Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Реших да понапиша относно този възел някой неща, които може да убегнат на човек като тръгне да ремонтира водната помпа и да му се наложи повторното й отваряне, а това е свързано с увеличени разходи. Надявам се да е полезно, въпреки че няма сложност при ремонта и много хора биха казали, че става въпрос за нещо елементарно.

Основните неща, които се износват при водната помпа и следователно се сменят са: двата лагера; фибъра и втулката, които уплътняват помпата да не изхвърля вода, и гуменото уплътнение на оста, лежащо под вътрешния лагер. Възможно е да са износени също оста на турбинното колело, шпонката и ремъчната шайба. Ремъчната шайба има набита втулка от сравнително мек материал, в която е изработен канала за шпонката. При нова ос, шпонка и ремъчна шайба не трябва да има луфт в тяхната сглобка, вапреки липсата на конус за уплътняване. Обикновено несвоевременното сменяне на лагерите и фибъра с втулката води на следващ етап до нуждата от смяна и на оста + ремъчната шайба, защото лагерите почват да допускат биене на оста и даже се стига до износване на оста при лагерите - тоест вътрешната част на лагера си изрязва с времето легло в оста и лагера вече не се използва а оста превърта във вътрешната му част.

На много 120ки се вижда, че под водната помпа има изхвърлена смесица между вода и нещо ръждиво, често приличащо на грес. Това идва от дупката в сектора между втулката и вътрешния лагер и означава, че е време за смяна на втулката и фибъра. Някой хора се лъжат, че това било изхвърлена грес в процеса на работа на помрата. Истината е, че между двата лагера, където отива греста от гресъорката няма фабричен канала за изхвърляне на грес и това не е изхвърлена грес, а е охлаждаща течност със смес от корозия в тъмен цвят. В зелената книжка е описан добре ремонта така че само ще добавя нещо което е важно да се спазва. При набиването на новите лагери и особено на по-малкия вътрешен е важно това набиване да стане с дорник за да не се повреди лагера, или при липсата на такъв може да се използваподходящ размер камък от гедоре с външна ширина колкото външния кръг на лагера. Ако се намаже гнездото леко с грес допълнително се улеснява набиването. После трябва примерно с проходен тръбен ключ да се подпре лагера, за да се набие оста с турбинното колело. Важно е да се сложи и гуменотуплътнение на вала, което лежи под вътрешния лагер по правилния начин -с фаската навътре, за да уплътни към оста, която също има конусен завършек там. Това гумено уплътнение играе ролята на семеринг в случай, че фибъра и втулката са износени и пропускат вода тя да не отвиа към лагера.

Продават се два вида ос със турбинка - по-стария модел е с малка турбинка, но дори на такава помпа може при ремонта да се сложи от новия вид с по-голямата турбинка, тъй-като леглото в блока е еднакво. Новия модел сигурно води до по-голям дебит на водната помпа.

Ако се намажат с червен силикон тънко гарнитурите на водната помпа работата заспива от първото слагане.

Новите лагери, които се продават за разлика от старите са капсуловани и не се налага гресирането им през гресъорката, което би било даже и безсмислено.

След като се стегне ремъчната шайба с предписания момент и се осигури е желателно да се провери на ръка дали помпата се върти както трябва - трябва да има известно усилие, но да не зъдържаникъде. Прекаленото обтягане на ремъка води до по-голямо натоварване на лагерите на водната помпа така че умно със опъването на ремъка!

Другото което се сещам, е че фибъра, който се продава сега е различен от по ранните модели, но просто е изменен, иначе са взаимозаменяеми.

Айде и успех с ремонтите!

Публикувано

А колко пари са резервните части за тоя ремонт? И по какви симптоми реши да сменяш лагерите, или профилактично?

