Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Бокс


Favorit

Recommended Posts

Здравейте, имам един аудио въпрос, понеже не съм много в час :)

Та значи, с едно приятелче се хванахме здраво и той с акъл, аз с останалото направихме едно боксче за Фаворита (40х40х60см) което се оказа че запълва почти целия багажник... 8)

Сложихме му един 30см Pionner Subwoofer и с това напънах докрай усилвателя който даже малко слабичък се оказва за бокса (Blaupunkt GTA 4100). На въпроса. Направил съм и рефлектор необходим за този диаметър говорител но се чудя за вътрешната изолация. Някой може ли да ми обясни какъв ефект ще има тя, освен това доколкото съм чувал е най добре да я направя с изолационна минерална вата (вместо обичайните дунапрени на повечето). Мерси предварително :mrgreen:

 

п.с. Забравих да го снимам да го покажа, ще се постарая утре да кача и снимка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти - радвам се на успеха ти, пък дано съм ти полезен :)

Вата се слага в кутията в два случая:

1. Когато самия говорител го изисква.

2. Когато говорителя е предвиден (произведен) за кутия без вата, но не си "уцелил" нужните литри.

В общи линии повечето говорители на Pioneer, с които съм се сблъсквал и съм виждал, изискват в кутията с бас-рефлекс да има вата. Така че слагай смело.

Съвет - за дунапрен забрави! Гола-вода е. Идеята на ватата е да омекоти баса, а не да го погълне, както би направил дунапрена. Има различни изолационни материали, от сорта на разни кичета, които ще ти свършат чудесна работа. Най-подходящо мисля е, ако се сещаш стартите БГ дюшеци, дето вътре бяха направени от множество пласта тип киче. Та взимаш един такъв пласт и си готов :) В някои музикални магазини в София доскоро се продаваше точно такъв материал (е, на руло, а не от изкормени дюшеци, ма все тая), но преди месец, когато аз търсих всички ми казваха, че чакат доставка...Та използвах аналог на това киче, подобна материя, с която едно време гедерманците са опаковали (обличали) за транспортиране различни мебели :)

Аз лично слагам ватата така - с по-широчка четка за боядисване нанасям лепило (Прома, Хелметекс и т.н.) на някоя от вътрешните стени и лепя кичето. Повтарям тази операция по всички страни последователно.

 

Айде със здрав да го слушаш бокса и слагай по-як усилвате :) Кой модел говорител си взе? Споделяй и давай снимки :) Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да и аз се спрях на изолационната вата и мисля утре да взема такава, даже и после ще тапицирам да вкарам вид на бокса. Иначе той е към 80-83 литра като за този модел Пайнер го дават максимум 80. Ето снимка на говорителя, на бокса утре, че апарата не е в мен.

.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А кой е модела на говорителя? Че ми прилича на някой от серията 306/306 :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позна - TS W306C :)

 

Само дето още работи ще се отворят за правене понеже като усиля разбира се точно до преди момента на кривене (слабо усилвателче казах) и светлината касетофона и на усилвателя яко примигва :(

И май трябва първо да сменя захранващия кабел и следва алтернатора (само 55А на фаворита) и следващия акомулатор да не е от най-малките.... За кондензатор от 200лева просто и дума не може да става засега :?

Иначе стана перфектната дискотека Шкодата, тоест ще стане :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За парите си този бас е перфектен. Аз съм с такъв. Но ти от къде черпи информация за литрите на кутията, в която си го сложил. Защото при кутия с бас рефлекс на този говорител му дават макс 55 литра обем. Пише го, както на опаковката му, т.е. на кутията му, така и в документацията, което идва с него, има го и на сайта на Пайниър.

Не бързай да сменяш алтернатора - напълно ти е достатъчен. На моята 120-ка е 44А и смогва да захрани музиката+фарове+халогени.

За премигването на касетофона - една от възможните причини е в захранващите му кабели. Колко квадрата са. Защото е хубаво да са по-дебелички. Друга възможна причина - провери колко ампера му е бушона. Трябва да е 10А. От друга страна е странно това премигване, защото реално касетофона не захранва баса.

Колко са ти дебели захранващите кабели на усилвателя? Желателно е да са 6, 8 или 10 квадрата. Бушон на плюсовия кабел на усилвателя сложил ли си. Ако не си, слагай и то 50А.

