Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

механизъм за ел-стъкла Octavia TDi


v-georgiev

Recommended Posts

Здравейте,

 

имам поврена в задното дясно стъкло - помлени пластмасови елементи, жилата за задвижване на стъклото са повредени, но пък ел-двигателя работи нормално.

Теоретично, ако успя да купя от някъде 2те жила и "теглича" на стъклото, ще си отстраня повредата лесно.

На практика - продават ли се поотделно тези елементи? Стават ли от Golf4 или Passat например? Имам лекото притеснение, че много трудно ще успея да ги намеря...

 

Благодаря на тези, които ще дадат мнение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "v-georgiev" - И аз имах проблем, но със задно ляво електрическо стъкло. Интересно ми е точно коя част ТИ се е счупила. Знам, че целия механизъм е взаимно заменяем, с този, от "Volkswagen Golf 4". Какво е станало с жилата? При мен се счупи само пластмасата, в която се захващат жилата и която се движи по релсата. Цената и е 2.80 лева в "Еура Тек" а смяната става за около 1 час. Направи снимки на счупените неща и ги покажи да ги видя..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей tuningmania,

сега ми е малко трудно да пратя снимки, но мога да обясня - жилата са леко разплетени и доста къдрави... в смисъл въртящата ролка ги е мачкала здраво, защото са излезли от каналчетата, и са се намотали на топка. Според мен не стават, или поне не за дълго, дори и да ги изпъна някак си.

Пластмасовия детайл, дето се плъзга в релсата, и задвижва стъклото, просто е на сол.

Другото си е ОК.

Аз съм извън София, мога ли да поръчам от Еуратек по куриер?? Имат ли нещо като "електронен магазин"?

 

Благодаря за отговора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Търса4ката ще даде отговор на всеки от твоите въпроси. Стават само единствено от Шкода. Във вси4ки други коли построени на същата платформа (А4) са разли4ни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм го ремонтирал преди 4-5 години и все още работи без проблем. Използвах обикновени жила. Потърси с търсачката в моите мнения бях описал някъде и то мисля два пъти поне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "v-georgiev" - Само за жилата не мога да изкажа мнение :( При мен беше здраво, но няма логика да не може да се сложи друго жило. Важна е дължината. Даже дебелинта мисля, че може да варира малко. Иначе от "Еура Тек" не знам да може да си поръчаш нещо и да ТИ го доставят на адрес :( Най-добре е да се обадиш на най-близкия до ТЕБ "Еура Тек", да питаш дали я има пластмасата и ако я има да идеш да я вземеш. Или ако я няма да питаш как можеш да я получиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега! Неотдавна и аз имах същия проблем - счупен стъклодържач и повреда в пластмасовата ролка нямаше канали на задна лява врата. Дължините на жилата са 100см и 82.5см, като тях можеш да си ги направиш. Мога да съдействам за намирането на водача на стъклодържача, ролката и жилата! smile162

Р.С.

Виж под пластмасовата ролка дали ти е здрава семерингата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте аз съм от Пловдив. Преди около месец се сблъсках с този проблем. В ЕураТек имат пластмасите, но са за Октавия след 2001, за годините преди това не става. А иначе жилата наистина могат да се направят, не е чак толкова трудно. Тук в Пловдив успях да намеря само един човек, който се занимава с това. Всички отзиви от него бяха супер, затова отидох при него. Оставих колата и след около 4 часа той се обади да я взема, цялата работа с разглобяване, сглобяване и ремонт струваше 80 лв., човека даде и 6 месеца гаранция! Не са малко пари, но наистина си свърши работата перфектно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При условие че новият механизъм е 120 лв (маи за предна врата беше по скъп-180???) това 80 лева ми звучи много. При мене като се смля въжетата станаха къдрави и сигурно се сменят ама ролката с каналите и тя стана на каима и ме отказа да мъ4а ремонт.... Лошото е че пластмасата за 3 лева като се счупи докато се усетиш се смила и механизма и въжета и ролки и си4ко...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "brain" - Пластамасите, за фейслифтовата "Octavia 1" стават и на "Octavia 1" преди фейслифта :) Вместо да се щракнат по лесния начин, трябва да се захванат с 3 мааалки винтчета :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "tuningmania" - знам за пластмасата, четох го в руските форуми, но докато разбереш за нея и мачка жилата яко

 

До "iwanst" - наистина пластмаса за 3 лв. докарва много проблеми, а що се отнася до ремонта или нов механизъм, всеки преценява сам за себе си. Аз споделям опит!

 

П.П. Някои из форума беше писал, че успял да изработи този пластмасов детайл от метал, по пътя на ерозията, но после замлъкна!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

той коцето (ако става въпрос за същия майстор в двора на завод балкан) в началото работеше много съвестно и на разумни цени. нещо е скъсал с реалността напоследък, от доста места чувам. да е жив и здрав и дано се освести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравейте,

малко приготовления по децата, и на дневен ред е пак ... колата.