Публикувано

фибърчето е 4,50 на баня мадара, втулката е 2лв. Лагери НЕ си купувайте от там продават само не капсоловани или с пластмасова капсоловко за по 4лв. Ако някой знае магазините електрон за ел.компоненти до халите, точно срещу тях има магазин само за лагери за 4лв има същия размер с метална капсоловка made in germany

И като заключение искам да отбележа че след всичките тея сменени работи помпата пак си пръскаше

Публикувано

Значи, на мен вчера започна да ми изхвърля охладителна течност от този отвор от долната страна на водната помпа и само фибър и втулка ли трябва да си купя?!

Публикувано

Като я отвориш освен фибъра и втулката сменяш лагерите и гуменото уплътнение под вътрешния като внимаваш да го сложиш по правилния начин - със скосеното накъм скосената част на оста на турбинката - то си личи. Също гледаш дали оста на турбинката не е изядена кадето са лагерите и да няма луфт между оста и ремъчната шайба, за да не се клати.

Публикувано

Okay, само да спомена, че сега я проверявах за луф и има съвсем лек около 1мм някъде.И един въпрос, ще и навреди ли нещо ако карам известно време така.Става дума за около 70 км ... щото ми се налага,пък нямам време да ходя за части и да я правя сега.

Публикувано

Няма страшно - карай си я смело. Мойта със всичко сменено и чисто нов фибър и втулка пак сълзи оттам. Не знам защо се получава така и аз съм се чудил.

Публикувано

Благодаря за успокоението.Само ще си взема едно шише с вода и в понеделник след ремонта ще кажа какво е станало :)

• 2 седмици по-късно...
Публикувано

След малки премеждия с демонтажа и монтажа на помпата се справих успешно с ремонта й по описания от колегата начин. Общо взето нямаше нищо сложно :)

• 3 седмици по-късно...
Публикувано

За пореден път се убеждавам че въпреки перфектното иписание на колегата когато човек не го е пипвал лично и нее гледал ремонт на живо все пак не му е напълно ясно. На кака ви Пена нещо жегите не и се нравят и реших да видя какво става в помпата. Смених турбинката с по новата всичко друго си е наред. За да придобиете представа за разликата в тези турбинки за което ви каза колегата вижте тази снимка:

000863884.jpg

Сега капацитета е подобрен значително. В понеделник тест драива ще покаже. Ако пак загрява работата отивa към отваряне на главата за да се види дали не са пропаднали ризите

Публикувано

Е, колко ти загрява, бе Дончо? И да те питам - промивал ли си котления камък от системата?

Публикувано

Не забравяй да сложиш подложка преди гарнитурата за да не опира турбината в тялото на блока :!:

Публикувано

Дончо с по-голямата турбинка със сигурност е по-добре, но предполагам, че основното преимущество е в повишената циркулация на охладителна течност при седене в задръстване на празен ход, защото тогава по-трудно се охлажда двигателя. Обаче на мойта Шкода 120 /със малката турбинка съм/ нямям никаква склонност към загряване. Единствено в най-големите жеги на място като спра стрелката е съвсем леко надясно от вертикалнот положение, но после се връща. Естествено перката работи постоянно с датчик 92/87. Вчера съм теглил 15км. на един приятел Асконата при 30градуса в София и всичко беше наред, така че мисълта ми е да не очакваш сериозно подобрение само от смяната на тази турбинка. Аз бих те посъветвал с маркуча под налягане или на пароструйка хубаво да измиеш питата на радиатора външно, защото ако има много наслоени боклуци се намалява топлоотдаването.

Публикувано

Радиатора е почистен добре отвън мих го с калгон отвътре. Не съм си промил цялата система и това ще стане тия дни като се освободя от работа проблема обаче както ме посъветваха братята Никови е в пропадане на ризите и вероятно другата седмица ще смъкнем главата и ще видим каква е хавата и ако се наложи ще слагаме пръстени за уплътняване. Коилко загрява ли доста. Обезвъздушена с нов термостат работеща перка на вентилатора пускам е с копче, но е пускам винаги стигаики 80. В градът почва 90 отвори термостата 80 така няколко пъти и после се задържа на около 85 но като цяло няма проблеми в града. Проблемите са ми само на извънградско в горещо време и на планинско изкачване. Дори с пуснато парно минавам стотака. Пример С колегата Otgorata тръгнахме за Асеновград( за които незнае около 20 километра) загря спряхме наляхме и вода обезвъздушихме тръгнахме след 10 километра пак. Беше горещо. В Асеновград стояхме доста пихме по бира с Никовците. Привечер се прибрахме по хладно над 90 не качи.

