и се поставя и донастройва по такъв начин, че вълните излъчени от зад на говорителя, да бъдат обърнати на 180 гр. преди да излязат отпред. По този начин те ще бъдат в една фаза с предно излъчените звукови вълни. В противен случай има опасност от драстично спадане на силата на баса.

 

Колеги, фазоинвертор е събирателен термин на ел.схема за обръщане фазите (+/-) на бас-говорителя, чрез който се постига определен ефект (според показателите на фазоинвертора) при ниските честоти (тези под долната стерео граница)

 

Басрефлексът е технологичен отвор в акустическото тяло, чрез който при ТОЧНО ИЗЧИСЛЕНИЕ НА ПОСТАВЯНЕТО МУ се сваля долната граница на възпроизвеждане на ниските честоти.

 

И тъй като акустиката е по-сложна наука, отколкото ние всички сме си я представяли, аз съвети не мога да дам, единствено мога да си позволя да дам някои уточнения по темата.

 

Успех на ентусиастите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз не съм чак толкова компетентен по въпроса, но моето мнение е, че Белия Лебед е прав - няма разлика (освен терминологична) между басрефлекс и фазоинвертор. Може би басрефлекс е по-широко разпространения разговорен термин на фазоинвертора. А що се отнася до обръщане на + и - на баса - според мен нещата опират не до нещо друго, а до самия говорител, както и кутията в която е поставен. Почти всички по-нови модели авто СиДи-та имат такава вградена опция (говоря за модели над средния клас). Ефекта (физическия) от обръщането на полюсите е, че баса вместо да се движи навън, започва да се движи навътре. Преполагам, че идеята е да се постигне в даден момент по-добър звук, знам ли... :oops: Опитвал съм го и честно казано положителна разлика специално за моя двунамотъчен бас не открих. Даже имаше лек спад в производителността.

Попитах Гугъл какво мисли по въпроса. Оказа се, че масово се изписва "фазоинвертор (басрефлекс)"

Това е, което аз мога да дам като мнение по въпроса. :shock:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.