Относно усилвателя ти - ами той е 4 или 2 канален, т.е. в зависимост от това как го вържеш, което означва, че е крайно неподходящ за този тип говорител. Искам да кажа, че ти е нужен усилвател, който да е 2 канален и да го вържеш на бридж или направо едноканален. Защото смятам, че в момента товарейки само един канал на усилвателя, не е много здравословно за него.

А какви други говорители имаш в колата (средни, високи)? Какъв е касетофона/цеде-то?

Поздрави :) Най-накрая още един сериозен саунд фен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оф откъде да почна :D

 

Първо ето една снимка на музиката преди на направя бокса. На нея се вижда усилвателя - 4 канален, бокса беше вързан мостово на мястото на басчето от кората, а 2-те 4-канални Сонита X-Plot на другите 2 канала. Отпред на предните кори 2 тонколони Blaupunkt двуканални. Ето и снимката:

.jpg

За литрите всъщност един приятел ми каза, който принципно е в час с тези неща, ще трябва и сам да проверя (говорим за 30см нали?). Имам бушон 10A, но захранващите ми кабели са по малки от 6 квадрата - едни идиоти ми свързваха усилвателя преди няколко години и осраха там нещата :evil:

За плюсовия кабел бушон нямам - ще направя нещо по въпроса.

Имам касетофон (за съжаление) JVC \2001 модел, 4Х35W\

Май масово кабели ще сменям първо.... :( Иначе какво влияние може да окаже ако бокса ми е примерно 25 литра повече от указаните 55?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За захранващи кабели на касетофона са ти достатъчни 2 или 2.5 квадрата.

Незнам твоя приятел колко е в час с нещата, но ти като си купувал баса, няма как да не си видял какво пише на кутията му, пък и вътре си има документация за начините на монтаж, вида на кутиите, размерите на тръбата за бас рефлекса. Същата тази документация я има в PDF файл на сайта на Пайниър. Естественно, че говорим за 30 см говорител. Щом модела на баса е 306, без значение дали е С или не, значи е 30 см :) Общо взето означението 306 означва 30 см от 6-та серия :) Литрите, които са в повече не са супер фатални, но няма да чуваш оптимално баса. Според мен преправянето или направата на нова кутия трябва да е последното нещо, което да направиш. Преди това бих те посъветвал:

1. Прецени дали колоните (Блаупункт отпред и експлойд отзад) са достатъчно мощни, за да не се получава така, че да чуваш предимно бас, а високите и средните да се позагубват. Като си с такъв бас говорител е хубаво останалите ти колони да са с около минимум 30 вата RMS, което пък е в леко противоречие с касетофона ти, който е с не повече от десетина вата RMS на канал. Аз лично не съм фен на Блаупункт и Сони за озвучаване, но щом на теб ти харесват - това е най-важното.

2. За качеството на звука голяма роля играят захранващите кабели - смени ги.

3. Едно от първите неща, които трябва да направиш е да сложиш бушон 50А на захранващия кабел на усилвателя!

Ще се радвам да споделяш тук развитието на творческия процес. Радвам се, че имам съмишленик във този форум :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и захранващия кабел на касетофона и на усилвателя са под необходимата дебелина - първо тях ще сменя :(

А за Pionner-a този който е в мен е нов но на един приятел който ми го даде временно само да се убедя че е най-доброто решение и дефакто не съм му виждал кутията или упътването. Трябва тези дни като съм готов с тапицирането и слагането на ватата да купя и говорителя. Сетих се още един въпрос - дебелината на ватата 2-3 см ли да бъде и има ли смисъл да слагам и на стената но бокса на коята е и subwoofer-a :?:

Иначе си прав, като пусна бокса всичко се чува супер качествено но леекичко средите и високите изостават ми се струва... и този проблем ще се реши (с някой сиди плеър) но по нататък в времето. Мерси за съветите, очевидно имам нужда от тях :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса за дебелината на ватата отпада - под 5 см няма никъде в Русе а май и по принцип ако се вярва на продавачите. Довечера я слагам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделя и аз скромния си "опит"...Малко разбирам само да кажа,но сам си сделах музиката...