Един любезен човек ми изпрати жила, ролка и водач за моето стъкло, но пластмасаката нещо не става. Вижте, това:

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=7678828

трябва да се сложи тук:

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=7678822

но ... ядец.

Доколкото разбирам, и други са имали този проблем.

Може ли някой да прати снимка на правилния пластмасов водач, за да не се наложи да разглобявам другата врата ... знаете.. всяко разглобяване води до състаряване, и затова избягвам.

А пък и ако някой има за продаване, ще се спазарим за цената..!

[/code]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази част е за фейслифтовата. Колегата tuningmania беше писал, че неговата са я правили с болтчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имал съм проблем и с двете части - и с жилата и с пласмасовите джаджи. Мислех и аз за ремонти и т.н. , но накрая взех май правилното решение - НОВИ.

А и до колкото ми се струва по памет, на новите повдигачи ги няма тези пластмасови пластини и няма тази вероятност пак да ги правиш някои ден....

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "v-georgiev" - Виж тук де! Но копирай целия линк, че така няма да се отвори: http://faq.skoda-club.ru/Jelektrika/Okt ... nika?v=ara

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Здравейте отново,

 

да, стъкловодача от нова Октавия става за по-старите (97г), дори без никакво преправяне:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=8464513

Трябват ви:

- 2 винта М5х35 с шайби;

- метална пластина деб. 0.5...0.8;

- пластмасова подложка 35/20/6.

Ползват се съществуващите отвори и изрези в стъклодържача и водача, и се центрова стъклото наново, за да не заклинва в крайните положения. Работи перфектно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Та така ремонта ми излезе 30лв - 2 жила, стъкловодач, нова ролка.

 

До tuningmania - благодаря за линка, късно го видях. Аз стигнах самосиндикално до същото решение, както руснака. Само една забележка: ако не се сложи подложка между стъклодържача и водача (деб. 6мм), стъклото заклинва много сериозно, жилата лесно могат изпрошнат пластмасата, и отново всичко става на кайма. Явно стария водач е по-висок от новия.

Така че братушките да си сложат подложка, за да им е "мирно стъклото".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 месеци по-късно...

Малко стара темата, ама и аз да кажа...

Оня ден и аз се "запознах" с този проблем, за съжаление...

Стъклото ми падна във вратата поради счупване на водача, който води стъклото по шината.

По стъклоповдигащия механизъм няма никакви поражения, освен счупения водач и надрасканото стъкло след падането му във вътрешноста на вратата...

Поръчах от ЕТ този водач /цена 3.20/ и като го доставят ще го слагам.

 

Имам следния въпрос към хората, които вече са го правили:

как точно се закрепва жилото към водача, в двата края ли и как точно минава през ролката, разположена в горния край на механизма/намотана ли е/? Струва ми се , че проволката е била замотана един път около тази ролка. Притеснява ме и факта, че ми се струва късичка проволката...

 

Колата е октавия 2002, феислифтова, комби. Водача е от т.н. "нов" модел , но го намерих на парчета във вратата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега,

жилата преминават през 2 процепа с самия край на водача (не са кръгли отвори), лягат в 2 каналчета, краищата им "запъват" в 2 срещуположни гнезда, и излизат съответно нагоре и надолу спрямо работно положение. Ако не си изхвърлил парчетата от стария водач, може да ти помогне да се ориентираш, търси белезите от жилата.

За горната ролка - не се намотава там, само насочваш жилото към задвижващата ролка.

Внимавай с жилата! Никакво въртене на механизма, докато не сглобиш! Ако те не са опънати, може да излязат от воденето в задвижващата ролката и става "разплетена дамаджана", може и на боклука да отидат. И се отваря една работа ...

Ако все пак се наложи, няма страшно. Махаш внимателно черната капачка, която държи жилата навити жилата на ролката, оправяш нещата, и пак я слягаш. Тя е завалцована с 2 кухи нита (на ОКИ1 е така, мисля че и на 2ката), но те лесно се махат, и после пак се занитват.

Ако черната капачка е деформирана и цилиндричната стена е леко надута -> жилата са се яхнали. Разглобявай.

Успех! smile056

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти!

ама ти ме притесни доста...

като падна стъклото , аз не разбрах какво е станало в първия моемнт и майката се опита да затвори стъклото, следователно машинката си е сработила...

личи си, че жилото е било намотано някъде две намотки...затова питах дали е било на тази горна ролка.

със сигурност се е разместило...

като ми дойде поръчаната пластмаса от ЕТ, ще се наложи май да натъманявам...

ел.моторчето по какъв начин задвижва жилото?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двигателчето върти червячна предавка, а тя - ролката, на която се закрепват жилата. Там те правят 2 ... 3 навивки, и излизат към стъклото.

Ролката се закрепва към червячната предавка с конусно рифелно съединение ( ~ ситен шлиц). При мен там беше превъртяло, т.е. тези ситни шлици се бяха сериозно заоблили, но поксипола оправи нещата. Ако и при теб е превъртяло -> лепи. Ще изкара още толкова, ако после добре центроваш стъклото и не заклинва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.