Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Тези дни разговарях с един доста печен автомонтьор.

Та той ми каза, че на новите автомобили с компютър, както в случая Шкодите ни, при смяна на акумулатор са включвал някакъв уред в гнездото за запалката, който поддържал напрежението.

Ползата от него в случая била, че не е необходимо да се ходи в сервиза за смяна на акумулатор. Въпросният уред поддържа и запазва показанията на бордния компютър за няколко часа, т.е докато се разкачи стария и се сложи новия. Така не било необходимо да се въвежда код на радиото и да се чистят грешки на компа.

Дали е вярно :?

Поводът за питането ми е, че преди настъпването на зимата съм решил да сменя акумулатора на Октавията.

Публикувано

Та той ми каза, че на новите автомобили с компютър, както в случая Шкодите ни, при смяна на акумулатор са включвал някакъв уред в гнездото за запалката, който поддържал напрежението.

Ползата от него в случая била, че не е необходимо да се ходи в сервиза за смяна на акумулатор. Въпросният уред поддържа и запазва показанията на бордния компютър за няколко часа, т.е докато се разкачи стария и се сложи новия. Така не било необходимо да се въвежда код на радиото и да се чистят грешки на компа.

Поводът за питането ми е, че преди настъпването на зимата съм решил да сменя акумулатора на Октавията.

Според мен при откачане на акумулатора би трябвало да няма абсолютно никакъв проблем . Само би изчезнало показанието на дневния пробег. Радиото иска код , ако се поставя на друг автомобил.

Между другото в повечето магазини за нови автомобили на експонатите им е спрян тока !!! ;)

Публикувано

Здравей,ще ти кажа какво ще стане ако откачиш плюса на акумулатора и след това пак го закачиш ще се изчистат всички показатели по борд компютъра.Това го знам от личен опит,точно преди 2 дена изведнъж в октавията спря музиката,махнах плюса и го закачих и всичко се оправи.Това го предприех след като пробвах да изключа и включа радиото,също така загасих колата,извадих ключа и после пак я запалих,но без резултат.Това за акумулатора се сетих,след като една от служебните коли(VW Caddy) беше и забило радиото и се наложи същата интервенция.Поздрави на всички.

Публикувано

Предполагам че е стартова станция/може да не е точно така името/ в която има акумулатор,фенер, кабели за свързване на акумулатори,кабел с жак към запалката.Последния кабел като го включиш и от там би трябвало да поддържа ел.системата.Има ги по магазините за авто аксесоари и по-големите бензиностанции за около 60-70 лв.

Публикувано
.... Това за акумулатора се сетих,след като една от служебните коли(VW Caddy) беше и забило радиото и се наложи същата интервенция.Поздрави на всички.

Добре де, радиото няма ли си бушон? Би трябвало като го извадиш ефекта да е същия....

Публикувано

В случая ако има аларма тя може да се активира и да блокира запалването и стартера, както и радиото да си иска кода за да бъде пуснато. Заради това майсторите са се изучили да не прекъсват захранването за да не си навлекат проблем, за който едва ли някой подозира.

-Влачих една кола с въже 15 км заради проклетата аларма- свалих акомулатора да палим една закъсала кола и баси одисеята после. Затова вижте книжките на алармите си какво се прави за да се разкачи акомулатора. Аз нямах такава. Пиша за друга марка но предполагам че и при Шкодите е е същото.

Публикувано

да, има такива джаджи. това е жак за запалка с адаптер за 9 V батерия. тя пази паметта на уредите, докато трае смяната на акумулатора. по памет беше 15-20 лв. макс.

Публикувано

На колата от подписа ми неколкократно съм махал акумулатора. Нищо страшно не се случва /с фабрични радио и аларма е /.

Изтрива се борд компютъра и часовника, писва алармата. При поставянето радиото не иска код, известно време свети лампата за усилвателя на кормилото и след потегляне сама угасва, с дистанционното няколко пъти трябва да се спуснат - дигнат стъклата за да заработят всичките.

Това е - не си давайте парите за някакви устройства.

Публикувано
.... Това за акумулатора се сетих,след като една от служебните коли(VW Caddy) беше и забило радиото и се наложи същата интервенция.Поздрави на всички.

Добре де, радиото няма ли си бушон? Би трябвало като го извадиш ефекта да е същия....

Здравей,незнам защо просто това ми беше първата реакция,честно казано и това което казваш е резонно,но просто инстинкт.Поздрави на всички.

Публикувано

При сваляне на акумулатора се изтриват ДНЕВНИТЕ показания в компютъра (нищо фатално), "ресетират" се ТРМ-а (системата за налягане в гумите), контролера на сервотроника и контролера на ESP-то. Дотук нищо ново. След като мааа-а-а-алко се покара колата всичко си влиза в час. Тъй като алармата е с CAN-интерфейс - при откачане на акумулатора ако е била включена "да пази" - ще писне, но ако е била "OFF" - няма.

Това с поддържащото напрежение е интересна идея - ако искате още по евтин вариант - ето ви го: Вземете си по един накрайник за включване в запалката (от съответен магазин за ел. джаджи) - около 1.50 - 2.00 лв е. Парче кабел си намирате от някъде 20 см. (мога и аз да услужа) :mrgreen: След това ми се обаждате - ПОДАРЯВАМ свалени СОТ-аджийски акумулатори (12 V/1.3 Ah), които за СОТ вече не стават, но колкото да пазят данните ще свършат работа. Хем всичкото начинание ще ви излезе около два лева, хем ще ме отървете от цяло мазе стари батерии :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Публикувано
Тъй като алармата е с CAN-интерфейс - при откачане на акумулатора ако е била включена "да пази" - ще писне, но ако е била "OFF" - няма.

Ами точно изключена е алармата, като си свалям акумулатора, ама си писва.

Публикувано

ми аз не съм виждал аларма която да не писва след като се махне и сложи акумолатор.

Всъщност виждал съм отдавна една която беше с ключе и когато се изключеше с него след това не пищеше.

Публикувано

Сега си спомних, че когато купувах колата, дилъра спомена за отделен акумулатор на алармата (заводска). Не ми е оставало време да проверявам дали е така. Някой знае ли нещо по въпроса?

Колата е New Fabia.

Публикувано

Моята машина на времето има акумулатори в сирената само и ако резнеш кабела се развиква. Иначе това с поддържането през запалката си е готино, има едни такива на метро съм ги гледал - в запалката на една кола и в запалката на другата :). Това си спестява настройки обучения на компютрите и други глупости. Майсторите имат и едни "шунтове" да кажем като заваряват по колата не откачат акумулатора а само това защипват на клемите и така.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.