За изолация търсиш от бялата вата...Тук в Бургас на складовете намерих с дебелина 2 см...Залепих я с лепило за дърво :lol: Стана бетон...Това със мебелната вата,което предлага Mishelle малко ми се струва грубо...Аз ползвах такава за уплътняването на корите на багажника,щото на Москвича бая му потропваха и да ви кажа бая плътна е...Според мен търси от бялата вата-става страхотно ;)

Аз съм със самоделен амп и евтин говорител затуй съм му пуснал само 4 квадрата кабел с 20 или 30 амп. препазител...Ако питаш мен тъй и тъй ще купуваш кабел вземи 6 или 8,а може би 10 да не се занимваш по-късно ако ъпгрейдваш...Предпазител от 50 ампера ми се струва голям,но вие знаете повече от мен...

Алтернатора недей го бара...За акумулатора само може да си помислиш...По едно време за събора на язовира бях взел касата с усилвателя на едно приятелче...Някакъв сив Пайнър беше говорителя със усилвател Тъндър от най-големите/ще ме извинявате че не знам моделите ама не съм чак такъв манияк и не се интересувам от тези неща много много вече.../Та да ти кажа оставих музиката за 10-тина минути и чисто новия ми акумулатор Искра 62 Ah не искаше да завърти :roll:А в движение при музика на макс. стрелката на амперметъра ми седеше все в минусувата половина...Дърпа бая да знаеш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами вече е късно - взех от минералната вата (жълтата) - 5см дебелина и тъкмо почвам да я слагам. Дано се получи добре. Мерси за другите съвети. Алтернатора се отказах да го бутам, а акумулатора - ще го сменя с по-голям чак след като тоя си отиде. Ще го мъча докрай :D

.... ватата е сложена, 30А бушонче на плюсовия за усилвателя... ред е на кабелите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

5 см вата е много :) Ти обаче така или иначе имаш нужда от намаляване на вътрешния обем :) Но ме притеснява при тази дебелина дали няма да се поглъща голяма част от звука. Ако не е късно, първо точкувай с малко лепилце, пробвай как свири, и ако е добре, тогава я залепи вече като хората.

Иначе казвам, че 5 см е много, защото ватата, която съм виждал (и купувал) от аудио магазините е с дебелина от порядъка на 5 мм.

White Shark, приятелю, не си прав за мебелната вата. По всяка вероятност говорим за две различни неща. То всъщност съм сигурен, че има не един и два вида материал за обличане на мебели за транспорт :) Но този, който аз визирах и съм сложил в момента (както писах - поради липса на по-подходяща към момента на сглабяне по магазините), е почти копие на това, което се продава в аудио магазините - пак е тънко, само че около 3 мм, меко е и явно няма нищо общо с това, с което ти си работил по колата си :)

А за бушона - когато се слага препазител на авто усилвател не се гледат само техническите характеристики на самия усилвател, а се взима и под внимание "пропускателността" на бушона. В смисъл, че ако си монтираш халогени например с крушки по 55 вата, явно е, че ще сложиш 10А бушон. Но при усилвателя се слага възможно най-голям по стойност предпазител, съобразен с усилвателя. И навсякъде за този клас озвучаване (200 до към 400 вата, а може би и нагоре) дават да се слага 50А - такъв бушон хем няма да пречи на захранването на усилвателя, хем ще изгори при възникване на късо съединение по захранващия кабел на усилвателя. Това е идеята :)

Поздрави и на двама ви :) Жалко, че няма и други привърженици на саунда тук. Щеше да е интересен дебат, докато си направиш музиката, пък и повече хора - повече идеи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mishelle прав си аз съм работил с друга...Беше бая дебела,но я взимах за друга цел де :D

Иначе и аз смятам да продължа с музиката,но по-натъка,защото сега имам ремонтни дейности по колата...Някой ден пак ще продължа напред :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз не разбирам много от озвучаване обаче бих се включил по темата с предпазителя. Съгласно закона на Ом I=W/U т.е. тока в една верига е равен на мощността разделена на напрежението в случая за 400W мощност и напрежение 12V тока е 33.33А. По този ток са подбира предпазителя най-близкия стандартен по-голям предпазител. Основната функция на предпазителите е да охраняват приборите и инсталацията като цяло от прекомерно повишаване на тока. От по-горе описаната зависимост повишаване на тока може да се получи не само при късо съединение, а и при подаване на по-малко напрежение