Публикувано

Провери като зарее на място и отвори термостата дали са твърди маркучите и тогава ралупвай главата , ако имаш газова уредба провери и изпарителя ;)

Публикувано

Маркучите са нови на охладителната система и единият на парното. В понеделник ще сменя и вторият досадна работа си тоя 3 метров маркуч да го нанижеш в тунела. Хашек мерси за предупреждението но си има не се притесняваи. Колата е карам само на бензин като загрее и спра радиатора е доста горещ. Друго не остана ще махнем главата хем ще хвърлим едно око каква е хавата вътре :D:D:D

Публикувано
Радиатора е почистен добре отвън мих го с калгон отвътре. Не съм си промил цялата система и това ще стане тия дни като се освободя от работа проблема обаче както ме посъветваха братята Никови е в пропадане на ризите и вероятно другата седмица ще смъкнем главата и ще видим каква е хавата и ако се наложи ще слагаме пръстени за уплътняване. Коилко загрява ли доста. Обезвъздушена с нов термостат работеща перка на вентилатора пускам е с копче, но е пускам винаги стигаики 80. В градът почва 90 отвори термостата 80 така няколко пъти и после се задържа на около 85 но като цяло няма проблеми в града. Проблемите са ми само на извънградско в горещо време и на планинско изкачване. Дори с пуснато парно минавам стотака. Пример С колегата Otgorata тръгнахме за Асеновград( за които незнае около 20 километра) загря спряхме наляхме и вода обезвъздушихме тръгнахме след 10 километра пак. Беше горещо. В Асеновград стояхме доста пихме по бира с Никовците. Привечер се прибрахме по хладно над 90 не качи.

Питах те, щото и мойта прегря преди месец и нещо като ходих на Витоша, е прегря силно казано, но към 90 или малко повече може би качи. След промивката ходих малко пак по планините, но нищо. Засега по черен стръмен път не съм я пробвал след промивката. Мисля, че определено не е нормално по пътя Пловдив-Асеновград да ти качи тия градуси, така че за мен има нужда от една промивка с оцет твойта система. Аз като бях със стария, оригинален радиатор в София изобщо нямах нужда от вентилатор, той и се беше разкачил и години съм карал без него. Повече от 75-80 градуса не ми е качвала в града, или много рядко и в големи жеги и яки задръствания.

Айде успех с главата, щом си решил.

Публикувано

Не чух никой да казва термостата - при мен дъъълго време търсех причината за случай като твоя докато накрая смених термостата и се оправи. Случая беше точно като твоя - като дигне 90 и пада само докъм 80, а с нормален термостат би трябвало да падне докъм 60...

А иначе и аз дигах главата, после промивах системата, от промиването протече радиаточето на парното, смених го, после смених термовключвателя на самия радиатор отпред и най-накрая смених термостата - оказа се менте, изкара само няколко месеца.

Та мисълта ми: е извади термостата, пробвай го кога/на какви градуси/ и колко отваря/предполагам знаеш номера с врящата вода/ и виж дали всичко е ок. Моя термостат менте отваряше само около 2 мм и затова държеше температурата между 80 и 95...

А иначе ни кога не е лошо да надникнеш под главата, дано няма изненади! :)

Публикувано

Все пак обезвъздуши системата ако не си го направил. Може и от това да е ...

Публикувано

Системата е обезвъздушена, термостата е на около 2 седмици. Преди да го сменя този момент с връщането на температурата въобще го нямаше. Просто освен прочистване и отваряне на главата друго не остана. Ще видим след ремонтите каква е хавата. Мерси за съветите

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.