 

пример: 400W при напрежение 10V -> тока вече е 40А

някои прибори имат допуск за работно напрежение

 

например:

телевизор 200W раб.напрежение 220V +/-20V (Предполагам, че този усилвател го има същото) Самите части вътре в прибора са оразмерени да работят при протичащ ток 0.83А до 1А. Ако предпазителя се преоразмери много няма да хване тази промяна на тока и прибора може да изгори. По често се случва намаляване на напрежението от колкото неговото увеличаване затова пазим срещу повишаване на тока.

Кабелите се оразмеряват в зависимост от пресметнатия ток като тяхното увеличаване на сечението води само до икономически последствия за джоба.

Дано съм бил полезен с тази информация

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми се стори малко дебела... Като сложа утре говорителя ще пробвам - дано не съм постигнал обратен на желания ефект :( В магазина от който я купих обаче (там едно приятелче работи) ми каза че точно от тази вата вземат за изолация на боксове. Даже като му казах какво търся той ме пита да не би бокс да правя за колата. :roll:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слагай говорителя и пиши тук, че ми е любопитно, пък и ще се радвам ако всичко е ОК.

Михо - напълно си прав за препазителите. Ако си обърнал внимание обаче в предишния си пост съм описал (не толкова подробно) защо се слага по-голям бушон. Също така давайки примера с халогенните фарове и препазителя към тях показвам, че съм наясно как се смята предпазител и същевременно се опитах да разгранича по някакъв начин нещата. С други думи (сега по-подробно) - усилвателя си има вграден бушон, който го пази от изгаряне и е изчислен от самия производител. А бушона, който се слага между усилвателя и акумулатора не пази толкова усилвателя, колкото пази акумулатора. Значи имаме една верига акумулатор-усилвател. Ако в усилвателя стане късо, ще изгърми фабричния вграден бушон на усилвателя. Но какво ще стане, ако захранващия кабел на усилвателя се опре някъде на маса? Жална му майка на акумулатора, пък и пожар може да стане. За това се монтира бушон между усилвателя и акумулатора. Не съм толкова на Ти с тоците, но от хора занимаващи се с озвучаване на автомобили знам, че ако се сложи прекаленно малък бушон на захранващия кабел, усилвателя няма да се храни добре. Именно за това се слага голям бушон, който хем да не пречи на усилвателя, хем да изгори при едно късо по въпросния кабел. И затова написах, че 50А е подходящ за целта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:( Лошо. Сложих го но ми се струва съм прекалил с дебелината на ватата. Със сигурност не се чува по-добре, ами дори май малко по слабо или по точно тъп бас се получава. Може и да си въобразявам, но при всички случаи ще направя нещо по въпроса. На всичкото отгоре наистина го дават max 50 литра. Баси много ме е яд. Трябва 30 да махам....
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се намеся и аз.

1. Ватата трябва да е мека. Нейната функция е да омекоти баса. Тя почти не намалява обема на кутията. Може и да ти изглежда много ама като я смачкаш хубаво ще се побере в шепата ти. Зависи каква вата си избрал.

По важното е да спазваш до колкото е възможно предписания обем на говорителя (щом имаш такъв). Ако кутията ти е по голяма от необходимото не е фатално. Лошо е когато е по-малка.

Последно: важното е на теб да ти харесва. Звукът и музиката се възприемат субективно. Направи всичко така,а както ти харесва. Важно е също работата върху озвучаването да ти доставя удоволствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такааа. Получи се малка промяна. Вместо 306C си взех 306DVC с двете намотки... за добро или за лошо в цяло Русе нямаше наличен модела с една намотка. Някакви идеи как да го свържа? Доколкото разбрах и двете намотки са по 4 ома и като ги пуснеш и двете става 2 ома. Незнам как ще е по добре и май трябва да пробвам всичките варианти:

- Само едната намотка (няма значение коя предполагам) да вържа мостово на двата двободни канала на усилвателя

- Всяка намотка на отделен канал

- Или двете намотки мостово.

Лошото е че за всяка проба трябва смъквам бокса и да разглабям говорителя понеже кутията беше направена за еднонамотков такъв и има само един изваден куплонг за кабелите, което също май ще се наложи да оправя. Баси сложното дето си го направих :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато аз си избирах баса се бях спрял точно на този двунамотъчен модел. Но след като му прегледах по-подробно характеристиките и се консултирах с по-знаещи от мен се отказах от него, защото за да го захраня както трябва трябваше да си купя подходящ по мощност усилвател, т.е. някой истински звяр или още един като моя. Не го направих защото вече имах набавен комплект колони за средни/високи по 50 вата RMS всяка. Оказа се, че за да не се губят средните и високите трябваше още по-яки колони да взема. Т.е. ако сега не се седи в колата от силна музика, то тогава незнам какво щеше да е :) Може би някой ден когато настоящата конфигурация ми се стори слаба, ще премина на по-горния вариант.

Дано не те разочаровам, ама ако искаш да го "изпълниш" този бас задължително ще трябва да смениш усилвателя. Не че и сега няма да свири, напротив, но няма да можеш да му се наслаждаваш на максималната мощност. Всъщност сам ще се убедиш до каква степен ще го раздвижиш говорителя. А смениш ли усилвателя задължително ще ти се наложи да смениш поне Блаупункт колоните, че те със сигурност са доста слаби и ще трябва да си вземеш нещо по яко и от моите :)

За начина на свързване на баса - аз преди бях с двунамотъчен, но доста по слаб от сегашния. Та към говорителя ми имаше схемка, потънала някъде в небитието и неоткриваема поне за сега :( Но по спомен - ако вържеш изводите на говорителя "мостово" ще паднат много омовете (съпротивлението), което не е никак добре за твоя усилвател. При по продължително слушане преполагам, че ще го умориш :) Връзвай усилвателя на bridge, така че от 4-канален да стане на двуканален. След което връзваш по канал на намотка (много внимавай с + и -). Това е :) Ако пък използваш усилвателя и за да захранваш нещо друго, то пробвай без да го слагаш на bridge - отново използваш по канал за намотка на баса, но ми се струва, че така баса ще свири доста слабо.

Успех и чакам да чуея здраво думкане :) Пък и ако има някоя снимка ще е супер :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и резултатите от тестването. На 2 Ома при 2 свободни канала на усилвателя въобще не се усети подобрение - още power трябва :)

Затова вързах едната намотка мостово на 2-та свободни канала на усилвателя и така свири доста добре но съм чувал колко повече може този говорител. Обърнал съм бокса с говорителя към задната седалка понеже като е наобратно много се раздрънчава задницата, макар че се чува навън по-добре така. По важното е обаче вътре при мен как е. Затова планът е следния: :D

Като след време си взема свестен CD-Player връзвам към него 4-те си тонколони и целия усилвател (4-те канала) ги пускам на боксчето мостово на 2 ома. Тогава според мен ще има значителна разлика. Дотогава ще се кефя на това ниво.

Ще направя и снимки но просто ползвам апарата на един приятел и няма как да стане веднага. Надявам се да мога и аз да се включа на някоя от следващите срещи на клуба, щото досега все се оказваше че имам изпити, работа и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха честито и с кеф да си слушаш музиката :)

Между впрочем и аз съм забелязал, че музиката от Шкода не излиза много много навън. Не че не се чува, но странното е, че се чува доста по-слабо сравнено с някои други коли. А същевременно ламарините ни не са толкова дебели, нито пък шумоизолациите...Знам ли защо е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, вътре вече е като в дискотека, допълнително ще поработя върху някои работи за да повиша качеството. Освен с сиди плеър, днес беше на гости един познат от Варна който се занимава с озвучаване и като го запознах с творението си ме посъветва да променя начина на свързването (както вече направих) и вързах паралелно двете намотки (така свири на 8 ома) като ми каза че така ще се чува малко по слабо но и по чисто и качествено като първото в моя случай не се забеляза понеже и без това не мога да го захраня напълно. Така че сега е по-добре. Освен това ще намаля кутията понеже при 30 л по голям обем се получавало по големи детонации и не се чува толкова чисто и отсечено както би трябвало. И това ще бъде оправено.

Абе въобще голяма занимавка е това ама го правя с кеф защото съм фен :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.